...jakies dziwne tykanie.
Moderator: Marcin-Kraków
...jakies dziwne tykanie.
Witam.
Zauwazylem wczoraj w samochodzie iz przy ruszaniu raz do przodu raz do tylu jakies dziwne tykanie. Gdzies pod spodem samochodu. Nie wiem dokladnie jak to opisac. Taka sytuacja wystepuje tylko po przejechaniu okolo 2 metrów. Pozniej juz jest dobrze.
Byc moze ktos z Was mial podobny problem i bedzie mogl mi pomoc
Zauwazylem wczoraj w samochodzie iz przy ruszaniu raz do przodu raz do tylu jakies dziwne tykanie. Gdzies pod spodem samochodu. Nie wiem dokladnie jak to opisac. Taka sytuacja wystepuje tylko po przejechaniu okolo 2 metrów. Pozniej juz jest dobrze.
Byc moze ktos z Was mial podobny problem i bedzie mogl mi pomoc
Artur B
tykanie
Witam ponownie
Niestety nie udalo mi sie dotrzec do przyczyny tego tykania.
Bylem juz u 3 mechaniorow od terenowek, amerykanow i kazdy mowi cos innego. Dzisiaj po 5 godzinach, wrocilem z garazu i nadal nie wiem co jest przyczyna. Jedni mowia iz gumy na wachaczach, inni ze moze przegub, koncowki drazkow, gorny sworzen.
Najbardziej prawdopodobne to iz sa to przeguby lecz najdziwniejsze to iz poprzejechaniu odcinka 5 m te stuki zanikaja. W chwili przelaczenia biegu z D na R ponownie pojawiaja sie i po chwili zanikaja.Dodam jeszcze iz dzieje sie to przy skreconych kolach. Postanowilem jeszcze podniesc samochod na 3 lewarkach, odpalilc, wrzucic bieg + 4x4 i nic. Cisza..
Czy ma ktos z Was jakis pomysl co to moze byc?
Niestety nie udalo mi sie dotrzec do przyczyny tego tykania.
Bylem juz u 3 mechaniorow od terenowek, amerykanow i kazdy mowi cos innego. Dzisiaj po 5 godzinach, wrocilem z garazu i nadal nie wiem co jest przyczyna. Jedni mowia iz gumy na wachaczach, inni ze moze przegub, koncowki drazkow, gorny sworzen.
Najbardziej prawdopodobne to iz sa to przeguby lecz najdziwniejsze to iz poprzejechaniu odcinka 5 m te stuki zanikaja. W chwili przelaczenia biegu z D na R ponownie pojawiaja sie i po chwili zanikaja.Dodam jeszcze iz dzieje sie to przy skreconych kolach. Postanowilem jeszcze podniesc samochod na 3 lewarkach, odpalilc, wrzucic bieg + 4x4 i nic. Cisza..
Czy ma ktos z Was jakis pomysl co to moze byc?
Artur B
klucz13 pisze:Jedź na szarpaki do stacji diarnostycznej i niech wyeliminują zawieszenie to zawęzi krąg poszukiwać
Byl ponad 2 h i nic nie bylo slychac. Jedzilem z mechaniorem po miescie i nic nie wykazalo. Dzisaj nawet ze znajomym kombinowalismy w ten sposob ze on ruszal raz tyl raz w przod a ja lezalem pod samochodem i nasluchiwalem. Raz wydalalo sie ze slychac po prawej stronie samochodu raz po lewej. W zaleznosi jak kola byly skrecone. Moze to cos w reduktorze.
Wiem ze ktos moze powiedziec. Wymieniaj i sprawdzaj. Ale jakie to koszty
Artur B
Pytam bo mechanior nie wiele mi powiedzial. W zasadzie powiedzial ale inny podwazyl. Wiec sam nie wiem co mam myslec.klucz13 pisze:Skoro na szarpakach nie wyszło to po co pytasz o zawiaszenie i układ kierowniczyA masz tam może sprzęgiełka automatyczne
Jezli chodzi o sprzegielka to sam nie wiem. Wydaje sie ze tak. Mam samochod od 2 tyg i pierwszy raz terenowke. To jest blazer r 98 LS 2 drzwiowy.
AB
Artur B
-
o znalzałem ciekawy artykul. CO prawda dotyczy innego wozu ale
http://pggraf.pl/public_html/kia_kijank ... f9aeffb013
Artur B
-
nie ma sprawy
spójrz na te opony http://www.nissan4x4.co.za/forum/forum_ ... p?TID=1803 - oczywiście 31'' będą w mniejszej skali ale efekt murowany 

pozostaje nam sie tylko cieszyc z tego co mamy i nie plakac jak sie cos zepsuje bo...moglo byc gorzejArturosxp pisze:o znalzałem ciekawy artykul. CO prawda dotyczy innego wozu ale

chevrolet blazer 4.3. 95r 255/55/18