rozmawianie przez CB podczas jazdy zabronione

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn kwie 28, 2008 12:53 pm

mkmb pisze:Kodeks drogowy wyraźnie mówi, że nie wolno używać w czasie jazdy telefonu. CB telefonem nie jest. Karanie za trzymanie mikrofonu od CB było naciąganiem prawa. Policja już się z tego wycofuje i komenda główna miała rozesłać instrukcje aby tego nie robili. Pewnie teraz bedą kombinować do czego innego można się przyczepić.
jak juz wyżej napisano
"Naruszenie zakazu korzystania podczas jazdy
z telefonu wymagającego trzymania słuchawki
lub mikrofonu w ręku"
art. 97 k.w
art. 45 ust.2 pkt 1 p.r.d.
i rzeczywiście radio CB to jest Radiotelefon więc teoretycznie mogą za to ukarać choć częściej jak mnie zatrzymują to pytają czy nie słyszałem na radyjku czy stoja ?? :wink: i zwykle zatrzymują żeby poogladać fure a nie lepić mandat :)21 :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pn kwie 28, 2008 12:54 pm

lbl78 pisze:
mkmb pisze:Kodeks drogowy wyraźnie mówi, że nie wolno używać w czasie jazdy telefonu. CB telefonem nie jest. Karanie za trzymanie mikrofonu od CB było naciąganiem prawa. Policja już się z tego wycofuje i komenda główna miała rozesłać instrukcje aby tego nie robili. Pewnie teraz bedą kombinować do czego innego można się przyczepić.
jak juz wyżej napisano
"Naruszenie zakazu korzystania podczas jazdy
z telefonu wymagającego trzymania słuchawki
lub mikrofonu w ręku"
art. 97 k.w
art. 45 ust.2 pkt 1 p.r.d.
i rzeczywiście radio CB to jest Radiotelefon więc teoretycznie mogą za to ukarać choć częściej jak mnie zatrzymują to pytają czy nie słyszałem na radyjku czy stoja ?? :wink: i zwykle zatrzymują żeby poogladać fure a nie lepić mandat :)21 :)21
CB radio w aucie - nie będzie mandatów
"Gazeta Prawna": Media obiegła informacja, że Policja zatrzymuje kierowców, którzy podczas jazdy autem korzystają z CB radia.
Funkcjonariusze jako podstawę wystawienia mandatu podają art. 45 ust 2 pkt 1 ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym. Przepis ten zabrania korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.

Jednak prawnicy z Komendy Głównej Policji uznali, że definicji telefonu nie można rozszerzyć na CB radio. Instrukcje te mają zostać wysłane do komend Policji.

- Biuro prawne KG Policji stanęło na stanowisku, że przepisy nie zabraniają korzystania w czasie jazdy z urządzeń nadawczo- odbiorczych typu CB radio - mówi komisarz Adam Jasiński z KGP. Wyjaśnia, że analiza definicji technicznych urządzeń wykazała, że CB radio nie może być uznane za telefon. Komisarz Jasiński przyznaje jednak, że bywają nietypowe sytuacje.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn kwie 28, 2008 6:15 pm

JarekK pisze:

- Biuro prawne KG Policji stanęło na stanowisku, .
Jak prawnik jest wyjątkowym matołem na granicy debilizmu i ma układy to ląduje w biurze prawnym policji :wink:
A to był jakiś niekontrolowany przebłysk swiadomości który na pewno zostanie przykładnie ukarany :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Wiedzmin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wiedzmin » czw cze 12, 2008 11:51 pm

demek pisze:
klucz13 pisze:Ciekawe kto głosował na rząd ktory na to pozwala :wink:
:)20
Jednak polacy są debilami :(
Jeśli mówisz o poprzednim to się zgadzam. Jeśli o obecnym to mów za siebie :)21 .
Swoją drogą ciekawe ile było przypadków wystawienia mandatów za gadkę przez CB podczas jazdy, w TVN turbo policja złapała kolesia w porsche co miał cb'ka i się go pytali czy nie zagadywał na radiu czy gdzieś policja się nie kręci w pobliżu.
Pierwsze slysze ze policja nasluchuje kanal 19:/ Ojciec jest kierowca 20 lat i zawsze mowil ze jest to kanal kierowcow:/ Niedlugo to kamery i mikrofony zamontuja w kabinach zeby widziec czy sie czasem w tylke nie podrapales albo czy moze nie za glosno pierdnoles:/ O fotokamerach juz nie wspomne:/ Zawsze byly kolejki na casting do big brothera a domek nie wielki wszystkich pomiescic nie mogli, to sobie wymysli ze zrobia dom z tego co jest. Polecam wycieczke do Londynu. Angole pokazali, ze z miasta da sie zrobic dom wielkiego brata a jak tak dalej pojdzie to u nas sciagna to samo. Fotokamery wyrastaja jak grzyby po deszczu. Tlumacza sie wszyscy ze to dla naszego bezpieczenstwa. Tylko ze jak spojrzec na statystyki to kamery wcale nie zmniejszaja przestepczosci ani wypadkow na drogach. Natomiast do inwigilacji nadaja sie znakomicie. Oby tylko nigdy nad ranem nie obudzil nas glos z teleekranu. Polecam ksiazke Orwela 1984.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » czw cze 12, 2008 11:57 pm

Za dużo czytasz...

to ,że nie słyszałeś o czymś, nie znaczy, że tego nie ma
zdziwiłbyś się bardzo co robi ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

alinco
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: alinco » ndz sie 31, 2008 11:00 am

prosta rada zamontowac vox-a ( automatyczne ptt nadawanie ) i po sprawie wtedy nie musisz trzymac ptt-przycisku i mozesz sobie swobodnie rozmawiac

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz sie 31, 2008 11:51 am

Wiesz - to niekoniecznie musi być dobre rozwiązanie...
:)21

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » ndz sie 31, 2008 12:34 pm

Wiedzmin pisze: Tylko ze jak spojrzec na statystyki to kamery wcale nie zmniejszaja przestepczosci ani wypadkow na drogach. Natomiast do inwigilacji nadaja sie znakomicie. Oby tylko nigdy nad ranem nie obudzil nas glos z teleekranu. Polecam ksiazke Orwela 1984.
jakos nie moge sie zgodzic z Toba. siedzac 1.5 roku w anglii nie zetknalem sie z zadna przestepczoscia, nic mi nie zginelo, nie dostalem po mordzie. Telefony i inny sprzet moglem zostawiac w aucie na widoku. W Polsce natomiast w ciagu miesiaca pracy zginal mi telefon komorkowy z kabiny ciezarowki, do tego 3 razy wlamali mi sie na pake i wyniesli towar. W ciagu miesiaca kurka wodna!

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”