lokalizator GPS

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
muhha

lokalizator GPS

Post autor: muhha » sob paź 16, 2010 8:57 am

Cześć,
W czwartek wieczorem jacyś szmaciarze próbowali podprowadzić mi auto spod domu, i w związku z tym pomyślałem o takim urządzeniu, tylko nie wiem czy to nie jakiś badziew który łatwo zagłuszyć itp. Miał ktoś już z tym do czynienia ??

http://allegro.pl/promo-lokalizator-gps ... 08935.html

Przemm

Re: lokalizator GPS

Post autor: Przemm » sob paź 16, 2010 9:21 am

wyglada intresujaco, pewnie jednak pod dachem moze juz nie dzialac
slyszlem cos o usludze ktoregos z operatorow komorkowych , ktora rowniez podaje pozycje, ma chyba sluzyc do szukania dzieci
Ktos rozwnie temat?
P.

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » sob paź 16, 2010 2:04 pm

Sieci komórkowe sa w stanie w sprzyjajacych okolicznosciach za pomoca tylko swoich przekaźników ustalić położenie telefonu z dokładnością do kilkudziesieciu metrów. Sporo systemów "lokalizujących" stosowanych np w samochodach akwizytorów itp jest oparte o moduły GSM służące do lokalizacji auta. Jest to o tyle "ciekawe" że działa wszędzie tam gdzie telefon czyli np. nawet w zamkniętym garażu. Bywają połączone te wynalazki z GPSem albo są to typowe systemy GPS w któych telefon jest uzywany tylko do przesłania danych o pozycji. W tym ostatnim przypadku myślę że można połączyć lokalizację GPS z tą "telefoniczną".

To coś to właśnie jedna z tych wersji "systemów" ;) Myślę że za taka kase warto spróbowac jeśłi ktoś potrzebuje czegos takiego. No ma niezaprzeczalną zaletę ;) Sam montujesz tam gdzie Ty chcesz więc jest spora szansa, że nikt tego za szybko nie zdeaktywuje w razie kradzieży.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
swistakvit

Post autor: swistakvit » ndz lis 07, 2010 7:26 pm

wszelakie takie wynalazki nie zdają egzaminu na portalach aukcyjnych jest masa urządzeń zagłuszających cena takiego wynalazku to niewiele ponad 100zł a blokuje GSM,CDMA,DCS,3g i gps więc niestety stać na nie większość amatorów cudzych aut :(
www.wawa4x4.pl
VITARA SILVER 2.0 coś tam dłubnięta

Awatar użytkownika
galubap

Post autor: galubap » ndz lis 07, 2010 11:13 pm

Przemm pisze:wyglada intresujaco, pewnie jednak pod dachem moze juz nie dzialac
slyszlem cos o usludze ktoregos z operatorow komorkowych , ktora rowniez podaje pozycje, ma chyba sluzyc do szukania dzieci
Ktos rozwnie temat?
P.
Moja matka miała kiedyś taką smycz w robocie. Żenująco niedokładne. Na tak zurbanizowanym terenie jak Śląsk waliło błędy kilkukilometrowe :)3

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pn lis 08, 2010 2:43 pm

swistakvit pisze:wszelakie takie wynalazki nie zdają egzaminu na portalach aukcyjnych jest masa urządzeń zagłuszających cena takiego wynalazku to niewiele ponad 100zł a blokuje GSM,CDMA,DCS,3g i gps więc niestety stać na nie większość amatorów cudzych aut :(
Tyle, że nie ma nic innego dostępnego do "pozycjonowania auta". Co bys nie wymyślił to tylko urządzenia oparte o sieci telefonii komórkowej daja taką możliwość. Nie słyszałem o firmie która proponowałaby na rynek cywilny systemu który wykorzystywałby telefonię satelitarną, przyczyna prosta: koszta. Innej metody ja osobiście nie znam. W promieniu kilku kilometrów mozesz sobie zorganizować sprzęt radiowy (nadajnik i odbiornik) ale po wjechaniu do miasta nie znajdziesz auta.

