Uwaga na zlodziei w narciarskich miejscowosciach!

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Uwaga na zlodziei w narciarskich miejscowosciach!

Post autor: Bartolomeo » śr lut 01, 2006 2:26 pm

Bylem sobie w weekendzik na nartkach moim sztruclem w Boleslawowie (k. Czarnej Gory, Klodzka). Stal sobie - w bialy dzien, wkolo kupa ludzi na duzym parkingu przy wyciagu przez pare godzin.
Wracam, patrze a tu brakuje kolpaka przy jednym kole z tylu (taki maly, zakrywa tylko piaste). No to sobie mysle, ze moze zgubilem po drodze, bo sie po zaspach przejechalem to mogl odpasc. No w koncu jak by mieli krasc to nie 1 sztuke chyba... Jeszcze zostalo troche wiary w ludzi.

No to jedziemy i po paru km dochodzi jakies stukanie z tylnej osi - badam - chodzi o to kolo - badam blizej i k..... okazuje sie ze sie ledwno trzyma na srubach! Jakies pedaly chciali mi kola zarypac w bialy dzien!
I tu juz wiara w ludzi prysnela i zastapilo ja wk...nie.

Tak mysle jak goscie chcieli to zorganizowac, zeby nikt sie nie zorientowal, ze komus wielkie kolo kradna - przeciez nie odkreca i nie potocza sobie pogwizdujac do domu. Przeanalizowalem sytuacje i wymysliem chyba.
Otoz pamietam, ze jak wyjezdzalem z parkingu to pokrecilem sie samochodem troche po parkingu (coby odpadnietego kolpaka szukac) i napotkalem taka "ekipe" w jednym koncu czekajaca na cos w bialym starym vw (taki buso-pickup) - paru kolesi w srodku z zakazanymi mordami a jeden mial taka odblaskowa kamizelke na sobie, jak jakis pracownik porzadkowy czy cos. Przygladalem sie im, bo szukalem jakiegos kolesia parkingowego, zeby sie spytac czy ktos mojego kolpaka nie znalazl. No i ci kolesie bynajmniej tak nie wygladali. Manewrujac, stanalem na chwile obok ich samochodu i sie gapilem na nich. Wtedy gosc nagle szarpnal samochodem do przodu tak z 1m i stanal. No pomyslalem, ze moze puscil hamulec a z gorki bylo.
Ok, potem pojechalismy i pare km dalej zobaczylem, ze mi kolo odpada. I wtedy dopiero przeanalizowalem sytuacje i wszystko zaczelo sie ukladac. Do tego dochodzi jeszcze uwaga, ze ten bialy busik mial rejestracje szczecinska (ZS chyba bylo, dziewcze moje zapamietalo). Czyli prawdopodobnie jest tak, ze taka ekipka zajezdza na parking, na bezczelnego odreca kola, laduje na pake - ubrani jak jacys kolesie z warsztatu, to nikt nie spyta a jak juz spyta to powiedza, ze maja cos tam naprawic itp. No moze sie myle oczywiscie ale szanse sa spore, ze mam racje...

Wyglada, ze mialem farta podwojnego - kola wszystkie zostaly i jeszcze sie nie zabilismy po drodze z odkreconym kolem...

No, to podsumowujac - polecam czujnosc na takich wypadach, bo wyglada, ze pelno dobrze zorganizowanych skur... tam czyha zeby nasze autka obrobic.

A sie smialem z kolesia w warsztacie, jak spytal, czy biale napisy maja byc na oponach na zewnatrz czy wewnatrz... producent mowi, ze na zewn. ale zlodzieje od razu widza marke typ i ile warta...
A zastanawialem sie czy nie zostac na stale w Monachium - tam moge otwarty zostawiac i jak naszych rodakow nie ma w okolicy to nic sie nie stanie... (przykre ale prawdziwe).

Tak przy okazji - stosujecie jakies zabezpieczenia przed kradzieza kol? Jakies nietypowe sruby np.? Slyszalem o lince z klodka zakladanej na kola ale to troche przesada ;)
Jest: Jeep Cherokee 95r. 4.0L, śliczny ;)
Byl: L200 Magnum 2.5TD K34T 96r.

rafiknt

Post autor: rafiknt » śr lut 01, 2006 4:23 pm

przyspawac ? :D
teraz to czarna du...a -ale nadal szukam koyota

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » śr lut 01, 2006 6:11 pm

poodkręcaj i weź ze sobą :)21 a na serio to dobrze że ruszyłes ten temat..może ludzie zaczną uważać na sprzęt i spadnie skutecznośźć kradzieży. Najgorsze jest to że takie skurczybyki są wszędzie :evil:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Maq

Post autor: Maq » śr lut 01, 2006 7:41 pm

Jest popyt to będzie i podaż. Prawo wolnego rynku - ot cała filozofia.

