Płyn do wspomagania
Moderator: Marcin-Kraków
Płyn do wspomagania
Witam. Czy ktoś wymieniał płyn do wspomagania kierownicy? Jak tak to prosze napisać jaki i ile, go trzeba kupić. W tej dziadowskiej instrukcji nic nie ma na ten temat.
BLAZER 98' LT
Re: Płyn do wspomagania
Kilka postów niżej.
Ja leję ATF / Dextron III, jak do skrzyni. Wlaściwie od 5 lat jest niezmieniany i hula dobrze
Ale są różne teorie
Ja leję ATF / Dextron III, jak do skrzyni. Wlaściwie od 5 lat jest niezmieniany i hula dobrze

Ale są różne teorie
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
STP.miesza się z każdym płynem i jest gęstszy.Jeżeli pompa jest lekko zmitrężona-uleczy.Ile-tyle ile wejdzie.Zazwyczaj litr wystarcza.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
U mnie jest ok jak na razie ale ostatnio kręciłem w miejscu kierownicą to się mi wyłączyło wspomaganie. Podczas jazdy ok. Zauważyłem, że jak kręcę w miejscu to zaczyna szwankować. W ogóle gdzie zestawy naprawcze można kupić do pomp? Na allegro np do hamulcowej są ale do innych aut. W instrukcji nawet nie ma napisane jaki symbol pompy wspomagania jest czy hamulcowej.
BLAZER 98' LT
A może być PRESTONE? Jest zwykły PRESTONE (czerwony) oraz czarny z uszczelniaczem. Ja muszę poziom sprawdzić w ogóle. Ale to już lepiej wymienić na nowy. Jak tam się wymienia płyn? Jeszcze nie patrzyłem jak się to robi.
BLAZER 98' LT
Wyciągnij ze zbiorniczka strzykawką W Twoim przypadku kolor będzie szaro czerwony,jak był dextron.Jak zbiorniczek będzie pusty zalej prawie do pełna STP lub płynem z uszczelniaczem,bo jest gęstszy.Odpal silnik -skręć kilkanaście razy kierownicą w lewo i prawo.Wyłącz silnik i czynność odsysania i napełniania powtarzaj,aż płyn będzie w miarę czysty.Będzie dobrze.
Myślę,że litr wystarczy.Dokupić zawsze możesz.