narazie na forum znalazlem odnosnie oleju do silnika, a nie wiem co zalac do skrzyni i mostu o jakich parametrach

Moderator: Marcin-Kraków
Filtr do skrzyni AT65 + uszczelka - olej Shell Donaxtx A20 /dextronIII/ olej do mostów - Mobil Mobilube 80/90 A208 - tak mam ja, a co bardziej doświadczeni zaraz zobaczymy. Do silnika Elf Evolut 5W/30 /hydrosyntetic/ + filtr L297/PH390gelu pisze:jestem tu nowy i zaczynam szykowac auto pod siebie
narazie na forum znalazlem odnosnie oleju do silnika, a nie wiem co zalac do skrzyni i mostu o jakich parametrach
Ale czy napewno pelen syntetykanracz pisze:Filtr do skrzyni AT65 + uszczelka - olej Shell Donaxtx A20 /dextronIII/ olej do mostów - Mobil Mobilube 80/90 A208 - tak mam ja, a co bardziej doświadczeni zaraz zobaczymy. Do silnika Elf Evolut 5W/30 /hydrosyntetic/ + filtr L297/PH390gelu pisze:jestem tu nowy i zaczynam szykowac auto pod siebie
dokładnieboris.blank pisze:Bardzo słusznie albowiem fabryka w serwisówce zaleca ! DO NOT USE 5W40 OR 10W40 OIL INSTEAD 5W30 OR 10W30 !
Też kupuję ten z Allegro. Do tego sprzedający od ręki wymienia (bo jest z Pabianic koło Łodziboris.blank pisze:Olej GM z Allegro 5W30 jest w/g mnie numer 1. Jako jeden z nielicznych spełnia wymogi klasy B4 (nadaje się do nowszych silników CRDI).
Filtr oleju to OP699, ja do mostów leję Lotosa 75W90, blokada G80 nie potrzebuje dodatków zmieniających tarcie. Skrzynia - ATF +3 jakiegokolwiek producenta.
Podobno Mobil1 , ale to niesprawdzona plotka , także trudno powiedzieć. Jakość jednak jest dobra , sam jeżdżę we wszystkim od kilku lat na tym oleju i jest ok - rzesza ludzi na nim jeździ nie narzekając. Napewno olej nie jest rozlewany w Polsce. To duży plus. Ale prawda jest taka , iż ta sama rzesza ludzi gdyby jeździła na najtańszym oleju na rynku też by nie narzekała. Ja kupuje GM bo primo nie jest rozlewany w Polsce co świadczy na jego korzyść , secundo bo GM nie sprzedawał by kichy zalecając go do swojego samochodu , tertio jest tanismuggler pisze:
BTW, kto jest producentem oleju dla GM?
Ja bym nie dramatyzował . Ale nie zmienia to faktu , że napewno lepiej temu silnikowi (a szczególnie jego popychaczomMarcin1 pisze:Czyli niszczysz silnik.
Co konkretnie niszczę i jak? Jeśli faktycznie powinienem przejść na 5W-30 to chętnie wysłucham dlaczego.Marcin1 pisze:Czyli niszczysz silnik.
Hmmm gdzie masz tego polsyntetyka shellaboris.blank pisze:to kupuj Shell'a 10W30 - to jest półsyntetyk.
Jest taki olej Shell, ale raczej mało popularny. Generalnie oleje klasy 10W-30 są raczej rzadko (jeśli w ogóle) używane w samochodach europejskich.Zun pisze:Hmmm gdzie masz tego polsyntetyka shella
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość