Aku do Patrola co ważniejsze pojemność, czy prad rozrucu?
Moderator: Marcin-Kraków
Aku do Patrola co ważniejsze pojemność, czy prad rozrucu?
Witam serdecznie. Mam do Was pytanie. Potrzebuję aku do Patrola Y60 2,8 TD. Dziś dostałem nowy akumulator Schnajdera o pojemności 100Ah i prądzie rozruchu tylko 680A. Czy bateria z takimi parametrami sobie w tym aucie poradzi? Czy prąd rozruchu nie jest za mały? Wiem, że zalecana pojemność to 90-95Ah, nie znam natomiast zalecanego prądu rozruchu do tego Parcha. Jutro muszę albo oddać akumulator, albo zapłacić za niego. Jest nowy z gwarancją i fakturą. Cena dużo niższa niż Bosch, Varta czy Centra. Mam dylemat...
Toya J95 na wycieczki, a Parch Y60 do roboty
Re: Aku do Patrola co ważniejsze pojemność, czy prad rozrucu?
680A to trochę mało(mam taki w RR 2,5TDS i nie daje rady w zimę), lepiej jakiś co ma około 900A.
Jeżdzę na 74 ah i 680 a.firma AD(centra).Przy mrozach poniżej 20 odpalał.W zależnośc od producenta zalecenia to coś w granicach 88-95 ah.tylko nie do końca proszę się tym sugerować bo często jest tak ,że akumulator 88ah ma taki sam prąd rozruchowy albo mniejszy niż np.77 ah.Wszystko kwestia teko w jakich normach podawany jest prąd rozruchu.Tak dla przykładu akumulator który ma 680 A rozruchu w normie EU to w DIN -ach ma ponad 400 A itp.Jeśli masz większą pojemnność akumulatora to poprostu na "dłużej" Ci wystarczy 

Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
nie wspominajac o jakosci danego egzemplarza...
ja dostalem z autem maly , stary aku 74ah i zamienilem go na nowa centre 95Ah, gabarytowo 2x wieksza,
okazala sie, ze tej zimy nowy aku krecil znacznie gorzej niz ten stary poprzedniej..
Sam nie wiem co o tym myslec, chce dokladnie sprawdzic ladowanie
ale nie sadze zeby to byla przyczyna.
Jesli planujesz auto wyprawowo i z winda to warto wejsc w Optime, mimo ceny...
Ja przynajmniej po doswiadczeniach z centra tak bym zrobil
jak nie, to bym dokladnie sprawdzil jakie aku poleca producent i zakupil byle jaki swiezy, ani mniejszy ani wiekszy
P.
ja dostalem z autem maly , stary aku 74ah i zamienilem go na nowa centre 95Ah, gabarytowo 2x wieksza,
okazala sie, ze tej zimy nowy aku krecil znacznie gorzej niz ten stary poprzedniej..
Sam nie wiem co o tym myslec, chce dokladnie sprawdzic ladowanie
ale nie sadze zeby to byla przyczyna.
Jesli planujesz auto wyprawowo i z winda to warto wejsc w Optime, mimo ceny...
Ja przynajmniej po doswiadczeniach z centra tak bym zrobil
jak nie, to bym dokladnie sprawdzil jakie aku poleca producent i zakupil byle jaki swiezy, ani mniejszy ani wiekszy
P.