sbb coze to jest ?
Moderator: Albert_N
sbb coze to jest ?
Po prosbie wpadlem...
prosba jest taka, co by kto umny objawil niekumatemu (znaczy mnie) co to jest to czego ja nie pojmuje
Otoz, mam na lodce radyjko, do owego radyjka dopieta jest dopalka, dopalka ta reprezentuje sie od czola dwoma klawikordami.
jeden z nich ogarniam, onze jest on-off
drugi zas, tego ogarniam w polowicznosci, opisan jest lapidarnie i haselkowo jako
uwaga
AM
SBB
pierwsze sie domyslam, a drugie ?
no i wlasnie kto podpowie co zesz to jest to SBB (mnie kojarzy sie z takim zespolem co to sie tak nazywal, i to jedyne co mi sie kojarzy do SBB)
Z gory dziekczynie
Norbert J. Zbróg
prosba jest taka, co by kto umny objawil niekumatemu (znaczy mnie) co to jest to czego ja nie pojmuje
Otoz, mam na lodce radyjko, do owego radyjka dopieta jest dopalka, dopalka ta reprezentuje sie od czola dwoma klawikordami.
jeden z nich ogarniam, onze jest on-off
drugi zas, tego ogarniam w polowicznosci, opisan jest lapidarnie i haselkowo jako
uwaga
AM
SBB
pierwsze sie domyslam, a drugie ?
no i wlasnie kto podpowie co zesz to jest to SBB (mnie kojarzy sie z takim zespolem co to sie tak nazywal, i to jedyne co mi sie kojarzy do SBB)
Z gory dziekczynie
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Re: sbb coze to jest ?
No ... Silesian Blues Band ..... czyli włącza się tym .... skrzek 

Life's Too Short For A Full Time Job
- wojtek_kom
-
acha...wojtek_kom pisze:Przełącznik do wstęg
nie rozumie...
cos wiecej, albo gdzie znajde, by sobie poczytac ?
Dzieks
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
a nie pomyliło ci się z SSBbert pisze:(...)

Kod: Zaznacz cały
Modulacja jednowstęgowa (SSB z ang. Single Side Band) – rodzaj modulacji amplitudowej charakteryzującej się znaczną oszczędnością mocy i szerokości pasma. Polega na wysyłaniu tylko jednej wstęgi bocznej, górnej (ang.) – Upper SideBand (USB) lub dolnej – Lower SideBand (LSB), bez fali nośnej (praktycznie ze znacznym jej wytłumieniem).

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

http://www.radio.org.pl/poradnik/abccb/bert pisze:acha...wojtek_kom pisze:Przełącznik do wstęg
nie rozumie...
cos wiecej, albo gdzie znajde, by sobie poczytac ?
Dzieks
Norbert J. Zbróg
a jak Cię bardziej zaciekawi temat łączności to :
http://hamradio.pl/sq9jdo/

dzieki,kuba500 pisze:a nie pomyliło ci się z SSBbert pisze:(...)![]()
w tłumaczeniu SSB - inny rodzaj modulacji używany głównie do dalekich łączności ,jak nie masz radia z modulacją SSB to w Twoim przypadku niepotrzebne , ustaw na AM i będzie git, jak przełączysz na SSb też się nic nie stanie , jedynie przekaźniki w dopałce będą się przełączać z opóźnieniemKod: Zaznacz cały
Modulacja jednowstęgowa (SSB z ang. Single Side Band) – rodzaj modulacji amplitudowej charakteryzującej się znaczną oszczędnością mocy i szerokości pasma. Polega na wysyłaniu tylko jednej wstęgi bocznej, górnej (ang.) – Upper SideBand (USB) lub dolnej – Lower SideBand (LSB), bez fali nośnej (praktycznie ze znacznym jej wytłumieniem).
to juz teraz jest dla mnie jasne na tyle by wiedziec co zrobic, albo raczej czego nie zrobic.
Norbert J. Zbróg
Nic się nie stanie, z wyjątkiem tego, że jeśli po drugiej stronie jest radio bez SSB to nic nie da się zrozumieć, tylko bełkot słychaćkuba500 pisze:a nie pomyliło ci się z SSBbert pisze:(...)![]()
w tłumaczeniu SSB - inny rodzaj modulacji używany głównie do dalekich łączności ,jak nie masz radia z modulacją SSB to w Twoim przypadku niepotrzebne , ustaw na AM i będzie git, jak przełączysz na SSb też się nic nie stanie , jedynie przekaźniki w dopałce będą się przełączać z opóźnieniemKod: Zaznacz cały

Mówiąc obrazowo - SSB to taki AM tylko z wytłumioną falą nośną i jedną wstęgą boczną.
( Bo jak wiadomo

Korzyści z SSB: nadajnik ma jakby 3 x większą moc, emisja zajmuje węższe pasmo ( ok. 3 kHz, więc więcej stacji się zmieści ).
Znaczy się moc jest ta sama, ale idzie w całości na pasmo użyteczne i jest emitowana tylko jak się mówi do gruchy, co można sprawdzić np.SWR-metrem.
Wady: konieczność stosowania wąskich filtrów - zwykle kwarcowych ( albo cyfrowych od niedawna ), komplikacja układu radia.
Nie jest łatwo zrobić TANI filtr przepuszczający tylko 3 kHz na częstotliwości kilku MHz.
Pierwsze praktyczne próby z SSB były 80 lat temu w USA.
VW T4 syncro, 2.4D, long 

tak by było gdyby kolega Bert miał radio z ssb, a on ma jedynie dopałkę, w której przełącznik am/ssb nie robi nic więcej oprócz sterowania czasem pracy przekaźników , Bett pytał o przełącznik w dopałce a nie w radiu i do tego odnosiła się moja odpowiedźA.F. pisze: Nic się nie stanie, z wyjątkiem tego, że jeśli po drugiej stronie jest radio bez SSB to nic nie da się zrozumieć, tylko bełkot słychać![]()

Racja,kuba500 pisze:tak by było gdyby kolega Bert miał radio z ssb, a on ma jedynie dopałkę, w której przełącznik am/ssb nie robi nic więcej oprócz sterowania czasem pracy przekaźników , Bett pytał o przełącznik w dopałce a nie w radiu i do tego odnosiła się moja odpowiedźA.F. pisze: Nic się nie stanie, z wyjątkiem tego, że jeśli po drugiej stronie jest radio bez SSB to nic nie da się zrozumieć, tylko bełkot słychać![]()

Już nie będę pisał przed skończeniem porannej kawy

Choć pewnie ten przełącznik zmienia też punkty pracy tranzystorów w dopałce.
VW T4 syncro, 2.4D, long 

- wojtek_kom
-
A tak ogólnie, to lepiej se dać spokój z dopałką - lepiej lepsze radio wybrać, zoptymalizować instalację, inna antenę...
Nissan-y