Jakie opony do Blazerka?
Moderator: Marcin-Kraków
Jakie opony do Blazerka?
Standardowe to 235/70R15 na standardowych felgach (swoją drogą nie wiem jakie tam ET ale 15" mają), jak się okazuje coraz ciężej takie kupić za jakieś normalne pieniążki... i tu moje pytanko co tam jeszcze da się upchnąć do wersji 5 drzwiowej bez liftu? Może jeszcze ktoś coś wie...
Chevrolet Blazer 1999 LT - 4,3 Automat - wersja europejska
Re: Jakie opony do Blazerka?
Takie małe opony są w tym aucie?
Zawsze myślałem że poniżej 32" w serii to nie schodzi

Zawsze myślałem że poniżej 32" w serii to nie schodzi

Dzika Koza
jak chcesz sie pobawic innymi wymiarami to masz taki np kalkulator http://www.ajdesigner.com/fl_tire/tire.php bedziesz wiedzial wtedy czy predkosciomierz bedzie oszukiwal
za duzych tam nie da sie wlozyc, jest taka pogladowa specyfikacja:
What tires will fit?
No lift or Torsion Bar tweak
Torsion bar tweaking can gain you 1-1.5 inches. If you get more it means your torsion bars were sagging or low from the factory (typical with the Sport package).
205's (standard tire size)
235's (optional tire size)
30's should clear all but the ones with sagging torsion bars
31's should fit with minor trimming/reshaping, anything larger needs lift.
Tire Sizes with 2-3" of lift
31's should fit, if using stock wheels expect the tires to rub on the frame and sway bar at full lock
32's should fit with minor trimming
33's should fit with massive trimming
Tire sizes with 5-6" of lift
32's should easily clear, if using stock wheels expect the tires to rub on the frame and sway bar at full lock
33's should fit with minor trimming
35's may fit with massive trimming
Tire sizes with 7-8" of lift
33's should fit easy
35's should require minor trimming with 8 inch wheels, more if 10 inch wheels are used
36's would require massive trimming to be done.

What tires will fit?
No lift or Torsion Bar tweak
Torsion bar tweaking can gain you 1-1.5 inches. If you get more it means your torsion bars were sagging or low from the factory (typical with the Sport package).
205's (standard tire size)
235's (optional tire size)
30's should clear all but the ones with sagging torsion bars
31's should fit with minor trimming/reshaping, anything larger needs lift.
Tire Sizes with 2-3" of lift
31's should fit, if using stock wheels expect the tires to rub on the frame and sway bar at full lock
32's should fit with minor trimming
33's should fit with massive trimming
Tire sizes with 5-6" of lift
32's should easily clear, if using stock wheels expect the tires to rub on the frame and sway bar at full lock
33's should fit with minor trimming
35's may fit with massive trimming
Tire sizes with 7-8" of lift
33's should fit easy
35's should require minor trimming with 8 inch wheels, more if 10 inch wheels are used
36's would require massive trimming to be done.
1995 S-10 4.3 4x4 Ext. Cab
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
31 cali na tył wchodzi normalnie, przód trze przy dobijaniu i przy max skręcie. Ja mam z przodu lekko na drążkach podniesione, dystanse i odboje z bodajże Ducato czy innego sprintera i jest ok.
Mam zimówki, po jednym sezonie, których nie używam blizzak 235/75/15 i one wchodzą i nigdzie nie trą.
Mam zimówki, po jednym sezonie, których nie używam blizzak 235/75/15 i one wchodzą i nigdzie nie trą.
Blazer 99'
No ja mam u siebie Bridgestone Blizzak 235/70R15 ale na przodzie już się kończą... tylne sa praktycznie nowe. Patrzyłem za nowym kompletem na przód do czasu aż nie znajde funduszy na 4 bardziej "wypasione" oponki ale znalezienie tych blizzaków w takim rozmiarze coś stało się mało prawdopodobne... a nie chce zakładać na przód i tył czegoś innego z wiadomych względów (choć w sumie dopiero niedawno dotarło do mnie że oponki muszą być wszędzie w tym samym rozmiarze)
ja mam 255/70/15 i tez nic nie trze, nie mam modyfikacji zawieszenia. i tez szukam dwoch opon bo 2 mam nowe
general xp , jedna juz z niemiec sprowadzalem ... włozylem akurat na przod aby lepiej hamowac 

