Trailblazer - co pije ?

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

PRYMUS_BMW
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Trailblazer - co pije ?

Post autor: PRYMUS_BMW » czw wrz 23, 2010 2:36 pm

Cześć,
stałem się niedawno właścicielem Trailblazera LS 4.2 z 2005r. zamierzam wymienić dla świętego spokoju wszystkie płyny w nim, podpowiedzcie co zalać może macie złe doświadczenia z jakimiś olejami itp będę wdzięczny...
pozdrawiam
=========

Always look on the bright side of wife and drive... :-)

Awatar użytkownika
qki0
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: Trailblazer - co pije ?

Post autor: qki0 » czw wrz 23, 2010 10:24 pm

Gratuluje zakupu, witam w klubie :lol:

Wyślij maila na priv to Ci prześlę książkę użytkownika

Co do wymiany płynów to nie takie hop siup:

Do silnika dawaj 5W-30

Płynu hamulcowego nie ruszaj - tylko sprawdź czy jest stan

Do przedniego,tylnego i środkowego dyffa możesz użyć np. Mobil 75w-90

A teraz najlepsze musisz być pewny (jak to zrobisz nie wiem - rusz głową, użyj CARFAX.COM -35$ i masz jakąś tam historię samochodu) ile na prawdę przebiegu ma twój Chevy i czy miał już wymieniany olej w skrzyni biegów. Producent zaleca co około 50tys. mil, więc jeszcze się mieścisz (65). Temat jest długi jak rzeka, jeżeli możesz mieć powyżej 90 tys. to istnieje ryzyko że jak wymienisz olej, przepłuczesz skrzynkę i dasz nowy filtr to niestety za jakiś czas skrzynka może klęknąć - są różne szkoły, ale w większości wypadków przy dużym przebiegu i braku wymiany wcześniej efekty są zawsze takie same przy tym rodzaju skrzyni, ale to nie reguła. Po pierwsze zobacz czy olej w skrzyni ma w miarę czerwony kolor ( nie czarny) i czy nie śmierdzi spalenizną -jak nie to dawaj z wymianą - ale radzę zawieź do kogoś kto się tym zajmuje - oszczędzisz na nowej skrzyni.
Olej jaki jest zalecany do nas to z rodziny DEXRON VI ( były inne dexrony, ale to następca) robi je np:castrol.jest to zalecany olej do wszystkich auto. przekładni GM.

Chłodnicę możesz przepłukać i wymienić płyn.

Daj znać jak Ci poszło, mnie czeka to samo już wkrótce :)21

Pozdro
Chevy Trailblazer LS 04r. 4.2Vortec 275 bhp

http://www.grajwlotto.pl

PRYMUS_BMW
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Trailblazer - co pije ?

Post autor: PRYMUS_BMW » pt wrz 24, 2010 7:55 am

Dzięki za tipsy, zanim kupiłem samochód prześwietliłem go konkretnie i w carfaxie i u poprzednich właścicieli także te 65 tyś mil wydaje się bardzo realne. Musze zerknac do ksiazki ale wydaje mi sie ze przy 49 tyś był wymieniany olej w skrzyni sprawdze...

oddaje samochód do dobrego fachowca - szwagier od lat się u niego serwisuje - także mam nadzieje że będzie ok, dam znać co i jak pewnie w przyszłym tygodniu
pozdrawiam
=========

Always look on the bright side of wife and drive... :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”