zalana terenówka,brak iskry
Moderator: Marcin-Kraków
zalana terenówka,brak iskry
witam.
zaczne od tego ze zalałem swoja furke pajero v6.wody było po kierownice.zalany został komputer ten ktory steruje silnikime klima itd.auto nie ma iskry.i nie wiem czy to jest przez komputer czy moze cos innego sprawdzic.
Jezeli został zalany komputer to iskra powinna byc???czy moze komputer nie ma nic do iskry na swiecach?????
z góry dzieki za odp
pozdr
zaczne od tego ze zalałem swoja furke pajero v6.wody było po kierownice.zalany został komputer ten ktory steruje silnikime klima itd.auto nie ma iskry.i nie wiem czy to jest przez komputer czy moze cos innego sprawdzic.
Jezeli został zalany komputer to iskra powinna byc???czy moze komputer nie ma nic do iskry na swiecach?????
z góry dzieki za odp
pozdr
- Misiek Cypr
-
Re: zalana terenówka,brak iskry
Wysuszyc, bedzie dzialal 

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
No to żeby nie tworzyć nowego tematu:
Podczas ostatniego "topienia" mojej Vitary auto zgasło - miałem na koncie już tego dnia kilka głębszych Brodów. Wszystko wskazywało na zalane przewody. Po wydobyciu i 10 minutowym postoju samochód odpalił. Po kolnej wodzie znowu zgasł i wysychał 20 minut. Trzeciej wody już nie było i wróciłem bez problemu na kolach do domu.
No i teraz pytanie: Czy da się jakoś zabezpieczyć przewody, żeby były mniej podatne na wodę. Czy tak już musi być?
Silnik 1,6 8v - przewody mają 3 miesiące
Podczas ostatniego "topienia" mojej Vitary auto zgasło - miałem na koncie już tego dnia kilka głębszych Brodów. Wszystko wskazywało na zalane przewody. Po wydobyciu i 10 minutowym postoju samochód odpalił. Po kolnej wodzie znowu zgasł i wysychał 20 minut. Trzeciej wody już nie było i wróciłem bez problemu na kolach do domu.
No i teraz pytanie: Czy da się jakoś zabezpieczyć przewody, żeby były mniej podatne na wodę. Czy tak już musi być?
Silnik 1,6 8v - przewody mają 3 miesiące
- Misiek Cypr
-
Problem nie jest w przewodach, a aparacie zaplonowym, komputerze, ukladzie dolotowym.
Aparat zaplonowy i cewke najlepiej uszczelnic silikonem, lub rekawica chirurgiczna.
Poczytaj w Techniki jazdy off-road, pelno tam takich opisow.
Temat: Jazda przez wode
Aparat zaplonowy i cewke najlepiej uszczelnic silikonem, lub rekawica chirurgiczna.
Poczytaj w Techniki jazdy off-road, pelno tam takich opisow.
Temat: Jazda przez wode
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
OK. Ale, komp i aparat były suchutkie, a snorkel szczelny - więc albo coś jeszcze innego albo jednak przewody.Misiek Cypr pisze:Problem nie jest w przewodach, a aparacie zaplonowym, komputerze, ukladzie dolotowym.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
kup spray w sklepie dla elektroników jego nazwa to "izolator" odtłuść przewody i je popryskaj, ja to powtarzam 2 razy w roku
to izolator wysokonapięciowy do izolowania trafa WN w TV i monitorach CRT
to izolator wysokonapięciowy do izolowania trafa WN w TV i monitorach CRT
Czwarte serce 

suszyłem kompa ale to nic nie dało.najgorzej ze nie moge nigdzie takiego kupic. 

a ten czujnik halla ma cos do iskry?
widzę że nie masz zielonego pojęcia co i jak a topisz pajero.. Sprawdź kooo kompa jest taki bugajzerek przekaźnik przykręcony na dwie śrubki otwórz go i zobacz co i jak
mam pojecie ale nie o elektryce.zawsze bede go topił bo do tego słuzy 

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
denso pisze:a ten czujnik halla ma cos do iskry?
ma i to sporo
Czwarte serce