Jak w tytule. Bo w mostach jest 80w90, ale w książce serwisowej nie jest napisane, co ma być w reduktorze. I ile litrów. Poza tym, czy takie mineralne oleje typu Lotos będą ok?
I jeszcze pytanie dodatkowe: czy zbyt duże nagrzewanie się skrzyni może przenosić się z przegrzanego reduktora? Coś mi wycieka i obstawiam, że to z reduktora, a nie ze skrzyni (nie jest to zapach dextronu...). A skrzynia, póki się nie przegrzeje, działa prawidłowo. Zaś przegrzana, przestaje przenosić obroty... (przegrzany płyn traci najwyraźniej właściwości hydrokinetyczne).
Jaki olej jest w reduktorze? i co, jeśli go nie ma?
Moderator: Marcin-Kraków
Jaki olej jest w reduktorze? i co, jeśli go nie ma?
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
-
- jestem tu nowy...
Re: Jaki olej jest w reduktorze? i co, jeśli go nie ma?
Szukając po numerze GM oleju do reduktora dotarłem do pewnego forum
http://www.gm-trucks.com/forums/topic/2 ... uid-guide/
sugerują używać AC Delco AutoTrak II, jest niebieski (smerfowy) chociaż jak jest stary to pewnie szary,u żywają też Dexrona III (czerwony) jak do skrzyni.
inne nie wchodzą w grę, a który wybrać zależy chyba od rocznika, czy załączanie jest ręczne czy elektroniczne, wajcha skrzyni w podłodze.itp. trza dokładnie poczytać, ale mi się wydaje że tylko ten niebieski. Dexron chyba w nowszych autach.
Poszukam jeszcze ile tego oleju potrzeba. I tak przyda mi się ta wiedza, tez sie przymierzam do wymiany.
Pozdro
http://www.gm-trucks.com/forums/topic/2 ... uid-guide/
sugerują używać AC Delco AutoTrak II, jest niebieski (smerfowy) chociaż jak jest stary to pewnie szary,u żywają też Dexrona III (czerwony) jak do skrzyni.
inne nie wchodzą w grę, a który wybrać zależy chyba od rocznika, czy załączanie jest ręczne czy elektroniczne, wajcha skrzyni w podłodze.itp. trza dokładnie poczytać, ale mi się wydaje że tylko ten niebieski. Dexron chyba w nowszych autach.
Poszukam jeszcze ile tego oleju potrzeba. I tak przyda mi się ta wiedza, tez sie przymierzam do wymiany.
Pozdro
Chevy Blazer 4.3 4x4 LT '99
-
- jestem tu nowy...
Cos takiego znalazłem
http://allegro.pl/olej-do-reduktora-bui ... 49232.html, a wchodzi jakieś 1,5 - 1,8 L
http://allegro.pl/olej-do-reduktora-bui ... 49232.html, a wchodzi jakieś 1,5 - 1,8 L
Chevy Blazer 4.3 4x4 LT '99
ja natrafilem kiedys na informacje,ze wada tych modeli jest puszczajaca uszczelka miedzy skrzynia a reduktorem. Powodouje to powolne napelnianie sie reduktora olejem z automatu do tego stopnia,ze czesto dochodzi do zassania tego oleju przez weze podcisnienia i w efekcie spaprania ukladu zalaczania 4x4 ( ta gruszka pod akumulatorem) weze kruszeja od oleju i traci szczelnosc uklad podcisnienia.
odnsnie oleju- ten sam co w skrzyni biegow. Jak masz przyciski zmiany 4hi 4o i 2hi to dextron 3 a jak jest juz auto 4 mode to powininen byc "auto-trac fluid" co kolwiek by to znaczylo
ale pewnie chodzi o ten syntetyczny niebieski
odnsnie oleju- ten sam co w skrzyni biegow. Jak masz przyciski zmiany 4hi 4o i 2hi to dextron 3 a jak jest juz auto 4 mode to powininen byc "auto-trac fluid" co kolwiek by to znaczylo

1995 S-10 4.3 4x4 Ext. Cab
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
ooooo jezy888 ma racje, jak zajechalem skrzynie wlozylem kpl reduktor plus skrzynia i niestety uszczelniacz puszczal, oleju przybywalo i jak popalowalem w drawsku, byl kochany zapach palonego oleju wydobywajacy sie przez odpowietrzenie na grodzi, a do reduktora leje dexrona VI ten sam co do skrzyni
------------------------------
byly GMC Sonoma,Toyota Hilux
jest GMC Jimmy i troche innego zlomu
byly GMC Sonoma,Toyota Hilux
jest GMC Jimmy i troche innego zlomu