GPS

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Discotheque

GPS

Post autor: Discotheque » śr lut 26, 2003 10:00 am

Proponuję jako pierwszą rzecz przydatną w terenowej jeździe wpisać pilota. Biega taki przed samochodem, gałęzie odgarnia, liny zaczepia. Jest na kogo warknąć, butów nie trzeba błockiem brudzić.

A tak na poważnie to interesuje mnie GPS, przydatność na imprezach i problem "mokrych gałęzi", czy faktycznie jest to na tyle uciążliwe w lesie?

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

odp

Post autor: bilans » śr lut 26, 2003 10:52 am

dokładnie to samo mnie interesuje i zgadzam się że najpotrzebniejszą żeczą w terenie jest pilot wracając do gps bocian kupiłeś już czy masz zamiar bo jeśli masz zamiar to kupujemy razem będzie napewno taniej może jeszcze by sie ktoś znalazł chętny na zakup gps w kupie siła i ceny by nam dali odpowiednie
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr lut 26, 2003 11:50 am

No jeszcze nie posiadamy ale rozglądamy się. Na celowniku jest model GMAP 76 Garmina czy jakos tak. Co do cen, nasz wspólny kolega z forum ma dobre ceny na takie cacka.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr lut 26, 2003 12:00 pm

ta może ja by kupił...ile taki szit?
#noichuj

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr lut 26, 2003 12:36 pm

Między 2 a 3 tysiaki. Chyba że styknie prosty model Garmina to i za 550 zl na allegro wyrwac mozna z prywatnego importu. Zakup GPS to dopiero początek :), potem dochodzą mapy, kombinacje, dodatkowy osprzęt, antenki i zaczyna się przerost formy nad treścią:D
No chyba że ktoś potrzebuje do bulwarowca to wtedy tylko street pilot III z kolorowym wyświetlaczem. Autostopowiczki lepiej na to lecą :)

Jeżeli ktoś nie potrzebuje mapy i kombinacji w GPS to chyba najlepsze jest najtańsze + dobra mapa na kolanie + zewnetrzna antena. Mapki lasów są raczej kiepskie :) a po paru godzinach nudzi się obserwowanie siebie jako punkciku poruszającego się na niedokładnej mapce.
Dlatego pytałem się ludzi którzy mają doświadczenie o te mokre liście. Ponoć bez dobrej zewnętrznej antenki, jadąc w lesie pod koroną z liści szczególnie mokrych GPS traci sygnał i pokazuje cuda.

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » śr lut 26, 2003 12:36 pm

Garmin 76 MAP to zajebisty model, jeden z lepszych, ale po nim pojawil sie model z wieksza pamiecia. 76MAP nawet jest niezatapialny, ma zajbista rozdzielczosc, bardzo dobra antene z mozliwoscia podpiecia zewnetrznej, ogolnie mi sie zawsze podobywal :)21
Tylko cos tani nie jest, oj nie jest......

ALbert

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr lut 26, 2003 12:40 pm

Albert_N pisze: 76MAP nawet jest niezatapialny...
Pojęcie niezatapialności traci swoje znaczenie w off-roadzie :D

Ostatnio widziałem na allegro 76MAP-a za 2 kzl, juz z polska mapa i kabelkiem do PC

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr lut 26, 2003 12:43 pm

Bocian pisze:Między 2 a 3 tysiaki
...ziew...
to mnie wystarczy taki za 600 co tylko pozycje podaje...busole, cyrkiel i mape już mam :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter » śr lut 26, 2003 1:04 pm

Ja mam taki model, nazywa się GPS MAP 76S. Kosztował 2595 netto :o (dobrze, że nie ja płaciłem.. :)21 ), ale jest rzeczywiście niezły. Pierwsza uwaga, to że krótko trzyma na zwykłych bateriach, gdy jedziesz w nocy i masz włączone podświetlenie. Po nabyciu zasilacza do zapalniczki problem znika, ew. należy zanabyć droga kupna akumulatorki 1800 - 2000 mAh i tyż chwatit na jakieś 7 godzin z podświetleniem. :lol:
Ostatnio zmieniony śr lut 26, 2003 1:09 pm przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
MISIE SIĘ NIE PSUJĄ !!
G 300D Turbo 460.3

Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter » śr lut 26, 2003 1:08 pm

Bocian pisze:Ponoć bez dobrej zewnętrznej antenki, jadąc w lesie pod koroną z liści szczególnie mokrych GPS traci sygnał i pokazuje cuda.
Ano fakt :-? ale tutaj ma znaczenie jakość odbiornika. Takie jak ten MAP76 mają całkiem niezłe parametry, ale jak już liscie (na drzewach i niekoniecznie mokre) zasłonią całkowicie niebo, to zdarza się, że traci sygnał. Ale wtedy przechodzi na symulację GPS i jak później odnajduje już jakiegoś satelitę, to koryguje kurs. I trzeba mu przyznać, że rzadko się myli, no chyba, że się przemieścisz pod drzewami jakieś 50 km, to wtedy zgłupieje :lol:
MISIE SIĘ NIE PSUJĄ !!
G 300D Turbo 460.3

Kosiak

Post autor: Kosiak » śr lut 26, 2003 3:39 pm

Napisałem przed chwila specjalnie dla Was mega wypracowanie na ten temat i forum mi go nie zapisało. Szlag mnie trafil :)11
Teraz wiec już skrotowo:
1. Zaden odbiornik, nawet z najczulszą anteną nie bedzie mial takiego kontaktu z satelitami jak nawet jakis staruch z anteną. Oczywiście nie mówię o erze dinozaurów tylko o odbiornikach dwunastokanalowych.
2. Jesli juz bez anteny zewnętrznej to lepiej trzymaja w lesie sygnal odbiorniki z anteną ruchomą słupkową.
3. Te z Allegro są w 95 % z USA, jesli wiec sa mapowe (posiadaja mapy bazowe) to sa to mapy Ameryki i Kanady a nie Europy. Mapa bazowa jest nie do usuniecia.
4. Czesto do wersji USA jest wgrywana Europa z CD Mapy Swiata: zajmuje to pamięc odbiornika, a mapa z CD jest jeszcze mniej szczegolowa niz ta bazowa. (O ile przy bazowych wogle mozna powiedziec, że są szczegolowe.)
5. Od listopada Garmin PL daje 24 m-ce gwarancji. To juz jest konkret.
6. Najtanszy obecnie odbiornik w PL to Rino 101, do konca marca w promocji za 698 detal.
7. Wiele z odbiornikow sieci Garmin PL ma menu w jezyku polskim.
8. Przed zakupem pomysl o najwazniejszym wykorzystaniu (czy tylko i wylacznie auto). Potem dopiero mysl jaki model.
9. Jesli do auta to:
a) powiniem miec jak najwiekszy wyswietlacz
b) guziki z przodu dla wygody uzytkowania
c) wyjscie na antene (da się bez niej żyć, ale w lesie zawsze 100% sygnalu)
d) mozliwosc zaladowania szczegolowych map (dają nieporownywalny konfort uzytkowania)
10. Najtanszy obecnie na rynku sprzet spelniajacy powyzsze to eMap (wersja golas 1514 zl, Deluxe z kablem do kompa i dodatkowa karta pamieci 16 MB 1860 zl detal)
11. Przesyl danych z GPS do kompa to nie tylko bajer ale i wygoda w wielu sprawach. Mozna np. programowac trasy na kompie, archiwizowac drogi przebyte, mozna nawet to wydrukowac...
12. Wiecej: www.garmin.pl oraz www.azymut.waw.pl :wink: (nowe i używane, na haslo "Forum 4x4" 10 % zniżki :)21 :)21 :)21
13. Stracone wypracowanie i tak było lepsze....

