Re: tablet do Ozi

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
zeair
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zeair » wt lut 23, 2010 7:08 pm

Rozwiałeś moje wątpliwości, dziękuję.

Awatar użytkownika
zeair
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zeair » pt lut 26, 2010 7:48 am

Jakiego odbiornika na USB używasz ? http://allegro.pl/item936118459_odbiorn ... urier.html będzie ok ?

Awatar użytkownika
hellboy73

Post autor: hellboy73 » pt lut 26, 2010 6:02 pm

zeair pisze:Jakiego odbiornika na USB używasz ? http://allegro.pl/item936118459_odbiorn ... urier.html będzie ok ?
Myślę że bedzie nawet lepszy od mojego, ja mam takie coś http://www.navibe.com/product/gps_mouse/gm720.html
kupiłem używkę na allegro i nie mam do niej dużego zaufania ale pojeździmy - zobaczymy
Z GPSem na USB mam jeden problem:
WebDT nie chce się zbootować jak ma coś w porcie USB, więc w praktyce trzeba przed uruchomieniem urzadzenia wyjąć wtyczkę odbiornika i podłączyć ponownie jak sie już uruchomi :)11
Na razie nie udało mi sie tego obejść, jak stracę cierpliwość to kupię odbiornik na Bluetooth, kumpel tak ma i robi. :)2
Z tym, że ma kolejne gówienko do ładowania / zasilania no i raczej nie wystawi tego na dach bo by zgubił :)

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » pt lut 26, 2010 8:28 pm

Ja mam navibe na blutusa i działa ładnie. Bateria chyba taka sama jak w telefonie nokia 6230 czy jakoś tak, więc w razie czego nie ma kłopotu z dostaniem zamiennika. Oczywiście nie musisz łądować, możesz mieć na stałe pod ładowarką lub pod USB z któego bierze ładowanie
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes

LANDEK

Post autor: LANDEK » ndz lut 28, 2010 10:37 am

Witam.
Mam małe pytanko...
Jak pod XP uruchomić GPmapa 3D i CityNavigator pod Mobile PC ??
GrzechoS pisze:Ja już przetestowałem sposób obsługi oraz działanie słońca w moim CF-18. Uważam, że doskonale robi. Nie pisze tego gołosłownie ale wykonałem z nim już kilka tras, jedna 3k km. Na pokładzie jest XP, działająca Automapa 6, GPmapa 3D i CityNavigator pod Mobile PC, GPmapa topo pod nRoute, Oziexplorer, Mapsource i kupa map. Do tego manuale do auta i innych sprzętów, katalog części, program diagnostyczny razem ze złączem do komputera auta. Dodatkowo jest czytnik kart i multimedia. Wszystko hula z modułem HOLUX 215 pod USB.
Obsługa dotykowa ekranu działa świetnie, ale co jest bardzo ważne CF posiada na boku klawisze funkcyjne, pozwalające bez dostawania się pod ekran, włączać i wyłączć komputer, ściemniać, rozjaśniać ekran, wywoływać klawiaturę ekranową i sporo innych funkcji. Ponieważ jest to komputer przemysłowy, posiada bardzo silne dwie anteny do WiFi pozwalające stanąć autem w sporej odległości od hotspotu aby być w internecie. Tak to wygląda. Teraz wady, problem z dorobieniem solidnego uchwytu bo komputer ciężki (już zrobiony), problem z umocowaniem uchwytu w samochodzie (u mnie rura aluminiowa przymocowana do tunelu, boku konsoli z radiem i górnej części deski pod przednią szybą - zrobiony nie zamontowany). Kolejny problem montaż i demontaż (przypinanie i odpinanie przewodu zasilania i USB) oraz zdejmowanie komputera (inwencja twórcza przy uchwycie). Przechowywanie komputera jak opuszczas auto (u mnie może mało rozsądnie pod fotelem). Reasumując, myślę, że na długie wyprawy to bardzo dobry pomysł, na codzień przerost formy nad treścią.
Tak to wygląda w innym aucie u mnie będzie bardziej po stronie pasażera pod kątem tak aby był dostęp do radia i tak aby po obróceniu, mógł korzystać z niego pilot:
Obrazek
Obrazek
NISSAN PATROL Y 61, 6.5 TD V8 :)
GG10114884

