Tworzenie map pod Oziego na bazie google maps i innych

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
whisky_snake

Tworzenie map pod Oziego na bazie google maps i innych

Post autor: whisky_snake » pn paź 12, 2009 11:48 am

Wpadł mi włanie w rece programik genialny SASPlanet który tworzy mapy pod oziego dodaje kalibracje i eportuje wybrany obszar pod jpg

Programik szczegolnie przydatny gdy ciezko dobrac sie do sztabowek jakiegos regionu lub potrzebuje sie stworzyc mape wybranego malego obszaru na swiecie, mape indeksowa danego obszaru gdy ma sie sztabowki, dodatkowo polaczyc z wyznaczona trasa i WP np w google earth
dziala na bazie dostepnych map online google eartha, yahoo,i innych
mapy pobrane z netu zapisuje na dysku w cache i z nich mozna korzystać offline

http://sasgis.ru/programs/SASPlanet.rar

Programik banalny w obsludze a export pod oziego z wybranego obszaru to Operation->Select->Square-Wave area pozniej wybor obszaru i skali zakladka stick (Create file an clinging ) zanzaczenie .map >start wybor nazwy i rozszezenia jpg powaje mapka wystarczy juz wyeksportowac jpg do ozf

polecam do przyklejenia

Awatar użytkownika
mdeja

Re: Tworzenie map pod Oziego na bazie google maps i innych

Post autor: mdeja » pn paź 12, 2009 11:56 am

Wielkie dzięki!
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob paź 24, 2009 10:23 pm

Genialne :)2 :)2 :)2
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » ndz paź 25, 2009 11:02 pm

A czy ten program sam automatycznie dzieli obszar zaznaczony na mniejsze kwadraty? Bo wiele programików umie pobierać zdjęcia z netu ale jeszcze takiego nie spotkałem, żeby robił pliki, które urządzenia przenośne są w stanie załadować bez problemu, przy zaznaczeniu dużego obszaru.

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » ndz lis 08, 2009 4:18 pm

@kuszman sciag sobie programik i sie nim pobaw ...
Program tworzy mapki w zadanej przez ciebie skali i zadanym obszarze na podstawie podbanych do cache obrazkow danej skali i je scala w jeden plik ...

Bezsensem jest raczej tworzenie mapy duzego obszaru w duzym powiekszeniu bo nawet wypasiony komputer taka mapa zamordujesz gdy plik mapy bedzie mial kilkaset mega a i tak nie zrobisz mapki dokladniejszej niz sztabowka za to zrobisz bezproblemowo sobie mozna mapke wiekszego obszaru w sensownej skali

Przykladowa mapka czesci podkarpacia tj bieszczadamy z przygranicznymi regionami slowacji i ukrainy zajmuje mi ok 5 mega w jednym kawalku przy powiekszeniu x14 bo wiekszego nie ma sensu robic a to obsluzy bezbolesnie kazda navi podobne wielkosci maja skany pojedynczych sztabowek ..

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » ndz lis 08, 2009 5:35 pm

Właśnie o to chodzi. Ja nie chce nie wiadomo jakiego dużego pliku. Wielką zaletą oziego jest właśnie możliwość obsługi małych mapek zamiast jednej dużej.
Potrzebuję często bardzo dokładnych mapek dużego obszaru (zbliżenie największe w zumi) i niestety muszę się bawić w ręczne zapisywanie średnio 15-20 kawałków mapy, oddzielnie. Każdy o rozdzielczości 8000x8000 pix i wielkości około 30mb. Spokojnie navi łyka takie mapki. Dlatego pytałem o to o co pytałem.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » ndz lis 08, 2009 7:09 pm

ja robie mapy do oziego z geoportalu.
ma skrypt ktory pobiera zadany obszar, ja ustawilem 8km x 8km skala 1:50000 w kolorze, i dostaje mapke z plikiem kalibracyjnym do oziego, pozniej sklejam to w calosc i mam gotowa aktualne mape.
Moze bysmy sie wzieli razem i tak zrobili troche Polski, zabawy z tym jest ale w wieecej osob szybko by poszlo...

Awatar użytkownika
+jacek+

Post autor: +jacek+ » pt lis 13, 2009 2:38 pm

grzes pisze:ja robie mapy do oziego z geoportalu.
W jaki sposób można ściągnąć mapkę z geoportalu ??
Podaj kolego instrukcję jak to zrobić dobrze ??

Kiedyś próbowałem ale bezskutecznie. :oops:
Jacek

Zawsze są dwa uda : uda się albo się nie uda :)21

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » sob lis 14, 2009 1:26 am

Hej Jacek, ja mam już wszystko pościągane, 10tys. i 50tys, pod Oziego. Są to oczywiście gigabajty, jak wpadniesz do Lęborka mogę Ci przegrać.
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob lis 14, 2009 7:17 am

z geoportalu ?

