Jaki moduł GPS do laptopa?
Moderator: Albert_N
Jaki moduł GPS do laptopa?
Witam! Proszę o wszelką pomoc przy wyborze. Chodzi mi przede wszystkim o stabilność sygnału, chcę wykorzystywać jako metromierz.
Re: Jaki moduł GPS do laptopa?
mam Altine na USB i dziala bez zarzutu
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
- milczacy12
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Odpowiadam dla "Pic6x6"
Od roku nawiguję z netbookiem+GlobalMapper+ HOLUX 215U - posiada chipset MTK. W gęstym, wilgotnym lesie, jeszcze nigdy nie zgubił śladu, czyli sygnału.
Nie twierdzę, że to "jedyny słuszny wybór", ale jest na USB i zaopatrzony w silny magnes w podstawce, więc wywieszam go na dachu i nie spada, kabel długi do laptopa przez zamknięte drzwi lub szybę (no powiedzmy nie dokręconą na 100%). Działa i o to chodzi..
Pozdro
Ed
Od roku nawiguję z netbookiem+GlobalMapper+ HOLUX 215U - posiada chipset MTK. W gęstym, wilgotnym lesie, jeszcze nigdy nie zgubił śladu, czyli sygnału.
Nie twierdzę, że to "jedyny słuszny wybór", ale jest na USB i zaopatrzony w silny magnes w podstawce, więc wywieszam go na dachu i nie spada, kabel długi do laptopa przez zamknięte drzwi lub szybę (no powiedzmy nie dokręconą na 100%). Działa i o to chodzi..
Pozdro
Ed
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Cześć Pinc6x6
Nie ma za co, po to tu wpadłem, po to chyba jest to Forum.
jeśli pytałeś o laptopa, tz., że preferujesz duży ekran, jak ja, więc podziel się doświadczeniami, w czym pracujesz, jak nawigujesz, co byś chciał z tym robić. Dla mnie to super zabawa i z sensem. Przynajmniej jestem w stanie wykryć błędy na dostępnych mapach i je zweryfikować. Znajdź Własny sposób archiwizowania śladów i punktów... Z czasem dopracujesz się ciekawej mapy Twoich wypraw. Odszedłem do Oziego, bo chciałem mieć skalibrowane rastry jako rastry do swobodnego wykorzystania w innym sofcie. Chciałem mieć wektory jako SHP lub DXF, także do dalszej pracy i edycji. Dlatego zdecydowałem się na GlobalMappera. Mogę w nim pobrać pliki SRTM, nałożyć na nie mapę, wektory tras, wygenerować mapę 3D, wydrukować, zrobić z niej KMZ, GeoPDF, to mi daje wiele swobody.
Do usłyszenia i zapraszam do odwiedzania http://www.globalmapper.com.pl gdzie prawie codziennie przybywa tematów i linków. Jeśli masz coś, czym chciałbyś się podzielić pod Własnym imieniem - zapraszam...
)
Edgar
Nie ma za co, po to tu wpadłem, po to chyba jest to Forum.
jeśli pytałeś o laptopa, tz., że preferujesz duży ekran, jak ja, więc podziel się doświadczeniami, w czym pracujesz, jak nawigujesz, co byś chciał z tym robić. Dla mnie to super zabawa i z sensem. Przynajmniej jestem w stanie wykryć błędy na dostępnych mapach i je zweryfikować. Znajdź Własny sposób archiwizowania śladów i punktów... Z czasem dopracujesz się ciekawej mapy Twoich wypraw. Odszedłem do Oziego, bo chciałem mieć skalibrowane rastry jako rastry do swobodnego wykorzystania w innym sofcie. Chciałem mieć wektory jako SHP lub DXF, także do dalszej pracy i edycji. Dlatego zdecydowałem się na GlobalMappera. Mogę w nim pobrać pliki SRTM, nałożyć na nie mapę, wektory tras, wygenerować mapę 3D, wydrukować, zrobić z niej KMZ, GeoPDF, to mi daje wiele swobody.
Do usłyszenia i zapraszam do odwiedzania http://www.globalmapper.com.pl gdzie prawie codziennie przybywa tematów i linków. Jeśli masz coś, czym chciałbyś się podzielić pod Własnym imieniem - zapraszam...

