"krótkofalówka" do auta
Moderator: Albert_N
"krótkofalówka" do auta
Zamarzyła mi sie 'krótkofalówka"( para), ręczniak ( znaczy sie nie CB) do auta...co polecacie w kontekście jakości i doświadczenia, zasięgu. Budżet planuje skromny, ale jestem otwarty na argumenty. Nie miałem do tej pory, a okazuje sie, że bardzo przydatne. Myślałem o jakimś komplecie, który może się "ładować" w czasie jazdy. Zielony prawie jestem w temacie, więc proszę o wyrozumiałość, bo wrażliwy jestem 

Zbowid

Re: "krótkofalówka" do auta
Jezeli Twoj budzet nie przekaracza 3, 3 i pol stowy to raczej bedzie zabawka.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Misiek Cypr
-
Jesli zeglujesz i masz certyfikat SRC, to pasmo 150mhz jest niezastapione. Bardzo blisko jest policyjne, wiec certyfikat trzeba miec. Nie tylko w naszym kraju. Na innych pasmach sie nie znam...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Zasięg ręcznika, to zawsze jest, jak Cię widzę, tak cię słyszę. Jeśli komunikacja auto/auto, to ręcznik wyjątkowo nieporęczny i zawodny. Jeśli musisz się poruszać poza autem, ręcznik ma uzasadnienie.
Używanie ręcznika w aucie zawsze konczy się na kablu zasilającym i antenowym, co utrudnia mocno życie. Jeśli to ma być system do komunikacji dwóch aut, bez podsłuchiwania przez inne, ma sens. Masz prywatne pasmo prawie...
Używanie ręcznika w aucie zawsze konczy się na kablu zasilającym i antenowym, co utrudnia mocno życie. Jeśli to ma być system do komunikacji dwóch aut, bez podsłuchiwania przez inne, ma sens. Masz prywatne pasmo prawie...
513549044
513549044
- mazurkas007
-
Polecam TOPCOM Twintalker 9100.
Uzywam juz z 10 lat, dziala w terenie zajeb...cie i w samochodzie rowniez robi ale wiadomo, redukcja zasiegu wtedy.
Uzywamy na wyjazdy 4x4, na zagle, na wypady w gory.
Co trzy lata trzeba wymienic akumulatory bo drastycznie spada czas pracy.
Szczerze polecam.
Uzywam juz z 10 lat, dziala w terenie zajeb...cie i w samochodzie rowniez robi ale wiadomo, redukcja zasiegu wtedy.
Uzywamy na wyjazdy 4x4, na zagle, na wypady w gory.
Co trzy lata trzeba wymienic akumulatory bo drastycznie spada czas pracy.
Szczerze polecam.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
Powinienem napisać "wokitoki"
a nie krótkofalówka...miałem nadzieję, że cudzysłów dopowie.

Zbowid

Hmm a odblokowany alan 42 multi? Jak trzeba CB, a jesli nie to przeskakujesz na inne kanały i gadasz z mniejszą szansą na podsłuch.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.
Czemy ręczniak cb Ci nie pasuje? To fajne rozwiązanie.
Interesuje mnie tylko komunikacja: pilot- kierowca.Nie musi być CB...i szukam natchnienia 

Zbowid

Wszystko co braliśmy z marketu było takie se i wytrzymywało....chwilę. Osatnio zakupiliśmy Motorolki i jest jako tako.
https://soteris.pl/motorola-xt420-p-3917.html
https://soteris.pl/motorola-xt420-p-3917.html
zadzwoń co Cezarego właściciel strony z linka , jakiś pmr z voxem i zestaw słuchawkowy , powinno cię zadowolić http://hamradioshop.pl/radiotelefony-am ... tml?sef=hc
baofeng jakość cena ok , a jak się zepsuje to wykorzystasz jako klin pod koło , tu masz ekstremalny test baofenga http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa ... mat=428498
baofeng jakość cena ok , a jak się zepsuje to wykorzystasz jako klin pod koło , tu masz ekstremalny test baofenga http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa ... mat=428498
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Zbowid.
Jest kilka opcji.
Pmr legalny.
Pmr 5w lub wiecej. Ale to piractwo.
Radyjka typu maxcom pracujace na pasmie importera
Licencja kf i legalnie na ukf
Mam gdzies stare 5w policyjne motorolki, i chyba mozna je ustawic na pasmo pmr. W LU w radtelu by ci pomogli.
Jest kilka opcji.
Pmr legalny.
Pmr 5w lub wiecej. Ale to piractwo.
Radyjka typu maxcom pracujace na pasmie importera
Licencja kf i legalnie na ukf
Mam gdzies stare 5w policyjne motorolki, i chyba mozna je ustawic na pasmo pmr. W LU w radtelu by ci pomogli.
Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
2x V8 2xV6
Zbieram info do koszyczka. Ta opcja tez jest brana pod uwagę...
Zbowid