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
No ja się właśnie zastanawiam czy by nie kupić jakiegoś zestawu 4 szt... tylko muszę troszkę odłożyć ... tylko
Chciałbym poszukać czegoś w stylu AT żeby można było już gdzieś w lekki teren się wepchać
może kiedyś mi się to uda. Jakiej marki najlepiej byłoby poszukać? BFgoodrich pewnie są jednymi z lepszych a już na pewno na czołówce cenowej... więc może coś innego, bo jednak ok 500zł za sztukę to trochę nie na jeden raz a z drugiej strony 4 identyczne opony zobowiązują, bo dokupić nowe dwie do tych co mam obecnie to chyba niemożliwe (jedna sztuka nowa wisi na alledrogo... ale niestety tylko jedna)

a czy przypadkiem standard to nie jest 235/75/15?
ja mam 255/70/15 i do tych dwoch nowych udalo mi sie wyrwac jedna w calkiem sensownym stanie za 120zl
ale pare miesiecy na portalach mi to zajelo az trafilem.Jeszcze tylko jedna 
Widzialem,ze sa czasami na sprzedaz 4 sztuki uzywek w sensownych pieniadzach i nawet MTki. Moze jak chcesz w teren to takie uzywane co by je wylacznie zakladac na przejazdzki po terenie?
ja mam 255/70/15 i do tych dwoch nowych udalo mi sie wyrwac jedna w calkiem sensownym stanie za 120zl

Widzialem,ze sa czasami na sprzedaz 4 sztuki uzywek w sensownych pieniadzach i nawet MTki. Moze jak chcesz w teren to takie uzywane co by je wylacznie zakladac na przejazdzki po terenie?
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Na takie tymczasowe MT to musiałbym jeszcze jakieś inne felgi zakupić bo wymieniać żeby sobie pojeździć to za dużo zabawy, dlatego wolałbym AT bo nie planuję topić auta a ewentualnie trochę je pobrudzić
zwłaszcza że oprócz saperki to nie mam wyposażenia w teren i nie chciałbym potem szukać traktora 
Co do oponek to u mnie jest naklejka i Standard to 235/70R15... ale raczej brałbym 235/75 i może bfgoodrich
Generalnie najgorsze, że trzeba mieć te 4... i z drugiej strony wolałbym wybrać coś co w razie czego potem łatwiej dokupić, żeby nie było tak jak teraz, że mam nówki z tyłu a przód już zaczyna się powoli kończyć a moich oponek na rynku w tym śmiesznym rozmiarze już chyba nie robią.
Na Alledrogo wiszą używane 3szt... ale cena ponad 800 za używki nie przyspiesza decyzji o zakupie
gdy pojedyncza nówka kosztuje poniżej 300 ale niestety jest ... pojedyncza

Co do oponek to u mnie jest naklejka i Standard to 235/70R15... ale raczej brałbym 235/75 i może bfgoodrich

Generalnie najgorsze, że trzeba mieć te 4... i z drugiej strony wolałbym wybrać coś co w razie czego potem łatwiej dokupić, żeby nie było tak jak teraz, że mam nówki z tyłu a przód już zaczyna się powoli kończyć a moich oponek na rynku w tym śmiesznym rozmiarze już chyba nie robią.
Na Alledrogo wiszą używane 3szt... ale cena ponad 800 za używki nie przyspiesza decyzji o zakupie

-
- jestem tu nowy...
Krótka historia mojego Bladzia jest taka, że po zakupie auta na przedzie miało zjechane 235/70R15 a z tyłu 9 milimetrowe Toyo Open Country H/T 235/75R15, efekt tego był taki, że trzęsło kierownicą na 4h. Sami znacie rynek używek w tym rozmiarze, można powiedzieć że nie za dużo ich jest, ale jakimś cudem pojawiły identyczne Toyo Open Country 235/75R15 i do tego 11mm, capnąłem je natychmiast za 500zł. W ciężki teren raczej nie jeżdżę, czasem tylko z moimi psami gdzieś poza asfalt. Dają radę nawet w zimę, oczywiście tylko na Auto 4wd. Na mokrym też na Auto 4wd zwłaszcza jak jest bardzo mokro, gdyż spod świateł potrafi jechać w bok. Ogólnie jestem zadowolony, ścieralność całkiem przyzwoita (około 1mm na rok).
Chevy Blazer 4.3 4x4 LT '99
Witam.
Troche z innej beczki, mam Blazera S10 z 93 roku, walczę z zamontowaniem do niego 235/85 R16. Jak z tyłem nie ma problemu to z przodu jest wycięte wszystko co się dało a przy skręcie maksymalny koło trze. W zwiazku z tym mam dwa pytania:
1. Czy ktoś w ogolę założył takie koła do Blazera.
2. Zastanawiam się nad wycięciem jeszcze kawałka jakiejś "blachy" która jest za nadkolem ale nie wiem czy to już nie jest przegroda. - przepraszam za mało precyzyjne słownictwo.
Troche z innej beczki, mam Blazera S10 z 93 roku, walczę z zamontowaniem do niego 235/85 R16. Jak z tyłem nie ma problemu to z przodu jest wycięte wszystko co się dało a przy skręcie maksymalny koło trze. W zwiazku z tym mam dwa pytania:
1. Czy ktoś w ogolę założył takie koła do Blazera.
2. Zastanawiam się nad wycięciem jeszcze kawałka jakiejś "blachy" która jest za nadkolem ale nie wiem czy to już nie jest przegroda. - przepraszam za mało precyzyjne słownictwo.
A gdzie Ci ta opona obciera? Sprawdzałeś w którym dokładnie miejscu trze? Moze konieczne byłyby inne felgi tzn z innym odsadzeniem ET albo jakies dystanse zeby koło wypchnąć bardziej na zewnątrz. Ewentualnie większy lift zawieszenia, budy... I dopiero na koniec zostaje ciecie. Generalnie poki ramy nie ruszasz to reszta powinna sie trzymac kupy
nawet jak sie mocno wytnie. Poprawcie mnie jeśli sie mylę.

