Program do tworzenia tracków

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Program do tworzenia tracków

Post autor: kuba500 » ndz lis 25, 2012 1:07 am

Witam, ma ktoś może jakiś godny program do tworzenia (nie zapisywania) tracków na bazie google maps ??

bo właśnie straciłem trzy godziny na tworzenie tracka na planowaną wycieczkę ślęcząc nad papierową mapą i analizując na google sat po czym zapisując w moich mapach google (na serwerze google) i pomimo że zrobiłem całość , zapisała mi się tylko nie wielka część :)11 :)11 :)11
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
Stefan
Kontaktowanie:

Re: Program do tworzenia tracków

Post autor: Stefan » ndz lis 25, 2012 9:20 am

google earth,
mobac
!! FOR FUN !!

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » ndz lis 25, 2012 4:21 pm

nie znalazłem w powyższych takiej funkcji :-?
chodzi mi o to że mam rożne tracki i chciałem je np poprzycinać, połączyć i też utworzyć nowe, najlepiej na podkładzie z google sat,
pół niedzieli straciłem i nic nie znalazłem :(

tracki Garmina edytowałem w MapSource, ale nie ma on możliwości podglądu na google map, próbowałem kml editor i kilka innych programów ale nic nie spełnia moich prostych oczekiwań :roll:

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz lis 25, 2012 4:29 pm

kuba500 pisze:(...)tracki Garmina edytowałem w MapSource, ale nie ma on możliwości podglądu na google map (...)
Yyyy, no a opcja:
Wyświetl -> Wyświetl w Google Earth
to właśnie nie to?
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » ndz lis 25, 2012 5:01 pm

Może nie doprecyzowałem, nie chodzi mi o wyświetlenie gotowego tracku na google sat, tylko o tworzenie i edytowanie tracku nie na jakiejś mapie zawartej w programie tylko bezpośrednio na widoku google sat, czyli przeglądam sobie fajne polniaki w google sat, rysuje sobie po nich kreskę zapisuje jako plik .kml czy obojętnie jaki, wgrywam do gps :wink:

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz lis 25, 2012 5:26 pm

no to google earth
Możesz sobie rysować/edytować/mierzyć ścieżkę.
Zapisujesz do kml/kmz a potem konwersja odpowiednim softem na format jaki potrzebujesz.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » ndz lis 25, 2012 10:39 pm

to wiem, ale mnie zmierził okrutnie , wczoraj po zapisie tracka (ok 100 km ) zapisał mi się jedynie kawałek kilka km, dziś przed chwilą zacząłem robić od nowa zrobiłem ok 60 km żona musiała coś sprawdzić na kompie , zminimalizowałem a po powrocie znów track zniknął :)11
i znów godzina w pizdu :)3

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz lis 25, 2012 10:49 pm

eee.. coś zdziwisz...
Rysowałem tym tracki po 500km...
Nigdy nic nie wcinało znikało ani nic podobnego...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » ndz lis 25, 2012 10:55 pm

wiesz przed zaczęciem byłem w gościach i poszedł balentajms i połowa jasia może w tym tkwi problem :roll: :)21
ale wczoraj daję słowo tylko dwie lampki wina podczas pracy :wink:

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » ndz lis 25, 2012 11:09 pm

http://www.gpsies.com/

Jest wszystko czego potrzebuhjesz. Kilka map do wyboru, tworzenie po drogach i "przez pole"
Eskporty, importy i konwersje pomiedzy wszystkimi chyba najpopularniejszymi formatami i upload do urzadzen garmin z przegladarki. Do tego wyszukiwarka tras. Lepszej strony do teraz nie znalazlem, a przejrzalem wieeeele.
No. :)21

Google Eath przy tym jest slaby. Bardzo slaby,
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » ndz lis 25, 2012 11:57 pm

Wojtek byłeś kiedyś na Rayoowce bodajże ??
jak następnym razem będziesz w moich okolicach pisz śmiało na pw, masz u mnie dużego browara :)2 :)2 :)2
to jest właśnie to czego szukałem :)22
znałem tą stronkę ale nigdy nie pomyślałem, żeby w niej tworzyć tracki Obrazek
nie dość że wszystko prosto i intuicyjnie to jeszcze nawet nie trzeba konwertować ani wysyłać do urządzenia wystarczy zeskanować QRcode i już siedzi w np. w MyTrails Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 26, 2012 7:58 am