Przecierz nawet na forum wypływają od czasu do czasu tematy "kupiłbym opony MT ale są za drogie".....
LR2 - jej
LR3 - jego

klucz13

Kontaktowanie:

Re: Uwaga na zlodziei w narciarskich miejscowosciach!

Post autor: klucz13 » śr lut 01, 2006 8:58 pm

Bartolomeo pisze: A zastanawialem sie czy nie zostac na stale w Monachium - tam moge otwarty zostawiac i jak naszych rodakow nie ma w okolicy to nic sie nie stanie... (przykre ale prawdziwe).
Pewnikiem niemieckie blachy :)21 to prawie 100% brak alarmu. Na całym swiecie polują na obcokrajowców
A w niemcowni to same uczciwe mieszkaja i aż dziw że ich wszystkich żywcem do nieba nie zabrali bo w więźeniach to tam siedzą sami turcy i polacy i jeden neofaszysta się zawieruszył :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czw lut 02, 2006 12:18 pm

Pewnikiem niemieckie blachy to prawie 100% brak alarmu. Na całym swiecie polują na obcokrajowców
Zadne kurna niemieckie - z lubuskiego! To ma byc takie pocieszanie sie - ze lupia tylko zagranicznych? No niestety - nastepnym mozesz byc TY ;)
A w niemcowni to same uczciwe mieszkaja i aż dziw że ich wszystkich żywcem do nieba nie zabrali bo w więźeniach to tam siedzą sami turcy i polacy i jeden neofaszysta się zawieruszył
Pewnie, ze nie same uczciwe (Slowian coraz wiecej to sie ucza ;) ), ale (w zachodniej czesci) jest drastycznie lepiej pod tym wzgledem. Ludzie po prostu dbaja o porzadek, zawiadamiaja policje kiedy tylko cos podejrzanego zobacza - starsi potrafia np. zrypac na ulicy jak przejdziesz na czerwonym swietle! Mysle, ze to, ze u nas jest tylu zlodziei i roznych takich gnojkow to wynika z 2 powodow: biedy/bezrobocia i drugiego, wazniejszego - akceptacji tego przez ludzi. W to wchodzi np. nabywanie tanich uzywanych czesci na gieldach, odwracanie sie jak kogos kopia na ulicy, ogolna niechec pomagania policji itd. No to kurna mamy zlodziejstwo i kombinatorstwo - bo w u nas jak ktos np. wykiwa US, albo wyludzi sobie jakis zasilek, ktory mu nie przysuguje to jest zarypisty gosc i wzor do nasladowania...

No dobra - to wie ktos cos o tych nakretkach? Kiedys moj ojciec mial sruby z takimi nietypowymi lebkami do fiaciora (bo 15 lat temu tez mozna bylo przyjsc rano i znalezc samochod na ceglach! :evil: ). Tylko, ze w moim wypadku to musza byc nakretki centrujace. Ktos wie gdzie takie cos mozna kupic?

Maniek

Post autor: Maniek » czw lut 02, 2006 12:26 pm

no własnie...a jak myślicie skąd na allegro mnóstwo ofert sprzedaży jednej szt. koła do terenówki - często na alusie i często do w miarę nowych aut - uważajcie też na zapasy wiszące na tylych drzwiach - bo to jest też łatwy kąsek dla skur.wysynów
coś będzie....

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » czw lut 02, 2006 12:37 pm

Maniek pisze:no własnie...a jak myślicie skąd na allegro mnóstwo ofert sprzedaży jednej szt. koła do terenówki - często na alusie i często do w miarę nowych aut - uważajcie też na zapasy wiszące na tylych drzwiach - bo to jest też łatwy kąsek dla skur.wysynów
no tak.zakładam kłódkę w takim razie 8)

Awatar użytkownika
romaniec tomasz

Post autor: romaniec tomasz » czw lut 02, 2006 12:57 pm

na allegro do kogo pilisz. bynajmniej ja mam ale po dwie szt i kupiłem je od normalych ludzi.
pozdrawiam wszystkich off road-owiczów (509564911)

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czw lut 02, 2006 1:12 pm

na allegro do kogo pilisz. bynajmniej ja mam ale po dwie szt i kupiłem je od normalych ludzi.
No wlasnie - jak odroznic pasera od uczciwego goscia... generalnie ciezka sprawa ale czasami to az kluje w oczy, ze cos jest nie tak. No i przyklad sprzedazy 1 sztuki terenowej opony na alusie jest dosc trafny - kto kupuje alufelge i wozi ja w zapasowce? No moze jakies 'rodzynki' sie znajda, ale to baaardzo rzadkie przypadki.

Kurde, a ja nie sprawdzilem, czy moja zapasowka wciaz wisi pod spodem... zaczynam sie stresowac - niby stare i pordzewiale, ale wk... sie mozna...

