ale:MaciekK pisze:dlaczego szlachetna idea 16 kanału ma małe szanse:
# 9 ratunkowe nasłuchiwane przez służby? - kiedyś owszem, teraz są GSM, praktycznie wszędzie
# ratunkowa 9ka? - a jak często nasłuchujesz na 9tce czy komuś się nie dzieje krzywda? 99% jadących mobili ma 19naście
# przypomnę tylko że kanałem wywoławczym jest 28 i prawidłowo powinno się wywołać mobila na 28 i przejść na 19 (drogowy) jeśli temat do rozmowy jest o trasie właśnie
# jest zasada z kanałami: nr 28 to "19 za granicą", to się akurat przeszczepiło z czasów cb przed gsm'em
# ratowanie zamiast omijania korka?
to kwestia mentalności i oczywiście umiejętności oraz odwagi,
pomijam fakt że na naszych drogach jak jest wypadek to najczęściej stoisz w korku jako setny z rzędu samochód parę kilometrów od miejsca tragedii
# kanał "ogólny miasto x" - też umarło śmiercią naturalną, w większości jest 19nastka do wszelakich info
# 16... no może i się nada, ale czy jadąc po asfalcie kolumną jedziecie na 16ce? non stop gadacie ze sobą?
większa korzyść z nasłuchu 19nastki a okazyjnie mieć ustalony kanał, może to być właśnie 16...
# i ostatnie, ile jest aut 4x4 w Polsce a ile osób przeczytało ten topic i się do niego zastosuje?
moja konkluzja jest taka, walić na 19 i nie komplikować sobie życia, teoretycznie powinni tam być wszyscy
a jak nie ma, to trudno, raz nie pogadasz z kolumną 4x4
nie neguję idei 16 kanału, stwierdzam że czasy się zmianiają a użytkownicy CB to już nie fanatycy łączności tylko laicy (jak i ja) którzy używają go jako źródła informacji
proste rozwiązania są najlepsze, a 16 kanał to walka o kolejne zasady o których "trzeba pamiętać" aby być w "kultowej grupie wtajemniczonych"
szlachetne
73!
"9" powinna być traktowana jedynie jako EMERGENCY CALL
"16" tylko kiedy widzę inne 4x4 w terenie, albo "szukam" kontaktu, również w terenie.
i w tym momencie nie zmienia to zasad "9", która powinna być nasłuchiwana, nie przez zwykle ludziki na drodze (ci wiadomo, słuchają 19) ale przez służby ratunkowe, w sensie straż, policja
co tu więcej gadać

pozdrawiam
kosa