Bylem na Rayowce! :)21

Kedek powinien dostac komisyjny wpierdol kinetykiem po nerach za zaniechanie takie fajnej imprezy :)2
Widzielismy sie? Bo przyznam, ze na koncu impreza nabrala niezlego tempa :)21

A ze strona luz. Tez duzo szukalem i nawet na poczatku mi sie nie podobala. Ale kilknalem z musu nie na swoim kompie 2 tracki i baaardzo mi sie spodobalo :)
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » pn lis 26, 2012 10:02 pm

Pewnie się się widzieliśmy, ale nie kojarzymy :wink:
ja obstawiałem odcinek na piaskowni przez cały dzień ale żona w ciąży wtedy była i nie zostawaliśmy na noc tylko zawijka koło 2 ,
http://www.youtube.com/watch?v=DmwiUDGY_Po
3.10 :)21

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pn lis 26, 2012 10:08 pm

google maps ma dziwna wadę. też kiedyś myślałem że nie mam całego tracka jakiego zrobiłem. okazuje okazuje się że on je dzieli i w menu po lewej da się zmieniać strony. na kolejnych powinna być reszta
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Jac

Post autor: Jac » pn lis 26, 2012 10:12 pm

ja używam sas.planety, zarówno do nawigacji, zapisu śladu, ściągania map z netu do kompa (offline) jak i edycji i tworzeniu śladów,
sasgis.ru

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » pt gru 14, 2012 11:55 am

Ja rysuje ślady w google earth - potem konwertuje do formatu .gpx i obrabiam w MapSource - bardzo fajnie się tam robi - przycina, zmienia, łączy itd
Potem znowu zmieniam na .klm i taki używam w ozim - dlatego klm bo jest dużo "lżejszy"
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » ndz gru 16, 2012 10:43 pm

Cajman pisze:Ja rysuje ślady w google earth - potem konwertuje do formatu .gpx i obrabiam w MapSource - bardzo fajnie się tam robi - przycina, zmienia, łączy itd
Potem znowu zmieniam na .klm i taki używam w ozim - dlatego klm bo jest dużo "lżejszy"
:-? przeszukałem wiele programów do edycji śladów, chyba nie ma nic lepszego od MapSource :roll:
ale że ciężko jest go zainstalować i na tym kompie nie mam , to korzystam za radą Wojtka ze strony http://www.gpsies.com/
i daje radę :)2

Jac

Post autor: Jac » pn gru 17, 2012 12:31 am

kuba500 pisze:
Cajman pisze:Ja rysuje ślady w google earth - potem konwertuje do formatu .gpx i obrabiam w MapSource - bardzo fajnie się tam robi - przycina, zmienia, łączy itd
:-? przeszukałem wiele programów do edycji śladów, chyba nie ma nic lepszego od MapSource :roll:
ale że ciężko jest go zainstalować i na tym kompie nie mam , to korzystam za radą Wojtka ze strony http://www.gpsies.com/
i daje radę :)2
to samo da się zrobić w jednym programie sasplanecie, zamiast kilku, dodatkowo pozwala na automatyczne wytyczenie trasy po drodze i modyfikacje, eksport, zapis do gpx itd... poz tym umożliwia za pomocą dowolnego klawisza na przełączanie się między mapami, (skróty do map), nawigację na azymut, lub do punktu i jeszcze kilka innych... a cały program (zip ma chyba 6mb)

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn gru 17, 2012 9:12 am

Sas jest ok do tworzenia jnx'ow i custom maps.

Ale do wyznaczania trasy nadaje sie srednio - wedlug mnie niintuicyjny,sladami sie kiepsko zarzadza. Cala reszte w/w strona robi bez gadania i zajakniecia. Lacznie z tyczeniem szlakow po drogach/na ayzumut. Polecam obadac, bo pomimo poczatkowej niecheci naprawde sprawdza sie ok. Rozsadne minimum to wedlug mnie i tak Ms, gpsies i sas.

Jac

Post autor: Jac » pn gru 17, 2012 10:14 am

Wojtek_W pisze:Sas jest ok do tworzenia jnx'ow i custom maps.

