W końcu okazało się, że winny był silniczek (w schematach opisany jako serwo) klapy mieszającej ciepłe i zimne powietrze. Dla wersji z klimą manualną nowy kosztuje ok 15$... a dla klimy automatycznej ok 140$ :/ jest nawet kilka filmików na YT jak to dziadostwo z auta wyciągnąć i jak wygląda w środku (blend door actuator - sie to nazywa). Jeden ma chyba 4 piny a drugi 5 a na pewno ten drugi ma jeden więcej

U mnie jakimś cudem się przestawił (choć wydaje mi się, że mógł się zaciąć i mój "były" Mechanik go wymontował i wyczyścił). Jednak kupując np nowy nie wolno go podłączyć i włączyć zapłonu bo przekręci się do któregoś skrajnego położenia i tak stanie. Okazuje się, że w środku jest potencjometr obracany zębatką (trochę ludzi miało pęknięte zębatki i stad brały się problemy - u mnie było ok), potencjometr ma 8kOhm i zakres pracy silniczka powinien wynosić (na pinach wyjściowych z potencjometru) od 0,01 do 8k Ohm. I tak trzeba go po rozebraniu całości ustawić aby kręcąc silniczkiem wyłapać ten zakres - przydatny jest zasilacz 12V

Po "wykalibrowaniu" właściwego zakresu... wsadzamy to do auta ustawiając klapę kombinerkami mniej więcej na środku (najwygodniej), wyciągamy bezpiecznik od sterowania nawiewów/deski rozdzielczej... czekamy z minutkę, wsadzamy bezpiecznik, uruchamiamy zapłon - po czym następuje reset wszystkiego i komp sprawdza ustawienie tego silniczka kręcąc nim najpierw na min potem na max... aż "wykryje" opór mechaniczny i zostają zapamiętane wartości rezystancji dla poszczególnych pozycji (na oko 1k - 7k albo nawet 2k-6k Ohm). Dopiero po takiej automatycznej "kalibracji" silniczek zacznie ustawiać klapę we właściwych pozycjach.
Po właściwym wyczyszczeniu i ustawieniu... i sporej ilości k... na demontaż tego draństwa

Dodam jeszcze, że potrzebny tam jest najlepiej nasadowy kluczyk 5,5 i jakaś łamana krótka przedłużka albo któtka pokrętka bo miejsca jest bardzo niewiele, ale wysiłek na pewno się opłaca (można demontować deskę ale to już na pewno potrwa dłużej).
W razie czego mam jeszcze jeden zapasowy silniczek sprawny i ustawiony żeby tylko do auta włozyć