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » ndz lut 28, 2010 6:54 pm

LANDEK pisze:Witam.
Mam małe pytanko...
Jak pod XP uruchomić GPmapa 3D i CityNavigator pod Mobile PC ??
Witaj, powiem tak, nie jest to dobre pytanie :wink: i uznajmy że, widziałem jak to u kogoś było zrobione bo osobiście nie używam oprogramowania nie legalnego :wink: i nie polecam nikomu. Wcześniejsze informacje to były tylko przechwałki.
Natomiast u kogoś tak to było zrobione:
- instalujemy program ActiveSync (darmowy z Internetu) i instalujemy Mapsource. Kolejno instalujemy Mobile PC i potem instalujemy CN w Mapsource. Następnie należy odblokować CN dla urządzenia Mobile PC (tak też widziany jest Mobile PC przez Mapsource) i przesłać wybrane mapy do Mobile PC (tak samo jest z GPmapą 3D i topo). Teraz już tylko wybiera się w Mobile PC mapy i numer COMu i można działać. Na CF18 funkcje dotykowego ekranu działają świetnie.
- polecam też nRoad który jest programem darmowym dostępnym na stronie Garmina i można nim zastąpić Mobile PC, moim zdaniem naprzykład dla GPmapy topo to lepszy program tyle że tu należy zastosować jeszcze programik GPSproxy aby widoczny był moduł GPS, chyba, że moduł jest Garminowski to wtedy olewamy GPSproxy.
- Automapa posiada cztery ciekawe pliki dla różnych środowisk, Windows CE 4.2 (wce42Am.exe), Windows CE 5/6 (wceAm.exe),Windows Mobil 5/6 ( wm5Am.exe), Pocket PC (ppcAm2003.exe), PC (tpcAm.exe). Tak więc po zainstalowaniu na PC i odblokowaniu (zgodnie z licencją), AM uruchamia się plikiem tpcAm.exe. Potem tylko należy podać numer COMu na którym jest GPS i wszystko hula.

Tyle zdołałem zaobserwować u gościa co mi to pokazał :D . Mam nadzieję, że ten skromny opis pomoże.

Pracy sporo, ale to tylko wygląda tak skomplikowanie, za to radocha bezcenna – powodzenia.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » śr sie 11, 2010 10:25 pm

walcze juz z tym drugi dzien. czy daloby sie opisac to ciut dokladniej?

1 TrainingCenter_353 (demo z mapsource)
2 MapSource_6157
3 nRoute_276
4 ActiveSync 4.5
5 com0com-1.5.0.0-386-chk
6 GPSProxy-2.2-Setup

w innej kolejnosci juz są problemy ale na tą chwile juz wszystko zainstalowane. Jednak nie wykrywa nadal urzadzenia GPS (navibe usb)
czy nalezy com0com skonfigurowac? a moze activeSync? bo gpsproxy wogole wywala mi jakis dziwny komunikat przy instalacji ze:
"przy nastepnym połączeniu z urzadzeniem przenosnym zainstalowane aplikacje zostaną pobrane do urządzenia" i po tym juz cisza.
Nie wykrywa uzadzenia w zadnym z portów.

zirytowany zaczalem bawic sie SAS.Planet ale nie wiem czy w nim da sie wlaczyc lokalizowanie pozycji po gps bo tez nic tam takiego nie dziala....

hilfe bo juz za tydzien atak na albanie a ja nadal w polu...
Instaluje wszystko na Lenovo s10-3t. Nawiasem mowiac fajne ustrojstwo z obracaną aktywną matrycą na 10"

Pragne tylko zaznaczyc ze automapa dzialala bez zadnych udziwnien i z fabrycznym sterownikiem Navibe-USB
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » czw sie 12, 2010 6:54 am

Na odległość trochę trudno takie sprawy rozwiązywać. Moja rada to na dzieńdobry wywalić
com0com. Następnie jeżeli jest zainstalowany ActiveSync, należałoby skonfigurować GPSProxyPC, ja mam tak:

Settings

GPS
x NMEA 0183
COM3 (bo u mnie jest na trzecim)
Baud Rate 4800

Application
Application COM Port: COM13
Baud Rate 4800

Garmin Protocol
GPS Product ID: 9999
GPS Software Version: 100
GPS Product Description: GPSProxy
GPS Unit ID: 1234567890
SNRdB Min: 30 Max: 50
Movement Threshold (m): 1
DDP to Accuracy Multiplier: 8

