Tanie zestawy CB
Moderator: Albert_N
Re: Tanie zestawy CB
śmieszne teksty typu "mam już dwa lata i śmiga" nie mówią o jakości radia tylko o tym że właściciel jeszcze go nie popsuł ,chodzi tu raczej o niezawodność.O jakości radia mówią jego faktyczne parametry i zwracałbym tu szczególnie uwagę na selektywność sygnału względem szumu no i czułość odbiornika , co do zasięgu nadawania większe znaczenie niż sama moc ma jakość i głębokość modulacji (można poprawić dobrym mikrofonem) niejednokrotnie jest tak że mamy całkiem dobry sygnał ale za diabła nie możemy wyłowić treści z mieszaniny szumów i szeptów nadawcy , nie polecałbym radia bardzo wąsko chodzącego (odbiornik) bo przy obecnej jakości tanich radyjek mało które pracuje idealnie w zerach , niejednokrotnie spotyka się nawet orły nieświadomie pracujące w piątkach . Jeśli chodzi o mnie używam od prawie 20 lat unidena pc-122 no i gorąco go polecam tyle że niemal już nie do kupienia , największa jego wada to rzeczony wąski odbiornik poza tym same zalety , niejednokrotnie muszę sprawdzać czy działa bo nie wydaje z siebie tego tak oczywistego w tanich radyjkach szumu będącego zbitką wszelkich zakłóceń , piątkowych DX-ów z całego świata i charkotu nadawanego przez inne takie radia. Co do anteny to generalnie im dłużej tym lepiej , mocowana w otworze wykonanym w karoserii auta , dobrze wykonany kabel odpowiedniej długości z dobrze zalutowanymi wtykami i uczciwe strojenie ( widziałem fachowców mówiących "jest dobrze - nie spali radia" zostawiając antenkę dostrojoną na 1,7-2,0 ) unikałbym podstaw magnetycznych i wszelkich uchwytów do rynienek które bardzo niwelują parametry najlepszej nawet anteny .