Android tablet - programy do nawoigacji
Moderator: Albert_N
Re: Android tablet - programy do nawoigacji
Witam
A czy może ktoś polecić jakiś program, nawigacje która pokazuje lub oznacza drogi gminne i większe(powiatowe itd) a nie pokazuje leśnych i prywatnych?
A czy może ktoś polecić jakiś program, nawigacje która pokazuje lub oznacza drogi gminne i większe(powiatowe itd) a nie pokazuje leśnych i prywatnych?
VW Golf III Syncro 1.9tdi
Nissan Navara 2.5tdi
Nissan Navara 2.5tdi
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Nie ma takiej nawigacji. Sam musisz dojść kto jest właścicielem drogi. Nawet na Geoportalu nie ma takich informacji, tylko nr działki.
Takie cuda tylko na mapach papierowych
Takie cuda tylko na mapach papierowych

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Dzisiaj przeglądałem google maps pod kątem dróg którymi jeżdżę. Połowy nie ma - choć w rzeczywistości drogi na tyle dobrze utrzymane że spokojnie 2WD przejezdne (kiedy sucho)
Ale Google Map do offu sie nigdy nie nadawało. Ani do żadnych wycieczek pieszych czy rowerowych.
Dużo wiecej dróg jest na OSM.
Dużo wiecej dróg jest na OSM.
pozdrawiam
Abo
Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540
Abo
Ford Ranger 3.2
RIB 540
Właśnie porównałem: część gruntowych widniejących na GM nie ma na OSM i na odwrót. Razem się uzupełniają.
Ja szuka drog na google.maps i czesto przałaczam na zdjecie satelitarne, potem konfrontuje to z mapa topo.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
U mnie na jednym odcinku który pokazuje GM jako drogę... zaś OSM tego nie pokazuje faktycznie droga kiedyś była ale na 1/3 tak zarosła że mijam to sąsiednią łąką (w drodze rosną drzewa 30cm średnicy) a dalej i tak jedynie nieduże 4x4 się przedrze. Byłem tam z ciekawości 2 tyg. temu to chaszcze są wyższe jak moja Vitara 
W paru przypadkach drogi pozaorywane lata temu mimo iż na mapach (niektórych) widnieją. Klasyka: jeden skupił przyległe ziemie do swojej i wszystkie "wewnętrzne" już wówczas drogi dojazdowe do pozostałych zaorał.

W paru przypadkach drogi pozaorywane lata temu mimo iż na mapach (niektórych) widnieją. Klasyka: jeden skupił przyległe ziemie do swojej i wszystkie "wewnętrzne" już wówczas drogi dojazdowe do pozostałych zaorał.
Jeżeli chodzi o tereny zagospodarowane tak jest. Jeżeli mniej zagospodarowane czyli bardziej mnie interesujące to Google ma po prostu plamę i gdzieniegdzie większa droga.
Jeszcze mniej zagospodarowane - niestety tylko niektóre mapy papierowe.
pozdrawiam
Abo
Ford Ranger 3.2
RIB 540
Abo
Ford Ranger 3.2
RIB 540
U mnie, w przyp 2 dróg których GM nie pokazuje (a są normalnie przejezdne) wiem że to są drogi biegnące po prywatnych polach ale taki status-quo jest wszystkim na rękę. I to może być przyczyną rozbieżności w pokryciu drogowym pomiędzy mapami.
OSM pokazuje (moim zdaniem) każdą drogę przejezdną zaś GM bazuje tylko na publicznych, inaczej, na tych biegnących po państwowych gruntach. Mimo iż droga fizycznie nieprzejezdna i nie używana od dobrych 30 lat nie licząc kilku na rok przejazdów jakichś oszołomów 4x4
droga jest i drogę pokazuje. Na zdjęciu satelitarnym też widać ciąg drzew i zaznaczoną drogę czyli jest i jest przejezdna gdzie w rzeczywistości du*a bo obecnie pnącza/plącza kolczastych jeżyn pow. 1,5m, akacji itp, także nie ma opcji aby tam przejść pieszo czy jakimś crosem/enduro przebrnąć. Tylko auto się przedrze.
OSM pokazuje (moim zdaniem) każdą drogę przejezdną zaś GM bazuje tylko na publicznych, inaczej, na tych biegnących po państwowych gruntach. Mimo iż droga fizycznie nieprzejezdna i nie używana od dobrych 30 lat nie licząc kilku na rok przejazdów jakichś oszołomów 4x4

Nie mówimy o tym samym terenie
Używam Google na przelotach bo nie ma nic lepszego.
Ale w terenie potrzebuję drogi gruntowe publiczne, ścieżki rowerowe i piesze też się przydają.
Google Map nie nadaje się do offroadu, a do spacerów czy roweru wogóle, nawet do jakiegoś porównywania.
To jest norma - na GM nie ma żadnych dróg, a w naturze są. https://goo.gl/maps/moq7aHsdct42
Jak powiększyć trochę to się jeszcze jakaś pojawi, co nie zmienia tego że 10 innych nie
Oczywiście Satellite wtedy jak najbardziej.

Ale w terenie potrzebuję drogi gruntowe publiczne, ścieżki rowerowe i piesze też się przydają.
Google Map nie nadaje się do offroadu, a do spacerów czy roweru wogóle, nawet do jakiegoś porównywania.
To jest norma - na GM nie ma żadnych dróg, a w naturze są. https://goo.gl/maps/moq7aHsdct42
Jak powiększyć trochę to się jeszcze jakaś pojawi, co nie zmienia tego że 10 innych nie

Oczywiście Satellite wtedy jak najbardziej.

pozdrawiam
Abo
Ford Ranger 3.2
RIB 540
Abo
Ford Ranger 3.2
RIB 540
Tak naprawdę nie chodzi o to czy przejadę czy nie ale czy będę mial problemy czy nie.
Bo nie uśmiecha mi się mandat za jazde po terenie leśnym lub sprawa sądową z jakimś wariatem.
Zwłaszcza że w moim przypadku nie moge być karany
Bo nie uśmiecha mi się mandat za jazde po terenie leśnym lub sprawa sądową z jakimś wariatem.
Zwłaszcza że w moim przypadku nie moge być karany

Nissan Navara 2.5tdi
Nissan Navara 2.5tdi
Fajnie by było mieć taką mapę... Ale chyba nie ma na to jakiejś prostej opcji.
Najlepsze mapy topograficzne i drogowe ma zawsze wojsko - ktoś chętny żeby skopiować ?

Do planowania tras OffRoad znalazłem cos takiego
https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/mapy#
Są tu zaznaczone tereny leśne z wyłączeniem dróg ogólnodostępnych lub prywatnych
https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/mapy#
Są tu zaznaczone tereny leśne z wyłączeniem dróg ogólnodostępnych lub prywatnych

Nissan Navara 2.5tdi
Nissan Navara 2.5tdi
Do użytkowników AM.
Pobrał ktoś najnowszą aktualizację (6.25.1 /1812 / 3101) na przenośne nawigacje samochodowe i mu działa ?
Pobrał ktoś najnowszą aktualizację (6.25.1 /1812 / 3101) na przenośne nawigacje samochodowe i mu działa ?