Skaczące obroty podczas jazdy
Moderator: Marcin-Kraków
Skaczące obroty podczas jazdy
Witam mam taki problem od pewnego czasu jadąc na trasie na najwyższym biegu cały czas skaczą mi obroty z 1500 do 200 obrotów. Muszę puścić całkowicie gaz lub wcisnąć mocniej aby auto przyśpieszało to wtedy nie skaczą, ale jadąc znów z prędkością około 80 do 100 km wciąż skaczą. Zauważyłem, że jeżeli przełączę skrzynię na 3 to jest ok ale jak dam na D to znów skaczą. Co może być powodem , miał ktoś taki problem??
Jarek
GMC JIMMY
GMC JIMMY
Re: Skaczące obroty podczas jazdy
A mnie od miesiąca wskakują wyższe obroty nawet, jak nie gazuję, i nie spadają czasem przy hamowaniu (trudniej się hamuje).
Co może być przyczyną? Ja bym stawiał na czujniki, ale może to skrzynia albo komputer? (w Luminie to byl komputer!)
Co może być przyczyną? Ja bym stawiał na czujniki, ale może to skrzynia albo komputer? (w Luminie to byl komputer!)
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Po prostu źle ci działa lock-up (czyli co chwilę masz-nie masz overdrive).viko pisze:Witam mam taki problem od pewnego czasu jadąc na trasie na najwyższym biegu cały czas skaczą mi obroty z 1500 do 200 obrotów. Muszę puścić całkowicie gaz lub wcisnąć mocniej aby auto przyśpieszało to wtedy nie skaczą, ale jadąc znów z prędkością około 80 do 100 km wciąż skaczą. Zauważyłem, że jeżeli przełączę skrzynię na 3 to jest ok ale jak dam na D to znów skaczą. Co może być powodem , miał ktoś taki problem??
Pada skrzynia albo jej sterowanie

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- bilans
- Kontaktowanie:
Zobacz jeszcze silniczek krokowy wymyj go , opukaj itd
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
Silniczek krokowy nie ponieważ to samo dzieje się na benzynie i na gazie
Jarek
GMC JIMMY
GMC JIMMY
"Lewe"powietrze

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
No nie jest to lewe powietrze ponieważ jak pisałem przerzucając skrzynię ręcznie na 3 efekt znika jest tylko na D więc chyba coś się zaczyna ze skrzynią dziać lub jakaś inna przyczyna.
Jarek
GMC JIMMY
GMC JIMMY
Na 3-ujce ma wyższe obroty , nie upieram się ale warto sprawdzć
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Proponuje rozpedzic auto do predkosci przy ktorej skacza obroty.
Jak zaczna skakac jechac dalej ale prawa noga gaz a lewa leciutko hamulec.
Jak obroty ustala sie i nie beda skakaly to szukamy przyczyn w okolicach lock up'u.
Jak dalej skacza to powietrza szukamy.
Mnie to wyglada na lock up. Bo przy 80 km/h powinien miec okolo 1500 na lock up'ie i okolo 2000 bez lock up'u.
Jesli to lock up to sa 3 opcje:
1. Wymienic olej i filtr w skrzyni - jak nie wiadomo kiedy wymieniany to i tak wymienic
2. Sprawdzic selenoid lock up'u - wadliwy powinien wykryc komp i zapalic engine check.
3. Ktos ciagnal przyczepe i przypalil lock up (przyczepe zawsze na 3 ciungac) lub przegrzal olej (patrz punkt 1) - jak nie pomoze wymiana oleju to regeneracja konwertera (sprzegla hydrokinetycznego)
Obowiazkowo przeglad chlodzenia oleju w skrzyni, jak nie ma dodatkowej chlodnicy oleju - to pomyslec o zalozeniu. Normalnie Blazeje maja chlodnice oleju skrzyni po prawej atronie chlodnicy wody, a dodatkowa wpieta w serii i montowana przed pozostalymi chlodnicami za atrapa - niestety to nie jest seryjne wyposazenie.
Jak cos to pytac
A co do braku chamowania silnikiem to na lock up'ie nie hamuje czy jak przelaczysz z D na 3; 3 na 2; 2 na 1?
Jak na lockupie to jak wyzej ale poniewaz swojego masz dluzej niz ja mojego
to wiesz kiedy olej robiles 
Jak przy redukcji to najczesciej konczy sie sprzeglo jednokierunkowe. Sprobuj ruszania na 2 (tryb zimowy) jak uslyszysz niepokojace dzwieki albo duzy uslizg 1500-2000 obrotow to konczy sie jednokierunkowe na 100%
Pozdr.,
Artur
Jak zaczna skakac jechac dalej ale prawa noga gaz a lewa leciutko hamulec.
Jak obroty ustala sie i nie beda skakaly to szukamy przyczyn w okolicach lock up'u.
Jak dalej skacza to powietrza szukamy.
Mnie to wyglada na lock up. Bo przy 80 km/h powinien miec okolo 1500 na lock up'ie i okolo 2000 bez lock up'u.
Jesli to lock up to sa 3 opcje:
1. Wymienic olej i filtr w skrzyni - jak nie wiadomo kiedy wymieniany to i tak wymienic
2. Sprawdzic selenoid lock up'u - wadliwy powinien wykryc komp i zapalic engine check.
3. Ktos ciagnal przyczepe i przypalil lock up (przyczepe zawsze na 3 ciungac) lub przegrzal olej (patrz punkt 1) - jak nie pomoze wymiana oleju to regeneracja konwertera (sprzegla hydrokinetycznego)
Obowiazkowo przeglad chlodzenia oleju w skrzyni, jak nie ma dodatkowej chlodnicy oleju - to pomyslec o zalozeniu. Normalnie Blazeje maja chlodnice oleju skrzyni po prawej atronie chlodnicy wody, a dodatkowa wpieta w serii i montowana przed pozostalymi chlodnicami za atrapa - niestety to nie jest seryjne wyposazenie.
Jak cos to pytac

