Totalny laik prosi o pomoc

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Totalny laik prosi o pomoc

Post autor: Piotrek M » wt wrz 11, 2007 9:13 am

Panowie, nadszedł juz czas na mnie aby idąc z duchem cywilizacji zanabyć nawigacje do samochodu.
Zawsze uzywałem map papierowych, ale człowiek robi sie wygodny i pamięc juz nie taka jak kiedyś.
Otóz potrzebuję nawigację PROSTA W OBSŁUDZE, z dużym ekranem [3,5" lub 4,2"], dokładną mapą Polski [łącznie z drogami lesnymi], oraz żeby zapisywał track. Cena do 1000 PLN.
Nie wiem czy ma to być palmtop z gps czy sam gps.

Pytałem w Erze, ale nie mają !
8)
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » wt wrz 11, 2007 11:15 am

mam podobnie i żeby ozi chodził
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.
http://4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » wt wrz 11, 2007 11:42 am

Kondziu !!
Nie wprowadzaj mi tu jakichs zawirowań, co OZI, jaki OZI.
Ja chce kolorowa dokładna czytelną mapę !!
:D :D
prezes ma racje
DR 800 S

Jacek N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Jacek N » wt wrz 11, 2007 12:02 pm

no to szukaj garmina
Za płotem masz firmę excel

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » wt wrz 11, 2007 12:44 pm

A te wszystkie nawigacje z Media, Makro, i innych niewyspecjalizowanych sklepów są jakies nie koszerne, czy co ?
Ja nie musze miec "wodotrysków" ,ma tylko pokazywac drogę i ja zapisywać na kolorowej mapie na ekranie.
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt wrz 11, 2007 12:45 pm

nawigacja z supermarketu a normalny gps to duuuza roznica :)21

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » wt wrz 11, 2007 1:02 pm

To nie rozumiem, czyli Mio z Media bedzie inaczej działał niz kupiony w Excelu ?
:D
Co jakis czas sa jakies promocje w sklepach na nawigacje samochodowe. To co, mam tego typu urządzeń nie brac pod uwagę, dlaczego ?
Poza tym to raczej "normalnego GPS'a" nie chcę. To ma być nawigacja samochodowa.
Ostatnio zmieniony wt wrz 11, 2007 1:06 pm przez Piotrek M, łącznie zmieniany 1 raz.
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » wt wrz 11, 2007 1:05 pm

nie wiem jak w Polsce ale u nas np wszyscy pluja na tomtomy natomiast chwala garmina

Awatar użytkownika
Inna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Inna » wt wrz 11, 2007 2:27 pm

Piotrek M pisze:..... co OZI, jaki OZI.
Ja chce kolorowa dokładna czytelną mapę !!
:D :D
a Ozi to niema kolorowych czytelnych map ?
Pathfinder 3.0V6

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » wt wrz 11, 2007 4:15 pm

ma a jak chcesz np wgrać mapę sztabową. W terenie ciężko jeździc na mapach drogowych dla plaskaczy. Ozi pozwala załadowac jaką chcesz mapę nawet disneylandu
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » śr wrz 12, 2007 8:50 am

No dobra, mape prawdopodobnie sie każdą wgra, ale jaki model nawigacji spełnia w/w kryteria ?
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr wrz 12, 2007 9:11 am

Żeby był OZI chodził musi być Pocket PC, raczej nie windows CE, ktróry jest na większości "gotowych nawigacji" ani Garmin.

Moim zdaniem glówną wartością nawigacji jest dobra mapa, łatwiej przeżyć trudną obsługę programu niż błędy mapy i wyznaczania tras. I tu jest problem z większością tanich gotowych nawigacji - mapy w zakresie Polski są byle jakie. Ponadto użądzenia drogowe zwykle nie mają w oprogramowaniu funkcji offroadowych typu kompas, zapis i i odtwarzanie trasy, nawigacja po łamanej, które są w pancernych garminach.

Moim zdaniem najlepsza jest AutoMapa i porównywalna GPMAPA (garmin) i jej wersja na Pocketa MapaMap. Zaś najwięcej dróg polnych ma Auto Pilot, ale mniejszą niezawodność. Zachodnie produkty jeszcze sporo odstają. Wspomniane mapy można obejrzeć i porównać on-line przed zakupem - zobacz, czy Ci taka dokładnośc wystarczy.

