Jakiś zwykły tani GPS
Moderator: Albert_N
Jakiś zwykły tani GPS
Czytam, czytam i coraz mniej wiem. Konwersje, formaty, palmtopy, sztabówki, laptopy, kalibracje, odblokowanie, oprogramowania...a ja chce coś prostego do powiedzmy 700 złotych max z jakimiś sensownymi mapami(Polska i Europa) i żeby działało... i raczej nie automapa, bo płacić taką kasę za aktualizację jak będę potrzebował parę razy w roku użyć, to przesada. Polecicie coś?
Taki Garmin to ma sensowne mapy?
http://www.gps-nawigacje.pl/p/pl/613/ga ... zacje.html
Taki Garmin to ma sensowne mapy?
http://www.gps-nawigacje.pl/p/pl/613/ga ... zacje.html
Re: Jakiś zwykły tani GPS
Ale do czego ta nawigacja ma służyć?
Chcesz nawigować po drogach i znaleźć ulicę Kazimierza Pieczonki nr 321 w Pieronowicach Dolnych czy chcesz nawigować w terenie, jeździć po zaplanowanych śladach, waypointach?
Chcesz nawigować po drogach i znaleźć ulicę Kazimierza Pieczonki nr 321 w Pieronowicach Dolnych czy chcesz nawigować w terenie, jeździć po zaplanowanych śladach, waypointach?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Po drogach raczej, nie spodziewam się cudów.RudeBoy pisze:Ale do czego ta nawigacja ma służyć?
Jak niechceszsluchac o jailbrakchac, krakowaniu, instalowaniu, kalibrowaniu itd.
Kup garmina. Jakis uzywany oregon i bedziesz zadowolony.
W razie czego po waypointach tez pojezdzisz.
Kup garmina. Jakis uzywany oregon i bedziesz zadowolony.
W razie czego po waypointach tez pojezdzisz.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Jak po drogach, to samochodowy raczej, a nie oregon z małym ekranem ale pancerny (no chyba, że Ci dach cieknie). Garmin może być, bo mnie tez ciagle płacenie za AM wkurza.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Garmin to taka nawigacja dla tych co lubią w niej pogrzebać i nie wytyczają nim trasy tylko "paczą" w ekran by spojrzeć czy jadą w dobrym kierunku i w razie W jak objechać korek, sam używam od lat 60'ki z sirfem i to mi styka wiem wiem mały ekran...
to wtedy 276 i podobne ale cena....
Nuvi ojj ten to potrafi wytyczyć trasę
kiedyś do nawigowania po drogach publicznych korzystałem z Clariona mega fajna nawigacja i o ile dobrze pamiętam to miała Mapa-Map czy coś takiego za free się to aktualizowało i byłem mega zadowolony z obsługi sprzętu, softu i samej nazwijmy to "grywalności" sprzedałem na rzecz wspomnianej 60'ki ale wtedy zacząłem się bawić w rajdy ATV i tak się przyzwyczaiłem że nie chce mieć nic innego, a i do kieszeni wsadzę idącna grzyby a i tracka sobie w GE zrobię, wgram i po zadupiach pojeżdżę... ale jeszcze raz do nawigowania po mieście się toto nie nadaje, no chyba że jak wcześniej wspomniałem...
z tomtomem jakimś jechałem z parę razy i dawał rady
to wtedy 276 i podobne ale cena....
Nuvi ojj ten to potrafi wytyczyć trasę

