Jeden akumulator czy dwa do wincha
Moderator: Marcin-Kraków
Jeden akumulator czy dwa do wincha
Witam.
jestem w trakcie budowy auta i posiadam 2 wyciagarki i moje pytanie brzmi czy pakowac 2 akumulatory i 2 alternatory czy jeden duzy akumulator i jeden altrnator czy 2 akumulatory i 1duzy alternator?
jestem w trakcie budowy auta i posiadam 2 wyciagarki i moje pytanie brzmi czy pakowac 2 akumulatory i 2 alternatory czy jeden duzy akumulator i jeden altrnator czy 2 akumulatory i 1duzy alternator?
Atomek szalony traktorek 

Re: Jeden akumulator czy dwa do wincha
A czym się różni posiadanie jednej wyciągarki od dwóch?
Przecież nie ciągniesz się dwoma jednocześnie.
Przecież nie ciągniesz się dwoma jednocześnie.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
czasami ciagne sie dwoma jednoczesnie np na trawersie jedną popuszczasz drugą ciagniesz , lub jesli w błocie chcesz obrocic auto w miejscu np o 45 stopni bo ci drzewa przeszkadzają.
Atomek szalony traktorek 

Jak popuszczasz (wyciągarkąSesil pisze:czasami ciagne sie dwoma jednoczesnie np na trawersie jedną popuszczasz drugą ciagniesz , lub jesli w błocie chcesz obrocic auto w miejscu np o 45 stopni bo ci drzewa przeszkadzają.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
co nadal nie daje mi odpowiedzi na pytanie z pierwszego postu
Atomek szalony traktorek 

Pewnie że 2 w szeregu i wyciągarki na 24V. Do tego 2 alternatory w szeregu.
L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
nie no az tak to nie, staje sie to troche wtedy problematyczne z podłączeniem wszystkeigo bo i instalacja najlepiej jak by była 24 a niestety bedzie 12 tak wiec za duzo kombinacji
Atomek szalony traktorek 

- Alberciczek
Mnie się wydaje, że wystarczy jeden alternator i dwa akumulatory. Montowanie dwóch alternatorów i dwóch akumulatorów z odrębnym ładowaniem jest bez sensu - więcej kombinacji i roboty. A tak najnormalniejszy układ - jeden altek o odpowiedniej mocy i dwa aku połączone równolegle. Można dać jeszcze....cholerka nie umiem se na szybko przypomnieć jak się nazywa ten przełącznik od akumulatorów...Można wtedy jeździć na jednym i z jednego korzystać, a jak zajdzie potrzeba to dopiąć drugi.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...
Jest o tyle nie bez sensu że masz na "dolnym" akumulatorze i alternatorze (te są na masie) normalną instalację 12V a na obu alternatorach i akumulatorach w szeregu masz porządnie zasilone wyciągarki na 24V (dużo trudniej się kopcą niż na 12V).
I jeszcze coś, jak nawali Ci "dolny" alternator lub akumulator (ten który potrzebujesz do jazdy) to wstawiasz w to miejsce górny. Można nawet tak pociągnąć kable żeby wystarczyło je przepiąć.
Nie jest to wcale skomplikowane ale do superlekkich przeprawówek to może za ciężkie rozwiązanie.
I jeszcze coś, jak nawali Ci "dolny" alternator lub akumulator (ten który potrzebujesz do jazdy) to wstawiasz w to miejsce górny. Można nawet tak pociągnąć kable żeby wystarczyło je przepiąć.
Nie jest to wcale skomplikowane ale do superlekkich przeprawówek to może za ciężkie rozwiązanie.
L E D for off-road
- bilans
- Kontaktowanie:
Mam dwie windy xtr13 i warn9 jeden alternator 120 A i jeden
Akumulator 100/950 i jest ok
Akumulator 100/950 i jest ok
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
trzySesil pisze:Witam.
A z czego szukać dużego alternatora????(nie gabarytem tylko mocą) 

- bilans
- Kontaktowanie:
Ww Audi skoda seat np 120 A
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
po trzyLR_Olek pisze:trzySesil pisze:...
Mocne to są od Merców z dużymi motorami, chłodzone wodą. Jak 2szt. to wystarczą standardowe Bosche 80A.
L E D for off-road