Regulotor dmuchawy

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

klucz13

Kontaktowanie:

Regulotor dmuchawy

Post autor: klucz13 » ndz lis 08, 2009 9:35 pm

Przy dmuchawie ( pod nogami pasażera ) jest takie usrojstwo : czarne pudełko z radiatorem ( sztuk dwie , mniejszy i wiekszy) do którego przychodzi zasilanie i sterowanie obrotami tego wentylatora a wychodzi tylko odpowiednie napiecie żeby wentylator się krecił z danymi obrotami.W srodku jest scalak , terystor i trochę innego chłamu z dziedziny czarnej magi dla mnie ( nie znam się na elektronice).Owe pudełko odmowiło posłuszeństwa znajomy dłuboł i przywrócił mu sprawność ale mechanior partacz na chybcika założył wentylator i nie zagioł zatrzasku.Podczas jazdy owy wentylator się przekrecił, wyjechał blokując się na amen , trwało to chwilę po czym ruszył na maksymalnych obrotach i tak zostało.Po powrocie wybebeszyłem to i tragedi nie ma ale ten regulator nie robi i śmierdzi spalenizną.Jak się ten regulator nazywa po amerykańsku i gdzie ewentualnie mażna to nabyć na szybko u nas ?? Bez dmuchawy przodu słabo się jeżdzi a dla ulatwienia dodam że to Suburban 1500 z 2004r.Normalnie bym tego ciula ciągał na kinetyku , rwał skórę pasami i solił oraz parę innych przyjemności zastosował ale sam se montowałem :)16
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Re: Regulotor dmuchawy

Post autor: klucz13 » pn lis 09, 2009 12:49 am

blower motor resistor - tego szukam
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn lis 09, 2009 10:04 am

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn lis 09, 2009 10:48 pm

Dzięki ale nie taki , podobny , ja mam na trzy styki na wejściu i szukam na miejscu ( czas ) padł terystor i jest jakiś tam problem z dobraniem odpowiedniego, ale chłopaki ogarną temat ( mam nadzieję) to bedę mógł poczekać,Wiekszy problem mam z mocowaniem wentylatora na swojm miejscu bo jak się wysunoł to wycioł spory owal niszcząc zaczepy i jest około 1 centymetra braku obudowy.Ma ktoś manual albo jakiś link do niego bo wywleczenie tej obudowy celem rekonstrukcji może być sporym wyzwaniem

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt lis 10, 2009 12:05 pm

klucz13 pisze:
Dzięki ale nie taki , podobny , ja mam na trzy styki na wejściu i szukam na miejscu ( czas ) padł terystor i jest jakiś tam problem z dobraniem odpowiedniego, ale chłopaki ogarną temat ( mam nadzieję) to bedę mógł poczekać,Wiekszy problem mam z mocowaniem wentylatora na swojm miejscu bo jak się wysunoł to wycioł spory owal niszcząc zaczepy i jest około 1 centymetra braku obudowy.Ma ktoś manual albo jakiś link do niego bo wywleczenie tej obudowy celem rekonstrukcji może być sporym wyzwaniem
Ze stanów na ogół przychodzi szybciej, niż jak pan Ziutek z polskiego sklepu wyśle pocztą.
Co to jest terystor? :o

Manual (przynajmniej Chiltona) sobie odpuść, bo nic konkretnego w nim nie ma. Mam do roczników 88-98 i nie polecam. Może Haynes jest lepszy. Widziałem na allegro... :roll:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Marcin1
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin1 » wt lis 10, 2009 3:57 pm

Potwierdzam, z USA potrafi dojść w 3-5 dni. Haynes jest średni i nie kupujcie go u zdzierców z Alledrogo - polecam Amazon.

Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lis 10, 2009 8:42 pm

Mam oba manuale tego klintona i hujnesa :)3 i kicha
W A Ż N E !! !! !!

Co do tego SSR BLOWER RESISTOR CONTROL MODULE to jeżeli macie w wersji siedmio pinowej na należy bezzwłocznie sprawdzić stan styków szczególnie 3 i 5 bo były przyczyną pożarów !! jeżeli są podkorodowane to trzeba je natychmiast wymienić albo ominać mostkiem , cześć samochodów była objeta akcją serwisiwą ale nieliczne bo błąd zauważono późno.Dotyczy GM , BUICK , CHEVROLET , GMC , PONTIAK I OLDSMOBIL .
Ja mam nowszy trzy pinowy i już naprawiony bo udało się dobrać terystor :D więc hula na całego i koszt aż 10 zeta teraz tylko naprawić to co narozrabiała turbina wentylatora i zapomnieć

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lis 10, 2009 9:13 pm

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » czw lis 19, 2009 2:34 am

Ten rysunek: - czy to jest 'podszybie' ? Prawa strona, pasażera? Dobrze rozumiem rysunek?
Czy to o pożarach dotyczy Blazerów, czy tylko Tahoe/Suburbanów, itp..?
Przejąłem się...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw lis 19, 2009 8:55 pm

xymenez pisze:Ten rysunek: - czy to jest 'podszybie' ? Prawa strona, pasażera? Dobrze rozumiem rysunek?
Czy to o pożarach dotyczy Blazerów, czy tylko Tahoe/Suburbanów, itp..?
Przejąłem się...
Podszybie pasażer
Wszystkich które posiadają ten badziew Carter Group suwów i osobowych , sama wiązka z konektorami występuje jak część zamienna ale to zbędny wydatek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”