A mapy skad sie pozyskuje? Sa tam na stronie? Bo nie widze.Beatkunedo pisze: Osmand jest fajny bo darmowy,
Android
Moderator: Albert_N
Re: Android
Kapec, disco 300TDi '97,
- Beatkunedo
- jestem tu nowy...
Osmand umożliwia zasysanie mapek przez appkie na fonie:
Menu/Settings/Data Management/ w prawym górnym rogu ikonka "Strzałka w dół" i pojawiają Ci się opcyje obciągania map
Menu/Settings/Data Management/ w prawym górnym rogu ikonka "Strzałka w dół" i pojawiają Ci się opcyje obciągania map

wektorowki.
albania np zajmuje jakies 20 mb, polska 300
w wersji darmowej mozna zassac 10 map
zmienilem telefon i moge wgrac nowe 10 wiec chyba wychodzi na to ze nawet nie trzeba kupowac fula za te 20-30 zt
albania np zajmuje jakies 20 mb, polska 300
w wersji darmowej mozna zassac 10 map
zmienilem telefon i moge wgrac nowe 10 wiec chyba wychodzi na to ze nawet nie trzeba kupowac fula za te 20-30 zt
Wróciłem. Używałem podczas tego wyjazdu Locusa i Orux. Orux pracował cały czas rysując ścieżkę, nie wieszał się. Mapy miałem ściągnięte z Locusa (2GB wektorowych za 1 EUR, czyli za darmo), jako że były wektorowe to używałem tych samych map też w Oruxie, tyle że w Locusie wyświetlane były dodatkowo poziomice, a w Oruxie niestety nie. Sprawdziły się super. Przejazd przez miasta Gruzji bez tych map przy tak słabym oznakowaniu byłby duuużo dłuższy...
Tomek
coś mi w Mobac nie pokazuje map , wyskakuje czerwony krzyżyk
coś poblokowali czy w dwóch kompach mam cuś popie..ne
Polskę Ok ale Azję Srodkową nie pokazuje
coś poblokowali czy w dwóch kompach mam cuś popie..ne
Polskę Ok ale Azję Srodkową nie pokazuje
Jeśli chodzi o Openstreet to może tak być, że jest zablokowane.
Można tylko pobierać do pewnego poziomu zbliżenia, "głębiej" blokują...
Można tylko pobierać do pewnego poziomu zbliżenia, "głębiej" blokują...
Tomek
google hybrid nie pokazuje żadnych zbliżeń , czasem jakiś kwadracika ale 95% z czerwonym krzyżykiem
No dobra. Zassalem. Ale czy te mapy dzialaja offline? Mapa polski jak nie ma polaczenia z netem nie chce sie powiekszac, tak, jakby tylko jakis podklad byl. Moze cos zle robie?Beatkunedo pisze:Osmand umożliwia zasysanie mapek przez appkie na fonie:
Kapec, disco 300TDi '97,
moze zassales swiat a nie polske
u mnie dziala pięknie choć akurat polski nie testowalem
u mnie dziala pięknie choć akurat polski nie testowalem
- Beatkunedo
- jestem tu nowy...
Spróbuj Menu/Define View/Map Source/kapec pisze:No dobra. Zassalem. Ale czy te mapy dzialaja offline? Mapa polski jak nie ma polaczenia z netem nie chce sie powiekszac, tak, jakby tylko jakis podklad byl. Moze cos zle robie?Beatkunedo pisze:Osmand umożliwia zasysanie mapek przez appkie na fonie:
I tam pewnie masz kilka opcji. Czy masz zaznaczone "Offline vector maps"?
Pomogło?
To ja mam chyba jakas nowsza wersje i po polsku w dodatku i nie widze tam takich guzikow.Beatkunedo pisze: Spróbuj Menu/Define View/Map Source/
Kapec, disco 300TDi '97,
Na telefon czy tablet z Androidem do aplikacji OsmAnd polecam mapy z http://ump.waw.pl
1.Pobieramy mapę http://ump.waw.pl/wszystkie.html Wybieramy wersję dla OsmAnda
2. rozpakowujemy .zip i otwieramy PDF`a z instrukcją krok po kroku.
Mapa jest szczegółowa posiada dużo dróg, drużek, ścieżki rowerowe, nawet i trasy 4x4 informacji gdzie są różne obiekty, bunkry, sklepy, bankomaty itd. Program może służyć również jako nawigacja samochodowa, a nie tylko do jazdy w terenie.
Miłego użytkowania;-)
1.Pobieramy mapę http://ump.waw.pl/wszystkie.html Wybieramy wersję dla OsmAnda
2. rozpakowujemy .zip i otwieramy PDF`a z instrukcją krok po kroku.
Mapa jest szczegółowa posiada dużo dróg, drużek, ścieżki rowerowe, nawet i trasy 4x4 informacji gdzie są różne obiekty, bunkry, sklepy, bankomaty itd. Program może służyć również jako nawigacja samochodowa, a nie tylko do jazdy w terenie.
Miłego użytkowania;-)
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
Panowie mam lekki problem, jak do tej pory całe moje życie przejeździłem na przeróżnych nawiagacjach garmina, fajne są i dalej będę garmina wykorzystywał w końcu zachciało mi się pojeździć na podkładach ze zdjęć satelitarnych. Mam tablecik z androidem i jest problem, nijak nie udaje mi sie tych mapek podegrać. Co nieco poczytałem, odpaliłem Oruxa, mam też Locusa. Oruxa troche męczyłem ale z tego co wiem to google zablokowało mu możliwość zgrywania zdjęć. W locusie coś tam szukałem ale brakło mi ciewrpliwośći. Powiedzcie jak się za to zabrać czy gdzie szukać informacji.
