GPS
Moderator: Albert_N
- Discotheque
-
GPS
Proponuję jako pierwszą rzecz przydatną w terenowej jeździe wpisać pilota. Biega taki przed samochodem, gałęzie odgarnia, liny zaczepia. Jest na kogo warknąć, butów nie trzeba błockiem brudzić.
A tak na poważnie to interesuje mnie GPS, przydatność na imprezach i problem "mokrych gałęzi", czy faktycznie jest to na tyle uciążliwe w lesie?
A tak na poważnie to interesuje mnie GPS, przydatność na imprezach i problem "mokrych gałęzi", czy faktycznie jest to na tyle uciążliwe w lesie?
- bilans
- Kontaktowanie:
odp
dokładnie to samo mnie interesuje i zgadzam się że najpotrzebniejszą żeczą w terenie jest pilot wracając do gps bocian kupiłeś już czy masz zamiar bo jeśli masz zamiar to kupujemy razem będzie napewno taniej może jeszcze by sie ktoś znalazł chętny na zakup gps w kupie siła i ceny by nam dali odpowiednie
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
- Discotheque
-
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Discotheque
-
Między 2 a 3 tysiaki. Chyba że styknie prosty model Garmina to i za 550 zl na allegro wyrwac mozna z prywatnego importu. Zakup GPS to dopiero początek
, potem dochodzą mapy, kombinacje, dodatkowy osprzęt, antenki i zaczyna się przerost formy nad treścią:D
No chyba że ktoś potrzebuje do bulwarowca to wtedy tylko street pilot III z kolorowym wyświetlaczem. Autostopowiczki lepiej na to lecą
Jeżeli ktoś nie potrzebuje mapy i kombinacji w GPS to chyba najlepsze jest najtańsze + dobra mapa na kolanie + zewnetrzna antena. Mapki lasów są raczej kiepskie
a po paru godzinach nudzi się obserwowanie siebie jako punkciku poruszającego się na niedokładnej mapce.
Dlatego pytałem się ludzi którzy mają doświadczenie o te mokre liście. Ponoć bez dobrej zewnętrznej antenki, jadąc w lesie pod koroną z liści szczególnie mokrych GPS traci sygnał i pokazuje cuda.

No chyba że ktoś potrzebuje do bulwarowca to wtedy tylko street pilot III z kolorowym wyświetlaczem. Autostopowiczki lepiej na to lecą

Jeżeli ktoś nie potrzebuje mapy i kombinacji w GPS to chyba najlepsze jest najtańsze + dobra mapa na kolanie + zewnetrzna antena. Mapki lasów są raczej kiepskie

Dlatego pytałem się ludzi którzy mają doświadczenie o te mokre liście. Ponoć bez dobrej zewnętrznej antenki, jadąc w lesie pod koroną z liści szczególnie mokrych GPS traci sygnał i pokazuje cuda.
- Discotheque
-
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Ja mam taki model, nazywa się GPS MAP 76S. Kosztował 2595 netto
(dobrze, że nie ja płaciłem..
), ale jest rzeczywiście niezły. Pierwsza uwaga, to że krótko trzyma na zwykłych bateriach, gdy jedziesz w nocy i masz włączone podświetlenie. Po nabyciu zasilacza do zapalniczki problem znika, ew. należy zanabyć droga kupna akumulatorki 1800 - 2000 mAh i tyż chwatit na jakieś 7 godzin z podświetleniem. 

Ostatnio zmieniony śr lut 26, 2003 1:09 pm przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
MISIE SIĘ NIE PSUJĄ 
G 300D Turbo 460.3

G 300D Turbo 460.3
Ano faktBocian pisze:Ponoć bez dobrej zewnętrznej antenki, jadąc w lesie pod koroną z liści szczególnie mokrych GPS traci sygnał i pokazuje cuda.

