Jak zabezpieczyc halogeny przed zlodziejem?

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Walkie

Jak zabezpieczyc halogeny przed zlodziejem?

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 8:49 am

Witam,
wlasnie zakupilem halogeny Helli Luminator Celis takie ze swiatlowodowa pozycja i stwierdzilem ze wygladaja wystarczajaco bajerancko by ktos sie na nie polakomil, czy ktos ma jakies doswiadczenia w zabezpieczaniu Halogenow przed tymi ze swierzbiacymi lapkami?
Chce je umiescic na grillu tuz pod krawedzia maski, bedaobudowane takim samym grilem jak na zdjeciu tylko podniesionym jeszcze 30cm.
Czy obudowanie ich pionowymi pretami mocno zmniejszy skuteczność oswietlenia? moze podlaczyc je pod przetwornice? a moze jest jakis sposob montazu by skutecznie zniechecic zlodziei?

Odrazu mowie na dachu niemam jak ich wrzucic, pozatym to 224mm wiec porzadny spadochron na codzien :)

Pozdrawiam
Walkie

P.S.
Czy warto kupowac do nich oryginalne wiazki kabli (170zl netto na halogen) i co takie wiazki zawieraja czego sam bym niemogl sklecic? :) (moze telewizor? ;)
LC120 - "nadmuchany Yaris" :lol:
PZJ70/91 BFG 35" :)
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz lis 07, 2004 9:23 am

jak zabaezpieczyc?

Wynajac garaz a nie trzymac takiego auta z takimi halogenami pod blokiem :)21
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
Tołdi

Post autor: Tołdi » ndz lis 07, 2004 9:36 am

Przykręć je śrubami ze zrywanymi łebkami. (tego typu, jak przykręca się stacyjkę)

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » ndz lis 07, 2004 12:11 pm

Tołdi pisze:Przykręć je śrubami ze zrywanymi łebkami. (tego typu, jak przykręca się stacyjkę)
I wtedy pozbedzie sie calego grila ktory pewnie jest na 4 srobach fi 8 :)21

Jedyne co moze choc troche pomoc to opcja RydeBoy-a
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz lis 07, 2004 1:25 pm

A może włożyć do autka przetworniczkę i podłączyć na czas ppostoju jakie 130.000 V przy mikroamperażu? Sprzężone z alarmem i telefonem na pogotowie? :o
:wink:

A swoją drogą na poważnie: napięcie rzędu 130.000 V przy mikroamperażu natężenia daje skutek, o ile się dobrze orientuję, w postaci rozłożenia w czasie około 1 sekundy cukru w mięśniach poprzecznie prążkowanych. W efekcie przyjmujący "kopa" delikwent (a złodziej reflektorów) wali betami o ziemię na czas 30 do 40 minut zanim jego wątroba uzupełni paliwo energetyczne dla mięśni. Jest to wystarczający czas do wstania w łóżka, wypicia kawy, 1 papierosa, zejścia do auta w celu radosnej i satysfakcjonującej asysty przy działaniach pogotowia i policji. :wink:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » ndz lis 07, 2004 1:39 pm

Jak kupiłem auto też miało takie duże "gary " helli i tam uwaga! były normalnie delkatnie spawnięte migomatem nakrętki do gwintów . Może to sposób ja sie nie wypowiadam w sumie ci złodzieje którzy kradną lampy są tacy że jak coś sie nie da zabrać to przynajmniej potłuką.

Awatar użytkownika
kozi_m
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kozi_m » ndz lis 07, 2004 2:33 pm

sposobu nie ma :( ja miałem przyspawaną nakrętke i nie pomogło :evil:
radio warte 20zł też zgineło razem z szybą za 150 zł
jedyny sposób to wszystko demontować i brać ze sobą do domu :evil:

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 3:27 pm

nakretka nieglopia, ponoc obudowa bardzo mocna a lepiej kupic sama szybe niz caly halogen.
ale najbardziej mi sie podoba pomysl z przetwornica, zna sie ktos na tym zeby udzielic porzadnych wskazowek? obiecuje przeslac relacje z pierwszego zlapanego oraz odpis aktu oskarzenia o uszkodzenia ciala onego zlodziejaszka :)

takie przetwornice sie kupuje czy robi? ile cos takiego kosztuje i schematy poprosze :)

Pozdrawiam
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » ndz lis 07, 2004 3:35 pm

