CB! ALE JAKIE?

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
kroll

Kontaktowanie:

Post autor: kroll » wt lis 20, 2007 3:35 pm

gkozi pisze: ja niestety muszę odradzić taki uchwyt do dużej anteny - strasznie pracuje, nawet do tego stopnia, że wygina blachę na której jest zamocowany bo nie ma trzeciej podpórki no i sam z siebie jest też mało sztywny
gdzie ty masz to zamontowane ze wygina blachę ??

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » wt lis 20, 2007 3:43 pm

na masce w lc90 było [tylko mi nie zaczynaj, że maska słaba :P ]

uchwyt nie ma trzeciej stopki która opierałaby się o podszybie albo o błotnik dlatego bardzo mocno pracuje [oczywiście im większa antena tym gorzej] do tego stopnia, że widac jak się blacha ugina

na szczęście mam drugi uchwyt noname który jest o niebo stabilniejszy [chociaz kosztem możliwości regulacji] a ten sobie jeździ teraz w innym autku z krótką antenką i jest git
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

mentor

Post autor: mentor » czw lis 22, 2007 9:42 pm

ps. uniden działa jak należy z punktu widzenia użytkownika używającego. natomiast NIE DZIAŁA z punktu widzenia innych użytkowników CB słuchających w pobliżu, bo po prostu SIEJE po kilku sąsiednich kanałach syfem i makabrą
wiesz to za autopsji, czy tylko słyszałeś.
Używam 2 presidentów - Lincolna i Walkera oraz unidena 510 i ani ja, ani nikt z moich rozmówców nie widzi różnicy. [/quote]

Awatar użytkownika
brum

Post autor: brum » czw lis 22, 2007 10:46 pm

Może nie Uniden 510 ale 520xl sieje po sądziednich kanałach, gadasz na 19 a słychać cię na 17. Oczywiście zależy od modelu w niektórych moze być ok.
Frontera Long 2.2 '97 MT 33", lift 3", winch....
http://www.opelfrontera.pl

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt lis 23, 2007 9:39 pm

mentor pisze:
ps. uniden działa jak należy z punktu widzenia użytkownika używającego. natomiast NIE DZIAŁA z punktu widzenia innych użytkowników CB słuchających w pobliżu, bo po prostu SIEJE po kilku sąsiednich kanałach syfem i makabrą
wiesz to za autopsji, czy tylko słyszałeś.
Używam 2 presidentów - Lincolna i Walkera oraz unidena 510 i ani ja, ani nikt z moich rozmówców nie widzi różnicy.
nie widzisz różnicy, bo przecież na litość boską nie sieja po tym samym kanale, na którym rozmawiasz. one sieją po kanałach sąsiednich, ale o tym mogą Ci powiedzieć jedynie ludzie, którzy w tym samym czasie używają kanałów sąsiednich +- 3 kanały.

i właśnie taki zarzut, według mnie uzasadniony, pojawił się w decyzji o cofnięciu homologacji. i ponieważ znam to z autopsji, to śmieszą mnie argumenty pt "spisek presidenta".

pozdrawiam
kosa

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » pt lis 23, 2007 10:12 pm

Poczytajcie sobie tutaj:
http://cb-radio.pl/phpBB/index.php

Jest o Unidenach, antenach, mocowaniach ....
------------
Jarek po trupach do celu ...

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt lis 23, 2007 10:34 pm

cytat dokładny ze strony UKE (www.uke.gov.pl):

"Pytanie:

Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.

Odpowiedź:

Radia CB marki Uniden model 510 XL i 520 XL nie spełniają wymagań normy zharmonizowanej w zakresie mocy na kanale sąsiednim i emisji niepożądanych nadajnika, dlatego znalazły się na liście wyrobów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi w stosunku, do których Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów: użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom.

Informacje te zostały także przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zakwestionowane urządzenia były wprowadzane do obrotu przez firmy DAK Electronics i CANEX. Badania przeprowadzone w Centralnym Laboratorium Badań Technicznych UKE wykazały niezgodność konkretnych wyrobów pobranych od w/w dostawców.

W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.

W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).

Zgodnie z artykułem 41c ust.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. z póź. zm. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 204 poz.2087 z 2004 r.) organ prowadzący postępowanie (UKE) może nakazać stronie postępowania odkupienie wyrobu na żądanie osób, które faktycznie nim władają. Zastosowanie mają tu także przepisy o rękojmi za wady sprzedanego wyrobu."

