zawór EGR

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Andjeep
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zawór EGR

Post autor: Andjeep » czw sie 21, 2008 12:17 pm

Kilka zdań na temat tego urządzenia. Ma poprawiać "ekologią" naszych silników, ale jak nawali to silnik ma trudności w odpalaniu i nie pracuje lub pracuje źle na wolnych obrotach.
U mnie tak właśnie było. Po diagnostyce warsztat chciał wymienić na nowy. Zaproponowali 800 zł + robocizna. Troszku drogo. Zadzwoniłem do firmy, od której kupuję części do mojego Blazera i otrzymałem informację, iż zawór kosztuje trochę ponad 300 zł, jest nierozbieralny, ale można go czyścić. No to wymontowałem ustrojstwo - rzeczywiście nierozbieralne (w każdym razie trudno), ale na grzybku który zamyka kanał było gniazdo na śrubokręt gwiazdkowy. Amerykanie raczej nie pozostawiają zbędnych otworów technologicznych jak mechanicy ze wschodnich "stanów" Azji. Grzybek się przycinał. W wiertarkę wsadziłem odpowiednią końcówkę - następnie wprawiłem grzybek w ruch obrotowy jednocześnie wciskając i wyluzowując go w zaworze. Trzpień się wyczyścił i działa poprawnie. Silnik także. No :) :) :) Może moja "przygoda" komuś się przyda i ocali kilka dutków w kieszeni.
Andrzej...and...Jeep

Awatar użytkownika
golony

Post autor: golony » pn sie 25, 2008 8:12 pm

ciekawe na jak dlugo obawiam sie ze to krotkotrwaly efekt.problem polega na tym ze pracuje on juz po prostu troszke wolniej....i to chyba problem nie tylko w szczelnosci
chevrolet blazer 4.3. 95r 255/55/18

gelu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gelu » wt sie 26, 2008 8:49 pm

nie zawsze musi działać wolniej często bywa ze jest zanieczyszczony a.
a tak wogóle to on przypomina wyglądem zawór z opla astry 16 zaworowego
tylko nie miałem na stole dwóch jednocześnie

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » wt sie 26, 2008 9:29 pm

A po jakiego w tych blejzerach te egieery?

W angielskich wynalazkach motoryzacji się to zaślepia lub wywala i jest dobrze.

A nawet lepiej :)21
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
golony

Post autor: golony » śr sie 27, 2008 6:50 pm

gelu pisze:nie zawsze musi działać wolniej często bywa ze jest zanieczyszczony a.
a tak wogóle to on przypomina wyglądem zawór z opla astry 16 zaworowego
tylko nie miałem na stole dwóch jednocześnie
no wlasnie tez to zauwazylem bo widzialem podobny w lanosie ale ciekawe czy wtyka i parametry te same.w blazerze niestety nie da sie go zaslepic bo wywali kontrolke check :) no chyba ze ja tez sie zaslepi :)2 :)4

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr sie 27, 2008 6:57 pm

pezet pisze:A po jakiego w tych blejzerach te egieery?

W angielskich wynalazkach motoryzacji się to zaślepia lub wywala i jest dobrze.

A nawet lepiej :)21
Tylko a starych dychawicznych modelach :wink:
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
JaberNTT

Post autor: JaberNTT » śr sie 27, 2008 8:19 pm

Ja w swoim Blazerze się pozbyłem badziewia.
Dodge Ram w200 / m880 1976.

Andjeep
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andjeep » czw sie 28, 2008 8:29 pm

wywalenie zaworu powoduje podwyższenie temperatury spalin (tak mówią mądre teksty). To nie jest dobre mzimu dla motorka. W dodatku elektronika "głupieje", ale da się jeżdzić. Próbowałem dla testów kilka kilometrów. Zauważalnej różnicy nie zaobserowano. Zawór zaślepia się monetą 1gr - idelanie dopasowana wymiarem.

Probelm w egr jest grzybek, który zanieczyszczając się nagarem pracuje wolniej aż w końcu stanie. Wyczyszczenie trzpienia poprawia działanie. W stronach angielskich wyczytałem, że czyszczenie to "normalna" czynność serwisowa. U nas od razu chcieli wymieniać.
Andrzej...and...Jeep

Awatar użytkownika
golony

Post autor: golony » czw sie 28, 2008 11:20 pm

no tak ale skoro to tylko elektrozawor to po co az 4 przewody?czy nie ma tez w nim zadneo czujnika zintegrowanego?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw sie 28, 2008 11:40 pm

golony pisze:no tak ale skoro to tylko elektrozawor to po co az 4 przewody?czy nie ma tez w nim zadneo czujnika zintegrowanego?
Dwa otwórz - zamknij i 2 kontrolne czy otwarte czy zamknięte dające sygnał dalej, z lat osiemdziesiątych można wywalić to usrojstwo bez żadnych konsekwencji w późniejszych nie wiem
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”