W Locusie: dotykasz tych trzech kwadracików w lewym górnym rogu ekranu, potem:
albo MAPY--> ONLINE i korzystasz od razu ale jednocześnie musisz mieć podłączenie do internetu
albo SKLEP --> i kupujesz za grosze mapy (ale wektorowe!) i używasz ich offline
Możesz tez będąc online ściągnąć sobie niektóre mapy ale są ograniczenia w ilości ściąganych płytek dziennie (różne w zależności od mapy) są też czasem ograniczenia we wchodzeniu na największe przybliżenia (w zależności od mapy). Szczegółów nie znam bo z tego nie korzystam, ja wolę wektorowe.
Wszedłem teraz i widzę że google maps satelitarna i nokia maps satelitarna ma ograniczenia 10 tys płytek dziennie ale chyba nie ma ograniczeń co do "głębokości". Te 10 tys to czasem mało, zależy jaki obszar potrzebujesz. Jak zaznaczysz obszar to z tego co pamiętam pokazuje Ci ile jest płytek skalkulowanych, możesz pobierać tylko niektóre przybliżenia, nie wszystkie od razu...
Wolę Oruxa, ale do ściągania map jednak Locus jest lepszy. Ja więc sobie ściągam Locusem a używam raczej w Oruxie.
albo MAPY--> ONLINE i korzystasz od razu ale jednocześnie musisz mieć podłączenie do internetu
albo SKLEP --> i kupujesz za grosze mapy (ale wektorowe!) i używasz ich offline
Możesz tez będąc online ściągnąć sobie niektóre mapy ale są ograniczenia w ilości ściąganych płytek dziennie (różne w zależności od mapy) są też czasem ograniczenia we wchodzeniu na największe przybliżenia (w zależności od mapy). Szczegółów nie znam bo z tego nie korzystam, ja wolę wektorowe.
Wszedłem teraz i widzę że google maps satelitarna i nokia maps satelitarna ma ograniczenia 10 tys płytek dziennie ale chyba nie ma ograniczeń co do "głębokości". Te 10 tys to czasem mało, zależy jaki obszar potrzebujesz. Jak zaznaczysz obszar to z tego co pamiętam pokazuje Ci ile jest płytek skalkulowanych, możesz pobierać tylko niektóre przybliżenia, nie wszystkie od razu...
Wolę Oruxa, ale do ściągania map jednak Locus jest lepszy. Ja więc sobie ściągam Locusem a używam raczej w Oruxie.
Tomek
Dzięki serdeczne, niby oglądałem te zakładkę ale jakoś to do mnie nie dotarło. Teraz mogę powiedzieć że już jestem po dłuższej chwili zabawy z lokusem. Jak na razie to jestem pod wrażeniem tego sprzętu, i muszę powiedzeć że jestem mile zaskoczony, choć tak naprawdę jeszcze nie wziołem się za gromadzenie map.
Jestem poszukiwaczem skrzynek i tutaj możliwości tego sprzętu mnie zaskoczyły. Ogarnę jeszcze tylko te zdjęcia i będzie super.
Zakupię sobie te pakiety mapek wektorowych, szkoda tylko że trzeba kupić kota w worku i nie wiadomo czy przyda mi się i czy te mapki coś sobą prezentują.
Jestem poszukiwaczem skrzynek i tutaj możliwości tego sprzętu mnie zaskoczyły. Ogarnę jeszcze tylko te zdjęcia i będzie super.
Zakupię sobie te pakiety mapek wektorowych, szkoda tylko że trzeba kupić kota w worku i nie wiadomo czy przyda mi się i czy te mapki coś sobą prezentują.
Jeszcze jedna ciekawostka, może komuś się przyda. Wiele nie ma związku z geocachingiem czy outdoorem, ale poszukiwałem ostatnio aplikacji do "śledzenia" na żywo. No i znalazłem bardzo fajną, darmową i nie wymagającą logowania. Używanie banalne. Testowałem, działa bardzo fajnie. Potrzebny tylko telefon (niekoniecznie z androidem), z gps i internetem, czyli używanie raczej tylko w PL.Wrzos pisze:Dzięki serdeczne, niby oglądałem te zakładkę ale jakoś to do mnie nie dotarło. Teraz mogę powiedzieć że już jestem po dłuższej chwili zabawy z lokusem. Jak na razie to jestem pod wrażeniem tego sprzętu, i muszę powiedzeć że jestem mile zaskoczony, choć tak naprawdę jeszcze nie wziołem się za gromadzenie map.
Do skrzynek to wręcz dedykowany program.
Szczegółów nie znam, bo nie szukam sam skrzynek, ale z tego co wiem to wersja Locus pro za 30 złotych ma dużo więcej możliwości jeśli chodzi o geocache, bo chyba tak się to nazywa
Tutaj porównanie:
http://www.locusmap.eu/features/compare-versions/ (szczególnie tabela druga-niżej)
http://glympse.com/
Gdyby ktoś znał coś takiego, ale bazującego nie na internecie tylko na samym gps+lokalizacji po sieci, byłoby jeszcze lepiej, nie byłoby zbyt dokładne, ale chętnie bym tego używał.
E tam, naprawdę warto. Płacisz 1 EUR za 2GB. Myśle ze te 4zł są warte nawet kota w worku. A gwarantuje że to rasowy kotWrzos pisze: Zakupię sobie te pakiety mapek wektorowych, szkoda tylko że trzeba kupić kota w worku i nie wiadomo czy przyda mi się i czy te mapki coś sobą prezentują.