Ale do wyznaczania trasy nadaje sie srednio - wedlug mnie niintuicyjny,sladami sie kiepsko zarzadza.
mam inne odczucia, stworzenie np takiej trasy to 3 kliknięcia, a później można ją prawie dowolnie edytować na węzłąch. Ale oczywiście każdy ma swoje przyzwyczajenia
Obrazek

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » pn gru 17, 2012 11:16 am

Wiadomo - każdy ma jakieś przyzwyczajenie lub biegle posługuje się jakimś programem i przy nim zostaje

Ale jest też inna sprawa - niektóre programy są dobre do tworzenia tracków "po drodze" a inne do tworzenia tracków po trasach off.
Inaczej to można robić tras dotyczących europy a inaczej w afryce czy w azji

Innego programu używam do nawigacji po europie a innego gdy wjeżdżam do afryki albo azji gdzie zwykła nawigacja się nie sprawdza. A z drugiej strony po co używać jakiś wymyśłnych programów po europie - no chyba że jeździmy po lasach. Ale z drugiej strony - raczej ciężko zgubić się w polsce na offie :D
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn gru 17, 2012 11:36 am

Ja uzywam z innego powodu....

Zgubic sie ciezko - wiadomo. Ale mi nie oto chodzi.
Przez ostatnie ~20 lat w promieniu kilkudziesieciu kilometrow zjezdzilem wszystko. Pieszo, rowerem, konno, quad, 4x4 i motocykl. Czasu ostatnio mam malo, a bede miec jeszcze mniej od nowego roku.

Jak juz jade gdzies to chcce miec w miare pewnosc ,ze za duzo ciekawyh mniejsc nie omine. A,zeby to zrobic trzeba trase zaplanowac szybciej. Ja uwielbiam korzystac z map papierowych - mam ich spora kolekcje i przywoze z kazdej wycieczki. Dodatkowo zamawiam sobie turystyczne ( http://www.compass.krakow.pl/ , http://galileos.pl/) i jak planuje wyczieczke to siadam sobie z drinem albo browarem kilka wieczorow wczesniej, najpierw ogladam ze zmarszczonym czolem :)21 , zaznaczam punkty (stare cmentarze, opuszczone gospodarstwa itd..) z opisem, pozniej w zaleznosc od czasu uzstalam sobie mniej lub bardziej trudna trase dojazdowa pomiedzy punktami. Prawie zawsze wychodzi zajebiscie. I w 99% lepiej nim bym jechal na zymut, bo mniej poomijane. Na azymut lubie, ale jak mam duzo czasu i jestem w miejscu, ktorego nie znam tak,ze gdziekolwiek nie pojade to znajde cos nowego. Ostatnio taka wycieczke wspominam bardzo milo na Pogorzu Kaczawskim, ale to bylo niestety poltora roku temu :)11

Jakas na szybko kliknieta przez 20 minut :

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=qicvogpqfhgtqfqk i mam fajna wycieczke na niedzielny poranek

Awatar użytkownika
Vesa

Post autor: Vesa » wt gru 18, 2012 11:19 pm

Hi,
Super WojtekW. Takie właśnie mam potrzeby jak i Ty. A czy da się to potem zassać do Automapy ? Jaki to jest format w tej Automapie, który to łyknie ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr gru 19, 2012 1:11 am przez Vesa, łącznie zmieniany 1 raz.
Vesa
ex 2x Y60, teraz GU4 3.0 - turystyk.

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » wt gru 18, 2012 11:41 pm

da się. format do AM - .gps nie wiem czy się da zassać bezpośrednio ze strony gpsies.com do formatu .gps , jeśli nie zasysasz .kml konwertujesz przy pomocy np. gpsbabel do formatu .gps i wgrywasz do AM działa na 100% sam kiedyś konwertowałem i wgrywałem do AM trasę rajdu :wink:

Awatar użytkownika
Vesa

Post autor: Vesa » śr gru 19, 2012 1:08 am

dzięki,
Rozumiem, że sobie np. z KML a z Google Earth wrzucam to na jakiś tam format obsługiwany przez AM.

Niestety GPSies w trakcie edycji nie pokazuje zdjęć lokalizacji - jak to robi google earth. Co ciekawe pokazuje je po zamknięciu edycji. Ale w trakcie nie - to trochę szkoda bo ja uwielbiam przydrożne kapliczki, jakieś mostki itd. - czyli atrakcje, które "nie zasługują" na ewidencję w przewodnikach.
Fakt jest taki, że łatwiej jest jakoś obsługiwać GPSies.

A nie wiesz kolego jaki jest opis tego standardu z którego korzysta AM ?
są ich dziesiątki w GPSBabel... i nie wiem za cholerę jaki mam wybrać...

pozdrawiam
Vesa
ex 2x Y60, teraz GU4 3.0 - turystyk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”