Automatyczne zamykanie drzwi - programowanie pilota

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

McGyver

Kontaktowanie:

Automatyczne zamykanie drzwi - programowanie pilota

Post autor: McGyver » ndz kwie 17, 2016 5:12 am

Czy ktoś się tym bawił? W/g instrukcji obsługi w Blazerze z lat 99--> jest takie coś, że jak się jedzie szybciej to się drzwi zamykają od środka i nawet daje się to jakoś zaprogramować na różne tryby, które także działają z pilotem centralnego...?
A może jeszcze ktoś wie gdzie można namierzyć pilota do centralnego który będzie z blaziem działał :) bo mam obecnie tylko jednego i czasem mnie to troszkę przeraża :)
Ostatnio zmieniony ndz maja 08, 2016 10:50 pm przez McGyver, łącznie zmieniany 1 raz.
Chevrolet Blazer 1999 LT - 4,3 Automat - wersja europejska

jezy888

Re: Automatyczne zamykanie drzwi

Post autor: jezy888 » ndz kwie 17, 2016 10:47 am

oj zalatw sobie drugi pilot bo bedzie problem predzej czy pozniej :) ja juz swojego za pomoca druta z haczykiem otwieralem :P
ale to ja bym sie przeszedl do jakiegos elektryka coby ogarnąl Ci temat bo tak to trzeba by szukac jakis uzywek. Dla mnie temat obcy bo sie nei znam
1995 S-10 4.3 4x4 Ext. Cab
sprzedam JGC SRT.

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » ndz kwie 17, 2016 10:53 am

też mam jednego pilota niestety, od czasu do czasu szukam po aukcja różnych a nuż się trafi ale z pilotem do LT'ka to taka bajka że częstotliwość nadajnika to 433 MHz (europejska) i kupić nie sposób bo z USA już nie produkują, trza szukać używanego. Gdyby mieś LS'a czyli 315Mhz to kupisz za grosze.
Kiedyś czytałem na zagranicznym forum że mając 5 cyfrowy kod serwisowy można dorobić pilota w serwisie Chevroleta, ale chyba nie w Polsce.
Chevy Blazer 4.3 4x4 LT '99

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » ndz kwie 17, 2016 12:23 pm

No ostatnio byłem w lokalnym serwisie Chevroleta... choć w sumie to tam chyba już głównie Opel został. To się okazało, że owszem mają i części itp do Chevroletów ale tylko wypust europejski i nawet nie mają podglądu na dane serwisowe aut z US. A Taki Blazer to nie mam pojęcia gdzie by popytać bo w USA po VIN coś takiego nie jest w żaden sposób wykrywane (bo wersja na europe) więc żadnych danych serwisowych nie mają. A w Europie nie przyznają się do tego auta :D No troszkę porażka.

No jedyny Problem z tym pilotem jest Taki że draństwo czasem łapie zakłócenia nie wiem od czego... i są "martwe strefy" gdzie normalnie nie ma opcji by Auto otworzyć... wciska się ten durny guzik i biega dookoła szukając "zasięgu" :D U mnie pod domem czasem muszę Auto obejść żeby dało się otworzyć, ale np pod lokalnym sklepem czy pracą wszystko działa jak ta lala.
Co do używek... czasem coś popatrzę ale albo cenią sie jak za sztabkę złota albo nie ma nic.

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » ndz kwie 17, 2016 9:58 pm

Tak jak pisałem częstotliwość to 433MHz, Każde urządzenie jest obarczone pewnym błędem. Za to wszelkie automatyczne bramy, szlabany itp pracują na częstotliwości 433,92MHz, zdarzy się że się to nakłada na siebie, stąd mogą być przekłamania. Tak mi ktoś kiedyś tłumaczył.
Zawsze można wywalić całe ustrojstwo i wstawić z LS'a, albo usunąć na stałe.

