Google Maps Offline
Moderator: Albert_N
Google Maps Offline
Za pewno wielu z was przegląda czasami mapy Google . Jeśli ktoś z was posiada telefon z Androidem (system od google dla mniej wtajemniczonych ), to po aktualizacji programu w telefonie , mapy zapisują się off-line . Można je przeglądać w każdej chwili bez potrzeby łączenia się z internetem. Pobierać można wszystkie rodzaje map ( zwykłą , zdjęcia satelitarne , terenową ) , mapy oczywiście współpracują z GPS w telefonie więc widzimy także nasze położenie . Pobieranie map polega na jej przeglądaniu on-line czyli : Przejrzymy centrum Warszawy to pobierze całe centrum + jakieś 500 m mapy w każdą stronę dodatkowo. Więc jeśli się gdzieś wybieracie a macie taki telefon , to warto wcześniej przejrzeć sobie daną okolice aby później z nich skorzystać za free.
Pisze po prostu informacyjnie bo wiele osób na taką możliwość czekało
Pisze po prostu informacyjnie bo wiele osób na taką możliwość czekało
Re: Google Maps Offline
Ale to dość fajna informacja jest. Właśnie się przekonałem do motki Defy. Jest google earth na androida, coby 3d było?
tel: 600298546
- HiJack
-
Czyli jak? Jak chce miec mape calej Polski off-line to musze przejrzec caly kraj na poziomie ulic? Czy wystarczy obejrzec w wiekszej skali?
D3 
One wife, livid

One wife, livid
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Można inaczej - wchodzisz na http://www.mapcacher.com/
Tam sobie ustawiasz kursorem na mapie zakres jaki chcesz ściągnąć oraz zakres powiększeń (zoom level)
oraz wybierasz typ map.
Generuje się skrypt o odpowiednich w/w danych.
Potem ściągasz program gMapMaker, który zapisuje ci wszystkie mapki w/g wybranej lokalizacji i skali.
Wrzucasz te pliki na kartę do telefonu.
Instalujesz w telefonie aplikację MGmaps i z jej poziomu otwierasz sobie mapy.
Uwaga należy pamiętać, że im większy obszar i powiększenia tym więcej miejsca na karcie pamięci to zajmie...
w przypadku zdjęć satelitarnych może być naprawdę baaardzo dużo
Przykładowo MAPA (nie zdjęcia) dużego miasta europejskiego od widoku ogólnego do bardzo szczegółowego planu ulic zajęło 60-70 Mb
POzdr
Tam sobie ustawiasz kursorem na mapie zakres jaki chcesz ściągnąć oraz zakres powiększeń (zoom level)
oraz wybierasz typ map.
Generuje się skrypt o odpowiednich w/w danych.
Potem ściągasz program gMapMaker, który zapisuje ci wszystkie mapki w/g wybranej lokalizacji i skali.
Wrzucasz te pliki na kartę do telefonu.
Instalujesz w telefonie aplikację MGmaps i z jej poziomu otwierasz sobie mapy.
Uwaga należy pamiętać, że im większy obszar i powiększenia tym więcej miejsca na karcie pamięci to zajmie...
w przypadku zdjęć satelitarnych może być naprawdę baaardzo dużo

Przykładowo MAPA (nie zdjęcia) dużego miasta europejskiego od widoku ogólnego do bardzo szczegółowego planu ulic zajęło 60-70 Mb
POzdr
Pozdr
Adrozd
Adrozd
- miodzio_1985
Podobną funkcjonalność ma Mobile Atlas Creator http://mobac.sourceforge.net/
Jest o tyle fajny, że:
- na starcie można określić format wyjściowy map (m. in. AFTrack (Symbian), AlpineQuest (Android), AndNav (Android), Garmin Custom Map - KMZ (GPS handhelds), Glopus (Pocket PC), Google Earth, OziExplorer (single 24bit PNG image with calibration (MAP) file, TrekBuddy (J2ME, Android))
- wybór obszaru, poziom kolejnych powiększeń, pobieranie map wykonuje się z poziomu jednej aplikacji
- umożliwia pobranie map z wielu różnych źródeł (nie tylko Google maps)
Jest o tyle fajny, że:
- na starcie można określić format wyjściowy map (m. in. AFTrack (Symbian), AlpineQuest (Android), AndNav (Android), Garmin Custom Map - KMZ (GPS handhelds), Glopus (Pocket PC), Google Earth, OziExplorer (single 24bit PNG image with calibration (MAP) file, TrekBuddy (J2ME, Android))
- wybór obszaru, poziom kolejnych powiększeń, pobieranie map wykonuje się z poziomu jednej aplikacji
- umożliwia pobranie map z wielu różnych źródeł (nie tylko Google maps)
on-road: Lancia Lybra SW
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)
- milczacy12
to już chyba nieaktualnemiodzio_1985 pisze: - umożliwia pobranie map z wielu różnych źródeł (nie tylko Google maps)

