Pomocy - samo FM wystarczy?

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
DanielF

Pomocy - samo FM wystarczy?

Post autor: DanielF » czw lip 07, 2005 7:25 am

Otoz nabylem droga kupna CB radio tylko z modulacja FM. Najpozniej dzis moge je oddac. Jeszcze go nie podlaczalem (musze dokupic kabel i 'ulepic' mocowanie anteny).
Plizz - powiedzcie mi szybko, czy wystarczy mi FM (nie wiem co jest popularniejsze, i jak wyglada rozmowa miedzy AM i FM).
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » czw lip 07, 2005 8:37 am

oddaj i kup radio co ma sam am lub am/fm
am modulacja amplitudy
fm modulacja czestotliwosci
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
DanielF

Post autor: DanielF » czw lip 07, 2005 8:52 am

Dzieki. Co znacza skroty AM/FM to wiem, tylko nie widzialem ktora modulacja jest w Polsce popularniejsza (nigdy nie mialem CB) i czy da rade rozmawiac pomiedzy. W tak zwanym miedzyczasie popytalem paru kolegow i tez mowia, zeby oddac to i kupic AM/FM :D

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw lip 07, 2005 11:44 am

90procent ludzi uzywa AM, wiec oddaj.

boris.blank

Post autor: boris.blank » czw lip 07, 2005 5:07 pm

Kup radio AM/FM a nie tylko AM bo to też upośledzone radio.

Awatar użytkownika
major

Kontaktowanie:

Post autor: major » czw lip 07, 2005 8:40 pm

Miałem kiedyś AM/FM i FM'u użyłem może raz czy dwa do testu jak to działa i tyle. Da się gadać AM<>FM ale po co się męczyć jak można od razu kupić dobre radio.

W FM głos jest za miękki - taki kluchowaty.
No i poza tym w AM lepiej niesie.

Tak przynajmniej było w moim przypadku a pracowałem na Alanach 27.
major
samurai SJ700

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pt lip 08, 2005 7:07 am

Jako ciekawostkę dodam, iż obecnie na świecie AM używany jest tylko w paśmie CB, radiokomunikacji lotniczej w paśmie VHF oraz przez komercyjne rozgłośnie radiowe w zakresie fal od długich do krótkich. I przez nikogo więcej.

jacenty

Post autor: jacenty » pt lip 08, 2005 10:31 am

Niva'94 pisze:Jako ciekawostkę dodam, iż obecnie na świecie AM używany jest tylko w paśmie CB, radiokomunikacji lotniczej w paśmie VHF oraz przez komercyjne rozgłośnie radiowe w zakresie fal od długich do krótkich. I przez nikogo więcej.
Czyli jak sam napisałeś przez wszystkich tych którym zależy na zasięgu i pewności transmisji przy ograniczonej mocy ,a nie na jakości dzwięku.
suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.

boris.blank

Post autor: boris.blank » pt lip 08, 2005 4:50 pm

="jacenty"
Czyli jak sam napisałeś przez wszystkich tych którym zależy na zasięgu i pewności transmisji przy ograniczonej mocy ,a nie na jakości dzwięku.
Aleś przywalił... to biedni radioamatorzy (krótkofalowcy) męczą się na FM a tu proszę - gotowe rozwiązanie na wyciągnięcie ręki.

Gdzieś dzwonią ale nie wiadomo, w którym kościele....

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » sob lip 09, 2005 7:18 pm

Ogólnie oddaj to radio i kup sprzęt z modulacją AM wszyscy w polsce pracuja na tej modulacji wiec bez AM nikogo nie wyołasz ani nie dogadasz sie z żadnym kierowcą na trasie, przypuszczam ze to radio które prawie nabyłeś jest z niemieckiej "wystawki" tam są inne przepisy z racji tego ze modulacja FM emituje mniej zakłuceń . Nie wiadomo co tam unijne przepisy wniosą albo jakiś mądry poseł zechce zabłysnąc ustawą, więc polecił bym nabyć radio z modulacją AM i FM.

Awatar użytkownika
DanielF

Post autor: DanielF » pn lip 11, 2005 1:26 pm

Dzieki wszytskim. Zgadza sie to radio jest z niemcowni, oddalem je. A przy okazji odpytywania kolegow co o nim sadza, wyrwalem od jednego z nich Alana 78 :D Teraz mam pare pytan, ale to juz w innym topicu zadam :D

Niva'94

Post autor: Niva'94 » wt lip 12, 2005 2:20 pm

jacenty pisze:
Niva'94 pisze:Jako ciekawostkę dodam, iż obecnie na świecie AM używany jest tylko w paśmie CB, radiokomunikacji lotniczej w paśmie VHF oraz przez komercyjne rozgłośnie radiowe w zakresie fal od długich do krótkich. I przez nikogo więcej.
No nie jest tak do końca. Moce nadajników radiofonicznych AM dochodzą do kilku MW (Warszawa I z Solca Kujawskiego pracuje z mocą 1 MW), co trudno nazwać mocą ograniczoną. Odbiorniki radiostacji lotniczych VHF mają czułości rzędu 2 - 3 mikrowoltów (znacznie gorzej niż przeciętne CB radio) a to ze względu żeby nie było słychać "za daleko" - zauważ że antena znajduje się 11 km nad Ziemią ...

Awatar użytkownika
Boom

Re: Pomocy - samo FM wystarczy?

Post autor: Boom » czw lip 14, 2005 8:18 am

DanielF pisze:Otoz nabylem droga kupna CB radio tylko z modulacja FM. Najpozniej dzis moge je oddac. Jeszcze go nie podlaczalem (musze dokupic kabel i 'ulepic' mocowanie anteny).
Plizz - powiedzcie mi szybko, czy wystarczy mi FM (nie wiem co jest popularniejsze, i jak wyglada rozmowa miedzy AM i FM).
Krótko mówiąc fajny "mebelek" sobie kupiłeś :D
Jeep Grand Cherokee '95(94) 4.0 LPG IIG i 2 ostrzeżenia moderatora
Łódź>Piotrków Tryb.>Opoczno>PRZYSUCHA>Radom>Lublin
GG: 115927

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”