Jakiś zwykły tani GPS

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Grabo

Jakiś zwykły tani GPS

Post autor: Grabo » sob wrz 22, 2012 2:13 pm

Czytam, czytam i coraz mniej wiem. Konwersje, formaty, palmtopy, sztabówki, laptopy, kalibracje, odblokowanie, oprogramowania...a ja chce coś prostego do powiedzmy 700 złotych max z jakimiś sensownymi mapami(Polska i Europa) i żeby działało... i raczej nie automapa, bo płacić taką kasę za aktualizację jak będę potrzebował parę razy w roku użyć, to przesada. Polecicie coś?
Taki Garmin to ma sensowne mapy?
http://www.gps-nawigacje.pl/p/pl/613/ga ... zacje.html

Awatar użytkownika
RudeBoy

Re: Jakiś zwykły tani GPS

Post autor: RudeBoy » sob wrz 22, 2012 2:17 pm

Ale do czego ta nawigacja ma służyć?
Chcesz nawigować po drogach i znaleźć ulicę Kazimierza Pieczonki nr 321 w Pieronowicach Dolnych czy chcesz nawigować w terenie, jeździć po zaplanowanych śladach, waypointach?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Grabo

Post autor: Grabo » sob wrz 22, 2012 2:20 pm

RudeBoy pisze:Ale do czego ta nawigacja ma służyć?
Chcesz nawigować po drogach i znaleźć ulicę Kazimierza Pieczonki nr 321 w Pieronowicach Dolnych czy chcesz nawigować w terenie, jeździć po zaplanowanych śladach, waypointach?
Po drogach raczej, nie spodziewam się cudów.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » sob wrz 22, 2012 3:37 pm

Jak niechceszsluchac o jailbrakchac, krakowaniu, instalowaniu, kalibrowaniu itd.
Kup garmina. Jakis uzywany oregon i bedziesz zadowolony.
W razie czego po waypointach tez pojezdzisz.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » sob wrz 22, 2012 5:09 pm

Jak po drogach, to samochodowy raczej, a nie oregon z małym ekranem ale pancerny (no chyba, że Ci dach cieknie). Garmin może być, bo mnie tez ciagle płacenie za AM wkurza.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Sanol

Post autor: Sanol » sob wrz 22, 2012 6:11 pm

Garmin to taka nawigacja dla tych co lubią w niej pogrzebać i nie wytyczają nim trasy tylko "paczą" w ekran by spojrzeć czy jadą w dobrym kierunku i w razie W jak objechać korek, sam używam od lat 60'ki z sirfem i to mi styka wiem wiem mały ekran...

to wtedy 276 i podobne ale cena....

Nuvi ojj ten to potrafi wytyczyć trasę :)11

kiedyś do nawigowania po drogach publicznych korzystałem z Clariona mega fajna nawigacja i o ile dobrze pamiętam to miała Mapa-Map czy coś takiego za free się to aktualizowało i byłem mega zadowolony z obsługi sprzętu, softu i samej nazwijmy to "grywalności" sprzedałem na rzecz wspomnianej 60'ki ale wtedy zacząłem się bawić w rajdy ATV i tak się przyzwyczaiłem że nie chce mieć nic innego, a i do kieszeni wsadzę idącna grzyby a i tracka sobie w GE zrobię, wgram i po zadupiach pojeżdżę... ale jeszcze raz do nawigowania po mieście się toto nie nadaje, no chyba że jak wcześniej wspomniałem...

z tomtomem jakimś jechałem z parę razy i dawał rady

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » wt wrz 25, 2012 9:26 am

ja wprawdzie od lat używam starego i tego samego zestawu, ale patrząc na rynek tanich drogowych nawigacji wybierałbym teraz coś najtańszego z ekranem minimum 5"
za rok/dwa i tak mapy będą nieaktualne i trzeba zaktualizować=kupić nowy sprzet z aktualną mapą
-
Hilux has me...

Adamo

Post autor: Adamo » wt wrz 25, 2012 9:40 am

Mio do niektórych nawigacji daje teraz dożywotnio aktualizację gratis :roll:

Awatar użytkownika
ffrt

Post autor: ffrt » pt wrz 28, 2012 12:33 pm

Adamo pisze:Mio do niektórych nawigacji daje teraz dożywotnio aktualizację gratis :roll:
Jeździłeś kiedyś na mio-mapie-ie? Zapewne nie, a dożywotnie akualizacje niewiele im dadzą :)21 Sam korzystam z urządzenia Mio P550m - ale to typowe pda z gps-em. Nawigacje wrzucasz na karcie i korzystasz. Ozi też chodzi:)

