GARMIN 76Csx sam się przemieszcza
Moderator: Albert_N
GARMIN 76Csx sam się przemieszcza
Mam już jakiś czas ten model i trochę jest denerwujące jak pokazuje że się przemieszcza w obrębie jakiś 3-4 metrów mimo że gps leży cały czas w jednym miejscu...
Wie ktoś może jak to rozwiązać??
Są może jakieś update-y które to naprawiają??
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Re: GARMIN 76Csx sam się przemieszcza
nie pomogę ale polecam forum http://www.garniak.pl tam jest wszystko o garminach 

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

- wojtek_kom
-
Adam.Ż pisze:Mam już jakiś czas ten model i trochę jest denerwujące jak pokazuje że się przemieszcza w obrębie jakiś 3-4 metrów mimo że gps leży cały czas w jednym miejscu...

Leży - czyli w samochodzie, wyciągnij i zobacz czy na zewnątrz dzieje się tak samo - najlepiej gdzieś w otwartym terenie, brak zabudowy, drzew - taka pustynia

Nissan-y
mam etrexa i nie mialem tego problemu do momentu podpiecia garmina jako sygnał gps - wszystkie programy co chwila zmienialy pozycje - garmin stal w miejscu - wiec moze firmware w garminie cos zmieni ( czas probkowania pozycji )wojtek_kom pisze:Adam.Ż pisze:Mam już jakiś czas ten model i trochę jest denerwujące jak pokazuje że się przemieszcza w obrębie jakiś 3-4 metrów mimo że gps leży cały czas w jednym miejscu...
Są może jakieś update-y które to naprawiają??![]()
![]()
- wiesz ale jak ma dokładność +/- 10 m to co chcesz.
Leży - czyli w samochodzie, wyciągnij i zobacz czy na zewnątrz dzieje się tak samo - najlepiej gdzieś w otwartym terenie, brak zabudowy, drzew - taka pustynia.
Skrót to najdłuższa droga pomiędzy dwoma punktami.
LR Defender 300 110SW
LR Disco I 300
LR Defender 300 110SW
LR Disco I 300
wojtek_kom pisze:Adam.Ż pisze:Mam już jakiś czas ten model i trochę jest denerwujące jak pokazuje że się przemieszcza w obrębie jakiś 3-4 metrów mimo że gps leży cały czas w jednym miejscu...
![]()
Leży - czyli w samochodzie, wyciągnij i zobacz czy na zewnątrz dzieje się tak samo - najlepiej gdzieś w otwartym terenie, brak zabudowy, drzew - taka pustynia.
właśnie o to chodzi że nawet z podpiętą zewnętrzną anteną tak jest(wtedy dokładność jest nawet 1,5m)
a we wcześniejszym modelu(76C) nie ma tego "błędu"
ten garmin ma już jakieś 2 lata - jak go kupowałem to w polsce nie był dostępny...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
- wojtek_kom
-
Porównaj z innym GPS, wygląd konstelacji - dostępnych satelitów oraz "poziomy sygnału" w tym samym miejscu i czasie.flip pisze:mam etrexa i nie mialem tego problemu do momentu podpiecia garmina jako sygnał gps - wszystkie programy co chwila zmienialy pozycje - garmin stal w miejscu - wiec moze firmware w garminie cos zmieni ( czas probkowania pozycji )wojtek_kom pisze:Adam.Ż pisze:Mam już jakiś czas ten model i trochę jest denerwujące jak pokazuje że się przemieszcza w obrębie jakiś 3-4 metrów mimo że gps leży cały czas w jednym miejscu...
![]()
Nissan-y
- wojtek_kom
-
Nowe wrogiem starszego... czytaj lepszegoAdam.Ż pisze: a we wcześniejszym modelu(76C) nie ma tego "błędu"

Wszyscy idą na łatwiznę, jeżeli antena zewnętrzna nic nie zmienia oprócz dokładności (więcej dostępnych satelitów, poziom powinien być lepszy) - szukałbym źródła zakłóceń w pobliżu. Można znaleźć miejsca w Polsce gdzie GPS nie chodzi, a powinien.
Nowsze GPS maja prostsze obwody wejściowe - gorsze, prostsze, więcej rzeczy robi soft, nie wszystko da się zrobić - wyfiltrować w DSP.
Nissan-y