radio cb z nasluchem drugiego kanalu

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

qubus

radio cb z nasluchem drugiego kanalu

Post autor: qubus » pn maja 13, 2013 5:35 am

Jakie mam kupic Radio CB tak by można było rozmawiac na jednym kanale a mieć podsłuch drugiego?

tylko cos w normalnej cenie
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl

Awatar użytkownika
Alberciczek

Re: radio cb z nasluchem drugiego kanalu

Post autor: Alberciczek » pn maja 13, 2013 9:14 am

Np. TTi TCB 880. Mam i korzystam. Jeżdzę na 19 a podsłuchuję zapomniany 9 albo podczas rozmowy na innym niż 19 podsłuchuję właśnie 19. Radyjko nie drogie, zasięg ma dośc dobry. Jeżdżę z nim w Nubirce i w Jeepie.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » pn maja 13, 2013 9:19 am

TT! chyba 880 - ale nie spodziewaj sie cudow po tym feature :)

- dziala to tak jakbys sekunda po sekundzie przelaczal galke radia, ale jak gadaj ciegle na jednym kanale to nie przelacza na drugi i... wice wersa

Aha i uwazaj ktory ustawiasz jako "glowny" i "nasluchowy" bo jak nawet slucha drugiego kanalu to po nacisnieciu PTT nadaje na glownym

Przydaje sie to glownie jak nikt nic nie mowi ani na jednym ani na drugim kanale

Ostatnio i tak zauwazylem, ze jak w dlugi weekend nie jezdzily tity to... praktycznie nikt nie gadal na CB a i jakiekolwiek info trzeba bylo sie prosic po kilka razy - za to Yanosik dziala zajebiscie :)2

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » wt maja 14, 2013 9:15 am

MaxLux pisze:TT! chyba 880
Nie TT ani TT! tylko TTi TCB 880. Jak nie wiesz, to nie pisz albo jak już chcesz na siłę coś napisać, to najpierw sprawdz.
MaxLux pisze:ale nie spodziewaj sie cudow po tym feature :)
A jakie cuda masz na myśli? Loda żadne radyjko ci nie zrobi. W kolorze blond też nie proukują..
MaxLux pisze:- dziala to tak jakbys sekunda po sekundzie przelaczal galke radia, ale jak gadaj ciegle na jednym kanale to nie przelacza na drugi i... wice wersa
Jak się ma problemy z czytaniem i zna się obsługi i nie wie się co i jak ustawić, to tak jest później...
MaxLux pisze:Aha i uwazaj ktory ustawiasz jako "glowny" i "nasluchowy" bo jak nawet slucha drugiego kanalu to po nacisnieciu PTT nadaje na glownym
Hmmm, a nie tak ma właśnie być? Kanał główny to kanał główny - na nim się rozmaiwa. A kanał nasłuchowy to jak sama nazwa wskazuje tylko się go nasłuchuje. Normalne działanie radia. Nie spotkałem się z radiem, gdzie na kanale nasłuchowym by się nadawało. Zawsze nadawało się na głównym...
MaxLux pisze:Przydaje sie to glownie jak nikt nic nie mowi ani na jednym ani na drugim kanale
Szkoda cokolwiek pisać na takie bezsensowne gadki...
MaxLux pisze:Ostatnio i tak zauwazylem, ze jak w dlugi weekend nie jezdzily tity to... praktycznie nikt nie gadal na CB a i jakiekolwiek info trzeba bylo sie prosic po kilka razy
Trzeba było włączyć albo pogłośnić radio...Ewentualnie przeczytać lub kogoś poprosić żeby ci przeczytał instrukcję obsługi. Ja w majowy wekeend zrobiłem kilkaset km i jakoś na radiu ludzie gadali. Nie tyle co w dni robocze jak jeżdżą tiry, ale gadali i o drogę nie było problemu się dowiedzieć. No chyba, że co kilometr pytałeś o drogę - wtedy nic dziwnego, że nikt nie chciał z toba gadać. A bywają tacy, co pytają co pół minuty "jak ścieżka w kierunku..." No i nikt im nie odpowiada, bo ileż razy można gadać do kogoś ciągle to samo.

A wracając do TTi TCB 880 - wiadomo - każdy chwali swoje. Dla mnie najważniejsze jest żeby nie burczało, nie szumiało i żeby można było dowiedzieć się co się dzieje na drodze. I TTi spełnia te warunki. Miałem wcześniej kilka Presidentów i róźnicy nie widzę. Wiem co się dzieje na drodze, w terenie też bez problemów można sie dogadać. Czego chcieć więcej? Dla mnie bardzo dobrym rozwiązaniem w tym radyjku ( zresztą w innych też ) jest to, że można przełączać kanały w gruszce i je blokować.
Dyskusja, które radio jest lepsze, jest bez sensu - łączność nie zależy tylko od samego radia - oprócz niego ważna jest jeszcze antena, dobre ustwienie SWR-a oraz stan instalacji elektrycznej.
Ostatnio zmieniony śr maja 15, 2013 8:38 am przez Alberciczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » wt maja 14, 2013 5:20 pm

Mialem juz nie jedno radio. I Presidenty i Alany i mam teraz rzeczone TTI, bo dostalem w spadku po wczesniejszym wlascicielu auta.
TTI to badziew, w dodatku z pedalskim niebieskim podswietleniem. Dziala jak kazde inne radio w tej grupie cenowe. Wiekszosc i tak zlezy od zestrojenia anteny i tego ile sieje instalacja elektryczna z auta.