kiedyś do nawigowania po drogach publicznych korzystałem z Clariona mega fajna nawigacja i o ile dobrze pamiętam to miała Mapa-Map czy coś takiego za free się to aktualizowało i byłem mega zadowolony z obsługi sprzętu, softu i samej nazwijmy to "grywalności" sprzedałem na rzecz wspomnianej 60'ki ale wtedy zacząłem się bawić w rajdy ATV i tak się przyzwyczaiłem że nie chce mieć nic innego, a i do kieszeni wsadzę idącna grzyby a i tracka sobie w GE zrobię, wgram i po zadupiach pojeżdżę... ale jeszcze raz do nawigowania po mieście się toto nie nadaje, no chyba że jak wcześniej wspomniałem...
z tomtomem jakimś jechałem z parę razy i dawał rady
- milczacy12
ja wprawdzie od lat używam starego i tego samego zestawu, ale patrząc na rynek tanich drogowych nawigacji wybierałbym teraz coś najtańszego z ekranem minimum 5"
za rok/dwa i tak mapy będą nieaktualne i trzeba zaktualizować=kupić nowy sprzet z aktualną mapą
za rok/dwa i tak mapy będą nieaktualne i trzeba zaktualizować=kupić nowy sprzet z aktualną mapą
-
Hilux has me...
Hilux has me...
Mio do niektórych nawigacji daje teraz dożywotnio aktualizację gratis 

Jeździłeś kiedyś na mio-mapie-ie? Zapewne nie, a dożywotnie akualizacje niewiele im dadząAdamo pisze:Mio do niektórych nawigacji daje teraz dożywotnio aktualizację gratis

Żeby nie było, że OT i kasztan totalny - polecam lark 50.1 - ojcu na urodziny sprawiłem 3 lata temu - jest mapa map - da się na tym jeździć, 5" ekran, transmiter fm - obecnie nie kupisz, ale następca lark 50.3 za niecałe 200 pln może być twój i za te kase warto

Tata kupił w makro nawigację goclever jakieś 2-3lata temu teraz jak troche więcej latam busem po PL to pożyczam sobie ją i co ciekawe za niecałe 200zł i daje radę. A w okolicach bielska-białej jeździłem z nią na kurierce i nowobogaccy co im paczki przywoziłem dziwili się jak do nich trafiłem skoro ich super wypasione nawigacje za ponad 700-800zł zaprowadzają ich w pole a nie do domu
aktualizacja jest za darmo tylko to starszy model, tata zgubił pudełko i nie wiem jaką aktualizacje ściągnąć ze stronki goclevera...

Opel Frontera A 2,4i remontomodyfikacje in progress:D SWAP
Suzuki SJ500 gaźnik 2x34mm:D SPRZEDANY:(
Pomysł nawigacji w smartfonie upadł. Do tej pory korzystałem z tomtoma go910. Myślę kupić jakąś tanią ponieważ maksymalnie będzie używana kilka razy w roku. Zależy mi głównie na mapie Polski i Niemiec. Zastanawiam się nad poniższymi modelami, choć na stronach producenta nie ma już o nich wzmianki:
http://www.morele.net/nawigacja-gps-tom ... ee-429534/
http://www.morele.net/nawigacja-gps-gar ... ce-417994/
Jakieś rady, opinie
Interfejs tomtoma znam, więc ma u mnie przewagę. A może są jakieś inne tanie i przyzwoite nawigacje
Używana w płaskaczu ma być...
http://www.morele.net/nawigacja-gps-tom ... ee-429534/
http://www.morele.net/nawigacja-gps-gar ... ce-417994/
Jakieś rady, opinie

Interfejs tomtoma znam, więc ma u mnie przewagę. A może są jakieś inne tanie i przyzwoite nawigacje

Jimny 

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Ja kupilem taniego Garmina za 300zl z mapa i z przesylka tu
http://www.azymut.waw.pl/
Raz sie zawiesil ale z powrotem dziala.
Mape musze zaktualizowac bo np. A2 nie ma.
W Polsce ma troche problem z numerami ulic.
Porzadnie wykonany.
W Niemczech dziala tez.
http://www.azymut.waw.pl/
Raz sie zawiesil ale z powrotem dziala.
Mape musze zaktualizowac bo np. A2 nie ma.
W Polsce ma troche problem z numerami ulic.
Porzadnie wykonany.
W Niemczech dziala tez.
Ja po długich poszukiwaniach taniej nawigacji w bielsku kupiłem garmina nuvi 2455. W komputroniku mieli i to w cenie niewiele wyzszej niz duzo nizsze modele garmina w innych sklepach. Fajnie chodzi bielsko i okolice ma dobrze zaktualizowane a nawet "przewiduje przyszłość" bo ma s69 z bielska do żywca a ponad połowa tej drogi jest jeszcze w budowie i jeszcze długo będzie budowana
działa też w niemczech czechach i austri. Jedyna wada to troche długo oblicza trase zagraniczną tak 2-3minuty ale to moja pierwsza nawigacja z mapą europy a nie tylko polski to moze tak ma byc
ogolnie polecam. Jest moze troche ponad budzet 300zł (460zł)ale warto bo nie była przesadnie droga a dużo tańsza od wyższych modeli kosztujących ok 800zł...a i ma darmowe dożywotnie aktualizacje...których jeszcze nie udało mi sie pobrać
ale to chyba wina łącza albo kompa...

