mapy Ozi+pliki kalibrujące

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

mapy Ozi+pliki kalibrujące

Post autor: Cajman » pt cze 22, 2012 10:32 am

Posiadam sztabówki rosyjskie wraz z plikami kalibrującymi do Oziego
- Azja
- Afryka
- Europa
- Ameryka Południowa

Niestety trochę mnie to kosztowało i czasu i funduszy więc ....

Jeżeli ktoś jest zainteresowany jakimś krajem, rejonem dać znać na priva - jakoś musimy się podzielić kosztami
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
whisky_snake

Re: mapy Ozi+pliki kalibrujące

Post autor: whisky_snake » pt cze 22, 2012 8:01 pm

Wujek google i rapidy daja to (sztapowe/topo) za free... wiec nie dosc ze czasu natraciles to jeszcze kasiury ... tym bardziej ze wujek google daje jeszcze mapy sat i tworzenie z nich wg wlasnych potrzeb tyle ze tu trzeba czasu swojego duzo ale zaleznie od potrzeb ma sie to co sie chce

Awatar użytkownika
Chochol

Kontaktowanie:

Post autor: Chochol » sob cze 23, 2012 3:03 pm

Napisz moze cos wiecej na temat tych map, jaka skala itd, albo zapodaj screen :) bo może wujek google tego nie ma :)
Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi latać.
GALERIA HONKERA

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » pn cze 25, 2012 9:17 am

whisky_snake pisze:Wujek google i rapidy daja to (sztapowe/topo) za free... wiec nie dosc ze czasu natraciles to jeszcze kasiury ... tym bardziej ze wujek google daje jeszcze mapy sat i tworzenie z nich wg wlasnych potrzeb tyle ze tu trzeba czasu swojego duzo ale zaleznie od potrzeb ma sie to co sie chce
taaa - to daj mi linka do np map z plikami kalibracyjnymi Burkina Faso, Mali - tam akurat byłem w styczniu
aaa i jeszcze całą wschodnią stronę afryki bo właśnie się wybieram

nie mówiąc o całej azjii - ze "stanami" włącznie czy afganistanem gdzie jeździłem

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » pn cze 25, 2012 9:20 am

Chochol pisze:Napisz moze cos wiecej na temat tych map, jaka skala itd, albo zapodaj screen :) bo może wujek google tego nie ma :)
zależy od rejonu

są to sztabówki z lat 80-90
skala od 1:500 k do 1:50

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » wt cze 26, 2012 9:07 am

Cajman pisze:
taaa - to daj mi linka do np map z plikami kalibracyjnymi Burkina Faso, Mali - tam akurat byłem w styczniu
aaa i jeszcze całą wschodnią stronę afryki bo właśnie się wybieram

nie mówiąc o całej azjii - ze "stanami" włącznie czy afganistanem gdzie jeździłem
Nie denerwuj sie tak napisales ogolnikowo ze masz jakies mapy ... map w sieci jest od zawalenia tylko trzeba szukac nie koniecznie w polskich serwisach a glownie w zagranicznych w tym ukrainskich rosyjskich ito ... tam saa te ktore piszesz ..

a po drugie sztabowe sa cholernie stare w wielu przypadkach zarosniete juz sa lub nieprzejezdne calkowicie ..

Dlatego lepiej wg mnie lepiej je sobie robic samemu np na bazie map i obrazow sat wujka googla lub wielu wielu innych podobnych serwisow w tym wschodnich .. bo raz masz mape dwa masz obraz sat trzy masz bardzo czesto zdjecia dnego rejonu co oprócz trasy daje ci wglad w okolice rejonu ... i po trzecie masz jeszcze duza baze tras ktora ludzie juz jakos przejechali czy przeszli

pozdr jp

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt cze 26, 2012 1:07 pm

Nie denerwuje się. Spoko. Ale nie tak łatwo znaleść mapy z plikami kalibrującymi. Dla europy jeszcze jako tako, ale dla dzikich krajów to już gorzej - a tam właśnie najbardziej jest potrzebny Ozi i mapy wojskowe.

Co do aktualności - powiem że czasami można się zdziwić jak są aktualne.
Np w Mali - miałem tracki z przed 2 lat, mapy Ozi i zwykle papierowe. Tak naprawdę w buszy trzeba było czasami korzystać z różnych źródeł, łączniek z napotkanym tubylce. Nawet tracki okazywały się nie aktualne bo zmienił się układ ścieżek po ostatniej porze deszczowej. Nie ma jednej uniwersalnej i najbardziej aktualnej mapy. Nawet zdjęcia na google są z przed kilku lat niektórych rejonów.