Na mój rozum po uruchomieniu nRuta, pozycja powinna być znaleziona, jeżeli nie to przeróżnych powodów może być sporo, od konfliktów po numery portów, trudno mi coś więcej pomóc.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw sie 12, 2010 8:53 pm

problemem okazala sie niewlasciwa wersja GPSproxy ale to i tak nie koniec mych zmagań...
udalo mi się połączyc ale cyklicznie rozłącza (nim znajdzie jakiekolwiek satelity)
Bez virtualnego COM nie daje w ogole rady. W com0com nie moge zmienic nazwy portów przez co nRout tego nie widzi. Zastosowalem zatem VirtualSerialPortDriver i robie to za jego pomocą.
Nie wiem czy szkopuł nie tkwi w tym ze tam tworzy sie jakies zalezne od siebie pary portów i widac tam ze zarowno jeden jak i drugi port z tej pary otrzymuje jakies transfery danych ktore wzajemnie sie bombardują.

Moze jakis inny program?
jak ty to wogole odpaliles bez symulowania nowego coma (ktory otrzymuje juz przetłumaczone dane) ?
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » czw sie 12, 2010 9:10 pm

Jak to jak, to właśnie robi GPSProxyPS.

Radzę Ci aby mieć zainstalowany tylko jeden tego typu program, bo powstają konflikty.
Com0com, u mnie jakoś nie robił tak więc wyciąłem chwasta. Teraz używam tylko GPSProxy i nic więcej nie tykam i Tobie polecam tak samo.

Popracować warto, bo nRute z GPmapą Topo, moim zdaniem znacznie fajniej pracuje niż Mobile PC, wszystko jest bardziej czytelne.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw sie 12, 2010 9:50 pm

na mobile pc juz mi nie starczy czasu!
dzieki za pomoc... kombinowalem wlasnie kilka godzin i zaczelo dzialac.
wiem co bylo problemem i od razu napiszę bo moze komus to pomoze:
niepotrzebnie na samym poczatku zmienilem w ustawieniach sterownika USB jego prędkość na 4800 b/s
On ma pracowac w 9600 b/s
Wiedzialem ze GpsProxy ma pracowac w 4800 i niepotrzebnie wpadlem na pomysl by je zsynchronizowac.
Ustawilem juz wszystko ale nadal uzywam tego symulatora portów bo inaczej nie dziala. Póki co nic nie zmieniam :)

Kolejnosc transmizji z USB do nRoute jest taka (jezeli dobrze rozumiem)
USB GPS podaje sygnał z predkoscia 4800 b/s portem USB za pomocą oryginalnego sterownika i symuluje z automatu COM5
Teraz tworzę wirtualną parę portów (COM6 i COM8)
GgsProxy pozwala zinterpretowac ten sygnał na NMEA 0183 Garminowski i zapisać te nowe dane musi do nowego portu (u mnie COM6 i tu potrzebny ten symulator (wyniki mozna podac tylko do istniejącego portu (moze byc wirtualny)
nRoute pobiera przerobione dane z drugiego portu z pary wirtualnej czyli COM8 i wszystko juz dziala
Tyle tych posrednich portów COM ze niewykluczone ze cos zamieszalem. Ale próbowalem to uproscic i nie potrafie.

Jaki zatem ty podajesz port wzamian za ten kreowany wirtualny do wynikow GpsProxy? piszesz ze COM13. Wpisales go ot tak do gpsProxy? u mnie to nie przechodzi bo wywala błąd. Musi taki istniec
moze chodzic o MS Actiwe Sync bo w zasadzie to ja go nie uzywam. Nic mi tam nie znajduje nigdy... pisze ze niektore porty uzywane, niektore nie a ja i tak nie wiem jak to sie je.
EDIT: jednak jak w GpsPROXY zmienie te oba 4800 na 9600 to dziala lepiej bo na 4800 zdarza sie ze zrywa połączenie
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pt sie 13, 2010 6:46 am

Ciekawe jest to, że konieczne było u mnie zainstalowanie ActiveSync, ale ja go nie uruchamiam do nRouta, AS poprostu jest. Prawdopodobnie niezbędne były jego jakieś składniki, jednak instalacja była konieczna.