- alibia1112
A patrzyłeś za TomTomami
Jeździłem z automapą, mio, i kilkoma innymi i wszystkie jakoś mi nie odpowiadały
Stary modeł użytkowałem ok 8 lat, a dzisiaj zakupiłem w Media za 5 stówek model 20 europa 4,3 cala z pamięcią 4G i dożywotnią aktualizacją map.
Mi tablet na szybie nie potrzebny

Jeździłem z automapą, mio, i kilkoma innymi i wszystkie jakoś mi nie odpowiadały

Stary modeł użytkowałem ok 8 lat, a dzisiaj zakupiłem w Media za 5 stówek model 20 europa 4,3 cala z pamięcią 4G i dożywotnią aktualizacją map.

CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
ja właśnie wczoraj kupiłem w sklepie stacjonarnym tomtoma xl classic, bez dożywotniej aktualizacji, ale nie chciało mi się latać i szukać gpsa. kupiłem za 369zł. Garminów tańszych nigdzie nie było- jedynie powyżej 500zł. Na starym tomtomie nie miałem aktualizacji właściwie w ogólealibia1112 pisze:A patrzyłeś za TomTomami![]()
Jeździłem z automapą, mio, i kilkoma innymi i wszystkie jakoś mi nie odpowiadały![]()

Poza tym te dożywotne gwarancje to i tak jakiś pic- w pewnym momencie i tak w końcu producent o nim zapomina...
Jimny 

- alibia1112
U mnie we wsi znajomy komputerowieć co pól roku aktualizował starego tomtoma za wartość flaszeczki w najnowsze mapybigos pisze:ja właśnie wczoraj kupiłem w sklepie stacjonarnym tomtoma xl classic, bez dożywotniej aktualizacji, ale nie chciało mi się latać i szukać gpsa. kupiłem za 369zł. Garminów tańszych nigdzie nie było- jedynie powyżej 500zł. Na starym tomtomie nie miałem aktualizacji właściwie w ogólealibia1112 pisze:A patrzyłeś za TomTomami![]()
Jeździłem z automapą, mio, i kilkoma innymi i wszystkie jakoś mi nie odpowiadały![]()
Mi tablet na szybie nie potrzebnynawet jak kawałka drogi nie pokazywał to i tak zawsze dojechałem
![]()
Poza tym te dożywotne gwarancje to i tak jakiś pic- w pewnym momencie i tak w końcu producent o nim zapomina...

Ja się do wszystkiego przyzwyczajam i nie lubię zmieniać ani aut, ani kobit, ani nawigacji

W naszym wiejskim media są garminy po 360 zeta i też chyba z aktualizowanymi mapami. (osobiście wole tomtoma)
Jak producent o mnie zapomni to zawsze mogę skorzystać z pomocy maniaka kompów

CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
Becker z dożywotnią
aktualizacją map.
W 700-800zł się zmieścisz.
http://mobilenavigation.mybecker.com/pl ... r/Product/
Sam myślę co by też ... ale mam Z100 całkiem sprawne. Tyle że mapa sprzed 4 lat. Aktualizacja za 250zł jakoś mi tak w poprzek. W sumie, większość dróg jest tak jak była