flomaker

Post autor: flomaker » ndz kwie 17, 2016 11:12 pm

Na płytce pilota jest nr. Jak się kupi taki sam, to jest procedura jak zaprogramować go przy pomocy auta. Ja sobie kupiłem, ale niestety z innym numerem na ebayu. Mimo, iż pan amerykanin napisał, że powinno działać - to niezareagował.
Ten co mam został kiedyś zdeptany i cały scalak się położył - nózki się wygły, ale kolega elektronik go wskrzesił. Teraz dbam o niego jak o dziecko. Elektronik z firmy zajmującej się kluczami/pilotami itp samochodowymi stwierdził, że trzeba autem do Berlina do Chevroleta jechać i tam zaradzom.
Postaram się kupić pilota z takim numerem jak mam i poćwiczyć programowanie.
NIe wiem też, czy to by zadziałało u nas
http://www.ebay.com/itm/OEM-15017737-RE ... NP&vxp=mtr
Blazer 99'

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » pn kwie 18, 2016 5:42 pm

Tzn. mam rozkręcić obudowę i tam na płytce drukowanej będzie numer? dobrze kumam?
Już lece :D

Ten link co podałeś, no niby, działa na '99r LT 4x4, całkiem tanio jak za dwa piloty z centralką

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » pn kwie 18, 2016 10:54 pm

Mój ma numer 15732810.. jest to na obudowie z tyłu pilota. Ponoć żeby dało się zaprogramować to trzeba znaleźć Taki sam bo np Taki z końcówką 05 jest na USA i działać nie będzie własnie ze względu na te częstotliwości. Ten zestaw z Ebaya niby wygląda podobnie ale znalazłem w jakichś używkach fotkę takiego z europejskiego LTka i tam była tylko jedna wtyczka 5 pinowa czy coś takiego.. ta po prawej. ale wygląda podobnie więc dość prawdopodobne że by to działało, tylko po co to drugie gniazdo to nie wiem. Co do zaprogramowania nowego "breloczka" to robi się to jakąś śmieszną procedurą z wnętrza auta... na YT są filmiki - nie testowałem bo nie mam na czym ale jeśli tak to git :D A u siebie w autku znalazłem ten PIN... chyba ktoś kiedyś musiał go potrzebować że w aucie ukrył naklejkę z napisanym pinem :D
Rzeczywiście doczytałem, że częstotliwość europejska to 433MHz a dla USA mają 315 i dlatego piloty nie pasują.

flomaker

Post autor: flomaker » wt kwie 19, 2016 2:14 am

Blazer 99'

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » pn kwie 25, 2016 8:53 pm

Ciekawe czy takiego pilota programuje się do auta taka procedurą jak na YT pokazują... czyli wciśnij guzik otwierania drzwi potem pokręć stacyjką i takie tam... czy jeszcze jakieś cuda na kiju (bo niby w instrukcji obsługi też tego tak nie podawali a nawet krócej jak dobrze kojarzę...)
Pewnie się przekonam jak już będę miał "coś" do podpięcia pod Auto.

flomaker

Post autor: flomaker » wt kwie 26, 2016 10:51 pm

Z tego co wiem, to właśnie tak to powinno być zaprogramowane i działać ad hoc.

Zorientowałem się, że tył obudowy pilota mam nowy - od innego i nie mam tego numeru. Auto w warsztacie i tak się zastanawiam, czy gdzieś jeszcze jest ten nr w aucie. Na tym module? Gdzie to w aucie jest?
Blazer 99'

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » śr kwie 27, 2016 9:38 pm

Numer masz jeszcze na skrzynce od centralnego zamka... Co prawda jest inny niż pilota ale jak dobrze pamietam to dla nas jest to 15732811. A piloty trzeba dobrać pod ten sterownik. Nie wiem gdzie on siedzi ale gdzies za deska rozdzielcza czy cos. Namierzyłem jakis obrazek i wychodzi jakos od spodu deski rozdzielczej pod zegarami albo gdzies za bezpiecznikami.
Tu jest fotka tego ustrojstwa...
https://www.avito.ru/moskva/zapchasti_i ... _737210794
Podejrzewam ze wersja USA bedzie miała numerek z 6 na końcu :-) sprawdziłem... I faktycznie :-)
Mozliwe ze podmiana tej skrzyneczki pozwoliłaby używać pilotów US u nas... Ale czy na pewno kto wie bo nie wiem jak to sie łączy z reszta auta i czy nie wymaga jakiejs konfiguracji czy cos.

