witam nowy blazer, nowe problemy - predkościomierz i 4x :-)

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

kmc1974
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

witam nowy blazer, nowe problemy - predkościomierz i 4x :-)

Post autor: kmc1974 » pn paź 06, 2014 8:17 am

Witam serdecznie. My name is Krzyś ;-) i jestem stara dupa ze stolicy północnego Mazowsza, czyli Płocka. Aut w życiu miałem wiele - wymieniając te najbardziej nietypowe, to Citroeny XM, Explorer II, Voyager II i teraz blazer '97 4.3 z KME LPG

Problemów mam z samochodem sporo, sam jednak lubię podłubać, mam nadzieję, więc, że uda się niskokosztowo ;-)

Mam problem z ABS - o tym jednak już czytałem, poszukam powalcze. Na razie zauważyłem prztetarty kabel czujnika na przednim lewym kole. Martwią mie bardziej inne rzeczy.

1.Bardzo zaniża mi wskazania prędkościomierza. Predkość wskazywana 80 km/h - rzeczywista 97, 50-62 Opony mam ciut większe, ale ciut, jeżdzę na 255/70R15 wg kalkulatora powinny zawyżać o 1% nie więcej. Od czego zacząć sprawdzanie?

2. Na N bez problemu załącza mi reduktor na LOW. Nie jestem w stanie, w żaden sposób włączyć 4x4 High. Jadać, stojać z/bez hamulca, po naciśnieciu 4x4High nie dzieje się nic.

Z takich najpilniejszych rzeczy zimowych to tyle :-) liczę na Waszą pomoc.
Blazer S-10 '97 4.3

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: witam nowy blazer, nowe problemy - predkościomierz i 4x

Post autor: Kostuch » pn paź 06, 2014 9:46 am

1. Może masz zegary 'milowe' z tarczką kilometrową? :lol:
A na poważnie, to może być powiązane z problemem 2. Czujnik prędkośći pewnie jest w reduktorze. Sprawdź czy jest oryginalny i czy trzyma parametry sygnału.

2. Albo uszkodzony komputer sterujący napędami albo część wykonawcza w reduktorze. Nie miga nic diodkami na przyciskach?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

kmc1974
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kmc1974 » pn paź 06, 2014 10:08 am

Kostuch pisze:1. Może masz zegary 'milowe' z tarczką kilometrową? :lol:
szcholera nie pomyślałęm ;-)

A na poważnie, to może być powiązane z problemem 2. Czujnik prędkośći pewnie jest w reduktorze. Sprawdź czy jest oryginalny i czy trzyma parametry sygnału.

a nie powinien siedzieć w ASB? trzeba by tylko parametry znaleźć jakie mieć powinien

2. Albo uszkodzony komputer sterujący napędami albo część wykonawcza w reduktorze. Nie miga nic diodkami na przyciskach?
skrzynia na N z heblem po wcisnieciu 4L , pomigają L i H zapina reduktor low zapala się lampka na 4L. Po wciśnięciu 4H pomiga i zapala się znowu 2H. Sporadycznie zdarza się również, że po wciśnieciu 4L lampki pomigaja, słychać zapięcie, ale gasną wszystkie :D
Podczas jazdy po wciśnieciu 4H nic się nie dzieje.
Blazer S-10 '97 4.3

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn paź 06, 2014 10:18 am

No to reduktor na stół i naprawiać.

jezy888

Post autor: jezy888 » pn paź 06, 2014 1:20 pm

mam ten sam rozmiwar opon 255/70r15 ale u mnie predkosciomierz pokazuje dokladnie ale licznik kilometrow chyba o 1/3 zaniza tak jak u Ciebie. Strasznie oszukiwalo to przy obliczaniu spalania bo wychodzilo,ze pali jak smok a wcale tak nie jest.
Tam sa dwie linki? predkosciomierz i licznik? gdzies widzialem watki jak przeliczac zegary w wypadku zmienionych opon, jednak 255/70 jest prawie identyczny jak oryginalne wiec nie powinien oszukiwac...

ja akurat mialem wymieniany predkosciomierz w reduktorze jak Kostuch pisze, ciekawe czy to jest powodem
1995 S-10 4.3 4x4 Ext. Cab
sprzedam JGC SRT.

kmc1974
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kmc1974 » pn paź 06, 2014 4:21 pm

reduktor do naprawy mimo, że low zapina? obstawiałem bardziej jakiś problem elektryczno - pneumatyczny.
hmm po resecie ECU - zdjęciu klemy, wszystko, przynajmniej chwilowo działa jak należy. 4H zapina, przynajmniej na guziku się świeci. Poźniej będę sprawdzał podciśnienia.

Przy okazji zegarów - kasuje mi się trip, czyli przebieg dzienny - też tak macie? Po zczytaniu wszelkich możliwych błedów diagnoskpem, pokazuje mnie tylko błąd czujnika ABS, o czym wiem, i stary błąs P0303 - cylinder 3 misfire detected, błąd zapłonu. W skrzyni wszystko ok, w reduktor i klime nie mogę się wbić.
Innych błędów brak, również body i deska.
Blazer S-10 '97 4.3

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt paź 07, 2014 10:43 pm

Reduktor ma tryby przesuwane silnikiem elektrycznym.
Jak coś jest nie tak z pozycjonowaniem albo czujnikiem położenia to mogą jakieś pozycje "nie zaskakiwać".

A komputer reduktora jest niezależny od komputera silnikowego i raczej się do niego nie dostaniesz urządzeniem diagnostycznym.
Jakieś były opisywane chyba manewry z jego diagnostyką na forach amerykańskich, ale nie pamiętam co i gdzie - mam uczciwy reduktor z wajchą :)21

jezy888

Post autor: jezy888 » śr paź 08, 2014 9:46 am

gdzies byl pdf jak to sprawdzic ale na szybko znalazlem w watkach:
tutaj jest napisane jak sprawdzic kody bledow 4x4:
drugi post
http://www.s10forum.com/forum/f20/how-t ... ast-36751/

oraz troche tutatj
http://www.s10forum.com/forum/f20/how-t ... ol-285068/

a tutaj caly watek ze zdjeciami jak leca weze podcisnienia:
http://www.s10forum.com/forum/f220/the- ... ad-327817/
1995 S-10 4.3 4x4 Ext. Cab
sprzedam JGC SRT.

kmc1974
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kmc1974 » wt paź 14, 2014 10:10 am

dzięki wielkie za pomoc. Reduktor już zapina H - błąd był stricte elektryczny, kabelek włącznika był urwany ;-D
Blazer S-10 '97 4.3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”