Tak więć albo coś co łaczy GPS z GSM albo nic.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
swistakvit

Post autor: swistakvit » pn lis 08, 2010 5:55 pm

Pewnie że lepsze to niż nic może akurat się uda więc za takie pieniądze można wsadzić
www.wawa4x4.pl
VITARA SILVER 2.0 coś tam dłubnięta

Awatar użytkownika
muhha

Post autor: muhha » śr lis 10, 2010 8:29 am

swistakvit pisze:Pewnie że lepsze to niż nic może akurat się uda więc za takie pieniądze można wsadzić

też z tak sobie właśnie pomyślałem :D

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » śr lis 10, 2010 11:06 pm

Ja w firmowym Renault master mialem zalozonego trackera i szef tylko looknal w kompa i wiedzial gdzie jestem i zapisywalo trasy gdzie jezdzilem i o ktorej...Takze nic nie mozna bylo zrobic bez jego wiedzy czy tlumaczenia :)21.Taka mala skrzyneczka wielkosci gpsa mnie namierzala i jak auto postalo 3 dni to wyladowywalo aku :)21 . Ale tam z pradem cos wogole bylo posrane :)21
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » czw lis 11, 2010 12:24 pm

Nahen pisze:<<<Ciach>>> Nie słyszałem o firmie która proponowałaby na rynek cywilny systemu który wykorzystywałby telefonię satelitarną, przyczyna prosta: koszta. Innej metody ja osobiście nie znam. W promieniu kilku kilometrów mozesz sobie zorganizować sprzęt radiowy (nadajnik i odbiornik) ale po wjechaniu do miasta nie znajdziesz auta.

Widac malo sie orientujesz w temacie a wypisujesz farmazony jak wilk o gwiazdach :)21
Poczytaj tu a troche bedziesz wiecej wiedzial - http://www.findmespot.eu/en/

Awatar użytkownika
Jureq

Kontaktowanie:

Post autor: Jureq » czw lis 11, 2010 2:06 pm

wszystkie te cuda mają sens jako zabezpieczenie tylko gdy w pobliżu nie ma: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0

tak więc albo ma się gdget do pseudo lokalizacji, sprawdzający sie dobrze w logistyce albo typowy system odzyskiwania skradzionego pojazdu jak np. guardsystem działający w oparciu o radiolokację
Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw lis 11, 2010 4:42 pm

MaxLux pisze:
Nahen pisze:<<<Ciach>>> Nie słyszałem o firmie która proponowałaby na rynek cywilny systemu który wykorzystywałby telefonię satelitarną, przyczyna prosta: koszta. Innej metody ja osobiście nie znam. W promieniu kilku kilometrów mozesz sobie zorganizować sprzęt radiowy (nadajnik i odbiornik) ale po wjechaniu do miasta nie znajdziesz auta.

Widac malo sie orientujesz w temacie a wypi.21sujesz farmazony jak wilk o gwiazdach :)21
Masz racje nie orientuje sie, i strona do ktorej podales link poza informacja o wysylaniu informacji do psatelity nie rozjasnia w jaki sposob jest to realizowane. Wiec nadal twierdze ze pewnego sprzetu na rynku ogolnodostepnym nie ma. Jaka moc ma nadajnik? Na jakiej czestotliwosci to dziala? Jak podasz te dane to sie okaze co to warte.

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » ndz lis 14, 2010 6:41 pm

MaxLux pisze: Widac malo sie orientujesz w temacie a wypisujesz farmazony jak wilk o gwiazdach :)21
Uwielbiam znawców marketingowych oczytanych w reklamach gadżetów ...

Raz jak koledzy pisza gps w budynkach nie bedzie zbyt dzialal wiec urzadzenie ktore podaje pozycje na podstawie jednego zapytania nic tu nie da .. lepszy jest gsm

Dwa jak wczesniej napisano kazdy gps gsm ta sie zaklucic bradzo skutecnie ...

Trzy jedyne sensowne rozwiazanie to usluga monitoringu pojazdow (zapis sladu i ostatniej znanej pozycji) lub taka sama usluga u operatora gsm ale to tylko zadziala w przypadku gdy pacjent nie ma przy sobie zaklucacza z tym ze poda alarm ze urzadzenie zostalo odlaczone od systemu co moze byc alarmem realnym ze cos sie dzieje nie tak a nie fikcyjnym ktory pewnie kazdy lepszy zlodziej rozbroi szybciej niz sie komu kolwiek wydaje ...

Nie istnieje zadne 100% zabezpieczenie

Lokalizuj_com
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lokalizuj_com » wt sie 16, 2011 7:12 pm

Jeżeli chodzi o lokalizator GPS to myślę,że mogę pomóc,ponieważ zajmuje się właśnie czymś takim. W razie pytań chętnie odpowiem i doradzę.

Awatar użytkownika
Hasan_ciach

Post autor: Hasan_ciach » czw wrz 08, 2011 9:10 pm

a ten guardsystem na jakiej zasadzie działa?
nie da sie zagłuszyc tym zagłuszaczem? :roll:
biały mały parch

I"II by back ! !

Awatar użytkownika
Jureq

Kontaktowanie:

Post autor: Jureq » wt wrz 13, 2011 7:00 pm

się da, :)21 ale dla systemu namiarowego działa to na zasadzie zagłuszania świeczki latarnią morską
Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”