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » czw maja 05, 2016 9:13 pm

Dostałem dziś pilota (no tego z Ebaya - w środku rzeczywiście żadnych "numerków" tylko na obudowie coś jest)... rano popróbuję to całe programowanie... wygląda niby prosto ale "na szybko" mi się nie udało... musze potrenować klikanie kluczykiem bo z jakąś tam prędkością trzeba to zrobić i dam znać czy działa. Choć znalazłem niby oryginalną instrukcję GM z procedurą, której wszędzie pełno więc szanse spore są :D

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » pt maja 06, 2016 4:29 am

flomaker - pisałeś, że próbowałeś zaprogramować pilota u siebie... ta cała śmieszna procedura Ci działała? :D

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » pt maja 06, 2016 3:01 pm

Aaaaa to Ty kupiłeś, tego pilota z ebaya:), gratuluję, za długo się zczajałem z zakupem, ale dzisiaj znalazłem kolesia ma podobno pilota z LT'ka wyśle mi w poniedziałek zobaczymy czy będzie działał.

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » pt maja 06, 2016 5:39 pm

U mnie na razie D..a pilot identyczny jak ten co mam... Numerek i bebechy wyglądają na te same. Problem w tym, ze nie moge go sparować z autem... Stary działa ale tego nowego za żadne skarby nie moge uruchomić. Procedura programowania za żadne skarby sie nie odpala (tj zamknij drzwi, włóż kluczyk, wciśnij na drzwiach otwieranie i przytrzymaj... Potem kluczykiem na on off on off... I puszczam guzik na drzwiach... I cisza nie ma tego potwierdzającego zamknięcia zamków czyli nie uruchamia sie ten cały tryb programowania pilotów. Zapala mi sie za to na ok 4 sek napis security potem znika.
Moze u nas jest jakas inna procedura? U kogos z Was działa to programowanie? Jeśli jak u mnie nawet nie startuje to lepiej nie kupować pilota bo jak sie nie da tego uruchomić to i tak lipa.
Szukam dalej na sieci moze ktos cos pisze jak to ugryźć... Ewentualnie mail to chevroleta ale po tych 16 latach raczej beda mieli to gdzies...
Mam jeszcze ten cały immobilizer pin - ponoć wprowadza sie go jakos guzikiem od przeciwmgielnego z tylu ;-) moze najpierw trzeba ten cały pin ruszyc a potem dopiero te drzwi zaprogramować czy cos...
Znalazłem jeszcze instrukcje zeby zewrzeć pin 4 i 8 w gnieździe obd ale u nas 8 jest bez podłączenia wiec to nie zadziała.
Jakies pomysły? U kogos ten tryb programowania sie uruchamia? Moze jakos źle to robię ?

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » ndz maja 08, 2016 1:05 pm

Problem rozwiazany :-) udało sie uruchomić dodatkowego pilota i starego rownież.
Procedura jest inna i troszkę bardziej skomplikowana jak dla wersji USA głownie ze względu na nieszczęsny immobilizer. Generalnie pilot dla nas musi miec numerek 15732810 wlasnie ze względu na użyta częstotliwość 433mmhz.
Druga sprawa to to ze w autach na Europę dodawana była jakas czerwona kartka z PINem.. Tj 5 cyfrowa liczba z cyframi 1-9 potrzebna do procedury ominięcia immobilizera w przypadku braku pilota, znalezione w instrukcji serwisowej do blazera.
Procedura programowania pilota u nas wyglada następująco:
1 wsiadamy do auta i zamykamy drzwi
2 wkładamy kluczyk do stacyjki
3 wciskamy przycisk otwierania drzwi na panelu kierowcy i trzymamy aż skończymy zabawę kluczykiem
4 teraz włączamy kluczykiem na on potem off i jeszcze raz on i na off
5 puszczamy guzik odblokowania drzwi
6 jeśli wszystko było ok to na ok 4sek zapali nam sie napis security na desce i czekamy aż zgaśnie
7 wprowadzamy pierwsza cyfrę PINu immobilizera za pomocą przycisku światła przeciwmgielnego... Np 3x szybko naciskamy, jeśli poczekamy potem ok 2sek to ponownie zapali sie nam napis security na kolejne 4 sek... Jak zgaśnie wprowadzamy następna cyfrę i tak aż uda sie wpisać wszystkie 5.
8 po ostatnim razie zapali sie security i jak zgaśnie to auto zamknie i otworzy drzwi potwierdzając wejście w tryb pominięcia immobilizera i jednocześnie programowania pilotów
9 na pilocie trzymamy lock i unlock u mnie zeszło ok 40 sek... Auto zamknie i otworzy drzwi. Powtarzamy to dla każdego następnego pilota...
10. Przekręcimy kluczyk na on zeby zakończyć programowanie... Po tej zabawie u mnie oba piloty działają wiec na pewno jest ok :-)

