GPS+mapy
Moderator: Albert_N
GPS+mapy
Witam.
Zastanawiam sie nad kupnem GPS'a ale dobrze by bylo zebym mogl do niego wrzucic skanowane podklady map.
Wiem ze Palmtopy z modulami gps pozwalaja juz na cos takiego (przy uzyciu takich programow jak oziexplorer lub fugawi)- jak narazie ma je na laptopie i po dolaczeniu taniego gpsa z antena zew. super sie sprawuja w firmowym autku. Ale w uazie - ciezgo jest jezdzic raczej z laptopem, takze palmtop mysle ze raczej sie zakurzy lub zamoczy. I tu moje pytanie:
Czy mozna do jakiegos gps'u wrzucic zeskanowana mape (pomijam sprawy wilkosci mapy i ilosci wolnej pamieci w gpsie), czy np. Garmin 60 pozwoli na cos takiego. A jesli tak to jakie oprogramowanie??
Bardzo dziekuje z gory wszystkim za pomoc
Zastanawiam sie nad kupnem GPS'a ale dobrze by bylo zebym mogl do niego wrzucic skanowane podklady map.
Wiem ze Palmtopy z modulami gps pozwalaja juz na cos takiego (przy uzyciu takich programow jak oziexplorer lub fugawi)- jak narazie ma je na laptopie i po dolaczeniu taniego gpsa z antena zew. super sie sprawuja w firmowym autku. Ale w uazie - ciezgo jest jezdzic raczej z laptopem, takze palmtop mysle ze raczej sie zakurzy lub zamoczy. I tu moje pytanie:
Czy mozna do jakiegos gps'u wrzucic zeskanowana mape (pomijam sprawy wilkosci mapy i ilosci wolnej pamieci w gpsie), czy np. Garmin 60 pozwoli na cos takiego. A jesli tak to jakie oprogramowanie??
Bardzo dziekuje z gory wszystkim za pomoc
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
jeśli ma pracować w samochodzie to pamiętaj, że ekran musi być blisko Ciebie a antena musi widzieć niebo - jeśli już coś zintegrowanego to z odłączaną anteną albo z możliwościa podłączenia dodatkowej anteny
w dodatku część palmtopowa zestarzeje się o wiele szybciej niż część GPSowa [która bedzie spełniać podstawową funkcję podawania pozycji latami] więc wg mnie lepiej kupić coś rozłącznego zamiast zintegrowanego
w dodatku część palmtopowa zestarzeje się o wiele szybciej niż część GPSowa [która bedzie spełniać podstawową funkcję podawania pozycji latami] więc wg mnie lepiej kupić coś rozłącznego zamiast zintegrowanego
Czy jestes pewien ze mozna wgrac do legenda zeskanowana mape??
Akurat zajmuje sie tymi sprawami w robocie i mamy 14 legnedow, kilka 12Map, kilka innych street pilotow i jakos do zadnego nie mozna wgrac zeskanowanej mapy.
Ale moze czegos nei wiem, prosze wiec o instrukcje jak wgrac zeskanowana mape do legenda to prywatnie sobie chetnie kupie.
Polecam strone: http://gps.anv.pl/MAPY.htm
Akurat zajmuje sie tymi sprawami w robocie i mamy 14 legnedow, kilka 12Map, kilka innych street pilotow i jakos do zadnego nie mozna wgrac zeskanowanej mapy.
Ale moze czegos nei wiem, prosze wiec o instrukcje jak wgrac zeskanowana mape do legenda to prywatnie sobie chetnie kupie.
Polecam strone: http://gps.anv.pl/MAPY.htm
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
No to właśnie na http://gps.anv.pl/PORADY.htm
jest (dość) ładnie opisane jak uchnąć jakąkolwiek mapę.
Co do map dla GPS i palmów: jak chcecie jakąś dobrą mapę do dajcie znać na priv: prześlę mailem w formacie .img
jest (dość) ładnie opisane jak uchnąć jakąkolwiek mapę.
Co do map dla GPS i palmów: jak chcecie jakąś dobrą mapę do dajcie znać na priv: prześlę mailem w formacie .img

Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21
Wlasnie trzeba ja przeysowac. Czy kiedys probowales przerysowac mapy ktore bede potrzebne np. podczas podrozy z dowolnego punktu polski na krym?? zaznaczajac ze przy okazji chcesz zwiedzic rozne ciekawe okolice??
bo ja probowalem, zrobilem na gpsa mapr Narwianskiego Parku Narodsowego i mi wystarczylo. zeby zrobic to dokladnie to sidzialem jakies 2 dni.
bo ja probowalem, zrobilem na gpsa mapr Narwianskiego Parku Narodsowego i mi wystarczylo. zeby zrobic to dokladnie to sidzialem jakies 2 dni.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
Proponuję sobie załatwic (oczywiscie legalnie
) program typu C-Geo typowy nieskomplikowany program dla geodetów i w nim sie bawić w "tworzenie" mapy ze skanów
Można bardzo prosto i milutko po skalibrowaniu skanu "przerysowując" szczegóły na mapie nadawać im konkretne współrzędne bez niepotrzebnego kombinowania układ współrzędnych nie robi różnicy można podawac za odniesienie jakie się chce współrzędne geograficzne czy ukłądy >pomiarówe< obowiązujące na danym terenie. Jest kupa funkcji które moga się przydac np w procesie łączenia map zorientowanych w różnych układach współrzędnych
Polecam
Chyba ze ktoś woli Microstation czy innego AutoCAD-a
Pozdrawiam

Chyba ze ktoś woli Microstation czy innego AutoCAD-a

Pozdrawiam
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)