Wybór miejsca na antenę
Moderator: Albert_N
Wybór miejsca na antenę
Mam długaśną antenę, której nie chcę stracić w lesie - więc dach odpada. Ale inna duża płaszczyzna w aucie to maska - może tam dać antenę? Np. zaraz przed szybą, na środku szerokości? Czy to dobr miejsce? A może tylny słupek? Albo przedni błotnik? Co radzicie?
Familijny niedzielny turysta.
Ciepły sik i ziew na drogę.
Generalnie antena najlepiej działa "na środku masy" stąd środek dachu jest najlepszym miejscem. Jak dasz przed szybę to musisz sie liczyć z tym ze "do tyłu" bedziesz miał osłabioną sprawność anteny, nie mówiąc o tym ze dach wyjdzie zapewne gdzieś w okolicach połowy i bedzie ekranował częśźć anteny nie potrzebnie osłabiając jej wydajność.
Ale z drugiej strony przecież to nie ma słuzyć do rozmów ze stacja ALFA wiec gdzie ine zamotnujesz to i tak bedzie działało kwestia czy wystarczy w sprzyjających warunkach zasieg 20km czy 10km
Pozdro
Ale z drugiej strony przecież to nie ma słuzyć do rozmów ze stacja ALFA wiec gdzie ine zamotnujesz to i tak bedzie działało kwestia czy wystarczy w sprzyjających warunkach zasieg 20km czy 10km
Pozdro
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

No dobra, czyli z boku byłoby lepiej, bo przynajmniej część kierunku do tyłu bym odsłonił, tak? I może w takim razie przesunąć dalej w kierunku przodu wozu? Nie zależy mi na łącznościach DXowych, ale chciałbym osiągnąć najlepszą możliwą sprawność przy zadanych warunkach, tj konieczności zamontowania anteny poniżej linii dachu.
piszesz ze dlugasna, co to znaczy? ja mam taka 160 cm i jest zainstalowana na dachu i w lesie jeszcze nigdy sie jej nic nie stalo mimo, ze nieraz galezie bezposrednio po dachu jezdza.
Z moich obserwacji wynika, ze niebezpieczenstwo urwania anteny jest niezalezne od jej dlugosci, bo najwieksze jest gdy np. galaz udeza w cewke, czyli tuz przy dachu
ale jak do tej pory naprawde niezdazylo mi sie tak przywalic cewka zeby sie zlamala
Z moich obserwacji wynika, ze niebezpieczenstwo urwania anteny jest niezalezne od jej dlugosci, bo najwieksze jest gdy np. galaz udeza w cewke, czyli tuz przy dachu
ale jak do tej pory naprawde niezdazylo mi sie tak przywalic cewka zeby sie zlamala
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Podejdę i zmierzę, bo nie pamiętam.suziXL pisze:piszesz ze dlugasna, co to znaczy?
Ja się nie boję złamania samego bata, tylko zdjęcia cewki przez jakąś gałąź idąca po samym dachu...
A jak robi w lesie antena położona na dachu - wogóle nie robi, czy cośtam jeszcze daje? Pytam, bo mocowanie mam na motylku i zawsze mogę ją pochylić tudzież położyć na dachu. Widziałem też patenty z anteną z przodu na błotniku, w lesie przypinaną z boku dachu w taki łuk. Ma to sens?
Sens ma pod kątem zachowania anteny przy życiu ale jeśli chodzi o skuteczność anteny to antena ma sterczeć w pionie i tyle
załóż na dach na środek, przed samą cewkę zapodaj pałąk od bagażnika dachowego i po sprawie.
Jak coś urwie pałąk i antenę to musi tak miało być i nie poradzisz

Jak coś urwie pałąk i antenę to musi tak miało być i nie poradzisz

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

- JackY61
- Kontaktowanie:
mam taka 165cm Maryland - president'a. o tyle galezi nia zahaczylem, ze nie sposob to policzyc - za kazdym razem ogladajac sie czy jeszcze jest na dachu. Na poczatku, przed wjadem w niski las przekrecalem srube moneta i kladlem na dachu by po chwili dac ja do pioniu. Teraz wogole na nia uwagi nie zwracam.
A ja mam 160cm na tylnych drzwiczkach, troche nad swiatlem oswietlajacym tylna tablice. Do tego alan 48 i zestrojone razem i nie zauwazylem, zebym mial gorszy zasieg niz na dachu.
Ustawiona lekko pod katem w tyl bo jak galezie zawadzaly to obijala sie o dach, ale teraz jest dobrze, wystaje jakis metr nad dach, wszystkie galezie tylko lekko wprawiaja ja w wibracje i tyle. Nie zauwazylem zlych parametrow odbioru. Praktycznie brak mozliwosci urwania, chyba ze pod blokiem w nocy
W drugim aucie mam na dachu, troche gorsze radio, i w sumie w patrolu z tylu chyba caly zestaw lepiej dziala
Ustawiona lekko pod katem w tyl bo jak galezie zawadzaly to obijala sie o dach, ale teraz jest dobrze, wystaje jakis metr nad dach, wszystkie galezie tylko lekko wprawiaja ja w wibracje i tyle. Nie zauwazylem zlych parametrow odbioru. Praktycznie brak mozliwosci urwania, chyba ze pod blokiem w nocy

W drugim aucie mam na dachu, troche gorsze radio, i w sumie w patrolu z tylu chyba caly zestaw lepiej dziala

magnetyczną to możesz postawić gdzie chcesz, bedzie robić doskonale, pod wa runkiem, że będzie na srodku dachu
- najlepsza charakterystyka promieniowania dla TX i RX, rzecz jedynie w tym by ja zabezpieczyć przed ściągnięciem o gałęzie np, mznba systemem gum albo longe`m.
tak na poważnie to napisz, pse w jakim aucie, bo tylne klapy bywają rózne
jak bedę umiał to dołaczę rysunek, gdzie i jak to robi, ale na razie to nie umiem
.. (btw. rysunek się wkleja czy przez opcję [Img]?-moze mnie ktoś oświcić
adv.TNX 

tak na poważnie to napisz, pse w jakim aucie, bo tylne klapy bywają rózne

Ostatnio zmieniony czw sie 18, 2005 7:31 am przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Rysunek musisz umieścić na jakimś innym serwerze www (jest sporo darmowych miejsc, gdzie można wkładać swoje pliki) i do niego dać w swojej wiadomości odnośnik w postaci:darkman pisze:[...] jak bedę umiał to dołaczę rysunek, gdzie i jak to robi, ale na razie to nie umiem.. (btw. rysunek się wkleja czy przez opcję [Img]?-moze mnie ktoś oświcić
adv.TNX
Kod: Zaznacz cały
[img]http://twoj.serwer/twoj_obrazek.jpg[/img]
M