Dostrajanie SWR

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt gru 09, 2008 10:49 pm

darkman pisze:jest jeszcze gdzieś wątek pt:
"Użytkownik Bert", może się komuś chce odszukać ? :wink: bo pouczający :P
pysznie pysznie, no zupelnie jak na pyszalka przystalo
poz...drwionka
Norbert J. Zbróg
PS a merytorycznie cos na temat "diamencikow" napiszesz ?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt gru 09, 2008 10:57 pm

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt gru 09, 2008 11:00 pm

darkman pisze:tu masz całe swoje dosieur:
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... i%E6+trola

:P
no, a wracajac do tematu, napisal ow (@gostcomp), ze Cie znow o wielki zacytuje: brednie ?
czys po prostu arogantem tradycyjnie sie wydalil
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr gru 10, 2008 12:09 am

bert pisze: i jeszcze chwali sie (na marginesie) wiedza o diamentach :)21

Norbert J. Zbróg
Musi co jakieś żydy bo tylko oni na tym się znają :wink:
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » śr gru 10, 2008 6:42 am

klucz13 pisze:
bert pisze: i jeszcze chwali sie (na marginesie) wiedza o diamentach :)21

Norbert J. Zbróg
Musi co jakieś żydy bo tylko oni na tym się znają :wink:
no...moze, ale przeciez zydy "mundre sa" ( i nikogo bez potrzeby nie obrazaja) co innego jak interes jest ale co to za interes naklasc komus, ze bredzi..., wiec chyba "ni" :)21
Nie wiem. Zreszta to Ty, chyba, Pana D znasz dluzej wiec zdaje sie na Twoje zdanie
Norbert J. Zbróg
PS z uporem wracam do "rzeczy sedna" czyli SWR
w przedmiotowym temacie prawde napisal @gostcomp (sklaniam sie ku temu) czy tez ten z wojny ( no popatrz popatrz, moze on faktycznie cyklista, wszak one ciagle wojne maja)
- no bo, by sie wyjasnilo tak merytorycznie...

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr gru 10, 2008 8:52 am

o swr pojęcie mam proporcjonalne do jakości działania instalcji cb w moich kolejnych wozacz czyli...nikłe
natomiast...ten tam niejaki od bredni...gostcomp czy jak mu tam...całkiem przypadkiem wykazał się znajomością zagadnień prądu elektrycznego dalece wykraczającą poza średnią dla tej części europy na co nawet zaposiaduję dokumentację fotograficzną...także ja bym sie skłaniał ku jego wersji
tym bardziej, że u mnie "bajpasy anteny" jak i wszystko inne powiązane z zagadnieniem także nie działały
#noichuj

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw gru 11, 2008 10:00 am

po pierwsze:
ano, tez jestem za opinia @gostcompa.

po drugie:
sytuacja wyglada na taka, ze z Pana D wyszedl po prostu zarozumialy arogant i to jest i smieszne i przykre, zas w kwesti zasadniczej tematu (SWR) mozna przyjac, ze rowniez ignorant co generalnie mnie jest obojetne ale sa tacy co wiare daja specjalista od reklamiarstwa...

po trzecie:
zamiast powiedziec @gostcompowi: sorki zagalopowalem sie, lub cobadz w tym stylu narobil wrzasku wedlug starej zasady lapserdakow: lapac zlodzieja! co pozwolilo mu zwiac z tematu

Ale tam, przeciez nie wszyscy musza umiec przyznac sie do bledu, niektorym wrecz, to nie jest wskazane ( osobowosc mogla by sie wywyrtnac) :)21

Norbert J. Zbróg

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw gru 11, 2008 10:05 am

bert pisze: osobowosc mogla by sie wywyrtnać
idealnie...

#noichuj

Awatar użytkownika
PiotrK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: Dostrajanie SWR

Post autor: PiotrK » ndz kwie 05, 2009 1:59 pm

X90 pisze:Witam :D

Założyłem niedawno TTI 880 + metrową magnesówkę, która posadziłem na środku dachu. Słychać spoko, ale sąsiad jeżdżący busami nastraszył mnie, że jeśli nie dostroję anteny to radio szybko się spali :-? Nie żebym sępił 30zł ale dlaczego muszą mi dobierać optymalne miejsce dla anteny, skoro słyszę i jestem słyszany dobrze a wiele aut ma anteny w ewidentnie nieoptymalnych miejscach(z wielu powodów) i radia im się nie palą? Czy sąsiad miał coś na rzeczy czy skręca farmazony?

Pozdrawiam
Anteny na magnesie, szczególnie te dłuższe wykazują poprawny SWR. I to tym mniejszym im antena dłuższa. Więc szansa na spalenie radia z niestrojoną anteną postawioną na dachu wprost ze sklepu - jest właściwie żadna.

No chyba, że jest to jakaś krótka, bylejaka chinszczyzna.

SWR warto sprawdzić mimo wszystko, ale obstawiam, że będziesz miał w okolicy 1.2 - 1.5 nie więcej.
A jak już sie sprawdza - to dobrze jest postroić antenę tak by w okolicy #19 dostać SWR jak najaniższy. Anetnę stroi się do MIEJSCA jej montażu w samochodzie - czyli jesli ją stawiasz w określonym miejscu na magnesie - bądź potem konsekwentny i stawiaj w tym samym miejscu.
Piotr_K - Kaszuby Bytów/ Gdańsk

'98 Opel Monterey 3.1TD 4JG2T LWB

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”