GPS na BT czy wbudowany?

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Darek1011

GPS na BT czy wbudowany?

Post autor: Darek1011 » wt lis 21, 2006 12:49 pm

Pytanie w zasadzie do użytkowników wszelkiej maści PDA.
Jak wygląda sprawa zuzycia baterii w przypadku pracy z wbudowanym GPS, a jak z połączeniem poprzez BT ?? (wszak ono też wymaga zużycia baterii)
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym temacie ??

Słyszałem, że ładowarki impulsowe do PDA strasznie sieją po CB :)3 czy to prawda ??
LC KDJ95

Awatar użytkownika
blizzard
Kontaktowanie:

Post autor: blizzard » wt lis 21, 2006 4:41 pm

W mocno zjechanym Acerku N35 wbudowany GPS (+ antena zewnętrzna) na samej baterii działa ok. 2h.
był Jimny, jest KZJ95
KLUB SUZUKI

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » śr lis 22, 2006 1:13 am

nokia 9300 działa na programie do gps-u spokojnie przez cały dzień, natomiast moduł bluetooth z własnym aku, około 20 godzin

Awatar użytkownika
Std

Post autor: Std » pn lis 27, 2006 11:13 pm

Hmmm pytanie troche ogolne, moze podam swoje cyferki PDA (MDA III ) z BT dziala przez 4 godziny nie wiem ile by dzialalo z wbudowanym GPsem bo nie mam wbudowanego dlatego mam po BT ;)
Ja wychodze z zalozenia ze i tak na ladowarce siedzi jak jest w samochodzie to najbezpieczniej :D
Wykładnikiem nie jest ilość postów i od kiedy na forum, raczej ile lat babrasz sie w błocie:D

Awatar użytkownika
Darek1011

Post autor: Darek1011 » wt lis 28, 2006 10:42 am

Std pisze:Hmmm pytanie troche ogolne,.....
Wiem, :)
I już się zdecydowałem - Kupuję z wbudowanym.
W samochodzie i tak jest cały czas podłączony. :)2
LC KDJ95

Awatar użytkownika
Std

Post autor: Std » wt lis 28, 2006 10:52 am

:)2
No i cacy ma to pewne zalety bo jak bedziesz potrzebowal si egdzies przemaszerowac to ni ebedziesz musial ciagnac kabelkow ;)
a przy okazji unikniesz wszelkich problemow z komunikacja po portach ze cos sie nie otwiera czy jakoes takie. Oby dobrze sluzylo :)2
Wykładnikiem nie jest ilość postów i od kiedy na forum, raczej ile lat babrasz sie w błocie:D

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » wt lis 28, 2006 1:40 pm

jakich kableków ? :o

mowa była o zewnętrznym na bt, moduł wrzucam do plecaka i chodze po lesie a tylko telefon/palmtopa trzymam w łapie

Awatar użytkownika
Std

Post autor: Std » wt lis 28, 2006 2:01 pm

Jak sobie wrzucisz natene do plecaka i chodzisz po lesie takim gestym to zapomnij o dobrym "pokyciu" satelitow. ( w takim lesie na maxa ot dobra antena skierowana poristo w niebosklon z przeciwmasa ma czasem problem) A jak sobie wystawisz antene zewnetrzna to juz masz kabelek ;) a z tym zasiegiem BT to tez zaleznie do egzemplarza przerobilem tego troche i sa takie co sie dogaduja na 20 metrow bez problemu a z innym to 2 metry i sie zaczynaja jaja z komunikacja.
Ale maszczescie to jest wolny kraj ( przynajmniej z definicji) i mozna sobie robic ....... co sie podoba ;)

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » wt lis 28, 2006 10:36 pm

do tej pory nie miałem problemów z zasięgiem przy module noszonym w plecaku. Pewnie że w lesie nie zobaczy on 10 czy 11 satelit, ale przecież już 3 wystarczą całkowicie.
Dużo zależy od samego modułu bo na pewno zdarzają się lepiej i słabiej wykonane. Akurat ten którego używam z nokią nie gubi sygnału ani z satelitami, ani z telefonem. Nie chcę rzucać liczbami bo wiadomo że tu wchodzi w grę środowisko ale smiało na kilka metrów się komunikuje.
Za to nawigacja samochodowa gubi mi sygnał dość często, obojętnie czy antena siedzi na dachu czy wewnątrz na podszybiu :evil: ciekawe czy to wina radia czy raczej samej anteny :roll:

Awatar użytkownika
Darek1011

Post autor: Darek1011 » czw lis 30, 2006 11:08 am

W moim przypadku za BT przemawiał jeszcze fakt, że mogłem go na magnesie przyczepić na zewnąrz do karoserii.
( Tak se wykombinowałem ?? ?? ).
Ale to już przeszłość :) Naczytał sie człowiek o możliwościach tych nowych SIRF III czy jakoś tam, że myślę że będzie :)2
LC KDJ95

Jacek N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Jacek N » czw lis 30, 2006 8:32 pm

[[Ale to już przeszłość :) Naczytał sie człowiek o możliwościach tych nowych SIRF III czy jakoś tam, że myślę że będzie :)2[/quote]]

a antenka zewnętrzna zawsze swoje zrobi.I niema znaczenia czy sirf III czy starszy model.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”