Żeby nie było, że OT i kasztan totalny - polecam lark 50.1 - ojcu na urodziny sprawiłem 3 lata temu - jest mapa map - da się na tym jeździć, 5" ekran, transmiter fm - obecnie nie kupisz, ale następca lark 50.3 za niecałe 200 pln może być twój i za te kase warto :)2

filarm

Post autor: filarm » czw sty 10, 2013 10:55 pm

Tata kupił w makro nawigację goclever jakieś 2-3lata temu teraz jak troche więcej latam busem po PL to pożyczam sobie ją i co ciekawe za niecałe 200zł i daje radę. A w okolicach bielska-białej jeździłem z nią na kurierce i nowobogaccy co im paczki przywoziłem dziwili się jak do nich trafiłem skoro ich super wypasione nawigacje za ponad 700-800zł zaprowadzają ich w pole a nie do domu :wink: aktualizacja jest za darmo tylko to starszy model, tata zgubił pudełko i nie wiem jaką aktualizacje ściągnąć ze stronki goclevera...
Opel Frontera A 2,4i remontomodyfikacje in progress:D SWAP

Suzuki SJ500 gaźnik 2x34mm:D SPRZEDANY:(

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » pn gru 02, 2013 10:42 pm

Pomysł nawigacji w smartfonie upadł. Do tej pory korzystałem z tomtoma go910. Myślę kupić jakąś tanią ponieważ maksymalnie będzie używana kilka razy w roku. Zależy mi głównie na mapie Polski i Niemiec. Zastanawiam się nad poniższymi modelami, choć na stronach producenta nie ma już o nich wzmianki:
http://www.morele.net/nawigacja-gps-tom ... ee-429534/
http://www.morele.net/nawigacja-gps-gar ... ce-417994/
Jakieś rady, opinie :)21

Interfejs tomtoma znam, więc ma u mnie przewagę. A może są jakieś inne tanie i przyzwoite nawigacje ?? Używana w płaskaczu ma być...
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » wt gru 03, 2013 8:28 am

Ja kupilem taniego Garmina za 300zl z mapa i z przesylka tu
http://www.azymut.waw.pl/
Raz sie zawiesil ale z powrotem dziala.
Mape musze zaktualizowac bo np. A2 nie ma.
W Polsce ma troche problem z numerami ulic.
Porzadnie wykonany.
W Niemczech dziala tez.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

filarm

Post autor: filarm » wt gru 03, 2013 2:29 pm

Ja po długich poszukiwaniach taniej nawigacji w bielsku kupiłem garmina nuvi 2455. W komputroniku mieli i to w cenie niewiele wyzszej niz duzo nizsze modele garmina w innych sklepach. Fajnie chodzi bielsko i okolice ma dobrze zaktualizowane a nawet "przewiduje przyszłość" bo ma s69 z bielska do żywca a ponad połowa tej drogi jest jeszcze w budowie i jeszcze długo będzie budowana :)21 działa też w niemczech czechach i austri. Jedyna wada to troche długo oblicza trase zagraniczną tak 2-3minuty ale to moja pierwsza nawigacja z mapą europy a nie tylko polski to moze tak ma byc :wink: ogolnie polecam. Jest moze troche ponad budzet 300zł (460zł)ale warto bo nie była przesadnie droga a dużo tańsza od wyższych modeli kosztujących ok 800zł...a i ma darmowe dożywotnie aktualizacje...których jeszcze nie udało mi sie pobrać :)11 ale to chyba wina łącza albo kompa...

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » śr gru 04, 2013 11:36 pm

A patrzyłeś za TomTomami ??
Jeździłem z automapą, mio, i kilkoma innymi i wszystkie jakoś mi nie odpowiadały :)9

Stary modeł użytkowałem ok 8 lat, a dzisiaj zakupiłem w Media za 5 stówek model 20 europa 4,3 cala z pamięcią 4G i dożywotnią aktualizacją map.
Mi tablet na szybie nie potrzebny :)21
CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » czw gru 05, 2013 6:09 am

alibia1112 pisze:A patrzyłeś za TomTomami ??
Jeździłem z automapą, mio, i kilkoma innymi i wszystkie jakoś mi nie odpowiadały :)9

Stary modeł użytkowałem ok 8 lat, a dzisiaj zakupiłem w Media za 5 stówek model 20 europa 4,3 cala z pamięcią 4G i dożywotnią aktualizacją map.
ja właśnie wczoraj kupiłem w sklepie stacjonarnym tomtoma xl classic, bez dożywotniej aktualizacji, ale nie chciało mi się latać i szukać gpsa. kupiłem za 369zł. Garminów tańszych nigdzie nie było- jedynie powyżej 500zł. Na starym tomtomie nie miałem aktualizacji właściwie w ogóle :)21 nawet jak kawałka drogi nie pokazywał to i tak zawsze dojechałem :wink:

Poza tym te dożywotne gwarancje to i tak jakiś pic- w pewnym momencie i tak w końcu producent o nim zapomina...
Jimny :)21

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » pt gru 06, 2013 11:26 pm

bigos pisze:

ja właśnie wczoraj kupiłem w sklepie stacjonarnym tomtoma xl classic, bez dożywotniej aktualizacji, ale nie chciało mi się latać i szukać gpsa. kupiłem za 369zł. Garminów tańszych nigdzie nie było- jedynie powyżej 500zł. Na starym tomtomie nie miałem aktualizacji właściwie w ogóle :)21 nawet jak kawałka drogi nie pokazywał to i tak zawsze dojechałem :wink:

Poza tym te dożywotne gwarancje to i tak jakiś pic- w pewnym momencie i tak w końcu producent o nim zapomina...
U mnie we wsi znajomy komputerowieć co pól roku aktualizował starego tomtoma za wartość flaszeczki w najnowsze mapy :)21
Ja się do wszystkiego przyzwyczajam i nie lubię zmieniać ani aut, ani kobit, ani nawigacji :)21
W naszym wiejskim media są garminy po 360 zeta i też chyba z aktualizowanymi mapami. (osobiście wole tomtoma)
Jak producent o mnie zapomni to zawsze mogę skorzystać z pomocy maniaka kompów :)21
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » sob gru 07, 2013 10:00 pm

Becker z dożywotnią ?? aktualizacją map.
W 700-800zł się zmieścisz.

http://mobilenavigation.mybecker.com/pl ... r/Product/

Sam myślę co by też ... ale mam Z100 całkiem sprawne. Tyle że mapa sprzed 4 lat. Aktualizacja za 250zł jakoś mi tak w poprzek. W sumie, większość dróg jest tak jak była :)21
***** USA

wernyhora
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wernyhora » ndz gru 08, 2013 8:19 pm

Dożywotnie aktualizacja map brzmi ciekawie o ile nawigacja nie wysiądzie po roku :lol:

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » ndz gru 08, 2013 10:26 pm

wernyhora pisze:Dożywotnie aktualizacja map brzmi ciekawie o ile nawigacja nie wysiądzie po roku :lol:
Dlatego kupiłem TomToma (dla mnie jak stara Nokia) :)2
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz gru 08, 2013 10:32 pm

:o :o :o

Bardziej ujowej nawigacji chyba nie ma.
Sorry - jeszcze bardziej gówniane jest iGo.

Do jeżdżenia po Polsce AutoMapa jest bezkonkurencyjna - choć dla uczciwości - nie jeździłem z Garminem.

AM ma najlepsze mapy, dobre wyznaczanie trasy (ale jak w każdej - trzeba mieć ograniczone zaufanie i kontrolować) i na pewno najbardziej intuicyjną obsługę.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » ndz gru 08, 2013 10:54 pm

pezet pisze:
:o :o :o

Bardziej ujowej nawigacji chyba nie ma.
Sorry - jeszcze bardziej gówniane jest iGo.

Do jeżdżenia po Polsce AutoMapa jest bezkonkurencyjna - choć dla uczciwości - nie jeździłem z Garminem.

AM ma najlepsze mapy, dobre wyznaczanie trasy (ale jak w każdej - trzeba mieć ograniczone zaufanie i kontrolować) i na pewno najbardziej intuicyjną obsługę.
Pitolisz jak potuczony :D
Dla mnie automapa to porażka :)3 Do dupy planuje trasę, i ciągle o jakiś wymyślonych fotoradarach gada :o
Ps. iGo też do dupy :)21
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » ndz gru 08, 2013 10:57 pm

Też nie wiem co rewelacyjnego w TomTomie jest? Dopy nie urywa.
W Biedronce zdaje się jakiś Goclewer jest.
Jeżdżę na MapieMap, i nie jest źle.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz gru 08, 2013 11:00 pm

No może,
co nie zmienia faktu, że tomtom denerwuje interfejsem, obsługą, dokładnością i całością.

A powiadomienia o radarach można wyłączyć.
W ogóle dźwięki też.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
alibia1112

Post autor: alibia1112 » ndz gru 08, 2013 11:35 pm

Każdy lubi coś innego 8)
Jeden córkę, drugi teściową :)21

Dla moich potrzeb Tom Tom za 5 stówek z aktualizacją map wystarczy :P
Człowiek się przyzwyczaja i nie widzi błędów jak coś polubi.
źle mi się jeździło z : mio, automapą, igo, larkiem
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było

filarm

Post autor: filarm » pn gru 09, 2013 12:17 pm

Ja jeździłem z Gocleverem i byla calkiem fajna poki nie zaczęła myśleć, że jadę obok drogi i przestała gadac...tzn coś tam powiedziała od czasu do czasu ale wogule nie na temat :wink: tak jakby się jej mapa przesunęła względem lokalizacji...potem ją rozdęło(chyba bateria pękła bo przed rozdęciem działał tylko podłączona...ale 4 lata chodziła jak ta lala :)21 teraz mam garmina nuvi i nawet udało się ściągnąć darmową aktualizacje(pisałem w którymś poście wcześniej o tym)no i teraz to nawet ma taki bajer że pokazuje "fotki" skrzyżowań i znaki z kierunkami takie jak na drodze praktycznei na każdej drodze dwupasmowej w PL np S69 DK1 na śląsku...narazie dalej po aktualizacji nie byłem. Polecam bo spoko nawigacja w może nie najniższej cenie ale też nie przesadnie droga 460zł dałem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”