Walkie pisze: ale najbardziej mi sie podoba pomysl z przetwornica, zna sie ktos na tym zeby udzielic porzadnych wskazowek? obiecuje przeslac relacje z pierwszego zlapanego oraz odpis aktu oskarzenia o uszkodzenia ciala onego zlodziejaszka :)

takie przetwornice sie kupuje czy robi? ile cos takiego kosztuje i schematy poprosze :)

Pozdrawiam
Poważnie mówisz ???? :o

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz lis 07, 2004 4:52 pm

Władek pisze:A może włożyć do autka przetworniczkę i podłączyć na czas ppostoju jakie 130.000 V przy mikroamperażu? Sprzężone z alarmem i telefonem na pogotowie? :o
:wink:
A ile mozna za to dostać Władziu ?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz lis 07, 2004 4:55 pm

Walkie pisze:nakretka nieglopia, ponoc obudowa bardzo mocna a lepiej kupic sama szybe niz caly halogen.
ale najbardziej mi sie podoba pomysl z przetwornica, zna sie ktos na tym zeby udzielic porzadnych wskazowek? obiecuje przeslac relacje z pierwszego zlapanego oraz odpis aktu oskarzenia o uszkodzenia ciala onego zlodziejaszka :)

Pozdrawiam

Moze se ciecia wynajmij...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » ndz lis 07, 2004 6:39 pm

A co będzie jak jakiś dzieciak będzie przechodził obok i przypadkiem dotknie ??
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 7:35 pm

a czemu mam mowic niepowaznie? odrazu dzieciak, bede wlaczal w nocy kiedy dzieci spia a zlodzieje wylaza :) juz raz sie ze zlodziejem tluklem kiedy mi wyjmowal radio z corolli ale musialem odpuscic bo wyjol noz.
Policja temat olala, wiec tym razem bedzie mial pecha :)

Dlaczego wszyscy w tym chorym kraju odrazu patrza na prawo, wlasnie dlatego zlodziej wygrywa bo ma je w dupie a wie ze my nie :)
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » ndz lis 07, 2004 7:37 pm

Walkie pisze:a czemu mam mowic niepowaznie? odrazu dzieciak, bede wlaczal w nocy kiedy dzieci spia a zlodzieje wylaza :) juz raz sie ze zlodziejem tluklem kiedy mi wyjmowal radio z corolli ale musialem odpuscic bo wyjol noz.

Dlaczego wszyscy w tym chorym kraju odrazu patrza na prawo, wlasnie dlatego zlodziej wygrywa bo ma je w dupie a wie ze my nie :)
Ty chyba niepowazny jestes :o :o
Obrazek

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » ndz lis 07, 2004 7:43 pm

aA może wesamoskie latarki zapodaj po 40 pln nikt nie porywa świecą jak w dzień mają w sobie postojówki są przeciwmgielne i dalekosiężne na ikonce mojego 260 mqsz takie widoczne , kamień prysnie nie szkoda , nie parują itd mam półtora roku jest ok ( sprzedałem helle i za dwie kupiłem cztery i starczyło jeszcze na cztery )więc szczerze polecam :)2

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » ndz lis 07, 2004 7:49 pm

Walkie pisze:a czemu mam mowic niepowaznie? odrazu dzieciak, bede wlaczal w nocy kiedy dzieci spia a zlodzieje wylaza :) juz raz sie ze zlodziejem tluklem kiedy mi wyjmowal radio z corolli ale musialem odpuscic bo wyjol noz.

Od razu urodziłeś się taki "dorosły" i "rozsądny" czy musiałeś nad tym jakoś pracować ?? :o :evil:
mam nadzieje że w Szczecinie nie znajdzie sie elektryk który Ci to zamontuje bo tutaj raczej wątpie żeby ktoś Ci pomógł bo pomysł jest poroniony :)11
naprawdę wynajmij czy kup sobie garaż jak kolega RB Ci radził bo może być tragedia i wtedy dopiero będziepłacz - większy niż ze skradzionych halogenów Hella Luminator Celis takie ze swiatlowodowa pozycja - gdyby moje dziecko złapało z ciekawości za taki halogen i dostało prądem to bym Cie chyba do tych światełek podłaczył na stałe :)11
pzremyśl to może jeszcze raz ,co ??