Jak je znajde to sa do zabrania za ladny usmiech.
Nie wiem tylko ile baterie trzymaja.
A opcja baofeng pmr tez jest spoko. Jak pilot nie polezie uj wie gdzie tylko bedzie w zasiegu wzroku to bedziecie sie slyszec.
Mam uv5r ukf vhf i jest bardzo spoko.
Nie wiem tylko ile baterie trzymaja.
A opcja baofeng pmr tez jest spoko. Jak pilot nie polezie uj wie gdzie tylko bedzie w zasiegu wzroku to bedziecie sie slyszec.
Mam uv5r ukf vhf i jest bardzo spoko.
Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
2x V8 2xV6
Ze znajomkami na narty jeździmy, oni używają od paru lat jakichś motorolek ale tam śmieszne 120zł za dwie dał.
Spokojnie do 1km na stoku jest komunikacja, jak otwarta przestrzeń gdzie ze stacji górnej widać dolną - 1,5km. W autach, w ruchu, spokojnie do 200m odległości dają radę.
Spokojnie do 1km na stoku jest komunikacja, jak otwarta przestrzeń gdzie ze stacji górnej widać dolną - 1,5km. W autach, w ruchu, spokojnie do 200m odległości dają radę.
Jeśli nie musi, ale może, być CB, to weź Alana 38. Cegła, ale bardzo fajna, za 150 złotych dostaniesz. Można do niego dopiąć inną antenę, wpiąć w instalację samochodowej anteny CB, zasilać z 8 "palsuzków" lub z samochodu, akumulatory "paluszki" naładujesz z auta a w razie biedy wsadzisz Alkaliczne i radio robi dalej. Pogadasz z kierowcą, jemu będzie łatwiej (gruchę odwiesi albo nawet jak nie zdąży, to za kabel spomiędzy siedzeń wyciągnie. Alanem pogadasz z innymi autami, tak samo Twój kierowca swoim CB. Jedynie FM by się przydało.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
-
-
Polecam Alan 95. Ma dodatkowe 40tki, modulację AM/FM, wyjście na mikrofonoglosnik oraz możliwość zasilania z baterii własnej czy akumulatora.
95 nie miałem, ale może sprawię sobie na motór. Jeśli robi tak jak 38, to na jakimś mało używanym kanale (niemal dowolnym poza 19) w FM będzie świetnym walkietalkie dla pilota, chociaż 38 w tej roli też się sprawdzał bezbłędnie za ułamek ceny 95. Dodatkowe czterdziestki wymagają takowych u rozmówcy. Dzisiaj nie mamy takiej konieczności. Poza 19, i czasem 9 (bo ludziom się włącza automatycznie po podaniu zasilania) jest cisza - dorwanie kogoś na pozostałych kanałach podstawy to dzisiaj takie święto jak ładny DX, a bokiem na 555 kolega Zbowid raczej nie będzie siedział.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
Spróbuj takie:
http://allegro.pl/motorola-tlkr-t80-ext ... f8570e7aae
300 stówy komplet, z ładowarkami, etc.
No i ta latarka...
http://allegro.pl/motorola-tlkr-t80-ext ... f8570e7aae
300 stówy komplet, z ładowarkami, etc.
No i ta latarka...

--
gg 82522, Y61 ląg
gg 82522, Y61 ląg
Wymienione wcześniej Baofengi uv-5r mieliśmy w KZH. Robiło, acz ładnie zbierało zakłócenia z przetwornic zasilaczy itp sprzętu 220V - trzeba było odpowiednio kłaść i ustawiać antenę.
Niby sprzedawcy na allegro dają jakieś pozwolenia na daną częstotliwość, ale nie znam się nie wiem na ile to ściema na ile faktycznie można.
Niebieskich słychać, nadawać nie próbowałem
Widzę Zieloną Górę z okna, ponad 20km linii prostej - jak wołają komendę to słyszę ich. Więc przy widoczności zasięg dobry
W aucie mając auto w zasięgu wzroku na płaskim, do 1km, normalnie gadaliśmy.
Taki sprzęt za granicą to ekm, jak się CB czepiają zwykłego.
Niby sprzedawcy na allegro dają jakieś pozwolenia na daną częstotliwość, ale nie znam się nie wiem na ile to ściema na ile faktycznie można.
Niebieskich słychać, nadawać nie próbowałem

Widzę Zieloną Górę z okna, ponad 20km linii prostej - jak wołają komendę to słyszę ich. Więc przy widoczności zasięg dobry