MISIE SIĘ NIE PSUJĄ 
G 300D Turbo 460.3

G 300D Turbo 460.3
Napisałem przed chwila specjalnie dla Was mega wypracowanie na ten temat i forum mi go nie zapisało. Szlag mnie trafil
Teraz wiec już skrotowo:
1. Zaden odbiornik, nawet z najczulszą anteną nie bedzie mial takiego kontaktu z satelitami jak nawet jakis staruch z anteną. Oczywiście nie mówię o erze dinozaurów tylko o odbiornikach dwunastokanalowych.
2. Jesli juz bez anteny zewnętrznej to lepiej trzymaja w lesie sygnal odbiorniki z anteną ruchomą słupkową.
3. Te z Allegro są w 95 % z USA, jesli wiec sa mapowe (posiadaja mapy bazowe) to sa to mapy Ameryki i Kanady a nie Europy. Mapa bazowa jest nie do usuniecia.
4. Czesto do wersji USA jest wgrywana Europa z CD Mapy Swiata: zajmuje to pamięc odbiornika, a mapa z CD jest jeszcze mniej szczegolowa niz ta bazowa. (O ile przy bazowych wogle mozna powiedziec, że są szczegolowe.)
5. Od listopada Garmin PL daje 24 m-ce gwarancji. To juz jest konkret.
6. Najtanszy obecnie odbiornik w PL to Rino 101, do konca marca w promocji za 698 detal.
7. Wiele z odbiornikow sieci Garmin PL ma menu w jezyku polskim.
8. Przed zakupem pomysl o najwazniejszym wykorzystaniu (czy tylko i wylacznie auto). Potem dopiero mysl jaki model.
9. Jesli do auta to:
a) powiniem miec jak najwiekszy wyswietlacz
b) guziki z przodu dla wygody uzytkowania
c) wyjscie na antene (da się bez niej żyć, ale w lesie zawsze 100% sygnalu)
d) mozliwosc zaladowania szczegolowych map (dają nieporownywalny konfort uzytkowania)
10. Najtanszy obecnie na rynku sprzet spelniajacy powyzsze to eMap (wersja golas 1514 zl, Deluxe z kablem do kompa i dodatkowa karta pamieci 16 MB 1860 zl detal)
11. Przesyl danych z GPS do kompa to nie tylko bajer ale i wygoda w wielu sprawach. Mozna np. programowac trasy na kompie, archiwizowac drogi przebyte, mozna nawet to wydrukowac...
12. Wiecej: www.garmin.pl oraz www.azymut.waw.pl
(nowe i używane, na haslo "Forum 4x4" 10 % zniżki
13. Stracone wypracowanie i tak było lepsze....

Teraz wiec już skrotowo:
1. Zaden odbiornik, nawet z najczulszą anteną nie bedzie mial takiego kontaktu z satelitami jak nawet jakis staruch z anteną. Oczywiście nie mówię o erze dinozaurów tylko o odbiornikach dwunastokanalowych.
2. Jesli juz bez anteny zewnętrznej to lepiej trzymaja w lesie sygnal odbiorniki z anteną ruchomą słupkową.
3. Te z Allegro są w 95 % z USA, jesli wiec sa mapowe (posiadaja mapy bazowe) to sa to mapy Ameryki i Kanady a nie Europy. Mapa bazowa jest nie do usuniecia.
4. Czesto do wersji USA jest wgrywana Europa z CD Mapy Swiata: zajmuje to pamięc odbiornika, a mapa z CD jest jeszcze mniej szczegolowa niz ta bazowa. (O ile przy bazowych wogle mozna powiedziec, że są szczegolowe.)
5. Od listopada Garmin PL daje 24 m-ce gwarancji. To juz jest konkret.
6. Najtanszy obecnie odbiornik w PL to Rino 101, do konca marca w promocji za 698 detal.
7. Wiele z odbiornikow sieci Garmin PL ma menu w jezyku polskim.
8. Przed zakupem pomysl o najwazniejszym wykorzystaniu (czy tylko i wylacznie auto). Potem dopiero mysl jaki model.
9. Jesli do auta to:
a) powiniem miec jak najwiekszy wyswietlacz
b) guziki z przodu dla wygody uzytkowania
c) wyjscie na antene (da się bez niej żyć, ale w lesie zawsze 100% sygnalu)
d) mozliwosc zaladowania szczegolowych map (dają nieporownywalny konfort uzytkowania)
10. Najtanszy obecnie na rynku sprzet spelniajacy powyzsze to eMap (wersja golas 1514 zl, Deluxe z kablem do kompa i dodatkowa karta pamieci 16 MB 1860 zl detal)
11. Przesyl danych z GPS do kompa to nie tylko bajer ale i wygoda w wielu sprawach. Mozna np. programowac trasy na kompie, archiwizowac drogi przebyte, mozna nawet to wydrukowac...
12. Wiecej: www.garmin.pl oraz www.azymut.waw.pl