Awatar użytkownika
EROW1

Post autor: EROW1 » sob lis 14, 2009 7:23 am

sasplanetem ciągnę Rumunie (skala taka że widać malowanie pasów na drodze) :)2 a do oziego nie trzeba eksportować bo programik ma wejście do odbiornika gps i wszystko blanga rewela
dzięki snake za linka :P
disco 300
Gaz69 radiostacja z 1964
Iveco Daily 4x4
http://www.erow.pl

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » sob lis 14, 2009 2:08 pm

grzes pisze:z geoportalu ?
Tak. Ściągnięte programem Mapotero autorstwa kolegi Pajakta z Krakowa.
L E D for off-road

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob lis 14, 2009 2:16 pm

mozesz podrzucic mi ten mapotero, zobacze jak dziala, sa ograniczenia co do wielkosci zadanego obszaru ?

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » ndz lis 15, 2009 9:02 am

Tutaj ściągniesz programik http://www.mapy.blink.pl/geo/program/setup.rar
Współrzędne lewego dolnego i prawego górnego rogu mapy ustal na geoportalu, wielkość kwadratu na 3000x3000pix, rozdzielczość na 2m/pix przy 10tys oraz 7-8m/pix przy 50 tys.
Wybierasz mapy, polega to na tym że tam gdzie nie ma nowszej mapy, wskakuje mapa oczko wyżej na liście. A więc u dołu listy powinna być np. 10_92
Zakładasz folder, ściągasz kwadraty do tego folderu. Mapotero tworzy od razu pliki kalibracyjne.

Połączenie kwadratów programem MapMerge (uwaga potrzebuje dużo wolnej pamięci na kompie). W map merge musisz ustawić tyle samo m/pix co przy ściąganiu oraz zrobić inne ustawienia, teraz z głowy nie powiem ale jest to na paru forach.

Na sam koniec możesz już pod Ozim ustawić funkcję wcześniejszego przechodzenia na następną mapę (zanim dojdzie do końca arkusza), no jest jeszcze parę niuansów żeby to było całkiem cacy, jak coś to pytaj.

Ja mam całą północną Polskę w 10tys. (oczywiście na kilku mapach zachodzących na siebie, ok. 8 map) oraz całą Polskę na 50 tys. (na 6 mapach). Niestety w geoportalu mapa kończy się na polskiej granicy. Wszystkie tereny wojskowe i byłe wojskowe są zastąpione jakimś pseudoterenem. Ale generalnie to rewelacja, na 10tys. jest każda ścieżka każda dróżka, dom, głaz, nazwy ulic nawet...
L E D for off-road

Awatar użytkownika
Cybm

Post autor: Cybm » wt lis 17, 2009 8:28 am

Liroz pisze:Tutaj ściągniesz programik http://www.mapy.blink.pl/geo/program/setup.rar
Współrzędne lewego dolnego i prawego górnego rogu mapy ustal na geoportalu, wielkość kwadratu na 3000x3000pix, rozdzielczość na 2m/pix przy 10tys oraz 7-8m/pix przy 50 tys.
Wybierasz mapy, polega to na tym że tam gdzie nie ma nowszej mapy, wskakuje mapa oczko wyżej na liście. A więc u dołu listy powinna być np. 10_92
Zakładasz folder, ściągasz kwadraty do tego folderu. Mapotero tworzy od razu pliki kalibracyjne.
.... jest każda ścieżka każda dróżka, dom, głaz, nazwy ulic nawet...
Program genialny...udalo mi sie sciagnac ortofoto i wszystko super. Chcialbym jednak na to narzucic warstwe z nazwami ulic (piszesz, ze ty tak masz). Udalo mi sie znalesc warstwe z nazwami miejscowosci i laczenie tez jest proste i wszystko smiga. Nie moge jednak znalesc wartwy gdzie sa nazwy ulic...mozesz powiedziec ktora to??
SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » wt lis 17, 2009 8:36 am

whisky_snake pisze:Wpadł mi włanie w rece programik genialny SASPlanet który tworzy mapy pod oziego dodaje kalibracje i eportuje wybrany obszar pod jpg
fajny tylko troche szkoda że po weekendzie :)21 :)2
na szczęście @grześ pomógł bardzo :)2 ale bez zwykłej mapy i tak się nie obeszło :)21
zastanawiam się tylko jak jest z prawami autorskimi takich map? (czysto akademickie pytanie :)21 )
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt lis 17, 2009 6:24 pm

Geoportal skoro udostepnie mape, to chyba moge z niej skorzystac, skoro sam ja przygotowuje i kalibruje.
Nie wiem, ale informacji zadnej nie znalalzem co do praw autorskich. Mapa do Oziego jest przygotowana juz poza geoportalem, bo kalibracje robilem sam.