Najlepiej sprawdzal mi sie lekko podkrecany Alan 48. Zadne mecyje nie radio, ale ze byl dlubniety to mniej sial.
Drugi w kolejnosci byl Harry i Walker.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

qubus

Post autor: qubus » wt maja 14, 2013 6:11 pm

nareszcie ktos napisal, ze niebieskie podswietlenie jest nie do przejscia. :)2

najprawdopodoniej kupie Yosan Turbo.
Patrol GR Y60 Long

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » śr maja 15, 2013 8:42 am

Marcin-Kraków pisze:...i mam teraz rzeczone TTI...
Marcin-Kraków pisze:TTI to badziew, w dodatku z pedalskim niebieskim podswietleniem.
Czyli znaczy się, że jesteś pedałem i że lubisz badziew? Bo tak wnioskuję z twojej odpowiedzi, skoro piszesz, że masz to rqadio? Dlaczego więc nie kupisz sobie innego, skoro TTi to badziew? Nie masz czasami jakichś problemów emocjonalnych :)21
Zastanów się czasami co piszesz i nie podchodz do wszystkiego tak bardzo emocjonalnie.

qubus

Post autor: qubus » śr maja 15, 2013 3:23 pm

:roll:
Patrol GR Y60 Long

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » śr maja 15, 2013 6:43 pm

Ja chrzanię :roll:

qubus jak widzisz dowiesz sie że jesteś pedałem albo emocjonalnie niezrównoważony :)21
i to wszystko po tym jakie masz radio w aucie 8)

potwierdzam że TTi to badziew bo miałem i 770 i 880
teraz mam walkera dłubnietego
a ostatnio kupiłem harrego III
i jest różnica
oczywiście harry nawet nie ma startu do walkera

a odnośnie podwójnego nasłuchu to Yosan jest sensownym wyborem
choć i tak dla siebie bym takiego nie wziął 8)
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » czw maja 16, 2013 8:56 am

Jak pisałem - każdy chwali swoje. Nie wiem, co badziewiatego jest w TTi ( oprócz oczywiście pedalskiego podświetlenia :D ), ale ja nie narzekam, bo nie mam na co.
A są jakieś radyjka z różowym podświetleniem? Bo to niebieskie już mi się znudziło :D ?

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » czw maja 16, 2013 3:08 pm

Alberciczek pisze:Jak pisałem - każdy chwali swoje. Nie wiem, co badziewiatego jest w TTi ( oprócz oczywiście pedalskiego podświetlenia :D ), ale ja nie narzekam, bo nie mam na co.
A są jakieś radyjka z różowym podświetleniem? Bo to niebieskie już mi się znudziło :D ?

A tak BTW skad sie sie debilu urwales ze kazdego chcesz po kolei komentowac ?

chesz cos napisac to napisz a nie czepiaj sie literowek czy wlasnych opinii - jak to twoje pierwsze kroki na forum to poczytaj troche a potem sie wysilaj

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » ndz maja 19, 2013 9:36 am

MaxLux pisze:A tak BTW skad sie sie debilu urwales ze kazdego chcesz po kolei komentowac ?
Z tej samej choinki co ty. Tyle, że byłem niżej. A ty osiągnąłeś już szczyt ( tej choinki oczywiście ) :)10
Pozatym, to nie ja obrazłem tych, co mają niebieskie podświetlenia...
Co do komentowania - nie wolno mi? :D Po to jest forum, żeby dyskutować. Ty natomiast tego chyba nie ogarniasz.

I koniec z kłótniami w tym temacie. Kolega pytał, jakie radyjko ma podsłuch i jest w normalnej cenie. I na tym się skupmy.

qubus

Post autor: qubus » ndz maja 19, 2013 11:14 am

kupilem Yosan Turbo.
dziekuje Wam za pomoc.
Patrol GR Y60 Long

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » śr cze 12, 2013 8:22 pm

turbina gabarytowe radyjko ale ok dla mnie yosan pro 120 to to samo ale bez wodotrysków :)21

ale i tak stara szkoła jak alan 18,uniden pc122 ,presid jack,jackson itp,itd to są dopiero radia godne uwagi

wystarczy raz posłuchać ... :)2
Samiec

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”