PŁYN HAMULCOWY
Moderator: Marcin-Kraków
PŁYN HAMULCOWY
Witam. Chcę wymienić profilaktycznie płyn hamulcowy. (BLAZER 4,3 98') Ile mieści się płynu w całym układzie? Nie wiem ile kupić. Jakiego używacie? Przeczytałem tylko w instrukcji, że ma być DOT-3.
Re: PŁYN HAMULCOWY
Ja wlałem DOT-4, bo ma lepsze parametry niby. Chyba półtora opakowania płynu, tak na oko - nie wiem dokładnie, bo wymieniał mi mechanik, ale jest ok.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
xymenez pisze:Ja wlałem DOT-4, bo ma lepsze parametry niby. Chyba półtora opakowania płynu, tak na oko - nie wiem dokładnie, bo wymieniał mi mechanik, ale jest ok.
Czyli tylko 0,75L? No to jak kupię 1L to starczy?
Myslę, że spokojnie; Chyba, ze chcesz jeszcze przepłukać świeżym płynem cały układ, to może jeszcze z jedno opak. na płukanie.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Spoko. Myślałem że więcej wejdzie. Wszyscy lejecie DOT-4?
Pewnego dnia zaświeciła się kontrolka czerwona hamulców. Po dwóch dniach już bardzo słabo działały ( pedał był bardzo miękki ). Okazało się, że płynu było sporo poniżej minimum. Po dolaniu, jest lepiej, ale pedał hamulca jest nadal trochę miękki. Zaopwietrzony uklad raczej skutkowałby twardym pedałem?
Przy zapowietrzonym układzie masz miękki pedał ,bo pompa zassała powietrze i najpierw jego spręża ,a nie płyn,z reguły pierwsze naciśnięcie pedału powoduje ,że wpada on niżej do podłogi,a następne go podnosi.Tak,czy tak,układ trzeba odpowietrzyć i to wszystkie koła,bo wylądujesz komuś na zadzie 

GMC Safari 1997 4,3 vortec
Należy postawić sobie pytanie, dlaczego tak dużo płynu brakuje. Po zapaleniu się kontrolki jest jeszcze spory zapas, aby układ się nie zapowietrzył. Przypuszczam, że niedługo kontrolka ponownie się zapali, bo rzeczywistą przyczyną gównianego pedału jest wyciek na magistrali. Nie wyklucza to oczywiście zapowietrzenia układu, jak napisał przedmówca.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
A ta kontrolka nie jest przypadkiem wskaźnikiem zbyt dużej różnicy ciśnienia przód-tył?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Autem nie jeżdżę na razie, właśnie żeby w kogoś nie wjechać. Po dolaniu płynu, kontrolka nie świeci się. Wycieku nigdzie nie zauważyłem, przy pompie jest sucho. Za sugestią sprawdzę stan klocków hamulcowych.
Nie,to jest kontrolka poziomu płynu.Kostuch pisze:A ta kontrolka nie jest przypadkiem wskaźnikiem zbyt dużej różnicy ciśnienia przód-tył?
Steff3,są dwie opcje,albo dawno nie zaglądałeś do zbiorniczka i w miarę zużywania się klocków płyn poszedł w układ i niski poziom,albo masz wyciek na którymś cylinderku.Jeśli z tyłu masz bębny,to na zewnątrz przy małym wycieku może nie być widać ,trzeba zdjąć bębny.
GMC Safari 1997 4,3 vortec