Towarzysze pomorzecie - CB
Moderator: Albert_N
-
Trochę skasztanię temat ale jeździłem swego czasu po Europie Toyką 4R z Yaesu FT-847 zamontowanym pod przednią szybą i... i zarówno służby graniczne jak i policje różnych krajów robiły jedynie WOW ! ale na Ukrainę mnie nie wpuścili. Najpierw przeszkadzały im płetwy i akwalung w bagażniku, potem przywalili się do noża myśliwskiego, a na koniec było - eto szto ? i ni ch... zawracaj. Z perespektywy czasu cieszę się z tego bo mogłem stamtąd wrócić po pierwsze pieszo a w dodatku bez radia. Niemniej pamiętać będę swoistą analogię kontroli granicznej do takowej w filmie "Top Secret" - brakowało jedynie gniazd karabinów maszynowych i wściekłego ujadania owczarków.
No to gratuluje bo niemcy nieraz potrafią wywiercić w radju otwór znajomy tirowiec spotkał sie z tym tematem. Tylko nie rozumiem po co komu w terenówce linkolncruise pisze:Dokladnie. Wyobraż sobie ze przekaraczalismy z bratem 2 razy granice w jednym dniu. Mieslismy na dachu 2 anteny - na 2m i 70cm (pasmo 144mhz i 430mhz) i CB (27mhz). W srodku President Lincoln i Kenwood TH-F6 (Tribander) . Ani slowaccy "zoolnicy" ani polscy celnicy sie nie przyczepili......

-
Wiesz,fajnie jest jak wyjedziesz sobie na jakąś gorke, wlaczysz częstotliwość 27,555 i kogoś powołasz..... ostatnio linolna nie woze w aucie ponieważ mam harrego - linoln jedzie jak jedizemy gdzies dalej.
A wracajac do wolania z auta - dawno nie wolalem ale udalo mi sie zrobic hiszpanie z gorki przez ktora dojeżdża sie do Lesnicy (slowacja) . Gdybyscie sie wybrali ze Szczawnicy do Lesnicy do szlibyście caly czasprzy dunajcu.....piekne widoki zwlaszcza w ładną pogode.... a ryb....
tylko lowic nie mozna . Tam sa potezne ryby,ludzie je dokarmiaja calkiem dobrze 
----
No i tak sie rozpisalem ze zapomialem dodać najważniejszego - to radio ma nadajnik 20 watowy a nie jak w tych malutkich radiach 5watowy.
A wracajac do wolania z auta - dawno nie wolalem ale udalo mi sie zrobic hiszpanie z gorki przez ktora dojeżdża sie do Lesnicy (slowacja) . Gdybyscie sie wybrali ze Szczawnicy do Lesnicy do szlibyście caly czasprzy dunajcu.....piekne widoki zwlaszcza w ładną pogode.... a ryb....

----
No i tak sie rozpisalem ze zapomialem dodać najważniejszego - to radio ma nadajnik 20 watowy a nie jak w tych malutkich radiach 5watowy.
Grand Cherokee WJ 4.0