13. Stracone wypracowanie i tak było lepsze....
- Discotheque
-
- MIRMIL
-
- Kontaktowanie:
[quote="Albert_N"]Garmin 76 MAP to zajebisty model, jeden z lepszych, ale po nim pojawil sie model z wieksza pamiecia. 76MAP nawet jest niezatapialny, ma zajbista rozdzielczosc, bardzo dobra antene z mozliwoscia podpiecia zewnetrznej, ogolnie mi sie zawsze podobywal :)21
Ja tez mam 76 map od niedawna.I jezeli chodzi o antene,to nie wiem,w czym jest problem,ale czasami sie gubi nawet jak nie ma lasu.Czasami dla porownania wlaczam etrexa.I on nie ma zadnych problemow.Wiem,ze w 76 wazne jest uzywanie go w pozycji pionowej,ale to nie zawsze pomaga.
Mirmil
Ja tez mam 76 map od niedawna.I jezeli chodzi o antene,to nie wiem,w czym jest problem,ale czasami sie gubi nawet jak nie ma lasu.Czasami dla porownania wlaczam etrexa.I on nie ma zadnych problemow.Wiem,ze w 76 wazne jest uzywanie go w pozycji pionowej,ale to nie zawsze pomaga.
Mirmil
moze jest jakies uszkodzenie ? Mi w testach symultanicznego porownania 9 odbiornikow obok siebie 76 i etrex VISTA wypadaly zawsze najlepiej. Nawet w miescie miedzy blokami bylo 5 satelitow bez problemu. dla porwnania - eMap 3 z bolem, eTrex zolty i Summit- 2, 3 czasami...
roznie widac bywa. Ale jest to wg mnie najfajniejszy rzad modeli garmina.
pozdro !
Albert
roznie widac bywa. Ale jest to wg mnie najfajniejszy rzad modeli garmina.
pozdro !
Albert
Niedawno zanabyłem eMap - rewelka - sporo tańszy od 76 (po co płacić za mapy połowów
5 )
Koszt eMap ok 1600 - prosta obsługa, bardzo dobra rozdzielczość, błyskawiczne odświeżanie mapy przy nawigacji, z opcją zasilacza samochodowego - super! Mam wgranego GPS Nawigatora (jest tam też sporo leśnych dróżek). Nie odnotowałem problemów gubienia satelitów w lesie(bez anteny zewnętrznej).
Jestem z niego bardzo zadowolony!
No i ma opcje Computer Trip (bardzo dokładny) co bardzo się przydaje do współpracy z NIESPIERDZIELONYM!!! roadbookiem

Koszt eMap ok 1600 - prosta obsługa, bardzo dobra rozdzielczość, błyskawiczne odświeżanie mapy przy nawigacji, z opcją zasilacza samochodowego - super! Mam wgranego GPS Nawigatora (jest tam też sporo leśnych dróżek). Nie odnotowałem problemów gubienia satelitów w lesie(bez anteny zewnętrznej).
Jestem z niego bardzo zadowolony!
No i ma opcje Computer Trip (bardzo dokładny) co bardzo się przydaje do współpracy z NIESPIERDZIELONYM!!! roadbookiem

http://www.garmin.com/products/rino120/
moze se nawet filmik zobaczyc....
ladna zabawka ale chyba tylko zabawka ....
moze se nawet filmik zobaczyc....

http://www.garmin.com/products/rino120/
nawet se filmik mozna zobaczyc , i obrocic go....pelen bajer
fajna zabawka
ale niestety tylko zabawka
nawet se filmik mozna zobaczyc , i obrocic go....pelen bajer

fajna zabawka