Garmin czy Ozi co lepsze ? Jaki model Garmina wybrać ?
Moderator: Albert_N
Garmin czy Ozi co lepsze ? Jaki model Garmina wybrać ?
Jetem zielony w tym temacie i chciałbym prosić o jasne wytłumaczenie dlaczego Garmin lub Ozi,skąd brać mapy topo do Garmina i jakie ewentualnie urządzenie zakupić.
Dzieki.
Dzieki.
Re: Garmin czy Ozi co lepsze ? Jaki model Garmina wybrać ?
Zastanow sie tez nad Twonav 

Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi latać.
GALERIA HONKERA
GALERIA HONKERA
Ale czy są na to dostępne mapy np Rumunii,Bałkanów lub Ukrainy ?
Moi znajomi uzywaja Garmina dakota 20 i naprawde godny polecenia
(α−D-glukopiranozylo-(1. 2)-β−D-fruktofuranozyd)
gg 6410915
gg 6410915
Uzywalem roznych wydumek i nie ma nic poza garmina. Mialem PDA, Nawigacje na windowsie, w nokii 100 roznych programow.
Garmin i tylko garmin. Ja mam 62s reczniaka i jestem bardzo zadowolony. Recznia, bo na rower jeszcze i motocykl no i wodoszczelny. Polecalm z calego serca, bo nie moge sie nadziwic jak perfekcyjnie jest w niektorych miejsach zrobiony i jak przemyslane i podatne na personalizowanie jest menu.
Problem map juz praktycznie nie istnieje, bo wraz z Garmin Custom maps mozesz wrzucic na niego wszystko od skanow swoich papierowych map , po skalibrowane mapy Oziego
http://www.garmin.com/us/products/onthe ... fragment-2
Garmin i tylko garmin. Ja mam 62s reczniaka i jestem bardzo zadowolony. Recznia, bo na rower jeszcze i motocykl no i wodoszczelny. Polecalm z calego serca, bo nie moge sie nadziwic jak perfekcyjnie jest w niektorych miejsach zrobiony i jak przemyslane i podatne na personalizowanie jest menu.
Problem map juz praktycznie nie istnieje, bo wraz z Garmin Custom maps mozesz wrzucic na niego wszystko od skanow swoich papierowych map , po skalibrowane mapy Oziego
http://www.garmin.com/us/products/onthe ... fragment-2
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
A taki Garmin nuvi 3490LMT EU do samochodu?
http://www.chip.pl/testy/sprzet-mobilny ... 3490lmt-eu
Co myslicie?
Zalezy mi tez na tym, zeby byla tez Afryka (Maroko).
http://www.chip.pl/testy/sprzet-mobilny ... 3490lmt-eu
Co myslicie?
Zalezy mi tez na tym, zeby byla tez Afryka (Maroko).
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Dzieki, juz widzialem te linki.
Niestety nie chce mi sie doktoryzowac w tej dziedzinie.
Potrzebuje kilku zdan ifno, nic wiecej.
anroid i oruxmaps. Nic więcej. 50 tyś map do wyboru i programów.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Używam Garmin'a 60Csx głównie na wodzie w celu odnalezienia miejscówki, działa zawodowo
Jako samochodowy z opcją "klej do drogi" jest równie przydatny, w pieszej czy rowerowej turystyce to samo. Bardzo dokładny z wieloma przydatnymi opcjami. Polecił mi go doświadczony goprowiec i chwała mu za to. 

W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
- milczacy12
a z aktualnych modeli zwróć uwagę na eTrexa 30
czytałem o nim pochlebne opinie
sam o nim myślę (mimo wiernego do tej pory użytkowania Ozi Explorera w różnych opcjach)

czytałem o nim pochlebne opinie
sam o nim myślę (mimo wiernego do tej pory użytkowania Ozi Explorera w różnych opcjach)

-
Hilux has me...
Hilux has me...
Swego czasu z 60tka tez jezdzilem, ale 62 to spooory krok na przod.pojara90 pisze:Używam Garmin'a 60Csx głównie na wodzie w celu odnalezienia miejscówki, działa zawodowoJako samochodowy z opcją "klej do drogi" jest równie przydatny, w pieszej czy rowerowej turystyce to samo. Bardzo dokładny z wieloma przydatnymi opcjami. Polecił mi go doświadczony goprowiec i chwała mu za to.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
masz gdzieś linka do map ?Zibi pisze:anroid i oruxmaps. Nic więcej. 50 tyś map do wyboru i programów.
np.ukraina ,albania
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
- Damian
-
- Kontaktowanie:
wszystkie tu wymienione modele są ciut małe, latami jeździłem z 60csx i jakoś żyłem, ale jak się przesiadłem na montanę to nadeszła nowa jakość
wielkość ekranu, szybkość przewijania, custom maps i masa funkcji - to mój ulubiony gadżet 