A co do braku chamowania silnikiem to na lock up'ie nie hamuje czy jak przelaczysz z D na 3; 3 na 2; 2 na 1?
Jak na lockupie to jak wyzej ale poniewaz swojego masz dluzej niz ja mojego

Jak przy redukcji to najczesciej konczy sie sprzeglo jednokierunkowe. Sprobuj ruszania na 2 (tryb zimowy) jak uslyszysz niepokojace dzwieki albo duzy uslizg 1500-2000 obrotow to konczy sie jednokierunkowe na 100%
Pozdr.,
Artur
Blazer 5d 2001 CSFI 4.3, LPG
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3
Astra F 5d 2002 - bo się nie psuje
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3

A co z moimi niespadającymi od czasu do czsu obrotami? Jestem prawie pewien, ze to raczej silnik, a nie skrzynia, ale nie wiem, nie wiem...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Z niespadajacymi obrotami nie mam pomyslu. Ale blazer ma przepustnice mechaniczna, polaczona z 2 ciegnami. Jedno od pedalu gazu drugie od tempomatu. Obejrzalbym dojladnie przepustnice, wyczyscil wnetrze z nagaru (spray do czyszczenia nagaru albo samostart). Potem obejrzalbym sprezyne wyczyscil i przesmarowal. Po takiej robocie - bez rozkladania przepustnicy wykonywalnej w max 30 minut sprobowalbym zduplikowac problem na postoju.
Jedyne co faktycznie przychodzi mi do glowy to blokowanie sie przepustnicy w polozeniu otwartym( pol otwartym ...) Tam bym zaczal.
Jesli natomiast obroty sa nieregularne to podcisnienie do przejzenia.
Jak nie pomoze czyszczenie przepustnicy to pisz dalej.
Jak cos to jutro bede wymienial olej w skrzyni, bedziesz mial czas i ochote to podjedz popatrzymy
Pozdr.,
Artur
Jedyne co faktycznie przychodzi mi do glowy to blokowanie sie przepustnicy w polozeniu otwartym( pol otwartym ...) Tam bym zaczal.
Jesli natomiast obroty sa nieregularne to podcisnienie do przejzenia.
Jak nie pomoze czyszczenie przepustnicy to pisz dalej.
Jak cos to jutro bede wymienial olej w skrzyni, bedziesz mial czas i ochote to podjedz popatrzymy

Pozdr.,
Artur
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3

Xymenez tu jest chyba wlasciwsza odpowiedz od mojej. Nie doczytalem twojego pytania i bylem przekonany ze nie schodzi z obrotow.klucz13 pisze:"Lewe"powietrze
Jesli sam wchodzi na obroty to raczej "lewe/falszywe" powietrze ... A jak masz gaz blos albo mixer to moze byc problem parownika ... Ale raczej falszywe powietrze.
Pozdr.,
Artur
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3