wysmaruj wapnem i przejedz sie, jak poobciera to bedziesz widzial na bialym 

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Obciera tylko przy pełnym skręcie.
Felgi są już odsadzone (środek felgi został wycięty, obrócony o 180 stopni i wspawany w tym samym miejscu).
Będę jeszcze walczył.
Dzięki za informacje.
Felgi są już odsadzone (środek felgi został wycięty, obrócony o 180 stopni i wspawany w tym samym miejscu).
Będę jeszcze walczył.
Dzięki za informacje.
Dystanse, albo dodanie kawałka żelaza na ogranicznik skrętu.
Blazer 99'
ten ogranicznik skretu mialem tak wybity,ze przy max skrecie ocieralem felga o drazek, moze tez to zweryfikuj bo sie okaze ,ze wcale opona nie obciera?
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
A znacie moze jakis portal czy stronkę gdzie dałoby sie zakupić nowe oponki bfgoodrich 235/75/15 all terrain
chyba bede musiał jeszcze troszkę przyoszczędzić bo na razie kończę na 3szt
... A jakos nie moge nic znalezc poniżej 2000... Używek w dobrym stanie tez jakos nigdzie nie ma.

pozostaje szukac po ebay gdzies w europie bo w stanach widzialemz,ze sa albo zaryzykowac i kupic jakiaś podobna
ja jedna nowke sprowadzilem z niemiec i wyszlo ponizej 400 zl z przesylka. no i tez by sie przydala jeszcze jedna sztuka wiec co jakis czas sprawdzam
ja jedna nowke sprowadzilem z niemiec i wyszlo ponizej 400 zl z przesylka. no i tez by sie przydala jeszcze jedna sztuka wiec co jakis czas sprawdzam

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Dlatego w sumie już decyzja podjęta o zakupie nowego kompletu 4szt... ale w jakimś bardziej normalnym rozmiarze 235/75R15... bo jakoś nie namierzyłem za bardzo felg 16 do blazerka.. a na te to i taniej idzie opony dostać i wybór jest...
Co do nowych oponek to muszę jeszcze troszkę odłożyć na zakup bo jednak troszkę na to pójdzie, ale wolę wybrac jakieś popularne i w miarę dostępne opony, żeby w razie czego nie było, że muszę kupować nowe 4 jak jedną szlag trafi... tylko najwyżej jedną droższą ale w większości przypadków do dostania od ręki czy z jakimś krótkim czasem czekania.
A te co mam obecnie się schowa i niech sobie leżakują
w razie "w" będą. lepszy co Prawda byłby komplet z felgami ale nowe opony i jakiś komplet felg do tego to już się robi nieco budżetowa sprawa.
Znacie jakieś przyzwoite felgi do blazerka?? Coś z innym ET niż standardowe (bo są głupio schowane w nadkole), ale rozstaw śrub tez mamy magiczny
Co do nowych oponek to muszę jeszcze troszkę odłożyć na zakup bo jednak troszkę na to pójdzie, ale wolę wybrac jakieś popularne i w miarę dostępne opony, żeby w razie czego nie było, że muszę kupować nowe 4 jak jedną szlag trafi... tylko najwyżej jedną droższą ale w większości przypadków do dostania od ręki czy z jakimś krótkim czasem czekania.
A te co mam obecnie się schowa i niech sobie leżakują

