licznik i obrotomierz
Moderator: Marcin-Kraków
licznik i obrotomierz
Witam koledzy! Jestem tu nowy i szukam pomocy. Mianowicie potrzebuję opis elektryki od gr y60 dokładnie interesuje mnie skąd i gdzie szukać impulsu który podaje sygnał na prędkościomierz i obrotomierz. W moim gr systematycznie wysiadł najpierw prędkość po czasie zgubiłem obroty. Założyłem drugi sprawny kompletny licznik i nie działa. Gdzie szukać przyczyny? Napięcie na obrotomierzy jest masa też po dodaniu gazy na 3 zacisku napięcie waha się między 0,5 a 0,75V -czy to normalne? Silnik 2,8 TD skrzynka manual gr dokładnie ten co w ikonie.
Ostatnio zmieniony czw sie 11, 2011 10:30 pm przez farfocel, łącznie zmieniany 1 raz.
TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite
Y60
K160- rozbite
- wojtek_kom
-
Re: licznik i obrotomierz
Jeśli nie ma linek ...farfocel pisze:Witam koledzy! Jestem tu nowy i szukam pomocy. Mianowicie potrzebuję opis elektryki od gr y60 dokładnie interesuje mnie skąd i gdzie szukać impulsu który podaje sygnał na prędkościomierz i obrotomierz. W moim gr systematycznie wysiadł najpierw prędkość po czasie zgubiłem obroty. Założyłem drugi sprawny kompletny licznik i nie działa. Gdzie szukać przyczyny? Napięcie na obrotomierzy jest masa też po dodaniu gazy na 3 zacisku napięcie waha się między 0,5 a 0,75V -czy to normalne?

Decyduje ilość impulsów/częstotliwość, automat używał tylko składowej stałej i zmiennej.
Prędkość był ślimak w skrzyni, obroty to już róźnie, zależnie od silnika - jak coś poprawcie.
Nissan-y
o dobry temat , u mnie w Y60 jest efekt tzw. szalonego obrotka 
musze rozebrac zegary i przedzwonic sciezki , chyba ze temat znany to bym porposil o podpowiedz

musze rozebrac zegary i przedzwonic sciezki , chyba ze temat znany to bym porposil o podpowiedz

--== Constant Learning ==--
Patrol Long Y60 `96 2.8T
Patrol Long Y60 `96 2.8T
rozwiązałeś problem szalonego obrotomierza?drygol pisze:o dobry temat , u mnie w Y60 jest efekt tzw. szalonego obrotka
bo u mnie jest to samo i nie wiem od czego zacząć
Też mam szalony obrotomierz.
Czasami szaleje, czasami nie działa, a czasami działa poprawnie.
Również proszę o podpowiedź co z tą bestią??
Czasami szaleje, czasami nie działa, a czasami działa poprawnie.
Również proszę o podpowiedź co z tą bestią??
Ja tam się na złomie nie znam
ale w vitarze jak niema masy to obrotomierz nie bangla. W wiązce pod deską rozdzielczą jest kabel masowy (albo i nawet dwa) i dopiero po podpięciu do budy zadziałał.

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
przeczochralem wszystkie sciezki na zegarach ale to nie to.rozwiązałeś problem szalonego obrotomierza?
bo u mnie jest to samo i nie wiem od czego zacząć
Bede szuakc dalej w laczeniach wiazki przy silniku bo cos tak strzelam ze to tam
Patrol Long Y60 `96 2.8T
Patrol Long Y60 `96 2.8T
Ja też jeszcze nie zrobiłem kombinowałem i nic mam dwa liczniki i oba nie działają. Czujnik obrotów prawdopodobnie jest za kołem wychodzącym z wałku, musisz zdjąc platikową obudowe od rozrządu i bedziesz go widział.
TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite
Y60
K160- rozbite
Ha ! Szalony obrotek zostal wczoraj zhakowany 
Mialem chwile czasu i udalo sie to ogarnac.
Gdzies na forum byl post z informacja ze pod tarcza jest jeszcze troche elektroniki i faktycznie jest. Wystarczy odkrecic tarcze i odkrecic 3 srubki od strony wewnetrznej.
Rozebralem wczoraj i przewalilem wszystkie luty od zera. Wiem ze ktos juz to przerabial i po jakims czasie znowu padlo, ale nie moge tego posta namierzyc. Wydaje mi sie ze wiem czemu moglo nie pojsc. Wszystkie luty lacznie z tymi na scalaku trzeba odessac i polozyc nowe. Lut tam jest juz tak stary i przegrzany ze samo podgrzanie nie wiele da.
Nowy lut bardzo ladnie sie klei do elementow. Jak narazie obrotek dziala bez problemu. Robota na 15 minut.
Swoja droga , jakie powinny byc obroty na jalowym w Y60 2.8 ? bo nigdy nie widzialem

Mialem chwile czasu i udalo sie to ogarnac.
Gdzies na forum byl post z informacja ze pod tarcza jest jeszcze troche elektroniki i faktycznie jest. Wystarczy odkrecic tarcze i odkrecic 3 srubki od strony wewnetrznej.
Rozebralem wczoraj i przewalilem wszystkie luty od zera. Wiem ze ktos juz to przerabial i po jakims czasie znowu padlo, ale nie moge tego posta namierzyc. Wydaje mi sie ze wiem czemu moglo nie pojsc. Wszystkie luty lacznie z tymi na scalaku trzeba odessac i polozyc nowe. Lut tam jest juz tak stary i przegrzany ze samo podgrzanie nie wiele da.
Nowy lut bardzo ladnie sie klei do elementow. Jak narazie obrotek dziala bez problemu. Robota na 15 minut.
Swoja droga , jakie powinny byc obroty na jalowym w Y60 2.8 ? bo nigdy nie widzialem

Patrol Long Y60 `96 2.8T
Patrol Long Y60 `96 2.8T