Tablet idealny do auta - nawigacja, mapy itp.
Moderator: Albert_N
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Tablet idealny do auta - nawigacja, mapy itp.
Obecnie używam Xybernaut Atigo z Windowsem XP (wersja rozwojowa znanego WEB DT).
Długo opierałem się przed przejściem na inny system operacyjny z braku kompletu oprogramowania.
W chwili obecnej Android w 100% spełnia moje oczekiwania, więc czas na nowy zakup.
Pomóżcie mi wybrać najbardziej odpowiedni tablet.
Jego głównym zadaniem będzie jeżdżenie w aucie jako centrum nawigacji i punkt dostępu do netu.
Moje podstawowe oczekiwania to:
- wielkość ekranu 9-10"
- duża jasnosć ekranu (do pracy w aucie)
- przynajmniej 16 Gb pojemności
- w miarę trwała obudowa, żeby wytrzymywała telepanie w aucie
- wbudowany GPS lub przynajmniej Bluetooth
- modem 3G - mile widziany
- bateria na minimum 3 godziny pracy non stop
Cena nie jest czynnikiem decydującym, ale chętnie ograniczę się do 1000 zł.
Długo opierałem się przed przejściem na inny system operacyjny z braku kompletu oprogramowania.
W chwili obecnej Android w 100% spełnia moje oczekiwania, więc czas na nowy zakup.
Pomóżcie mi wybrać najbardziej odpowiedni tablet.
Jego głównym zadaniem będzie jeżdżenie w aucie jako centrum nawigacji i punkt dostępu do netu.
Moje podstawowe oczekiwania to:
- wielkość ekranu 9-10"
- duża jasnosć ekranu (do pracy w aucie)
- przynajmniej 16 Gb pojemności
- w miarę trwała obudowa, żeby wytrzymywała telepanie w aucie
- wbudowany GPS lub przynajmniej Bluetooth
- modem 3G - mile widziany
- bateria na minimum 3 godziny pracy non stop
Cena nie jest czynnikiem decydującym, ale chętnie ograniczę się do 1000 zł.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Re: Tablet idealny do auta - nawigacja, mapy itp.
10" do auta... nie za dużo?
Jeżeli jednak to bierz
SAMSUNG GALAXY TAB 3 10.1
Ze zwykłym modemem 3G bez LTE można za ok 1300 nabyć.
Sprzęt jest świetny.
Jeżeli jednak to bierz
Sprzęt jest świetny.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Nie za dużo. Do map będzie idealny. Obecnie mam 8,5".RudeBoy pisze:10" do auta... nie za dużo?
Jeżeli jednak to bierz
Sprzęt jest świetny.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Moze nie bedzie to wymarzona odopwiedz, ale NIE Goclever 

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- milczacy12
-
Hilux has me...
Hilux has me...
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Rozwiń proszę. Co w nich jest nie tak?Wojtek_W pisze: NIE Goclever
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- milczacy12
Albo nie rozwijaj - bo zamówiłem GoClevera właśnie 

-
Hilux has me...
Hilux has me...
Pisalem wlasnie gdzies na forum, ale suzkajka nie ogarnia towarzyskich. Przyszedl juz zje**ny (ekran w jednym miejscu klikal) , co podobno jest dosc powszechne. No to odeslalem do sprzedawc i w wcae nie byl zdziwiony. Trwalo to dluuzszy czas. W koncu odeslal ,ze naprawione. Po wlaczeniu gnida robi dokladnie to samo. Ktos nawet nie zada sobie trudu bo nie byl nawet ruszony albo musial niewidomy byc. Awantura i do sprzedawcy. Sprzedawca przeprosil ,ze te tablety sa do dyopy generlanie i sie wycofuja z nich i zaraz bedzie zalatwial. Od tego momentu cisza byla. Dopiero po pismie odpwiednim odezwal sie ktos od nich i poinfromowal,ze oni umywjaa rece i mam sam dochodzic gwarancji od producenta. Nawet z raz przedzwonilem, ale serwis mial mnie w dupie. Poszlo pismo z kancelarii odpowiednie do sprzedawcy o zwrot kasy i zabranie zloma. Odesali inny model jakis. Dostali negatywy na wszystkich mozliwych platformach (allegro opineo itd..) Po czym zadzwonili do mnie z prenetasjami,ze nie moja wina,ze sprzedaja gowno , bo takim jest goclever.