Przetestowałem w Gruzji i były baaaardzo dokładne. Super się sprawdziły. Mają też poziomice, których w Oruxie nie widać, a w Locusie widać.
EDIT: można chyba pobrać wersje darmowe tych map, na samym dole listy w sklepie są Vector map free- sample.
Tomek
Kto poleci jakas (sprawdzona) darmowa (albo platna jednorazowo) nawigacje na Polske w trbybie offline?
Bo sie okazalo,ze mooj abonament nolimit w playu nie jest do konca taki nolimit i po wyczerpaniu X transferu internet zwalnia. Ale nikt mi nie powiedzial,ze zwalnia na tyle,ze sie go uzywac nie da prkatycznie.
Bo sie okazalo,ze mooj abonament nolimit w playu nie jest do konca taki nolimit i po wyczerpaniu X transferu internet zwalnia. Ale nikt mi nie powiedzial,ze zwalnia na tyle,ze sie go uzywac nie da prkatycznie.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Na androida Sygic polecam, ze względu na stosunek ceny do zawartości.
https://www.sygic.com/en/android:buy-now
Europa za 35 EUR albo sama Polska za 15 EUR
Co ważne - w tej cenie jest 5 licencji, więc można się zrzucić z kimś, jeśli kwoty są za duże, albo podarować komuś w prezencie pozostałe 4 licencje
.
Aktualizacje są bezpłatne, co ciekawe licencje można przenosić z urządzenia na urządzenie.
Ja kupiłem Europę z Rosją i nie narzekam.
EDIT:
Co do tych 5 licencji to głowy nie daję, bo nie widzę w tym momencie nigdzie o tym ani słowa.
Rok i dwa lata temu w tej cenie było 5 licencji.
Teraz nie wiem...
https://www.sygic.com/en/android:buy-now
Europa za 35 EUR albo sama Polska za 15 EUR
Co ważne - w tej cenie jest 5 licencji, więc można się zrzucić z kimś, jeśli kwoty są za duże, albo podarować komuś w prezencie pozostałe 4 licencje