-
Hilux has me...
Hilux has me...
- miodzio_1985
Szczerze mówiąc 2 dni temu pobierałem sobie hybrydową mapę googla, inne źródła też odpowiadały, niestety w tej chwili nie jestem w stanie tego zweryfikować, bo w robocie mamy jakiegoś firewalla, który wycina mi ten programmilczacy12 pisze:to już chyba nieaktualnemiodzio_1985 pisze: - umożliwia pobranie map z wielu różnych źródeł (nie tylko Google maps)
Ostatnio zmieniony pt kwie 08, 2011 10:31 am przez miodzio_1985, łącznie zmieniany 2 razy.
- milczacy12
ja byłem na stronie którą podałeś i 3/4 map została przekreślona ....
na forum autor napisał, że wyłączył wiele map w związku z mailami od ich właścicieli/operatorów
na forum autor napisał, że wyłączył wiele map w związku z mailami od ich właścicieli/operatorów
-
Hilux has me...
Hilux has me...
- miodzio_1985
Faktycznie, znalazłem taki wpis autora softu:milczacy12 pisze:ja byłem na stronie którą podałeś i 3/4 map została przekreślona ....
Jeżeli ktoś chce (piszcie na PW), mogę podesłać na maila wersję, w której są wszystkie map source'y, które są teraz przekreślone na stronie autoraHi MOBAC users,
I am sorry but I had to make a again a big change regarding MOBAC:
During the last weeks more and more map source provider and other related "geo data agencies" (as I would call them) demand to remove this or that map source and/or region from MOBAC.
As I am not in a mood to answer and process their (sometimes very friendly and sometimes a bit harsh) mails on a daily basis I decided to remove all map sources that are not basing on OpenStreetMap data. Those changes apply to all versions starting with v1.9 beta 2. Older versions has been removed
However I will re-add them if I get a positive response (acceptance) from the map provider - but I will not actively ask the map provider myself because there are too many of them. I will keep on focus my self on the programming part of MOBAC.
If you are missing your favorite map source it is up to you to get into contact with the map provider and get the required acceptance.
The only alternative from my point of view would be to remove all versions and and end the MOBAC project which would be not a good alternative from my point of view.
Robert - author of MOBAC

-
- jestem tu nowy...
Dla MOBAC 1.9b4
Katalog "mapsources" w katalogu programu MOBAC - trzeba zapisać pliki pod dowolną nazwą (najlepiej taką aby skojarzyć później o co chodzi).
Google Maps
Google Terrain
Google Satelite
Google Hybrid
Niestety nie doszedłem jak zrobić plik XML dla Bing Maps/Terrain (są dokładniejsze niż Google i UMPC, przynajmniej w mojej okolicy)...
Katalog "mapsources" w katalogu programu MOBAC - trzeba zapisać pliki pod dowolną nazwą (najlepiej taką aby skojarzyć później o co chodzi).
Google Maps
Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<customMapSource>
<name>Google Maps</name>
<minZoom>0</minZoom>
<maxZoom>16</maxZoom>
<tileType>png</tileType>
<tileUpdate>None</tileUpdate>
<url>http://mt0.google.com/vt/lyrs=m@142&hl={$lang}&x={$x}&y={$y}&z={$z}</url>
<backgroundColor>#000000</backgroundColor>
</customMapSource>
Google Terrain
<customMapSource>
<name>Google Terrain</name>
<minZoom>0</minZoom>
<maxZoom>16</maxZoom>
<tileType>png</tileType>
<url>http://mt0.google.com/vt/lyrs=t@126,r@142&hl={$lang}&x={$x}&y={$y}&z={$z}</url>
</customMapSource>
Google Satelite
<customMapSource>
<name>Google Satelite</name>
<minZoom>0</minZoom>
<maxZoom>16</maxZoom>
<tileType>png</tileType>
<url>http://khm0.google.com/kh/v=76&x={$x}&y={$y}&z={$z}</url>
</customMapSource>
Google Hybrid
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<customMultiLayerMapSource>
<name>Google Hybrid</name>
<tileType>PNG</tileType>
<layers>
<customMapSource>
<name>Google Satelite</name>
<minZoom>0</minZoom>
<maxZoom>16</maxZoom>
<tileType>png</tileType>
<url>http://khm0.google.com/kh/v=76&x={$x}&y={$y}&z={$z}</url>
</customMapSource>
<customMapSource>
<name>Google Overlay</name>
<minZoom>0</minZoom>
<maxZoom>16</maxZoom>
<tileType>png</tileType>
<url>http://mt0.google.com/vt/lyrs=h@142&hl={$lang}&x={$x}&y={$y}&z={$z}</url>
</customMapSource>
</layers>
</customMultiLayerMapSource>
Niestety nie doszedłem jak zrobić plik XML dla Bing Maps/Terrain (są dokładniejsze niż Google i UMPC, przynajmniej w mojej okolicy)...
Myślę o 4x4... tak najtaniej wychodzi ;P
Ogrzewam
potrzebuję mapy działającej offline
obojętnie na co, może być: android, ios, win8
ma mieć możliwość zaznaczania punktów
nie musi śledzić gps
ma być jak papier - zaznaczyć kilka miejsc i tyle
potrzebuję mapy działającej offline
obojętnie na co, może być: android, ios, win8
ma mieć możliwość zaznaczania punktów
nie musi śledzić gps
ma być jak papier - zaznaczyć kilka miejsc i tyle
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
moze znajdziesz stara wersje Atlas Mobil Kreator, ktory obsluguje google maps pod windows
stara wersja Ouxmaps na andrioda, chyba nie do znalezienie...
obecnie dziala MyTrails na andrioda, kosztuje chyba 8zlm ma google maps, ale interfejs do sciagania map offline, troche niewygodny... le
tyle moge pomoc
P.
kto ma orux maps zainstalowany niech unika aktualizacji... bo straci dostep do zdjec satelitarnych...
stara wersja Ouxmaps na andrioda, chyba nie do znalezienie...
obecnie dziala MyTrails na andrioda, kosztuje chyba 8zlm ma google maps, ale interfejs do sciagania map offline, troche niewygodny... le
tyle moge pomoc
P.
kto ma orux maps zainstalowany niech unika aktualizacji... bo straci dostep do zdjec satelitarnych...