Tak czy inaczej ważne, że działa :)2 :)2 :)2
Pocieszę Cię też nad tym sporo siedziałem :)21 , pomagał mi http://www.garniak.pl

Co do MobilePC, nie stracisz czasu, instalujesz, przesyłasz mapę z Mapsource do MobilePC jak do innego urządzenia Garmina i działa. Nie używasz GPSProxyPC ani innych wynalazków. Warto, bo masz w rezerwie i jest bardziej czytelny na drogach publicznych niż NR np z GPmapą, czy CNem. Wygląd ekranu jak zwykła Garminowska nawigacja.

Życzę fajnej wyprawy!
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

Post autor: danti » ndz sie 15, 2010 12:48 pm

Hellboy73.

Jak Ci się sprawuje ten tablecik? WebDT 366 zakupiłeś prawda? jak to współpracuje z różnymi mapami? jakiesproblemy?
Włóczykij po Roztoczu :)

Awatar użytkownika
hellboy73

Post autor: hellboy73 » pn sie 16, 2010 8:20 am

danti pisze:Hellboy73.

Jak Ci się sprawuje ten tablecik? WebDT 366 zakupiłeś prawda? jak to współpracuje z różnymi mapami? jakiesproblemy?
Generalnie nie narzekam, wytrząsł się solidnie w Rumunii i nie tylko i nadal działa.
Mankamenty są takie:
Zasilanie będę musiał podłączyć jakoś na stałe (przylutować do płyty chyba) bo wtyczka się lekko wyrobiła i przy większych wybojach potrafi się wysunąć, co w powiązaniu z faktem, że pozbyłem się baterii, powoduje restart.
Druga sprawa to ostatnio zdarza się, że ekran dotykowy wariuje, czyli nie wskazuje precyzyjnie lub wcale. Temat bardzo świeży, jeszcze nie zdążyłem zdiagnozować, może jakiś kabelek w środku się poluzował a może to być kwestia temperatury bo taki problem miałem zawsze gdy słońce solidnie go nagrzało.

Sprawdza mi się do SASPlanet i Automapy innych programów na razie nie używam.
Polecam jako tanie ale już wystarczająco solidne rozwiązanie do nawigacji w terenie, toughbooki na pewno będą lepsze i mniej awaryjne ale to juz nie takie tanie :).
long Y60 4.2D @MT33"+2" 8)

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

Post autor: danti » śr sie 18, 2010 1:29 pm

Czemu pozbyłeś się baterii? Winda CE na nim śmiga czy instalowałeś cos innego?
Włóczykij po Roztoczu :)

Awatar użytkownika
hellboy73

Post autor: hellboy73 » śr sie 18, 2010 2:14 pm

Bateria była padnięta, zresztą jakiś zamiennik , trzymała kilka sekund ale cały czas się ładowała i grzała więc wywaliłem.
Mam windę XP ale trzeba się było trochę namęczyć żeby ją zmieścić na tym wbudowanym dysku.
long Y60 4.2D @MT33"+2" 8)

Awatar użytkownika
Starck

Post autor: Starck » ndz paź 17, 2010 8:50 pm

Też się męczyłem z WebDT i dałem sobie spokój.

Potwierdzam wszystkie uwagi kolegów: od wstrząsów rozkalibrowuje się precyzja ekranu, złamał się lut gniazda zasilania, bateria wewnętrzna do d-py.
Testowałem go na Płw. Kolskim w tym roku - jak pracowałem z mapami o kalibracji rozmiarów podobnych do Polski nie było problemu. Jednak najlepsze mapy Rosji cięte są w dużych formatach i trochę ważą. WebDT nie ładował ich w ogóle lub przypadkowo całkiem inne niż pozycja.
Koledzy hulali na n-bookach i ładowały się bez problemu więc to nie kwastia kalibracji.