Aktualizacje są bezpłatne, co ciekawe licencje można przenosić z urządzenia na urządzenie.
Ja kupiłem Europę z Rosją i nie narzekam.
EDIT:
Co do tych 5 licencji to głowy nie daję, bo nie widzę w tym momencie nigdzie o tym ani słowa.
Rok i dwa lata temu w tej cenie było 5 licencji.
Teraz nie wiem...
Ostatnio zmieniony pn mar 03, 2014 12:06 pm przez typin, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Dziekuje!
Jak pokrycie w PL? Sa numery? Pieszo idzie trasy robic? Offline wybierasz sobie co ma byc zaciagniete? Bo patrze,ze opcja Swiat jest tez calkiem spoko, ae nie bede tego caly czas nosi.

Jak pokrycie w PL? Sa numery? Pieszo idzie trasy robic? Offline wybierasz sobie co ma byc zaciagniete? Bo patrze,ze opcja Swiat jest tez calkiem spoko, ae nie bede tego caly czas nosi.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Numery są z tego co pamiętam.Wojtek_W pisze:Dziekuje!![]()
Zainstaluj ją sobie ze sklepu google, jest za darmo do testowania na 14 dni chyba. Dlatego też ją wziąłem, bo wyjazd miałem na 10 dni a to była jedyna powyżej tygodnia do testowania. Sprawdziła się więc kupiłem.
Offline wybierasz sobie mapy i w zależności od wielkości karty pamięci zaciągasz je przez wifi. Możesz tylko PL sobie ściągnąć, każdy kraj osobno zaznaczasz do ściągnięcia i potem jednym kliknięciem "zasysasz". Tylko z tymi 5 licencjami sprawdź - tak jak edytowałem wyżej.
Tomek
- milczacy12
Wojtek
AutoMapa
ma wciąż najlepsze pokrycie Polski. Płacić możesz za 7 dni, 30 lub za cały rok.
AutoMapa
ma wciąż najlepsze pokrycie Polski. Płacić możesz za 7 dni, 30 lub za cały rok.
-
Hilux has me...
Hilux has me...
Tyle że automapa nie spełnia kryteriów. Miała być mapa darmowa lub płatność jednorazowa...
Tomek
No tak.
Ale wlasnie.. 90 dni za rok?
Ja z racji branzy nie lubie kradziezy intelektualnych , ale 90 zeta to przeginka po mojemu. I to nie jednorazowo.
Ale wlasnie.. 90 dni za rok?

Ja z racji branzy nie lubie kradziezy intelektualnych , ale 90 zeta to przeginka po mojemu. I to nie jednorazowo.
- milczacy12
90zł za rok
w tym czasie najaktualniejsza baza drogowa. Może ja jestem jakiś "nienormalny" ale dla mnie to jest OK. Nie czuję się wy...chany
Akurat w Polsce gdzie jednak dróg przybywa dla mnie to ważne aby mieć aktualne mapy.
w tym czasie najaktualniejsza baza drogowa. Może ja jestem jakiś "nienormalny" ale dla mnie to jest OK. Nie czuję się wy...chany

Akurat w Polsce gdzie jednak dróg przybywa dla mnie to ważne aby mieć aktualne mapy.
-
Hilux has me...
Hilux has me...
milczacy12 pisze:90zł za rok

Ja kupiłem w jakiejś promocji na trzy lata coś za ok 150 zeta
Choć nie podoba mi się to że po upływie licencji navi przestaje działać, w AM na windzie po upływie licencji działała dalej tylko traciłem możliwość aktualizacji

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4