JA jeżdże na tych mapach - i naprawdę dużo pomagają. Ale .... jak do wszystkiego trzeba mieć dystans, umieć nawigować według map i czasami zasięgnąć języka

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt cze 26, 2012 5:01 pm

Wykonac pliki kalibracyjne to juz teraz kilka klikow. Tak informacyjnie rowniez ;)
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » wt cze 26, 2012 7:37 pm

@Cajman
Proponuje Ci zmienić opis podziele się odpłatnie mapami które zakupiłem i podać szczegółową liste a nie totalny ogólnik .... bo:

Jest kupa ludzi którzy nie maja zielonego pojęcia jak map szukac i jak je samemu robić czy choćby prosta rzec skalibrować ( już nie mówiąc o pytaniach czego mam przesuniętą mape bo co to deklinacja mag) na własne potrzeby w tym o mniejszej dokładności bo same sztabówki czesto nie wystarczają i po prostu wolą jak w Twojej koncepcji / intencji podzielić sie kosztami zamiast czas marnowac... lub ludzie, którzy nie maja czasu, pojęcia, chęci itp, dla ktorych jakaś tam kasa szczególnie przy dalekim nie tanim wyjeździe zapłacenie za gotowca / czy przewodnika w zorganizowanej grupie to Pan Pikuś. ..

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » wt cze 26, 2012 9:14 pm

Kazda proba handlu przez forum wyleci tak szybko jak szybko sie tutaj pojawi.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » śr cze 27, 2012 8:50 am

Marcin-Kraków pisze:Kazda proba handlu przez forum wyleci tak szybko jak szybko sie tutaj pojawi.

a kto tu handluje ??

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » śr cze 27, 2012 2:01 pm

Cajman pisze: Niestety trochę mnie to kosztowało i czasu i funduszy więc ....
Jeżeli ktoś jest zainteresowany jakimś krajem, rejonem dać znać na priva - jakoś musimy się podzielić kosztami
Pamięć zawodzi czy moderatorów ma za lekko ułomnych? ...a fakt, handel odbywa się na privie, a nie forum :wink:
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » śr cze 27, 2012 2:59 pm

a w sumie to mnie to wali

Marcin kasuj ten wątek

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr cze 27, 2012 3:29 pm

E, może koszta to nośnik + poczta - przy kilkudziesięciu płytkach jest tego trochę, + pół dnia przed komputerem. Dostałem tu kiedyś rosję na kilkunastu DVD dzięki uprzejmości forumowicza właśnie w ten sposób :)2

Europa i bliższa Azja jest na chomikuj.pl, płatne kilka pln za gigabajt przy ściąganiu. Reszta świata pojedyncze kraje, pliki kalibracyjne przeważnie są.
Wszystko było na rapidshare na 2 kontach, które zlikwidowali - pojedyncze kraje da się namierzyć po zagranicznych forach, ale grzebania z tym. Mnóstwo linków jest nieaktualnych.
google.pl i pytamy
"topo maps", albo dokładniej
"[kraj] topo maps", albo jeszcze dokładniej
"[kraj] [skala] topo maps", i np. piszemy sobie:
"albania 50k topo maps", i wypluwa kilka linków do chomikuj.pl, linki do rapidshare w paczkach .rar po 20 mega, i jakieś inne strony. Próbujemy skali od 25k, 50k, 100k, itd. Wyniki mocno różne, zaskoczyły mnie np. Włochy 25k takie ładne, że chodziłem wg nich po górach, a rumuńskie sztabówki najdokładniejsze 100k znalazłem, 50k trzeba ręcznie po jednej ściągać, a i tak wszystkich nie ma...
możemy jeszcze pisać np.
"macedonia map 25k site:chomikuj.pl", co nam zawęzi szukanie do konkretnej strony, tu chomikuj.pl

Możemy wejść na strony zbiorcze, nie płatne tak jak chomik, typu maps.vlasenko.net, i przeorać je jakimś programem który zasysa wszystko co jest na danej stronie - ta np. ma ponad 80gb plików... i przeważnie dostajemy pliki nie podzielone na kraje tylko numery arkuszy/skale, trzeba poprzebierać sobie... albo brać terabajtowy dysk na USB na wycieczki :)

Możemy szukać danego miejsca wg nazwy mapy, zależnie od skali są różne szablony nazwenictwa, typu rosyjskie literka kreska 2 cyfry kreska 3 cyfry... piszemy to w google i można znaleźć pliki leżące na bardzo dziwnych serwerach :)
Dla wygody wchodzimy np. na komercyjny mapstor.com, albo darmowe loadmap.net, szukamy nazwy danego arkusza, i nazwę w googla i często się udaje... nawet cały kraj z kalibracjami znaleźć.

Przy okazji, wie ktoś jak to jest oficjalnie z udostępnianiem wojskowych sztabówek? Jakieś zapomniane prawa autorskie, albo inne nieprzyjemności na jakie się można narazić?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr cze 27, 2012 3:39 pm

Takayuki pisze: Przy okazji, wie ktoś jak to jest oficjalnie z udostępnianiem wojskowych sztabówek? Jakieś zapomniane prawa autorskie, albo inne nieprzyjemności na jakie się można narazić?

Mozna legalnie rozprowadzac. :)
A z wyszukiwaniem bardzo madrze prawisz.
Rzadko kiedy nie moge znalezc w ten sposob tego czego szukam. :)2
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”