Taki sprzęt za granicą to ekm, jak się CB czepiają zwykłego.
podepnę się..
czy istnieje przenośne CB które zastąpi to zamontowane na stałe?
Nie chce mi się montować w każdym aucie bo to trochę bez sensu. Wożenie luzem latającego też się nie sprawdza. Czy takie przenośne jak mają kolesie w top gear będzie działać? Komunikacja między autami w kolumnie, żadnego słuchania sebixów zajeżdżających drogę na a4. Ma być wyraźnie i głośno na tyle aby w autach bez dachu uzywać..
nie znam sie na tym zupełnie
zawsze kupowałem w lokalnym sklepiej to co mi tam polecili, czasem działało
czy istnieje przenośne CB które zastąpi to zamontowane na stałe?
Nie chce mi się montować w każdym aucie bo to trochę bez sensu. Wożenie luzem latającego też się nie sprawdza. Czy takie przenośne jak mają kolesie w top gear będzie działać? Komunikacja między autami w kolumnie, żadnego słuchania sebixów zajeżdżających drogę na a4. Ma być wyraźnie i głośno na tyle aby w autach bez dachu uzywać..
nie znam sie na tym zupełnie
zawsze kupowałem w lokalnym sklepiej to co mi tam polecili, czasem działało
Kiedyś korzystałem z przenośnego INTEK`a ale dupy nie urywało.
Na standardowej antenie mocowanej do radia "jak mnie widzisz tak mnie słyszysz". Działało jak najzwyklejsze, najtańśze "łoki-toki" między 200 a 500m komunikacji między autami w ruchu.
Potem zainwestowałem w anteny zewnętrzne i przesiadałem się między autami podpinając tylko anteny + zasilanie żeby działało jak stacjonarne.
Owszem, działało jak stacjonarne a po dwóch latach tak się złącze obruszało od tego ciągłego podpinania/odpinania kabli że szlag je trafił.
Potem jednak sukcesywnie do każdego auta kupowaliśmi i zakładaliśmy normalne radio mocowane na stałe i to działa latami i robi robotę jak trzeba.
Przenośka się sprawdza "czasami" jak potrzeba. Jeżeli będziesz tym żonglował ze 2x w tygodniu między autami - długo nie pożyje i cholernie uciążliwe. Chyba że jedziesz tylko z krótkiej, wbudowanej anteny i na zasilaniu bateryjnym - wówczas "jak mnie widzisz tak mnie słyszysz". Kabina auta bardzo skutecznie ogranicza zasięg działania anteny.
Dzisiaj, w dobie abonamentów no-limit czasem prościej zestawić tele-konferencję na telefonach GSM jakie każdy posiada i wisieć ile potrzeba
Na standardowej antenie mocowanej do radia "jak mnie widzisz tak mnie słyszysz". Działało jak najzwyklejsze, najtańśze "łoki-toki" między 200 a 500m komunikacji między autami w ruchu.
Potem zainwestowałem w anteny zewnętrzne i przesiadałem się między autami podpinając tylko anteny + zasilanie żeby działało jak stacjonarne.
Owszem, działało jak stacjonarne a po dwóch latach tak się złącze obruszało od tego ciągłego podpinania/odpinania kabli że szlag je trafił.
Potem jednak sukcesywnie do każdego auta kupowaliśmi i zakładaliśmy normalne radio mocowane na stałe i to działa latami i robi robotę jak trzeba.
Przenośka się sprawdza "czasami" jak potrzeba. Jeżeli będziesz tym żonglował ze 2x w tygodniu między autami - długo nie pożyje i cholernie uciążliwe. Chyba że jedziesz tylko z krótkiej, wbudowanej anteny i na zasilaniu bateryjnym - wówczas "jak mnie widzisz tak mnie słyszysz". Kabina auta bardzo skutecznie ogranicza zasięg działania anteny.
Dzisiaj, w dobie abonamentów no-limit czasem prościej zestawić tele-konferencję na telefonach GSM jakie każdy posiada i wisieć ile potrzeba

W USA już naście lat temu popularne było rozwiązanie PTT (push to talk) w telefonach.
U nas nikt tego nie wprowadził chyba, Plus coś próbował, ale nie wiem czy działa.
U nas nikt tego nie wprowadził chyba, Plus coś próbował, ale nie wiem czy działa.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Misiek Cypr
-
Jedyna zaleta recznego CB jest to, ze jest na pasmie CB. Mam krotkofalowke VHF i jest to bardzo fajne, ale wymaga papierow, rejestracji. Na statkach do komunikacji uzywamy pasma UHF czyli 400Mhz, zeby nie siac po oficjalnych kanalach. To dziala nawet w kadlubie statku
513549044
513549044