Kazalem sie palowac i tyle.
Sprzetu troche uzywalem po tem poszedl do szyflady. Ostatnio szwagrowi chcialem dac pograc w angry birds i po roku lezenia w szufladzie zachowuje sie conajmniej dziwnie. Resetuje sie, ekran sie sciemnia i bateria przestala trzymac. Generalnie slabo
Zycze w kazdym razie odmiennej historii,

Sprzetu troche uzywalem po tem poszedl do szyflady. Ostatnio szwagrowi chcialem dac pograc w angry birds i po roku lezenia w szufladzie zachowuje sie conajmniej dziwnie. Resetuje sie, ekran sie sciemnia i bateria przestala trzymac. Generalnie slabo
Zycze w kazdym razie odmiennej historii,
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
RudeBoy pisze: SAMSUNG GALAXY TAB 3 10.1
Sprzęt jest świetny.
Potwierdzam. Za fotelem jeździ w razie "W" -nie mam zastrzeżeń. I w razie zachciewajki robi za router wi-fi coby życzenia pasażerki z laptopem spełnić.
- milczacy12
Wojtek - ale jaki to był model GoClevera?
Może są różnice w zależności od "półki cenowej" ?
-
Hilux has me...
Hilux has me...
GoClevera testowałem kiedyś tylko jakiś model 7" ale taki wszystkomający.
Nawet mi się podobał do momentu kiedy wziąłem go do lasu z Ozim. Głównie do tego miał służyć.
Sygnał GPS gubił non stop i położenie skakało dramatycznie.
Jak on w lesie widział max 4 satelity tak smartfon HTC w tym samym czasie widział ich 10.
Nawet mi się podobał do momentu kiedy wziąłem go do lasu z Ozim. Głównie do tego miał służyć.
Sygnał GPS gubił non stop i położenie skakało dramatycznie.
Jak on w lesie widział max 4 satelity tak smartfon HTC w tym samym czasie widział ich 10.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Trochę teraz kombinowałem, szukałem i kupiłem tablet. 7calowy wydawał mi się trochę mały, chciałem kupic 10 ale ten wydawał mi się troche za duży. Kupiłem 8calowego Accera A1-811- jak na razie jest ok. Zakupiłem takiego co to jest niby nowy ale kosztuje nie 800-1000 tylko 650zł a to dlatego że ktoś go wcześniej wziął na abonament i oddaje. Sprzęt nawet raczej nie był odpalany, działa dobrze i ma gwarancję.
Na co dzień jeżdżę z garminem. Jak to cudo (tablet) przymocowałem do szyby to jazda, jak dla mnie jak to jest przymocowane w polu patrzenia to tak się nie da jeździć- dla mnie za duże.
Pokombinuję i zamocuję niżej gdzieś na tapicerce a nie na szybie i myślę że będzie superancko. W lesie z nim jeszcze nie byłem to nie wiem czy będzie gubił sygnał, na drodze nie gubi. W domu też potrafi znaleźć satelity więc zakładam że będzie dobrze w trudniejszym terenie.
Mocno myślałem nad overmaxem ale moje dzieci mają i tutaj mam niestety niezbyt miłe doświadczenia, obawiam się właśnie że overmax czy geoclewer to podobne badziewie, mam nadzieję że accer będzie sprzętem normalnym czyli nie psującym się.
Na co dzień jeżdżę z garminem. Jak to cudo (tablet) przymocowałem do szyby to jazda, jak dla mnie jak to jest przymocowane w polu patrzenia to tak się nie da jeździć- dla mnie za duże.
Pokombinuję i zamocuję niżej gdzieś na tapicerce a nie na szybie i myślę że będzie superancko. W lesie z nim jeszcze nie byłem to nie wiem czy będzie gubił sygnał, na drodze nie gubi. W domu też potrafi znaleźć satelity więc zakładam że będzie dobrze w trudniejszym terenie.
