Jakiś zwykły tani GPS
Moderator: Albert_N
Re: Jakiś zwykły tani GPS
zawsze używam dwóch map - choćby dlatego, ze przerzucanie skali jest upierdliwe. Mapy których używamy na tablecie to nic innego jak papierowe z ustalaniem pozycji i kierunku. Jadąc po znanych nam drogach do medveda kontrolnie zezowałem w garmina i jakąś słowacką rowerową opartą na najlepszej możliwej mapie świata bo na OSM (takie wiki mapowe) i garmin odstawał aż nadto
stąd pytanie o aktualizację bo ewidentnie nie ma urządzeń uniwersalnych jak się porusza po obszarze większym niż powiat
stąd pytanie o aktualizację bo ewidentnie nie ma urządzeń uniwersalnych jak się porusza po obszarze większym niż powiat
Przede wszystkim w moim Kulorado nie ma wgranej mapy topo Słowacji. Prawie na pewno. Korzystałeś więc z mapy samochodowej Europy, które w tym modelu Garmina zdecydowanie nie działają w porównaniu do takiej automapy, albo ja czegoś nie umiem ustawić. Nie zajmowałem się tym jednak wcale, bo garmin nie służył mi nigdy do jazdy autem.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
nie wiem jak dużymi literami trzeba pisać..
automapa nie działa poza drogami i nie używam automapy do jazdy w terenie. Chyba logiczne. Topo co masz wgrane nie ogarnia okolic krosna i traktu węgierskiego co dość starą drogą jest. Więc albo wgrałeś wersję dla zaprzęgów typu rydwan albo garmin jest coraz bardziej odstający
Map słowacji nie masz wcale bo nigdy tak daleko nie byłeś. No chyba, ze samochodem ale skoro nie używasz garmina do samochodu...

automapa nie działa poza drogami i nie używam automapy do jazdy w terenie. Chyba logiczne. Topo co masz wgrane nie ogarnia okolic krosna i traktu węgierskiego co dość starą drogą jest. Więc albo wgrałeś wersję dla zaprzęgów typu rydwan albo garmin jest coraz bardziej odstający
Map słowacji nie masz wcale bo nigdy tak daleko nie byłeś. No chyba, ze samochodem ale skoro nie używasz garmina do samochodu...

Zapytam tylko raz - czy miałeś odznaczone map europy w mapniku, a zaznaczoną mapę TOPO? Bo to kluczowe jest do działania czegokolwiek... 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie garmin odstający, tylko wgrana mapaMroczny pisze:Topo co masz wgrane nie ogarnia okolic krosna i traktu węgierskiego co dość starą drogą jest. Więc albo wgrałeś wersję dla zaprzęgów typu rydwan albo garmin jest coraz bardziej odstający
zasadniczo na PL masz trzy najpopularniejsze mapy topo
- topo polska garmina
- ump darmowa
- komercyjny projekt kosiaka, obecnie najlepsza z tych trzech
http://www.eazymut.pl/mapy-i-oprogramow ... 20122.html
OSM możesz z palca wrzucić na garminaMroczny pisze:[...]jakąś słowacką rowerową opartą na najlepszej możliwej mapie świata bo na OSM (takie wiki mapowe) i garmin odstawał aż nadto
http://garmin.openstreetmap.nl/ - zaznaczasz rejon i eksportujesz.
w praktyce jednak, na każdy rejon jest dostępna lepsza topo, dedykowana do urządzenia.
Ostatnio zmieniony ndz mar 09, 2014 3:19 pm przez Damian, łącznie zmieniany 1 raz.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
No i właśnie tą sobie muszę kliknąć, bo mam poprzednią wersję jakąś.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
w mobacu jest slovakia cycling map - bieszczady lepiej niż sztabówki.
Panowie pytanie 
Jakiś datalogger GPS - używa ktoś?
Szukam czegoś, co można wrzucić do auta i niech zapisuje trasę, bez wyświetlacza - tylko guzik on/off. Mocna bateria (może być na wymienne baterie) i sporo pamięci - najlepiej jakby był na karty SD/microSD?
Używam tabletu i telefonu, ale chcę coś bezobsługowego. Włączasz - zapominasz
Na alledrogo znalazłem, niestety bateria 10h pracy, a pamięci starcza na mniej więcej 8-9h zapisu co 15s.
help...
?

Jakiś datalogger GPS - używa ktoś?
Szukam czegoś, co można wrzucić do auta i niech zapisuje trasę, bez wyświetlacza - tylko guzik on/off. Mocna bateria (może być na wymienne baterie) i sporo pamięci - najlepiej jakby był na karty SD/microSD?
Używam tabletu i telefonu, ale chcę coś bezobsługowego. Włączasz - zapominasz

Na alledrogo znalazłem, niestety bateria 10h pracy, a pamięci starcza na mniej więcej 8-9h zapisu co 15s.
help...

Włóczykij po Roztoczu 

Kieys tez szukalem. Mialo byc na stale w aucie pod prund podlaczone.
Daj na aliexpress i wpisz GPS logger. Bedziesz mial do wyboru kilkadziesiat model.
Daj na aliexpress i wpisz GPS logger. Bedziesz mial do wyboru kilkadziesiat model.

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Jakoś nie mam przekonania do aliexpress...
W razie W chciałbym kogoś skląć po naszemu
W razie W chciałbym kogoś skląć po naszemu

Włóczykij po Roztoczu 

Korzystał ktoś z produktów HOLUXa ?
interesuje mnie ten modelik:
http://www.zadowolenie.pl/moduly-gps/ho ... o_spo=true
interesuje mnie ten modelik:
http://www.zadowolenie.pl/moduly-gps/ho ... o_spo=true
Włóczykij po Roztoczu