optima czy da sie uratować..
Moderator: Marcin-Kraków
optima czy da sie uratować..
Witam.. Czy da sie uratować albo po części zreanimować w jakiś sposób optimę yellow. Nastapiła nieszczęsna pomyłka i "ktoś" podłączył ją odwrotnie,ładowała sie tak ok 12h ... Obecne objawy - nie trzyma prądu .
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Re: optima czy da sie uratować..
Możesz spróbować przeładować ją 2-3 razy...naładować na full i rozładować do 10,5V....ale...raczej już po niej...żaden akumulator nie toleruje rozładowania do zera a tym bardziej przebiegunowania...

po co żyć, kiedy się nie czuje, że żyje.....
- Bogdan 4x4
-
CTEK- w pełni autoelektroimpulsobattery charger
Na poważnie: wytargałem skądś, kiedyś z 5 lat temu optimę zakopaną pod płotem przez kury
Miernik: zero życia.
Ctek - wtedy jeszcze pożyczany, ładowanie w programie RECOND.
Kilkukrotna próba przywracania do życia...
Robi do dzisiaj w busie u kumpla, używana okazjonalnie, w zimie raz na miesiąc podładowywana.
Teraz mam swojego CTEK-a, optimę i inne żelówki (wiekowe i używane) i żadnych nowych "zwykłych " baterii nie chcę.
Link do ładowarek: http://www.ceneo.pl/14485104
Próbuj, co nie znaczy,że uda się tak jak mnie.
Na poważnie: wytargałem skądś, kiedyś z 5 lat temu optimę zakopaną pod płotem przez kury

Miernik: zero życia.
Ctek - wtedy jeszcze pożyczany, ładowanie w programie RECOND.
Kilkukrotna próba przywracania do życia...
Robi do dzisiaj w busie u kumpla, używana okazjonalnie, w zimie raz na miesiąc podładowywana.
Teraz mam swojego CTEK-a, optimę i inne żelówki (wiekowe i używane) i żadnych nowych "zwykłych " baterii nie chcę.
Link do ładowarek: http://www.ceneo.pl/14485104
Próbuj, co nie znaczy,że uda się tak jak mnie.
Wsio można szto nie można, tolko z wolna i astarożna
Odkopie temat mam kilka bateri ktore przez nieużywanie praktycznie wyzioneły ducha, da się je naładowac ale nie trzymają prądu.
Warto zakupic tego ceteka i próbowac je reanimować?
Warto zakupic tego ceteka i próbowac je reanimować?
W260 2.8D 32MT/32M+S
- vandall_jr
-
Primo TEN KTOŚ ma w kajet 
A drugie primo CTEK- dobry plan,

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
OK.Dzięki.vandall_jr pisze:Primo TEN KTOŚ ma w kajet
Mam jeszcze pytania dodatkowe. Zakupiłem jakis czas temu taki mały prostownik w Lidlu, leży nieużywany.
Podobno dobra rzecz, bawić sie tym czy jednak zakupić CETEK'a?
Mam kilka prostowników , potrzebuje jednak takiego do regeneracji padniętych akumulatorów.
Jeszcze jedna kwestia, jakies godne polecenia urządzenie rozruchowe co diesla z padniętym aku pociągnie ?
W260 2.8D 32MT/32M+S
co do prostownika z lidla to możesz nim spróbować reanimować te akumulatory, znajomy elektryk kupił sobie go żeby zobaczyć co jest wart jakieś trzy lata temu i używa do dziś. Kupił taki automatyczny z funkcją pobudzania akumulatora właśnie, nie wiem czy twój jest taki sam, jak tak to 

Jest
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
Taki z lidla nie zadziała, jak bateria jest całkiem trup. Musisz ją najpierw ożywić zwykłym prostownikiem.
Generalnie - praw przyrody pan nie zmienisz. Zdechła bateria to zdechła bateria. Zwłaszcza taka przemrożona, po zimie.
Ożywienie pomoże na krótko i raczej będzie się szybko sama rozładowywać.
Generalnie - praw przyrody pan nie zmienisz. Zdechła bateria to zdechła bateria. Zwłaszcza taka przemrożona, po zimie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ok, dzieki za odpowiedzi.
@Ernil ja własnie potrzebuje ożywić chociaż na krótko bo mi się nie chce z aku latać od auta do auta.
Instalacje ogrodowe będe przemieszczał.
@Ernil ja własnie potrzebuje ożywić chociaż na krótko bo mi się nie chce z aku latać od auta do auta.
Instalacje ogrodowe będe przemieszczał.

W260 2.8D 32MT/32M+S
- Bogdan 4x4
-
- Znaczy się, jak z grzybami, nie do jedzenia, tylko na sprzedaż
Coby raz zadziałał przy kupującym

Coby raz zadziałał przy kupującym

Wsio można szto nie można, tolko z wolna i astarożna
Bogdan 4x4 pisze:- Znaczy się, jak z grzybami, nie do jedzenia, tylko na sprzedaż![]()
Coby raz zadziałał przy kupującym![]()

Niestety mylisz się, jedna z instalacji ma jechać na serwis i potrzebuje baterie postawić, żeby nie było strachu zgasić gdzies na stacji benzynowej.
Małżowiny merca 124 musze w końcu uruchomić.
W innych też by motorem ruszyć, bo pod dom z przyczepą nie dojade, a szykuje sie wielkie sprzątanie strychu i nie tylko, po poprzednich włascicielach.
Dzis Silverado przewietrzone zostało

Nie hienuje , charakter nie ten.

W260 2.8D 32MT/32M+S
Jedną baterię przemrożoną po zimie reanimowałem - miała 2V i nie chciała się ładować żadnym prostownikiem. Podłączyłem na przewodach rozruchowych do odpalonego mondeo i po 2 godzinach terapii ożyła i już dała się naładować i działa tak jak powinna.ernil pisze:Taki z lidla nie zadziała, jak bateria jest całkiem trup. Musisz ją najpierw ożywić zwykłym prostownikiem.

Mam mondeo i ładowarke z lidla, to dam rade.N2O pisze: Jedną baterię przemrożoną po zimie reanimowałem - miała 2V i nie chciała się ładować żadnym prostownikiem. Podłączyłem na przewodach rozruchowych do odpalonego mondeo i po 2 godzinach terapii ożyła i już dała się naładować i działa tak jak powinna.

Martwi mnie tylko czy mondeo III w tdci to odpowiednie jest na dodatek w kombiu.

W260 2.8D 32MT/32M+S
Moje jest TD, to nie wiem czy te nowsze przetrwa.