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Jak oceniasz ekran dotykowy (jesli masz takowy)?Damian pisze:wszystkie tu wymienione modele są ciut małe, latami jeździłem z 60csx i jakoś żyłem, ale jak się przesiadłem na montanę to nadeszła nowa jakośćwielkość ekranu, szybkość przewijania, custom maps i masa funkcji - to mój ulubiony gadżet
W świecie elektroniki wszystko bardzo szybko się zmienia. Właśnie zauważyłem, że na Alległuptoki.pl 60-tek już prawie nie ma. Mimo wszystko będę konsekwętny i dopuki nie padnie będę go używał.Wojtek_W pisze:Swego czasu z 60tka tez jezdzilem, ale 62 to spooory krok na przod.pojara90 pisze:Używam Garmin'a 60Csx głównie na wodzie w celu odnalezienia miejscówki, działa zawodowoJako samochodowy z opcją "klej do drogi" jest równie przydatny, w pieszej czy rowerowej turystyce to samo. Bardzo dokładny z wieloma przydatnymi opcjami. Polecił mi go doświadczony goprowiec i chwała mu za to.
Jaka jest wyraźna różnica między 60 a 62

W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
Chocby na Custom Maps.
Skrobne posta pozniej, bo urwanie dupy mam.
Skrobne posta pozniej, bo urwanie dupy mam.
- brodafidela
-
Z tego co piszecie to poniżej 1,5 kzeta - nie ma co liczyć na coś przyzwoitego ?
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
- milczacy12
eTrex 30 
( ja mam na oku z Topo Polska 2011 )

( ja mam na oku z Topo Polska 2011 )
Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2012 9:24 am przez milczacy12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hilux has me...
Hilux has me...
- brodafidela
-
Nuvi 1350

Nawet o tym nie myśl.....
To szajs ... jeden punkt pośredni możesz wrzucić i to bezpośrednio z mapy na ekranie.
Zero możliwości planowania tras i wgrywania z sieci... nic -
To tylko pudełko i mapy - dla jadących do chorwacji na wczasy...
Wiem co gadam - mam, znaczy juz zona ma

II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Szarbia pisze:Jak oceniasz ekran dotykowy (jesli masz takowy)?Damian pisze:wszystkie tu wymienione modele są ciut małe, latami jeździłem z 60csx i jakoś żyłem, ale jak się przesiadłem na montanę to nadeszła nowa jakośćwielkość ekranu, szybkość przewijania, custom maps i masa funkcji - to mój ulubiony gadżet
bardzo dobrze, zero problemów - jest bardzo dokładny, reaguje zarówno na delikatne dotknięcie palcem jak i na brudną rękawicę
naprawdę...wybaczcie, ale etrexy, 60, 62 czy nawet dakoty i oregony to zero komfortu użytkowania
to są urządzenia ręczne, do turystyki pieszej lub rowerowej, do auta się nie nadają (mimo że 60 używałem 4 lata)
w aucie kluczowa jest wielkość ekranu, zarówno z powodu poświęcenia jak najmniejszej uwagi na odczytanie danych, jak i jak największego kontekstu (otoczenia) w którym się znajdujesz, bo przecież poruszamy się w o wiele większym areale niż pieszy czy rowerzysta

Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2012 10:13 am przez Damian, łącznie zmieniany 2 razy.
LR
LR
- milczacy12
dlatego do auta to Ozi z rozsądnie dużym ekranem 
a Garmin jako drugi GPS

a Garmin jako drugi GPS

-
Hilux has me...
Hilux has me...
- Damian
-
- Kontaktowanie:
po co? jak do montany można wrzucać mapy rastrowe (skanowane)? tak samo jak zdjęcia satelitarne. no i można te mapy na siebie nakładać warstwami.
LR
LR
- milczacy12
a jakie Montany mają max rozdzielczości ekranu ?
-
Hilux has me...
Hilux has me...