Znacie jakieś przyzwoite felgi do blazerka?? Coś z innym ET niż standardowe (bo są głupio schowane w nadkole), ale rozstaw śrub tez mamy magiczny
ale jaja wlasnie znalazlem dwie nowki na olx
juz zamowilem 
tzn nowki ... z 2004 roku
ale jeszcze z wasami. 240 za sztuke takze spoko cena

tzn nowki ... z 2004 roku

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
No proszę
czasem jednak można. Jak prawidłowo przechowywane to pewnie jeszcze pośmigają, byle tylko guma nie pękała czy coś bo jednak 12 lat jak na nówki... trochę jest 
Ale, że Ci się mieści 255/70 (koło ok 74cm wysokości)
koło ma sporą średnicę i na pewno większa jak 235/75 (koło ok 71cm wysokości)
Czyli masz generalnie z 1,5 cm w każdą stronę więcej 
Ja w końcu po negocjacjach rodzinnych zamówiłem komplet nowych BFG AT w rozmiarze 235/75R15
mam nadzieje, że wejdą bez jakichś przeróbek, choć wolnego miejsca w nadkolu jest i tak sporo no ale... wczoraj jak śniegu nawaliło to na zakrętach (ciasnych) nawet mimo włączonego na stałe 4HI wywalało mnie z zakrętu na zewnątrz, choć może to przez wyłysiałe oponki na przodzie (dziś zmieniłem i dałem nówki na przód a starocie na tył, tylko już drogi czarne więc nie ma jak sprawdzić czy to o to chodziło?).
Generalnie jak już uda się oponki nowe założyć na wszystkie koła to obecne chyba będę chciał sprzedać dalej
może komuś się nadadzą bo dwie nie mają więcej jak pare tysięcy od nowości, a mi też parę groszy się zwróci.
Dziś też dostałem w końcu upragniony kompresor do klimy
Również nówka... i co ciekawe kosztował mnie jedynie 300 po znajomości + muszę oddać stary rozszczelniony w rozliczeniu (ale to i tak nieźle). Póki sezonu nie ma czyli pewnie na kwiecień oddam klimę do reanimacji i może na wakacje autko będzie już prawie ogarnięte 
Dziś pod sklepem stanął obok mnie lokalny Chevy Tahoe
śmiesznie to wyglądało bo mój to jakby mniejszy braciszek... a tamten na BFG AT i podwyższone zawieszenie... w ogóle ze 25% większy jak obok stały
w sumie szkoda, że foty nie zrobiłem ale pewnie jeszcze będzie okazja.

Ale, że Ci się mieści 255/70 (koło ok 74cm wysokości)

Ja w końcu po negocjacjach rodzinnych zamówiłem komplet nowych BFG AT w rozmiarze 235/75R15

Generalnie jak już uda się oponki nowe założyć na wszystkie koła to obecne chyba będę chciał sprzedać dalej

Dziś też dostałem w końcu upragniony kompresor do klimy

Dziś pod sklepem stanął obok mnie lokalny Chevy Tahoe

nic nie obciera bo takie juz mam u siebie, i wlasnie brakowalo mi aby wymienic z tylu. Tez sie zastanawiam jaki bedzie stan tych opon ale wydaje mi sie,ze lepsze takie niz uzywane bo jak byly rzeczywiscie magazynowane to guma nie powinna byc zmurszala czy spekana. A juz tak dwie sztuki kupilem i byly rzeczywiscie jak nowe, guma mieciutka i niespekana.
Jeszcze przed zmiana sprobuje jakis burnout zrobic na tych starych bo jak zaloze nowe to juz szkoda
a na tym sniegu to rzeczywiscie mogla byc wina opony chociaz blazerek chyba ma tendencje do wynoszenia przodem mimo wszystko... przynajmniej takie odnopslem wrazenie w swoim pickupie
Jeszcze przed zmiana sprobuje jakis burnout zrobic na tych starych bo jak zaloze nowe to juz szkoda

a na tym sniegu to rzeczywiscie mogla byc wina opony chociaz blazerek chyba ma tendencje do wynoszenia przodem mimo wszystko... przynajmniej takie odnopslem wrazenie w swoim pickupie
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Blazer jest mega podsterowny. Na śliskim podsterowność szybko przechodzi w niespodziewaną nadsterowność i wtedy trzeba przyznać się, że nie jest się miszczem rajdów.
Jeżeli już trzeba i nie ma 4szt w takim samym stanie, to opony w lepszym stanie zakładamy na tył.
Nie kupiłbym 12letnich opon - nie stać mnie.
Jeżeli już trzeba i nie ma 4szt w takim samym stanie, to opony w lepszym stanie zakładamy na tył.
Nie kupiłbym 12letnich opon - nie stać mnie.
Blazer 99'
ja tam nie chcialbym walczyc w blazerze trakcie poslizgu, W zawieszeniu chyba wszystko mialem wymieniane oprocz "kierowniczki czy maglownicy? takie male czarne walcowate gowno z wihajstrem" a i tak mam spore luzy wiec precyzja zadna w prowadzeniu. wyjezdzam nim na droge publiczna po to aby zatankowac wiec moglem sobie pozwolic na takie opony. A pseudo nowe dadza sobie rade w terenie no i kozacko wygladaja z bialym napisem 

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.