GPS+mapy

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

GPS+mapy

Post autor: stef » sob sty 15, 2005 3:50 am

Witam.
Zastanawiam sie nad kupnem GPS'a ale dobrze by bylo zebym mogl do niego wrzucic skanowane podklady map.
Wiem ze Palmtopy z modulami gps pozwalaja juz na cos takiego (przy uzyciu takich programow jak oziexplorer lub fugawi)- jak narazie ma je na laptopie i po dolaczeniu taniego gpsa z antena zew. super sie sprawuja w firmowym autku. Ale w uazie - ciezgo jest jezdzic raczej z laptopem, takze palmtop mysle ze raczej sie zakurzy lub zamoczy. I tu moje pytanie:
Czy mozna do jakiegos gps'u wrzucic zeskanowana mape (pomijam sprawy wilkosci mapy i ilosci wolnej pamieci w gpsie), czy np. Garmin 60 pozwoli na cos takiego. A jesli tak to jakie oprogramowanie??
Bardzo dziekuje z gory wszystkim za pomoc
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » sob sty 15, 2005 7:53 pm

wg moich wiadomości zaden typowy GPS [nie mówimy o GPSach integrowanych z palmtopami] nie umożliwia pracy na skanowanych mapach - najwięcej co można w tej chwili osiągnąć to możliwość własnoręcznego zrobienia mapy wektorowej na podstawie skanu i wgranie tego do GPSa

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » ndz sty 16, 2005 11:31 am

wlasnie tez tak mi sie wydawalo ale wolalem sie upewnic.
a czy moze ktos wie jak sprawuje sie plamtop z modulem gps? czy trzeba tu w razie zakupu szukac jakis lepszych urzadzen czy moga to byc uzywane - tansze sprzety
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » ndz sty 16, 2005 7:19 pm

jeśli ma pracować w samochodzie to pamiętaj, że ekran musi być blisko Ciebie a antena musi widzieć niebo - jeśli już coś zintegrowanego to z odłączaną anteną albo z możliwościa podłączenia dodatkowej anteny

w dodatku część palmtopowa zestarzeje się o wiele szybciej niż część GPSowa [która bedzie spełniać podstawową funkcję podawania pozycji latami] więc wg mnie lepiej kupić coś rozłącznego zamiast zintegrowanego

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » ndz sty 16, 2005 10:00 pm

Ok rozumiem, i dziekuje za podpowiedz. teraz pozostaj mi tylko znalezc cos taniego, zaczne od palmtopa
jeszcze raz dziekuje
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt mar 01, 2005 10:28 am

Przecież wystarczy kupić GPS np. Legend (obsługuje mapy) i wgrać mapę. Skanowane mapy również, trzeba je tylko dobrze skalibrować.

GPS Garmin Legend można kupić już za 600zł na Allegro, sam bawiłem się długi czas i sprawdzał się super.

8)
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » wt mar 01, 2005 11:19 am

Czy jestes pewien ze mozna wgrac do legenda zeskanowana mape??
Akurat zajmuje sie tymi sprawami w robocie i mamy 14 legnedow, kilka 12Map, kilka innych street pilotow i jakos do zadnego nie mozna wgrac zeskanowanej mapy.
Ale moze czegos nei wiem, prosze wiec o instrukcje jak wgrac zeskanowana mape do legenda to prywatnie sobie chetnie kupie.
Polecam strone: http://gps.anv.pl/MAPY.htm
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt mar 01, 2005 12:17 pm

No to właśnie na http://gps.anv.pl/PORADY.htm
jest (dość) ładnie opisane jak uchnąć jakąkolwiek mapę.

Co do map dla GPS i palmów: jak chcecie jakąś dobrą mapę do dajcie znać na priv: prześlę mailem w formacie .img :D
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » wt mar 01, 2005 3:16 pm

jest tam opisane jak się robi mapę , najpierw kalibrowanie a potem trzeba całą mapę PRZERYSOWAĆ [chociaż sa podobno programy które potrafią zrobić coś wektorowego z obrazka , ale chyba drogie]

to jak - łatwo się robi taką mapę? szybko? [bo w palmtopie proces kończy się na kalibracji]

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » śr mar 02, 2005 7:31 am

Wlasnie trzeba ja przeysowac. Czy kiedys probowales przerysowac mapy ktore bede potrzebne np. podczas podrozy z dowolnego punktu polski na krym?? zaznaczajac ze przy okazji chcesz zwiedzic rozne ciekawe okolice??
bo ja probowalem, zrobilem na gpsa mapr Narwianskiego Parku Narodsowego i mi wystarczylo. zeby zrobic to dokladnie to sidzialem jakies 2 dni.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » śr mar 02, 2005 9:14 am

Proponuję sobie załatwic (oczywiscie legalnie :P ) program typu C-Geo typowy nieskomplikowany program dla geodetów i w nim sie bawić w "tworzenie" mapy ze skanów ;) Można bardzo prosto i milutko po skalibrowaniu skanu "przerysowując" szczegóły na mapie nadawać im konkretne współrzędne bez niepotrzebnego kombinowania układ współrzędnych nie robi różnicy można podawac za odniesienie jakie się chce współrzędne geograficzne czy ukłądy >pomiarówe< obowiązujące na danym terenie. Jest kupa funkcji które moga się przydac np w procesie łączenia map zorientowanych w różnych układach współrzędnych ;) Polecam
Chyba ze ktoś woli Microstation czy innego AutoCAD-a :P

Pozdrawiam
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”