Mocno myślałem nad overmaxem ale moje dzieci mają i tutaj mam niestety niezbyt miłe doświadczenia, obawiam się właśnie że overmax czy geoclewer to podobne badziewie, mam nadzieję że accer będzie sprzętem normalnym czyli nie psującym się.
Jest jeszcze jeden powód, by mocowac troche niżej. Na szybie tablety potrafią sie przegrzewać. Ja używam iPada - świetny ekran, wydajność stabilność, ale chyba lepsze programy są na androida. Jednak jest automapa, navigon, google, nokia maps, oraz sporo programów na mapy rastrowe i osm. Grunt to dobry uchwyt - u mnie ram mount przykręcony śrubami do konsoli.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Ja również szukałem czegos do auta i 10 cali bylo dla mnie za wielkie a 7 za male. Wybralem szajsunga t310 o przekatnej 8cali i jest idealny ma cienkie ramki wiec nie wiele przyslania i ma 16GB pamieci. Dziala bardzo plynnie i ma mega jasny ekran.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Ano. Też takiego praktykuje od niedawna. Bardzo udany tablet.miastek pisze:Ja również szukałem czegos do auta i 10 cali bylo dla mnie za wielkie a 7 za male. Wybralem szajsunga t310 o przekatnej 8cali i jest idealny ma cienkie ramki wiec nie wiele przyslania i ma 16GB pamieci. Dziala bardzo plynnie i ma mega jasny ekran.
Rozmiar idealny do auta. Ma perfekcyjnie działający odbiornik GPS.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Też biorą go pod uwagę, ale cały czas się zastanawiam na 10".
8" mam w tej chwili i przy programach typu OZI fajnie by mieć troche więcej ekranu.
Ile trzyma bateria w tym szajsungu?
8" mam w tej chwili i przy programach typu OZI fajnie by mieć troche więcej ekranu.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
hmm... dobre pytanie... nie wiemLSD pisze:Też biorą go pod uwagę, ale cały czas się zastanawiam na 10".

W aucie odruchowo zawsze podłączam do ładowarki.
Tablet wyjątkowo polubiła moja żona. I od jakiegoś czasu używa go regularnie do przeglądania neta, mail, jakieś jutuby i czasem słucha muzyki podłączając go do domowego audio. Przy takim trybie ładuje go mniej więcej co 3 dni przy założeniu, że gdy go dłużej nie używa to go wyłącza a nie usypia.
Jak zastanawiasz się nad 10" to nie zapomnij, że 10" Galaxy Tab 3 ma procka Intel Atom. Co za tym idzie nie jest kompatybilny ze wszystkimi aplikacjami z marketu Google Play. Np. automapy na atomie nie uruchomisz.
Właśnie sobie modyfikuje interfejs do OziExplorera i na tych 1280x800 można sobie pięknie zorganizować Oziego. Mocno bałem się przesiadki z Oziego CE na Androida i długo z tym zwlekałem ale póki co jest dobrze.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Nie ma różnic, po prostu nie kupować, kino też, syn ma lenovo i jest okejmilczacy12 pisze:Wojtek - ale jaki to był model GoClevera?
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Oooo. To jest ciekawa i cenna informacja. Nic o tym nie wiedziałęm.RudeBoy pisze: Jak zastanawiasz się nad 10" to nie zapomnij, że 10" Galaxy Tab 3 ma procka Intel Atom. Co za tym idzie nie jest kompatybilny ze wszystkimi aplikacjami z marketu Google Play. Np. automapy na atomie nie uruchomisz.
Jakich procesorów poza Atomem mam się wystrzegać? Mnie bardzo zależy właśnie na działaniu aplikacji Googla.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- milczacy12
Niestety/stety - już kupiony. I póki co nie mam się do czego przyczepićjpi pisze:Nie ma różnic, po prostu nie kupować, kino też, syn ma lenovo i jest okejmilczacy12 pisze:Wojtek - ale jaki to był model GoClevera?

-
Hilux has me...
Hilux has me...