Na garmina jest coraz więcej darmowych map topo i tego używam w terenie, a ja jeżdżę w terenie na rowerze górskim, więc po baaardzo wąskich ścieżkach ale to na odbiorniki turystyczne i zaawansowane pozwalające swobodniej zarządzać mapami. Do auta mam Auto mapę i potrafi ona poprowadzić drogami dla mnie nie przejezdnymi, ale są tereny, na których brakuje dość porządnych szutrówek.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » śr wrz 12, 2007 11:06 am

OK.
Ale jako,że nie znam sie na tych urządzeniach, jaki model nawigacji spełnia te wszystkie wymogi ?
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » wt wrz 18, 2007 3:03 pm

Piotrek M pisze:OK.
Ale jako,że nie znam sie na tych urządzeniach, jaki model nawigacji spełnia te wszystkie wymogi ?
Jeśli wybierzesz AutoMape (jak dla mnie nalepsza mapa Polski takze poza czarnym), ma compas (uproszczony ale jest), rysuje i odtwarza ślad, ma funkcje off road :wink: - i nie męczy Cie sprzet używany to szukaj iPaq serii 39xx ma duzy wyświetlacz. Pierwsze modeloe miały matowy ekran, potem półmat - co jest lepsze niż jakakolwiek folia.

Wada jest taka że nie ma wbudowanje anteny i skazujesz sie na dodatkowe urządzenie GPS (BT, SD lub CF) ja używam w konfiguarcaji z pleckami z CF do GPS do tego 2MB karta SD. Na takie coś wchodzi cała AutoMapa i zostaje jescze sporo miejsca na inne programy. Wystarczy jedno zasilanie i można to bezproblematycznie zabrać z auta. Jesli kupisz plecki z dodatkową baterią i CF to nawet poza autem troche popracuje.

Tyle wiedzialem i napisałem.
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » śr wrz 19, 2007 8:22 am

OK.
A co to są "plecki" ?
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
jezzz

Post autor: jezzz » śr wrz 19, 2007 8:31 am

Garmin do celów naszych jest najlepszy sprawdzałem oferty wszystkich producentów.
Jedynie cena jaką podałeś 1000 jest lekko za mała.
Idealnym rozwiązaniem jest Nawigacja Motocyklowa Garmin ZUMO 550 + GpMapa.
Same zalety.
Zresztą poczytajcie sami
http://gps24.pl/nawigacja-motocyklowa-g ... p-556.html
NO PAIN NO GAME!

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr wrz 19, 2007 9:03 am

Piotrek M pisze:OK.
A co to są "plecki" ?
:lol: To taka obudowa z rozszerzeniem, wkładasz urządzenie i zyskujesz naprzykałd slot CF (compact flash) i dodatkową baterię.

Wejdź na allegro w Komputery>palmtopy zobaczysz urządzenia akcesoria itp może trochę Ci sie przejaśni.

Kolega pisze poniżej o Garminie, nie będę dyskutował co lepsze AutoMapa czy Garmin - musisz jednak pamiętać że na plamtopie masz wybór kilku programów np. AutoMapa. Urządzenia takie jak TomTom czy Garmin nie daję tej możliwości (jesłi sie mylę poprawcie mnie).
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » czw paź 18, 2007 5:57 pm

Warto kupić fujitsu siemens loox c 550 z oddzielną anteną mogę cały zestaw kupić za 800 zł czy mio p 340 za 600 zł czym się różni od mio 350 i czy lepiej wydać więcej na mio 550?
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.

aluluk

Post autor: aluluk » ndz lis 18, 2007 5:25 pm

Porównywałem Garmina , Mio C250 i palmtopa z automapą. Niestety Garmin był najsłabszy. Porównanie to dotyczyło miejscowości i dróg (nie offroad) i o tym prosze pamiętać. Garmin miał najnowszą mape (za ponad 300 zł , błąd znajomego że kupił ).
I chciałbym poinformować (bo wszyscy o tym niekoniecznie wiedzą) że Urządzenie do nawigacji Mio C250 można rozblokować na wgrywanie innych programów.
Właśnie jestem w trakcie wprowadzania OziExplorer i map sztabowych na Urządzenie do nawigacji Mio C250. O efekcie poinformuje.

joker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: joker » pn lis 19, 2007 9:29 am

kondziu pisze:Warto kupić fujitsu siemens loox c 550 z oddzielną anteną mogę cały zestaw kupić za 800 zł czy mio p 340 za 600 zł czym się różni od mio 350 i czy lepiej wydać więcej na mio 550?
Miałem Mio P550 bateryjka bardzo słaba nie polecam

Awatar użytkownika
Cyprian
Kontaktowanie:

Re: Totalny laik prosi o pomoc

Post autor: Cyprian » pn lis 19, 2007 11:26 am

Piotrek M pisze:Panowie, nadszedł juz czas na mnie aby idąc z duchem cywilizacji zanabyć nawigacje do samochodu.
Dorzucę swoje 3 grosze.
Z powodzeniem używam GARMIN StreetPilot 2610.
Używkę na allegro z mapami można dostać już za 800 zł ...
Sprawdziła się w ekstremalnym terenie.
Mój model ma bazową mapę świata na tyle dokładną, że punkty charakterystyczne (wioski) w Mauretanii czy Mali pokazywał z dokładnością do 500 m.