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 7:55 pm

dlaczego odrazu niepowazny, to ze nikt (tego niejestem pewien) jeszcze tego niezrobil, nieznaczy ze ktos w koncu niepowinien :)
Czy dlatego ze zyjemy w krainie zlodziei i prawa im w dupsko wchodzacego znaczy ze niemoge sobie zalozyc do auta halogenow takich jakie mi sie podobaja tylko takie jakich mi nieukradna? :)

Z takim mysleniem to jeszcze dlogo donikąd niezajedziemy a w sądach beda zapadac wyroki przeciw ludziom broniacym swoja wlasnosc...

Pozdrawiam :)

P.S.
Latarki nieswieca na 1000 metrow :)
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 8:00 pm

czaykowski pisze:gdyby moje dziecko złapało z ciekawości za taki halogen i dostało prądem to bym Cie chyba do tych światełek podłaczył na stałe :)11
pzremyśl to może jeszcze raz ,co ??
a nieprosciej nauczyc dziecko niedotykania cudzej wlasnosci? to chyba dzieci wychowywane Twoja bezztresowa metoda biora siekiere i morduja bezbronnego goscia na lawce zeby zobaczyc jak to jest... ;)

Napisalem ze bede wlaczal po zmroku, wtedy dzieci raczej niechodza a dorosli niemaja w zwyczaju glaskac cudzych aut bez konkretnego powodu :)

P.S.
poki co dyskusja jest scisle akademicka bo niewiem ani jak to zrobic ani czy da sie zrobic, pozatym niejestem idiota by podlaczac to do pradu ktory komus zrobi wieksza krzywde niz skurcz miesni na czas wystarczajaco dlugi bym zdazyl do niego dobiec z konkretna palka :)
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » ndz lis 07, 2004 8:01 pm

ale nikt ci nie mowi ze NIE MOZESZ zalozyc ladniutkich lsniacych halogenow :roll: :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 8:03 pm

czaykowski pisze:Od razu urodziłeś się taki "dorosły" i "rozsądny" czy musiałeś nad tym jakoś pracować
A Ty zawsze chowasz glowe w piasek jak cos Ci zagraza? a jak komus krzywde robia to odwracasz glowe?
www.4x4.szczecin.pl

Przemek wawa

Re: Jak zabezpieczyc halogeny przed zlodziejem?

Post autor: Przemek wawa » ndz lis 07, 2004 8:05 pm

Walkie pisze:Witam,
wlasnie zakupilem halogeny Helli Luminator Celis takie ze swiatlowodowa pozycja i stwierdzilem ze wygladaja wystarczajaco bajerancko by ktos sie na nie polakomil, czy ktos ma jakies doswiadczenia w zabezpieczaniu Halogenow przed tymi ze swierzbiacymi lapkami?
strzezony parking, garaz, kilka psow rasy niebezpiecznej, ochroniarze na zmiane, czujne oko sasiadki lub ewentualnie oczy grupowe czujnych sasiadek, spanie w samochodzie. odstapienie od zakupu halogenow helli luminator celis i zwrot ich. ... :)21
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 8:05 pm

wupasek pisze:ale nikt ci nie mowi ze NIE MOZESZ zalozyc ladniutkich lsniacych halogenow :roll: :roll:
mialy byc przedewszystkim mocne, i chyba takie wybralem :)
kolejny kolega bedzie sie dowalal ze wybralem cos drogiego i w chromie ?? :wink:
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » ndz lis 07, 2004 8:06 pm

Po prostu je zniszcz :) kto bedzie chcial ukrasc poniszczone halogeny?

Porysuj szklo diamentem, porysuj obudowy :) popackaj je sprajem. Nasmarkaj troche silikonu.

Murowane ze nikt nie tknie. :)21

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » ndz lis 07, 2004 8:06 pm

Walkie pisze:
czaykowski pisze:Od razu urodziłeś się taki "dorosły" i "rozsądny" czy musiałeś nad tym jakoś pracować
A Ty zawsze chowasz glowe w piasek jak cos Ci zagraza? a jak komus krzywde robia to odwracasz glowe?
ku.rwa czlowieku.. o czym ty mowisz... nie rozumiesz ze chesz swiadomie stwarzac niebezpieczenstwo dla otoczenia ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Walkie

Re: Jak zabezpieczyc halogeny przed zlodziejem?

Post autor: Walkie » ndz lis 07, 2004 8:07 pm

Przemek wawa pisze:...oko sasiadki lub ewentualnie oczy grupowe czujnych sasiadek, spanie w samochodzie. odstapienie od zakupu halogenow helli luminator celis i zwrot ich. ... :)21
tak to sie robi w Warszawie ?? ;)
www.4x4.szczecin.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”