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Jak dla mnie Ozi pod androida działa lepiej niż Ozi CE.RudeBoy pisze:hmm... dobre pytanie... nie wiemLSD pisze:Też biorą go pod uwagę, ale cały czas się zastanawiam na 10".
Ile trzyma bateria w tym szajsungu?![]()
W aucie odruchowo zawsze podłączam do ładowarki.
Tablet wyjątkowo polubiła moja żona. I od jakiegoś czasu używa go regularnie do przeglądania neta, mail, jakieś jutuby i czasem słucha muzyki podłączając go do domowego audio. Przy takim trybie ładuje go mniej więcej co 3 dni przy założeniu, że gdy go dłużej nie używa to go wyłącza a nie usypia.
Jak zastanawiasz się nad 10" to nie zapomnij, że 10" Galaxy Tab 3 ma procka Intel Atom. Co za tym idzie nie jest kompatybilny ze wszystkimi aplikacjami z marketu Google Play. Np. automapy na atomie nie uruchomisz.
Właśnie sobie modyfikuje interfejs do OziExplorera i na tych 1280x800 można sobie pięknie zorganizować Oziego. Mocno bałem się przesiadki z Oziego CE na Androida i długo z tym zwlekałem ale póki co jest dobrze.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Najbardziej problematyczny jest właśnie Intel Atom który jest procesorem typu x86 w przeciwieństwie do pozostałych procków w tabletach czyli procków ARM (np. Cortex, Tegra, Snapdragon)LSD pisze:Oooo. To jest ciekawa i cenna informacja. Nic o tym nie wiedziałęm.RudeBoy pisze: Jak zastanawiasz się nad 10" to nie zapomnij, że 10" Galaxy Tab 3 ma procka Intel Atom. Co za tym idzie nie jest kompatybilny ze wszystkimi aplikacjami z marketu Google Play. Np. automapy na atomie nie uruchomisz.
Jakich procesorów poza Atomem mam się wystrzegać? Mnie bardzo zależy właśnie na działaniu aplikacji Googla.
Oczywiście ilość niekompatybilnych aplikacji z Intel Atom nie jest duża ale jednak wciąż zdarzają się np. wspomniana Auto Mapa.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Mam możliwość przetestowania Lenowo Yoga:
http://www.komputronik.pl/product/20764 ... wwodFHwAbQ
Zobaczymy co to warte - dane wyglądają imponująco, szczególnie bateria. Nie jestm tylko przekonany do kształtu.
Na szczęście testy nie zobowiązujące do zakupu
Jak coś wytestuję to napiszę...
Zobaczymy co to warte - dane wyglądają imponująco, szczególnie bateria. Nie jestm tylko przekonany do kształtu.

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
ciekawe będzie tego umieszczenie w samochodzie , jak to będzie się trzymać w polu widzenia kierowcy ?LSD pisze:Mam możliwość przetestowania Lenowo Yoga:
użytkuje 2-3 lata Goclevera T76 GPS , działa nic się z nim nie dzieje , nie jest oszczędzany , jest Ok jak za taką kasę ale ..
mankament słaby wyświetlacz i nic nie widać w dzień , brak 3G itd
według mnie Tablet 8-9 cali , 8-16Gb pamieci , dobry ekran przystosowany do pracy w dzień , 1Gb ram zdało by się może i 2gb , procesor mało energochłonny,Bluetooth , wi-fi , 3G, .........
....... i jasną obudową będzie się mniej nagrzewał na słońcu
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Wszystkie w/w parametry spełnia właśnie Lenovo Yoga. jak komuś 10" za dużo (ja tak nie uważam) to są też 8".piotrck pisze: według mnie Tablet 8-9 cali , 8-16Gb pamieci , dobry ekran przystosowany do pracy w dzień , 1Gb ram zdało by się może i 2gb , procesor mało energochłonny,Bluetooth , wi-fi , 3G, .........
....... i jasną obudową będzie się mniej nagrzewał na słońcu
Zamontowany mam poniżej szyby - częściowo zasłania górne nawiewy, ale mój poprzedni tablet też tan był zainstalowany od kilku lat.
Bardzo jasny wyświetlacz i srebrna obudowa to duże zalety Yogi.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0