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr lut 26, 2003 7:48 pm

Bocian pisze: Co do cen, nasz wspólny kolega z forum ma dobre ceny na takie cacka.
O wilku mowa :D

Awatar użytkownika
MIRMIL

Kontaktowanie:

Post autor: MIRMIL » wt kwie 01, 2003 6:47 am

[quote="Albert_N"]Garmin 76 MAP to zajebisty model, jeden z lepszych, ale po nim pojawil sie model z wieksza pamiecia. 76MAP nawet jest niezatapialny, ma zajbista rozdzielczosc, bardzo dobra antene z mozliwoscia podpiecia zewnetrznej, ogolnie mi sie zawsze podobywal :)21

Ja tez mam 76 map od niedawna.I jezeli chodzi o antene,to nie wiem,w czym jest problem,ale czasami sie gubi nawet jak nie ma lasu.Czasami dla porownania wlaczam etrexa.I on nie ma zadnych problemow.Wiem,ze w 76 wazne jest uzywanie go w pozycji pionowej,ale to nie zawsze pomaga.
Mirmil

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt kwie 01, 2003 6:54 am

moze jest jakies uszkodzenie ? Mi w testach symultanicznego porownania 9 odbiornikow obok siebie 76 i etrex VISTA wypadaly zawsze najlepiej. Nawet w miescie miedzy blokami bylo 5 satelitow bez problemu. dla porwnania - eMap 3 z bolem, eTrex zolty i Summit- 2, 3 czasami...
roznie widac bywa. Ale jest to wg mnie najfajniejszy rzad modeli garmina.

pozdro !
Albert

Awatar użytkownika
MIRMIL

Kontaktowanie:

Post autor: MIRMIL » wt kwie 01, 2003 7:00 am

[quote="Albert_N"]. Ale jest to wg mnie najfajniejszy rzad modeli garmina.

Wg.mnie beznadziejna jest obsluga.Ekran powinien byc na gorze pudelka,a przyciski nizej.A tak,to jak cos przyciskam,to przyslaniam reka ekran(jestem praworeczny i mam gpsa po prawej stronie kierownicy
Mirmil

macieksza

Post autor: macieksza » wt kwie 01, 2003 9:22 am

Niedawno zanabyłem eMap - rewelka - sporo tańszy od 76 (po co płacić za mapy połowów :)5 )
Koszt eMap ok 1600 - prosta obsługa, bardzo dobra rozdzielczość, błyskawiczne odświeżanie mapy przy nawigacji, z opcją zasilacza samochodowego - super! Mam wgranego GPS Nawigatora (jest tam też sporo leśnych dróżek). Nie odnotowałem problemów gubienia satelitów w lesie(bez anteny zewnętrznej).

Jestem z niego bardzo zadowolony!
No i ma opcje Computer Trip (bardzo dokładny) co bardzo się przydaje do współpracy z NIESPIERDZIELONYM!!! roadbookiem :)2

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » wt kwie 01, 2003 9:25 am

Kopsnij mi numer na priv. Też zanabyłem emapa i mam parę pytań.
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

macieksza

Post autor: macieksza » wt kwie 01, 2003 9:29 am

kopsłem :)2

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » wt kwie 01, 2003 9:34 am

To go jeszcze włącz:)21 bo mi się poczta zgłasza.
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

macieksza

Post autor: macieksza » wt kwie 01, 2003 9:37 am

bo gadałem - po to jest :)21
dzwoń!

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » sob kwie 05, 2003 7:40 pm

Witam
Mam pytanko na ile sie przydaje Gps o nazwi RINO 110
czy jest tyko zabawka na harcerska wycieczke?
pozdro
Drako

macieksza

Post autor: macieksza » ndz kwie 06, 2003 8:54 am

nawet nie wiem jak on wygląda? :o

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz kwie 06, 2003 10:01 am

http://www.garmin.com/products/rino120/

moze se nawet filmik zobaczyc....:) ladna zabawka ale chyba tylko zabawka ....

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz kwie 06, 2003 10:07 am

http://www.garmin.com/products/rino120/

nawet se filmik mozna zobaczyc , i obrocic go....pelen bajer :)

fajna zabawka :) ale niestety tylko zabawka

macieksza

Post autor: macieksza » ndz kwie 06, 2003 11:24 am

jeśli potrzebny ci GPS głównie do samochodu to bardzo dobry i zarazem najtańszy to eMap - jeśli masz więcej pieniążków na zbyciu to 76 - a jak bardzo dużo to Street Pilot :)6

PS z tym że 76 jak na samochód to chyba za bogata w opcje wodne i wędkarskie :)5

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”