Co do zdobycia tego PINu ponoć można to wyciągnąć skanerem tech2 ale tego nie mam jak sprawdzic. Na pewno mój tani skaner nie pozwala nic takiego zobaczyc bo sprawdzałem.

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » ndz maja 08, 2016 2:52 pm

Dzięki bardzo za obszerną instrukcję programowania tylko że jestem nieco w kropce, bo u mnie w schowku nie było nalepki z danymi auta i kodem PIN, jedynie co znalazłem to w książkowej instrukcji obsługi napisane ręcznie CODE PIN i tu pięciocyfrowy kod, tylko pytanie czy to aby nie do radia?

hmmm, teraz pomyślałem ze mogę go sprawdzić mając jednego pilota, zawsze sie uda albo nie.

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » ndz maja 08, 2016 7:05 pm

no właśnie bardzo to prawdopodobne, że to właśnie ten pin co jest niezbędny, ja nie mam żadnych papierków od auta w których mogłoby to być a oryginalna kartka z PINem dołączana do auta też już gdzieś wyparowała - całe szczęście ktoś pin napisał na kartce i wkleił w aucie.. no chyba że gdzieś jest jakiś oryginał ukryty :) Mój też jest 5 cyfrowy... nie zawiera żadnej cyfry 0 :) tak dla pewności. Na pewno procedura działa :D możesz spokojnie sprawdzić na jednym pilocie... co do machania stacyjką wcale nie trzeba tego robić jakoś super szybko... i klikasz tylko między pozycjami gdzie da się włożyć kluczyk i do zapalenia kontrolek na desce. Polecam wyłączyć radio :D bo się włączy i będzie rozpraszać ;)
Generalnie w tych instrukcjach co mi podesłałeś nie ma stronki tej którą ja mam... czyli musi być jeszcze jakaś osobna instrukcja dla wersji EU i tam jest to całe programowanie (szkoda, że tu fotki ciężko wrzucić bo bym nieco poszalał).
Daj znać czy się udało :D Jeśli masz dobry PIN to procedura zadziała (poznasz po zamknięciu i otwarciu zamków po zakończeniu wpisywania pinu)... i jeszcze raz zaprogramujesz pilota...

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Automatyczne zamykanie drzwi - programowanie pilota

Post autor: starywariat » pn lut 20, 2017 8:32 pm

Dzieki bardzo za instrukcję programowania pilota. wreszcie po dwóch latach poszukiwań znalazłem pilota do LT'ka 15732810. Dopiero za 4 razem załapał, ale udało się, teraz bez strachu można użytkować.

flomaker

Post autor: flomaker » czw lut 23, 2017 4:58 pm

A podaj proszę źródełko z którego pozyskałeś pilota :)
Blazer 99'

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » czw lut 23, 2017 5:34 pm

Od kolegi co mu sie garaz spalil. Podalem co mu zostało. Miał wszystko przekładać, a po tej tragedii juz pilot nie byl potrzebny.

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » sob lut 25, 2017 9:24 pm

Czyli PIN był dobry jak udało sie zaprogramować :) Nie wiem dlaczego, aż tak skomplikowali to w naszej wersji ... ale mając PIN można bez pilota Auto uruchomić stosując tą samą procedurę - jest to nawet w europejskiej instrukcji obsługi... której niestety nie udało mi się do tej pory namierzyć :(
U mnie drugi Pilot z dodatkowym kluczykiem pasie się z papierami auta w domu i w razie co jest :) Choć teraz znacznie bardziej uważam żeby nie wyprać kluczy od auta jak mi się to raz zdarzyło z pilotem od Golfa :) Tamten co Prawda pranie przeżył i tylko musiałem przycisk wymienić, a w przypadku blazia nie chciałbym tego sprawdzać :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”