Karta pamięci oryginalna u mnie jest zamieniona na dostępne w necie gniazdo do zapięcia Karty fleshowej. Pojemność do woli! I tak nie dawał rady.
Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » ndz paź 17, 2010 9:42 pm

napisz po prostu ,że CF-y przodowały :)21
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes

Awatar użytkownika
Starck

Post autor: Starck » ndz paź 17, 2010 9:55 pm

Właśnie nabyłem drogą kupna cfkę i wczoraj było preludium na "Lotniskowcu". Oj sprawdził się, sprawdził.... :)21
Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » pt maja 27, 2011 9:47 am

Właśnie znalazłem - cóś pięknego :)12
http://sklep.gis-net.pl/index.php?page= ... 1&Itemid=9
Tylko cena... :)16
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pt maja 27, 2011 11:02 am

ja nadal polecam to ustrojstwo: http://allegro.pl/lenovo-s10-3t-n455-10 ... 96079.html
Uzywamy go od roku. zwykły komp z aktywną obrotową matrycą.
Wytrzepało go na albańskich kamiorach w pyle i w słońcu i nie zawodzi do dziś. Jednak jak ma ktoś sporo kasy to kupuje te przeciwczołgowe ;)
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » ndz maja 29, 2011 6:41 pm

przecież on ma cenę taką jak CF-18 (CF'kę można nawet taniej kupić), więc o co chodzi z tym "..jak ma ktoś sporo kasy.."?
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » sob lip 30, 2011 9:01 am

Odświeżam...
Po długich przymiarkach zakupiłem chinola http://allegro.pl/superpad-iii-10-8gb-g ... 78047.html . Od wczoraj się z nim bawię... Jest już Ozi na Androida, co prawda jeszcze bardzo ubogi - mnie zależy na metromierzu - ale ma być rozwojowy, jak to z Ozim. Uruchomołem póki co trial, taką zalecają procedurę, i nie wszystko jest halo. Zalecane jest rozpakowywanie trialu aplikacją Onymous App Installer , free ze sklepiku Androidowego, ale jeszcze nie mam konta w Googlach i skonfigurowanego dostępu do netu przez tablet - jestem totalnym laikiem w te klocki i muszę kogoś poprosić o pomoc.
Nie chodzi komunikacja z wbudowanym GPS - widzi satelity na paskach, na globusie pokazuje numerki, podaje współrzędne punktu na mapie, ale nie nawiguje. Ja ściągałem plik przez PC na pendrive, to rozpakowałem fabryczną Manage Applications. Czy tu może tkwić błąd ? Jak ściągałem na PC to pojawił się komunikat, że część danych może zostać utracona ponieważ Win nie obsługuje tego formatu pliku .apk ? Dodatkowo zastanawia, że Ozi zaleca Onymous'a do rozpakowania, mimo, że przy usuwaniu z kompa pozwala na używanie fabrycznego managera... :roll: :roll: :roll:

Poza tym, zrzut ekranu taki jak na WinCE, tyle że 10" a nie 5" jak miałem na Larku. GPS wbudowany znajduje satelity w domu, zza biurka - 1 m do okna - i do podłączenia jedynie kabelek zasilania, myszka GPS będzie chyba niepotrzebna.

Awatar użytkownika
STAWROS

Post autor: STAWROS » pn sie 29, 2011 10:46 pm

Wojtek pisze:Odświeżam...
Po długich przymiarkach zakupiłem chinola http://allegro.pl/superpad-iii-10-8gb-g ... 78047.html . Od wczoraj się z nim bawię... Jest już Ozi na Androida, .... .
też się zastanawiam nad takim sprzętem, testowałeś w terenie ? , jak z widocznością wyświetlacza w słoneczny dzień?, z jaką rozdzielczością działa Ozi, czy testowałeś Androzi ?
Paweł (STAWROS) Disco 200
Kalisz i okolice

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » wt sie 30, 2011 7:47 am

Nie chodzi bez anteny GPS :)16 Fixa znajduje dopiero po jej podłączeniu. Ta dodana fabrycznie gubi satelity w lesie i wygląda na to, że nie jest odporna na temperatury - jak ją miałem na dachu w słońcu to wariowała bardziej. Miałem swoją starą z lepszym fixem, ale uszkodziłem przy zdejmowaniu z auta. Czekam na przesyłkę z anteną o lepszym zysku, zobaczymy jak będzie działało :roll:
Wyświetlacz jest OK. Mapy w kolorze widać dobrze, łatwo i szybko zmienia zoom. Gorzej było z mapami czarno-białymi (dwukolorowe). Te w słońcu było słabo widać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”