Dobra również do nawigacji drogowej w Polsce czy Europie na normalnych drogach, dobra mapa polski GPSMap, Europy - City Navigator.
Tyle że wyświetlacz nie ma wszystkich nowoczesnych wodotrysków.
Od - proste kreseczki ...

:):):)
Podróżuję sobie ...
:)
gg: 3605628
www.cypis.pl

Awatar użytkownika
Tenogr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tenogr » ndz gru 02, 2007 6:17 pm

Nie wiem jakie urządzenie polecić, ale wiem (niestety) jakiego nie polecam.
Nie polecam Mio A701. Niby całkiem fajne urządzenie - telefon, aparat 1.3 MP, GPS i palmtop, czyli internet a co za tym idzie dostępność aktualizacji itp. ale ...
No właśnie tych ale jest dosyć dużo:
- jako GPS ma za mały wyświetlacz (spróbujcie w czasie jazdy walki z rysikiem :x )
- jako aparat ma mała rozdzielczość matrycy i zero ustawień
- jako telefon komórkowy jest duży i ciężki a bateria nie wytrzymuje jednej doby
- i podstawowa wada to system operacyjny, czyli Windows Mobile, który uruchamia się wieki i jak to windows potrafi się zawiesić
Przyznaje za ma jeden plus - bardzo dobrze łapie satelity w porównaniu np. do siemensa N520.
Las, góry i chmury a sygnał był zawsze wystarczający.
Pozdrawiam.
SJ417 - unikat :), L200.

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » ndz gru 02, 2007 7:43 pm

Ja niedawno nabylem MIO P560 i zdecydowanie moge je polecic.
Zainstalowalem automape, oziexplorera CE, GPSauto(metromierz).
Co ciekawe ten model ma zainstalowana w standardzie aplikacje ktora nazywa sie "zewnetrzny gps" i umozliwia ona uruchomienie wielu programow ktore korzystaja z sygnalu gps i nie trzeba rozdzielac zadnych portow.
Po uruchomieniu trzech w/w aplikacji w tym samym czasie przelaczanie miedzy nimi trwa max 2s i wszyskie widza sygnal gps!
Bateria przy urzywaniu jako palmtop trzyma 3 dni przy wlaczonym module gps ok.8 godz.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » pn gru 03, 2007 11:41 am

mam ipaqa 3970 i sprzęt jest super, tylko nie mogę wgrać najnowszej automapy bo ona jest napisana już na nowszy system operacyjny co jest bardzo niefajne :/

[a Hołek robi błędy - mówi skręć w lewo kiedy trzeba jechac prosto czasami :/]
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
elita

Kontaktowanie:

Post autor: elita » czw gru 06, 2007 8:13 pm

Tak odświerze temat, bo na niektórych nawigacjach "typowych" można zainstalować OZICE, jest to o tyle korzystne że mamy prawdziwy zestaw samochodowy, a nie delikatnego palmtopa z uchwytem.
Ostatnio kupiłem takie navi z myślą o jeepie, ma ono sirfstarIII, mapy europy, a pod spodem normalnego windowsa-CE na którym ozice (w wersji handheld) powinno działać bez problemów i zadziałało. Całość bez oziego kosztowała niecałe 500zł, no wyszło ciut więcej bo kupiłem 2GB karte (ale z 1GB się zmieści) aby tych sztabówek tam sporo weszło i oryginalna mapa się mieściła na raz.
Więc już nie trzeba wybierać czy palm czy typowa :)

ps. tak w wersji formalnej:
ozice działa na pocketach, palmpc i handheldach, nie jak tu błędnie niektórzy na palmach. Różnica jest taka że te 3 pierwsze mają system operacyjny microsoftu, a palmy mają system palmos na którym ozi nie idzie. To tak na przyszłość, bo ktos poleci na allegro kupi palma i się zdziwi :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”