W 700-800zł się zmieścisz.
http://mobilenavigation.mybecker.com/pl ... r/Product/
Sam myślę co by też ... ale mam Z100 całkiem sprawne. Tyle że mapa sprzed 4 lat. Aktualizacja za 250zł jakoś mi tak w poprzek. W sumie, większość dróg jest tak jak była

***** USA
Dożywotnie aktualizacja map brzmi ciekawie o ile nawigacja nie wysiądzie po roku 

- alibia1112
Dlatego kupiłem TomToma (dla mnie jak stara Nokia)wernyhora pisze:Dożywotnie aktualizacja map brzmi ciekawie o ile nawigacja nie wysiądzie po roku

CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
alibia1112 pisze:A patrzyłeś za TomTomami![]()

Bardziej ujowej nawigacji chyba nie ma.
Sorry - jeszcze bardziej gówniane jest iGo.
Do jeżdżenia po Polsce AutoMapa jest bezkonkurencyjna - choć dla uczciwości - nie jeździłem z Garminem.
AM ma najlepsze mapy, dobre wyznaczanie trasy (ale jak w każdej - trzeba mieć ograniczone zaufanie i kontrolować) i na pewno najbardziej intuicyjną obsługę.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- alibia1112
Pitolisz jak potuczonypezet pisze:alibia1112 pisze:A patrzyłeś za TomTomami![]()
![]()
![]()
![]()
Bardziej ujowej nawigacji chyba nie ma.
Sorry - jeszcze bardziej gówniane jest iGo.
Do jeżdżenia po Polsce AutoMapa jest bezkonkurencyjna - choć dla uczciwości - nie jeździłem z Garminem.
AM ma najlepsze mapy, dobre wyznaczanie trasy (ale jak w każdej - trzeba mieć ograniczone zaufanie i kontrolować) i na pewno najbardziej intuicyjną obsługę.

Dla mnie automapa to porażka

Ps. iGo też do dupy

CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
Też nie wiem co rewelacyjnego w TomTomie jest? Dopy nie urywa.
W Biedronce zdaje się jakiś Goclewer jest.
Jeżdżę na MapieMap, i nie jest źle.
W Biedronce zdaje się jakiś Goclewer jest.
Jeżdżę na MapieMap, i nie jest źle.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
No może,
co nie zmienia faktu, że tomtom denerwuje interfejsem, obsługą, dokładnością i całością.
A powiadomienia o radarach można wyłączyć.
W ogóle dźwięki też.
co nie zmienia faktu, że tomtom denerwuje interfejsem, obsługą, dokładnością i całością.
A powiadomienia o radarach można wyłączyć.
W ogóle dźwięki też.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- alibia1112
Każdy lubi coś innego
Jeden córkę, drugi teściową
Dla moich potrzeb Tom Tom za 5 stówek z aktualizacją map wystarczy
Człowiek się przyzwyczaja i nie widzi błędów jak coś polubi.
źle mi się jeździło z : mio, automapą, igo, larkiem

Jeden córkę, drugi teściową

Dla moich potrzeb Tom Tom za 5 stówek z aktualizacją map wystarczy

Człowiek się przyzwyczaja i nie widzi błędów jak coś polubi.
źle mi się jeździło z : mio, automapą, igo, larkiem
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
Ja jeździłem z Gocleverem i byla calkiem fajna poki nie zaczęła myśleć, że jadę obok drogi i przestała gadac...tzn coś tam powiedziała od czasu do czasu ale wogule nie na temat
tak jakby się jej mapa przesunęła względem lokalizacji...potem ją rozdęło(chyba bateria pękła bo przed rozdęciem działał tylko podłączona...ale 4 lata chodziła jak ta lala
teraz mam garmina nuvi i nawet udało się ściągnąć darmową aktualizacje(pisałem w którymś poście wcześniej o tym)no i teraz to nawet ma taki bajer że pokazuje "fotki" skrzyżowań i znaki z kierunkami takie jak na drodze praktycznei na każdej drodze dwupasmowej w PL np S69 DK1 na śląsku...narazie dalej po aktualizacji nie byłem. Polecam bo spoko nawigacja w może nie najniższej cenie ale też nie przesadnie droga 460zł dałem...