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » wt lis 17, 2009 9:38 pm

Geoportal ma specjalną usługę udostępniającą mapy do ściągania a więc wszystko OK, do użytku własnego.

@Cybm miałem na myśli że na dziesiątce są nazwy ulic, nie wszystkie ale sporo jest.

Słyszalem że Geoportal podmienił x i y więc trzeba w Mapotero odwrotnie wpisać.
L E D for off-road

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » śr lis 18, 2009 6:29 pm

whisky_snake pisze:Wpadł mi włanie w rece programik genialny SASPlanet który tworzy mapy pod oziego dodaje kalibracje i eportuje wybrany obszar pod jpg

A moze by się jakiś mądry człowiek pokusił o napisanie skryptu dodającego zumi.pl do listy map ?
"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."

Awatar użytkownika
Cybm

Post autor: Cybm » śr lis 18, 2009 6:38 pm

Liroz pisze:@Cybm miałem na myśli że na dziesiątce są nazwy ulic, nie wszystkie ale sporo jest.
Słyszalem że Geoportal podmienił x i y więc trzeba w Mapotero odwrotnie wpisać.
Podmienil a w nowej wersji Mapotero jest mozliwosc automatycznego odwrocenia wspolrzednych
SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » śr lis 18, 2009 11:30 pm

bredfan pisze:

A moze by się jakiś mądry człowiek pokusił o napisanie skryptu dodającego zumi.pl do listy map ?

EEEEE ten tego no a po co ... przeca konfig jest otwarty (wiec pewnie i zumi da sie podpiac ew napisac do projektantow).... ale jak na moj gust skoro map polskich jest od uja to nie koniecznie aplikacja jest pod to by robic kolejne pl a raczej jej glowne zastosowanie jest globalne . ..
w pl mamy dostepne standardowe 50-ki czrnobiale i 1oo-ki kolorowe nie styknie ?? przecie nie potrzeba aktualnych map autostrad a tereny lesne sie nie zmieniaja ... a jak ktos potrzebuje z cache foto z ktorych nic nie widac to inna sprawa

p.s wszelakie portale mapowe w tym geo w stosunku to sztabowek i tak sa g warte .... i nic na nich nie ma
p.s.2 na wekendzie podjezdzamy do budujacych droge smieja sie ze co oni giepsa nie widzieli a tam jest remont i sie grzecznie pytam na ktorym kawalku bo na mapie mam 6 drog i sie pytam ktory kawalek robia a pacjent wczesniej cwaniak ze on wie co to gieps .... z opadla kopara odpowiada ... ze on w takim razie nic nie wie jak tu drogi leca ...

edit :
wiec jak ktos znajdzie dokladniejsze mapy wektorowe niz sztabowki to moze niech sie choc jedna mala pochwali ...

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » czw lis 19, 2009 11:44 am

Mówiąc o zumim miałem na myśli dokładne zdjęcia satelitarne (konkretnie chodzi mi o teren opuszczonej wioski i naniesienie domostw z wig mapy na współczesną fotkę satelitarną).
Udało mi się to rozwiązać gdyż albowiem znalazłem program scalający zumifotki. Sciągnąłem więc interesujący mnie obszar, skalibrowałem i zrobiłem to co chciałem ;).
Można to oczywiście zrobić nakładając w programie do obróbki zdjęć kilka map i zdjęć na warstwach i przełączać sobie te warstwy (co też zrobiłem) ale tu konkretnie chodziło mi o to by zabrać urządzenie ze sobą i rysować tracka na zdjęciu sat.

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » pt lis 20, 2009 4:51 pm

tu fakt zumi i goportal ma dokladniejsze fotki PL bo lotnicze wobec dostepnych sat ...

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » pt lis 20, 2009 4:54 pm

joł
sprawdzone już w terenie i działa super :) znalazłem stary młyn, o którym nie ma słowa w przewodnikach :P

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » pn lis 30, 2009 8:47 pm

whisky_snake pisze: p.s wszelakie portale mapowe w tym geo w stosunku to sztabowek i tak sa g warte .... i nic na nich nie ma
p.s.2 na wekendzie podjezdzamy do budujacych droge smieja sie ze co oni giepsa nie widzieli a tam jest remont i sie grzecznie pytam na ktorym kawalku bo na mapie mam 6 drog i sie pytam ktory kawalek robia a pacjent wczesniej cwaniak ze on wie co to gieps .... z opadla kopara odpowiada ... ze on w takim razie nic nie wie jak tu drogi leca ...

edit :
wiec jak ktos znajdzie dokladniejsze mapy wektorowe niz sztabowki to moze niech sie choc jedna mala pochwali ...
Sorki ale bredzisz :) na Geo są mapy rastrowe w tym 10 tys. (!) przerobione ze sztabówek tylko w tym sensie że wymaskowane sa tereny wojskowe
L E D for off-road

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”