:)3

chyba nie ma o czym dyskutować. ale zapewne piewcy/nadawcy jednego kanału, uznają, że to i tak spisek presidenta, a nie ewidentny gównolit ze strony unidena, wszak "każda pliszka swój ogonek chwali"

bez komentarza

pozdrawiam
kosa

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » pt lis 23, 2007 10:53 pm

kosa20 pisze:Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.
Nie wydaje ci się dziwne, że przed wejściem tejże dyrektywy UKE Unideny jakoś nikomu nie przeszkadzały?
Co mam zrobić z 520XL kupioną np w 2002r?
------------

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt lis 23, 2007 11:01 pm

gossy pisze:
kosa20 pisze:Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.
Nie wydaje ci się dziwne, że przed wejściem tejże dyrektywy UKE Unideny jakoś nikomu nie przeszkadzały?
musi być spisek. nie inaczej. nie kładłbym tego w żadnym razie na powolność procedur kontrolnych. o nie... tego nie da się tak prosto wytlumaczyć, to byłoby za łatwe, zbyt oczywiste.

spisek, nie wychodzi nic innego :)21

pozdrawiam
kosa

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » sob lis 24, 2007 1:50 am

gossy pisze:
w papierach dołączonych do radia powinieneś mieć daty (nie wiem czy to homologacja czy nazywa się inaczej] dopuszczenie do sprzedaży/obrotu do roku ..... , dopuszczenie do używania do roku ....
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » sob lis 24, 2007 7:49 am

gkozi pisze:w papierach dołączonych do radia powinieneś mieć daty (nie wiem czy to homologacja czy nazywa się inaczej] dopuszczenie do sprzedaży/obrotu do roku ..... , dopuszczenie do używania do roku ....
Panowie - prawo nie działa wstecz, jezeli 520XL spełniała wszystkie wymogi w 2002 i w tym roku ją kupiłem nie mogą zakazać jej używania.

Polski Fiat 125p z lat 1972-75 nie miał montowanych zagłówków na przednich siedzeniach - nie muszę ich montować dlatego, że obowiązek ich posiadania wszedł w latach 90-ych.
------------

Awatar użytkownika
Arthurrr

Post autor: Arthurrr » ndz lis 25, 2007 2:54 pm

Grzegorzh, myślę, że główka nie rozwala się od tego, że antena wychodzi z niej nie wzdłuż osi, tylko pod kątem 90 stopni (bo zamontowałeś na pionowym elemencie). Główka jak i pasująca do niej stopka anteny jest moletowana/karbowana dookoła otworu, więc nieważne, w jakiej pozycji skręci się oba elementy.
Rzecz chyba w tym, że cewka anteny wystaje ponad dach, więc gałęzie uderzają w sztywną część anteny i to jest bolesne dla układu blacha-podstawa anteny-przegub mocujący. Gdyby głowica była zamocowana 10-15 cm niżej, gałęzie uderzałyby w bat anteny, powyżej punktu mocowania do cewki. Taki montaż wpływa na charaktereystykę anteny, ale nie naraża jej na urazy. No i nie jest to możliwe w dysco bez dodatkowego wysięgnika, bo pod spodem jest zamknięty, potrójny profil.
Andziass zamontował główkę niemal w tym samym miejscu, tylko że na ściance z wąskim okienkiem. Już się z tego wycofuje, bo antena dostawała w dupę za bardzo.

djbigos

Post autor: djbigos » ndz lis 25, 2007 5:40 pm

decc pisze:W Patrolu mam Cobrę 19 DX IV i to radio mocno odradzam. Szum jest nie do zniesienia. Kupiłem je ze względu na niską cenę, żeby nie było szkoda jak zatopię, albo coś innego mu się stanie. Patrol ma być tylko do jeżdżenia w terenie i radyjko miało być przeznaczone tylko do komunikacji z innymi autami podczas hasania ofrołdowego + na krótkie dojazdy po czarnym. Na długie trasy się nie nadaje, chyba, że ktoś lubi jak go boli głowa. :)3
oj niestety sie nie zgodze
jak ustawisz zle radio to juz twoja wina i dlatego cie glowa boli
jak ma sie dobra antene to jest :)2 (chodzi o zasieg)
minusem cobry jest ta grucha :)3
pzdr

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » ndz lis 25, 2007 8:44 pm

Artur Kamiński pisze:Główka jak i pasująca do niej stopka anteny jest moletowana/karbowana dookoła otworu, więc nieważne, w jakiej pozycji skręci się oba elementy.
Rzecz chyba w tym, że cewka anteny wystaje ponad dach, więc gałęzie uderzają w sztywną część anteny i to jest bolesne dla układu blacha-podstawa anteny-przegub mocujący.
Chodzi o to, że stalowy trzpień zamocowany w tym stożkowym plastiku się kręci. Ten do którego przymocowany jest potem bat.

W tym miejscu się wyrabia i potem przestaje łączyć.
Artur Kamiński pisze: Gdyby głowica była zamocowana 10-15 cm niżej, gałęzie uderzałyby w bat anteny, powyżej punktu mocowania do cewki. Taki montaż wpływa na charaktereystykę anteny, ale nie naraża jej na urazy. No i nie jest to możliwe w dysco bez dodatkowego wysięgnika, bo pod spodem jest zamknięty, potrójny profil.
Możliwe, ale dalej by wpadała w kołysanie poprzeczne względem samochodu i wyrabiałaby się tak samo. Niestety gamma ma sztywny bat i twardą sprężynę i musi ją podtrzymać główka, a element mocujący jest po prostu zatopiony w plastiku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”