Edgar
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Koledzy, odswieżę temat.
Potrzebuję czułego, stabilbego i szybko startującego modułu GPS na bluetooth. Co polecacie? Bardziej zależy mi na jakości niż cenie.
Potrzebuję czułego, stabilbego i szybko startującego modułu GPS na bluetooth. Co polecacie? Bardziej zależy mi na jakości niż cenie.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Od jakiegoś roku używam Pentagram PathFinder P 3101 dział rewelacyjnie. Jest na chipecie MTK czyta z 66 satelit i ma bardzo dobrą czułość -165 dBm. Ostatnio znalazł sygnał i go utrzymywał bez problemu w lecącym samolocie na wysokości 10000 m.n.p.m. przy prędkości 800km/h. Jeśli chodzi o działanie leśne to wielokrotnie Garmin z zewnętrzną anteną się gubił a pentagram działał bez jęknięcia. Gdy rozważałem kupno to zastanawiałem się nad QSTARZ-em, tylko już nie pamiętam który model. Jak szukasz czegoś bardzo dokładnego tu ten wydaje się sensowny : http://www.qstarz.com/Products/GPS%20Pr ... EXQR-F.htm
W moim przypadku zdecydowałem się na pentagrama bo był tańszy i bardziej dostępny ( nie musiałem czekać na przesyłkę ).
W moim przypadku zdecydowałem się na pentagrama bo był tańszy i bardziej dostępny ( nie musiałem czekać na przesyłkę ).
Patrol K160 +3", kijowy BFG MT 33x12.5x15 

- LSD
-
- Kontaktowanie:
martinnus pisze:czyta z 66 satelit i

Wszystkich satelit cywilnego GPS jest ok 30, a widocznych w jednym momencie 12...
A tak bajdełej to dobry sprzęcik, też używałem.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- Crypturgus
- jestem tu nowy...
To, że jeden odbiornik gubi sygnał, a drugi nie niestety nie zawsze odzwierciedla jego jakość. Często lepsze odbiorniki nie ciągną sygnału za wszelką cenę, jak jest słaby to go ignorują, a właśnie te "gorsze" cały czas utrzymują sygnał choć dokładność pozycjonowania pozostawia wiele do życzenia. Kolejną sprawą jest sam system obsługujący gps'a, algorytmy do zapisu śladu itp..martinnus pisze:Jeśli chodzi o działanie leśne to wielokrotnie Garmin z zewnętrzną anteną się gubił a pentagram działał bez jęknięcia.
Vitara 1.6 8v'92
Jestem nowy,pytam bo nie potrafię znaleźć odp,nie dla sztuki zadawania pytań
to jakie uważasz za warte poleceniaCrypturgus pisze:To, że jeden odbiornik gubi sygnał, a drugi nie niestety nie zawsze odzwierciedla jego jakość. Często lepsze odbiorniki nie ciągną sygnału za wszelką cenę, jak jest słaby to go ignorują, a właśnie te "gorsze" cały czas utrzymują sygnał choć dokładność pozycjonowania pozostawia wiele do życzenia. Kolejną sprawą jest sam system obsługujący gps'a, algorytmy do zapisu śladu itp..martinnus pisze:Jeśli chodzi o działanie leśne to wielokrotnie Garmin z zewnętrzną anteną się gubił a pentagram działał bez jęknięcia.

- Crypturgus
- jestem tu nowy...
Ja pracowałem tylko z profesjonalnymi gps'ami do zastosowań kartograficznych, z mobilnymi bardzo mało, przedstawiłem tylko filozofię producentów. A kupując taki sprzęt, podobnie jak auto terenowe należy zadać sobie pytanie - do czego to nam jest właściwie potrzebne. Jakiej dokładności oczekujesz, jaki ma być zastosowanie. Zmotany patrol nie jest potrzeby, żeby na grzyby, a freelanderem nie pojedziesz dakaru. Jeśli chcesz zapisać ślad to lepszy (moim zdaniem) niedokładny, który "wyprostuje" dane niż taki który zgubi, chyba, że chodzi Ci o zastosowanie pseudokartograficzne. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ustawień odbiornika, choć takie samochodowe lub nawet turystyczne nie pozostawiają zbyt dużego pola manewru. Ja dopiero po wakacjach zacznę szukać sprzętu dla siebie, na razie składam auto, wtedy powiem coś więcej. Wtedy też trochę poważniej zacznę udzielać się w tym dziale forum.
PS odbiornik i jego ustawienia, dokładność itp. to jedno, a satelity i ich aktualne rozmieszczenie na orbicie to inna sprawa.
PS odbiornik i jego ustawienia, dokładność itp. to jedno, a satelity i ich aktualne rozmieszczenie na orbicie to inna sprawa.
Vitara 1.6 8v'92