Awatar użytkownika
romaniec tomasz

Post autor: romaniec tomasz » czw lut 02, 2006 1:18 pm

ja mam alu na zapasie ale w buulbarze galloper tyle że mam orginalne zabezpieczenia na kluczyk. mam do sprzedania alu 2x po dwie szt na zapas z oponami. jedne to kupiłem od maćka z rajdów no to chyba paserem nie jestem.

odnośnie zabezpieczeń nas koła. ja mam takowe. można kupić specjalne nakrętki na koła. pewnie jest jakaś szansa je odkręcić ale to zajmuje czas i zwraca uwagę jak ktoś dziwnymi przyżądami koło odkręca. nakrętki wyposażone są w klucz. warto kupić droższe i lepsze bo takie nie zabezpieczą auta przed nami :)2 .
pozdrawiam wszystkich off road-owiczów (509564911)

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » pt lut 03, 2006 11:18 am

No, zapasowka na szczescie wciaz siedzi pod spodem ale profilaktycznie zaraz kupuje klodke...
odnośnie zabezpieczeń nas koła. ja mam takowe. można kupić specjalne nakrętki na koła. pewnie jest jakaś szansa je odkręcić ale to zajmuje czas i zwraca uwagę jak ktoś dziwnymi przyżądami koło odkręca. nakrętki wyposażone są w klucz. warto kupić droższe i lepsze bo takie nie zabezpieczą auta przed nami
Chodzi o np. te?:
http://allegro.pl/show_item.php?item=84890228

Jaka to jest wersja - te zabezpieczajace przed wszyskimi, czy tylko przed zlodziejami? Moze ktos ma namiar na sklep netowy, w ktorym mozna ta wlasciwa wersje zakupic?

Awatar użytkownika
Trout
Kontaktowanie:

Post autor: Trout » ndz lut 19, 2006 3:17 pm

Chodzi o np. te?:

Używałem takich do auta osobowego.(kupiłem Alusy+podobne niemieckie zabezpieczenia). I złodzieje,sk**wiele nie mogąc zdjąć kół pierdyknęli młoteczkiem (czy kluczem) w tę śrubę. (to się okazało później). Chcę zdejmować koła a tu d**pa. Nie nałożysz orginalnego klucza bo śruba rozbita... :( .Dobrze że laczka nie złapałem. Pomogła wulkanizacja, oni zdejmą wszystkie zabezpieczenia.
Reasumując: ciężko zdobyć fabryczne zabezpieczenia kół. Można spróbować dorobić 4 różne śruby na nietypowe klucze (i je wozić) ale musisz mieć dostęp do dobrego szpenia od tokarki+obróbka cieplna=hartowanie.

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » ndz lut 19, 2006 3:56 pm

Bartolomeo pisze:bo w u nas jak ktos np. wykiwa US
Stary, jak ktoś wykiwa u nas amerykę to powinien dostać medal ;)
Ps. Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać :wink:

Co zaś się tyczy problemu to się zgadzam. Kiedyś kilku pijanych dresiarzy wpierdzieliło mi na przystanku pełnym ludzi. Wyobraźcie sobie, że nagle zupełnie przypadkowo wszystkim obecnym na przystanku zachciało się czekać na autobus 20 metrów dalej... Ale w sumie nie ma się co dziwić, bo jakby ktoś pomagając mi uszkodził takiego dresa to mialby pewnie zaraz sprawę w sądzie, odszkodowania płacił itd. A takiego menela nikt nie ruszy. Taka prawda, taki kraj...
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr mar 29, 2006 6:22 am

Bartolomeo pisze: Chodzi o np. te?:

Jaka to jest wersja - te zabezpieczajace przed wszyskimi, czy tylko przed zlodziejami? Moze ktos ma namiar na sklep netowy, w ktorym mozna ta wlasciwa wersje zakupic?
No ja mialem cos takiego i odpukac nikt sie nie prubowal dobierac. Na desa ktory na flache kasy potrzebuje to wystarczy - a na specow i tak nie ma rady jak im sie kola spodobaja
Bartolomeo pisze: Mysle, ze to, ze u nas jest tylu zlodziei i roznych takich gnojkow to wynika z 2 powodow: biedy/bezrobocia i drugiego, wazniejszego - akceptacji tego przez ludzi. W to wchodzi np. nabywanie tanich uzywanych czesci na gieldach, odwracanie sie jak kogos kopia na ulicy, ogolna niechec pomagania policji itd. No to kurna mamy zlodziejstwo i kombinatorstwo - bo w u nas jak ktos np. wykiwa US, albo wyludzi sobie jakis zasilek, ktory mu nie przysuguje to jest zarypisty gosc i wzor do nasladowania...
A to b madrze powiedziane - nic dodac nic ujac!!

:)2
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „UWAGA ! Skradziono !”