Generalnie zastanawiam sie ostatnio nad praca mojej skrzyni
Generalnie z problemow które mam przynajmniej w teorii to:
Na P wszystko jest ok
Na R jest oki
Na N oki
Na D auto przyspiesza elegancko itp
Na 3... Ostatnio nawet zrobiłem rundkę testowa i było odczuwalne zmienienie przełożeń.. Tzn tylko po lekkim spadku obrotów podczas ciagłego przyspieszania.. Wiec tez obstawiam ze tu jest oki
Na 2 i tu ciekawa sprawa bo auto jakby rusza z 2... I nawet w instrukcji nie znalazłem czy tak to ma byc czy cos tu nie gra... Chociaz z budowy skrzyń wynika ze powinna byc 1 i 2... Jest jakby sama 2 bo auto rusza zdecydowanie ciężej niż na wyższych biegach ( stad stwierdzam ze na pozostałych 1 musi dzialac bo tam nic nie muli ze tak to nazwę).
Na 1... No cóż wyglada jakbym nie mógł dociągnąć dźwigni do konca i cos sie bieg nie załącza i terkocze ze skrzyni, moze byc to jednak kwestia regulacji cięgna bo juz bardziej cofnąć dźwigni nie moge bo blokuje sie na plastiku a kontrolka biegu nie dochodzi na pozycje tylko utyka miedzy 1 a 2... I z drugiej strony zastanawiam sie czy ta kontrolka jest czysto mechaniczna czy jest tam do niej cos wiecej tzn jakas elektronika?
Generalnie w 99% jeżdzę na D i zdecydowanie czuć tam te wszystkie przełożenia... Auto rusza normalnie i potrafi spokojnie zamielic i nie mam efektu mylenia przy ruszaniu... Obroty nieznacznie spadają przy przyspieszaniu... Zmiana na wyższe przełożenie... I tak da rade odliczyć 3 takie zmiany.. Generalne jadąc ok 60km na h mam 1200obr silnika.. I raczej jest to juz overdrive.
I jeszcze cos takiego czy przy zimnym silniku No i skrzyni .. Odpalamy i wrzucamy np R czy D to czy powinno byc czuć lekkie szarpnięcie... Wiadomo ze koła sa blokowane hamulcem. Jak sie wszystko rozgrzeje to juz chodzi duzo płynniej albo "szarpnięcie" jest praktycznie niezauważalne.
No po prostu nie ma jak pierwszy w życiu automat

Muszę pomysleć o wymianie filtra i oleju i jakimś czyszczeniu płyty z zaworami skrzyni bo kto wie co tam moze byc

W typowych usterkach skrzyń nie znalazłem nic podobnego do tych moich.. A zadnego innego blazera w okolicy nie widac wiec niestety porównania kompletnie nie mam.